Izraeli gépekre lőttek az oroszok Szíria felett

Vágólapra másolva!
Benjamin Netanjahu kormányfő után az izraeli légierő parancsnoka is megbeszélést folytat majd Moszkvában. Az orosz védelmi miniszterrel tárgyal majd azokról az incidensekről, amelyek Szíria légterében történtek a két fél között.
Vágólapra másolva!

Jelentések szerint orosz vadászgépek legalább kétszer rálőttek az izraeli légierő gépeire, néhány napja pedig egy orosz vadász ismeretlen okból megpróbált elfogni egy izraeli gépet – számolt be a Jediót Ahronót, pontos időpontok említése nélkül.

A lap beszámolója szerint az első két eset szóba került Reuven Rivlin izraeli államfő moszkvai látogatásán (ami március közepén történt), és akkor orosz kollégája, Vlagyimir Putyin azt állította, hogy először hall az esetről.

Vlagyimir Putyin és Benjamin Netanjahu a Kremlben Forrás: MTI/EPA/AFP pool/Alekszandr Nyemenov

A katonákon a sor

Benjamin Netanjahu kormányfő csütörtökön tárgyalt Putyinnal, többek között biztonsági együttműködésről, amelynek révén kiküszöbölhetőek a „balesetek, félreértések és fölösleges konfrontációk”.

A két politikus megállapodott abban, hogy az izraeli légierő parancsnoka és Netanjahu katonai tanácsadója hamarosan találkozik az orosz védelmi miniszterrel és a tábornoki kar több tagjával a koordináció részleteinek kidolgozása céljából.

Netanjahu egyébként világossá tette Putyin számára, hogy a Szíriától elfoglalt Golán-fennsík hovatartozása választóvonal Izrael számára, a területnek meg kell maradnia a zsidó állam részeként - függetlenül arról, ezt megállapodás rögzíti-e vagy sem.

Moszkva cáfol

A Kreml szóvivője cáfolta az incidensekről szóló jelentéseket. „Nem kívánom kommentálni az izraeli sajtót. Az izraeli sajtó jelentései ebben az esetben távol állnak a valóságtól" - jelentette ki Dmitrij Peszkov.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség Netanjahut idézve pénteken Tel-Avivból arról számolt be, hogy Amir Esel, az izraeli légierő parancsnoka és Eliezer Toledano miniszterelnöki katonai tanácsadó külön megbeszélést folytatott Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel és más katonai vezetőkkel.