Elfogták a párizsi támadások utolsó gyanúsítottját

Mohamed Abrini
(FILES) This undated file photo taken on November 24, 2015 by Belgian federal police shows Mohamed Abrini (30) who was seen on November 11 at a gas station in Ressons on the highway heading to Paris. Paris attacks suspect Mohamed Abrini was arrested on April 8, 2016, according to police sources. / AFP PHOTO / BELGIAN FEDERAL POLICE / STR
Vágólapra másolva!
Elfogták Belgiumban a párizsi terrortámadások egyik gyanúsítottját. Mohamed Abrinit együtt látták a támadások előtt Salah Abdeslammal, és együtt béreltek lakást Párizs közelében. Csütörtökön elkapták azt a férfit is, aki a brüsszeli támadásoknál használt bőröndöket vásárolta.
Vágólapra másolva!

Mohamed Abrini, a párizsi terrortámadások egyik fő gyanúsítottja az a férfi, akit pénteken fogtak el Brüsszel Anderlecht nevű negyedében - erősítette meg Thierry Werts, a belga szövetségi ügyészség szóvivője.

Mohamed Abrinit egy bevásárlóközpontban fogták el Forrás: AFP/Str

Werts elmondta, Abrinit

A másik két ember személyazonosságáról nem árult el további részleteket. Mohamed Abrinit azzal gyanúsítják, hogy a tavaly novemberi, 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek egyik kitervelőjének, Salah Abdeslamnak a bűntársa volt.

Ott volt a DNS-e a schaerbeeki lakásokban

Az viszont még nem egyértelmű, hogy Abrini lenne az a "sapkás ember", akit a Brüsszelben elkövetett merényletekkel összefüggésben keresnek.

Abrini DNS-ét ugyanakkor nemcsak abban az autóban találták meg,

amelyet a merénylők a novemberben elkövetett párizsi robbantásokhoz használtak, hanem két, Brüsszel Schaerbeek nevű negyedében található lakásban is a párizsi és a brüsszeli terrortámadásokkal összefüggésben tartott házkutatások alkalmával.

Abdeslammal béreltek lakást

Abrini volt az, akit a hatóságok Salah Abdeslam társaságában láttak 2015. november 11-én este a Párizsba vezető autópálya egyik benzinkútjánál - mondta a szóvivő.

A vizsgálatok jelenlegi állása szerint Mohamed Abrini és Salah Abdeslam voltak azok, akik a Párizshoz közeli Alfortville-ben lakást béreltek közvetlenül a terrortámadások előtt.

Ebben a lakásban tartózkodtak a párizsi merényletek elkövetői.

Megvan egy brüsszeli merénylő is

Thierry Werts megerősítette, hogy

Őt a Maelbeek metróállomásban önmagát felrobbantó Khalid el-Bakraoui társaságában látták. A hatóságok a gyanúsítottat Osama Krayemként azonosították.

Vele kapcsolatban az ügyészség szóvivője azt mondta, hogy 2015 októberében egy Salah Abdeslam által bérelt autóval a németországi Ulmból hozták Belgiumba. Az ügyészség szóvivője azt is hozzátette, hogy

ő volt az, akit egy áruház belső kamerarendszere rögzített,

miközben a repülőtéren elkövetett robbantásos merényleteknél használt táskákat vásárolta meg.

A harmadik támadót még keresik

A belga szövetségi ügyészség egy nappal korábban tett közzé felhívást a harmadik repülőtéri merénylő kézre kerítése ügyében.

Eric Van der Sypt, a vádhatóság szóvivője elmondta, hogy a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren végrehajtott robbantásokat elkövető háromfős terrorista csoport sötét kalapot és világos felöltőt viselő tagja

gyalog menekült el a helyszínről.

Kamerafelvételek bizonyítják, hogy a férfi reggel 7 óra 58 perckor lépett ki a terminálból, először elsétált Zaventembe, majd onnan a belga főváros Schaerbeek nevű negyedébe, ahol 9 óra 50 perckor nyoma veszett.