A terroristák átjáróházává vált Európa

Vágólapra másolva!
Salah Abdeslam, a párizsi merényletek első számú gyanúsítottja márciusi elfogásáig legalább ötször fuvarozott terroristákat Európába. Szlovákiában nyaralt, Ausztriában pihent, és a németországi Würzburgban jókat evett, míg a klienseit egytől egyig eljuttatta Brüsszelig. Budapestről kétszer fuvarozhatott ISIS-harcosokat.
Vágólapra másolva!

Kezd kikristályosodni a hatóságok számára, mi lehetett Európa legveszélyesebb terroristájának szerepe az európai akciókban. Francia rendőrségi papírok szerint legalább ötször juttatott be kiképzett terroristákat Európába. A franciák most részletes útvonaltervet állítottak össze Abdeslam megbízatásairól.

Először kipihente magát

Mielőtt Abdeslam elkezdte volna fuvarozni a terroristákat Európába, 2015 nyarán három hetet töltött a szomszédos Szlovákiában.

A rendőrségnek eddig nem sikerült tisztáznia, hogy kizárólag rokonlátogatás volt-e az utazás célja,

vagy már akkor elkezdték tervezni a terrorakcióikat. A nyitrai rendőrség 2015 novemberében tartott razziát a városban, de nem sikerült bizonyítékot találniuk, hogy a nyitrai arab rokonnak köze lenne az Iszlám Államhoz vagy Abdeslam ügyeihez.

Nem tudni, hogy kizárólag rokonlátogatóba utazott-e Nyitrára Abdeslam Forrás: MTI/Komka Péter

Szíriában felderítő volt

A franciák tudomása szerint Abdeslam az első fuvart 2015. augusztus első hetében hajtotta végre. A 26 éves, belga állampolgárságú férfi Brüsszelből Franciaországon és Svájcon keresztül vezetett le Dél-Olaszországig. A bérelt Renault Mégane-t augusztus elsején regisztrálták Bari kikötőjében, ahonnan Abdeslam komppal utazott Pátrába.

A görögországi kikötőből azonban már nem egyedül jött vissza,

Ahmed Dahmani is vele tartott. A férfit az Iszlám Állam képezte ki, ahol felderítési feladatokat látott el. Abdeslam és Dahmani augusztus 5-én érkeztek Bariba. Abdeslam Olaszországból Belgiumig Schengennek köszönhetően egy közúti ellenőrzés nélkül elfuvarozta Dahmanit. A férfi, aki a párizsi merénylők szűkebb környezetébe tartozott, tavaly novemberben került rendőrkézre Törökországban.

Abdeslam fuvarjai Forrás: Origo

Kihasználta a káoszt

A dátumok és az útvonalak jól mutatják, hogy az iszlamista Schengen gyenge pontjait és a menekültválságot használta fel a fuvarjainak lebonyolítására. Abdeslam a következő útját Budapestre szervezte. Egy Mercedesszel utazott Brüsszelből Németországon és Ausztrián keresztül a magyar fővárosba. A rendőrségi iratok szerint

a Keleti pályaudvarnál parkolt le 2015. szeptember 8-án, ahol Mohamed Belkaidot és Najim Laachraout vette fel.

A két dzsihadista valószínűleg a balkáni útvonalon szivárgott be a menekültek között. A három férfi szeptember 9-én rövid ideig időzött az aistresheimi autópálya pihenőjében. Az osztrák település közvetlenül a német határátkelő előtt található.

A német–osztrák határon, bár ellenőrizték őket a rendőrök, de a hamis szír papírok senkinek sem szúrtak szemet.

A németországi Würzburgban még egy helyi vendéglőnél álltak meg, mielőtt visszautaztak volna Brüsszelbe, és elkezdtek készülődni a terrortámadásokra.

Najim Laachraoui volt a bombagyáros Forrás: AFP/Belga rendőrség

Az egyiket időben elkapták

Mohamed Belkaid és Najim Laachraou nevei azóta a médiában is ismertté váltak. Belkaidot egy március 15-i razziában lőtték le a belga rendőrök, amikor egyik kollégájukra tüzet nyitott. A 35 éves férfi rejtekhelyén az Iszlám Állam zászlaját, töltényeket, Kalasnyikovot és egy szalafista (szélsőséges irányzata az iszlámnak) iskola tankönyvét találták meg.

Najim Laachraou a belga terrorsejt bombagyárosa volt.

Laachraou készítette a robbanóeszközöket a november 13-i párizsi terrorakcióhoz és a március 22-i brüsszeli reptéri robbantáshoz. A férfit a Zaventem repülőtéren rögzítette a biztonsági kamera, mielőtt 30 ártatlan embert vitt a halálba, és több száz ott tartózkodó utast sebesített meg.

A brüsszeli Zaventem reptéren Laachraou bombája több mint 30 embert megölt, és több százat megsebesített Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Autót cserélt

Budapesten kétszer is járt Abdeslam. A terrorista másodjára szeptember 17-én érkezett a Keleti pályaudvarhoz egy Audi A6-sal, de arról nincs információja a rendőrségnek, hogy kikkel utazott vissza Brüsszelbe.

A harmadik magyarországi útja előtt Abdeslam tett egy kitérőt a németországi Ulm városába, ahonnan Monir Ahmed Alaajt és Naim al-Hamedet fuvarozta Brüsszelbe.

A két férfit október elsején a bajorországi Feldkirchenben szíriai menekültként regisztrálták,

majd áthelyezték őket a német hatóságok Ulmba, ahol Abdeslam várta őket. Alaajt Abdeslammal együtt március 18-án elfogták, azonban Hamednek nyoma veszett.

Sopronig jutott

Abdeslam feltehetőleg utoljára idén januárban járt Magyarországon. Egy szemtanú vallomása szerint a terrorista január 19-én fordult meg egy soproni kávézóban egy másik arab férfival.

Eddig nem derült ki, hogy Abdeslamék két hónappal a brüsszeli vérengzés előtt miért utaztak a nyugat-magyarországi kisvárosba, és megfordultak-e még egyszer Budapesten.

A párizsi merénylet 130 ember, a brüsszeli terrortámadások 35 ember halálát követelték.