Megtalálták az egyiptomi gép roncsait

EgyptAir Párizs-Kairó baleset
ADDING SPECIFICATION ABOUT THE AIRCRAFT A file picture obtained by AFP, dated May 8, 2016 and taken from Budapest airport in Hungary, shows the EgyptAir Airbus A 320-200, which vanished from radar en route from Paris to Cairo on May 19, 2016. Egyptian search teams combed the Mediterranean for signs of an EgyptAir flight with 66 people on board that vanished from radar en route from Paris to Cairo on May 19, 2016 the airline said. / AFP PHOTO / Andras Soos / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /ANDREAS SOOS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS == NO ARCHIVE
Vágólapra másolva!
Megtalálták a május közepén a tengerbe zuhant egyiptomi utasszállító maradványait. A kutatócsapat most térképet készít a roncsok a pontos helyéről.
Vágólapra másolva!

Megtalálták a múlt hónapban 66 emberrel a fedélzetén a Földközi-tengerbe zuhant EgyptAir utasszállító roncsait - jelentették be a szerencsétlenséget vizsgáló egyiptomi bizottság illetékesei.

Az EgyptAir Kairóba tartó járata május 19-én zuhant a tengerbe Forrás: AFP/Andras Soos

A bizottság szerda késő este kiadott közleményében azt írta, az egyiptomi kormány által a lezuhant utasszállító feketedobozainak és roncsainak felkutatásával megbízott egyik hajó

és elküldték a roncsokról készült első felvételeket a testületnek.

Hozzátették, a kutatásban részt vevő csapat és a hajón tartózkodó szakértők

térképet készítenek

arról, pontosan hol találhatók a roncsok.

Fény derülhet a rejtélyre

Azt egyelőre nem tudni, a repülőgép mely részeit találták meg, és azt sem, hogy a közelben lehetnek-e a feketedobozok.

Már korábban találtak maradványokat, de a feketedobozok még nem kerültek elő Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Egyptian Armed Forces / Handout

Egy nappal ezelőtt a bizottság illetékesei közölték, hogy már csak június 24-ig bocsát ki jeleket a repülőgép két feketedoboza, a pilóták beszélgetéseit és a repülési adatokat rögzítő berendezések.

A roncsok megtalálásával és a feketedobozok esetleges lokalizálásával

kideríthetővé válna, miért zuhant a tengerbe

az EgyptAir utasszállítója.

Nem zárták ki a terrortámadást

A roncsokra bukkanó John Lethbridge francia mélytengeri kutatóhajó, amely 6000 méteres mélységig képes lemerülni és amelyet egy, a feketedobozok nagy mélységből történő lokalizálására és kiemelésére alkalmas tengeralatti robottal is felszereltek, június 9-én csatlakozott a kutatócsoporthoz.

Az eddigi ismeretek szerint röviddel azelőtt, hogy az MS804-es járat végleg eltűnt a radarok képernyőjéről, közel három percen keresztül vészjelzéseket adott le, mivel

füstöt észleltek a fedélzeten.

A vizsgálatot végző hatóságok eddig nem zárták ki annak eshetőségét, hogy terrortámadás történt, és azt sem, hogy műszaki hiba okozta a katasztrófát.

Az EgyptAir Párizsból Kairóba tartó MS804-es járata május 19-én zuhant a Földközi-tengerbe a görög Kárpathosz szigetétől mintegy 230 kilométerre.