A horgonyláncon másztak fel a migránsok, hogy a kompokra jussanak

refugees Izmir SEA refugee deal EU-Turkey deal greecelesbos SQUARE FORMAT IZMIR, TURKEY - APRIL 26: Ramin Bayat's sons Abolfazi 8-year-old and Sobhan 2-year-old are seen after a small Turkish ferry carrying 13 migrants deported from Greece's Lesbos Island
Korábbi felvétel
Vágólapra másolva!
Többtucatnyi, a görög szárazföldre igyekvő migránst vett őrizetbe az utóbbi napokban a görög rendőrség az égei-tengeri Híosz és Leszbosz szigeteken.
Vágólapra másolva!

Az elfogottak többsége Afganisztánból, az észak-afrikai térségből és Pakisztánból származik. A tájékoztatás szerint néhányan közülük teherautókba rejtőzve próbáltak meg feljutni a görög szárazföldre tartó komphajókra. "Egyesek a horgonyláncon másztak fel a kompokra" - mondta a parti őrség egyik illetékese a dpa német hírügynökségnek.

Korábbi felvétel Forrás: AFP/2016 Anadolu Agency/Emin Menguarslan

Tízezrek várakoznak

Görögországban a nyugat-balkáni migrációs útvonal márciusi lezárása óta több mint 50 ezer menekült és migráns gyűlt össze, bár a március 20-án hatályba lépett EU-török megállapodás nyomán jelentősen visszaesett a Törökországból a görög szigetekre illegálisan érkezők száma. A menekültügyi alku értelmében ha utóbbiak helyben nem nyújtanak be menedékkérelmet, akkor a görög hatóságok visszaküldhetik őket az eurázsiai országba. A Leszboszon működő regisztrációs pontokon már több mint 4 ezren várnak kérelmük elbírálására.