Az ukrán pilótanő a szakadárokkal találkozott

Vágólapra másolva!
A megbeszélés témája a fogolycsere volt.
Vágólapra másolva!

Nagyija Szavcsenko, az orosz fogságból történt kiszabadulása után aktív politizálásba kezdett ukrán pilótanő titokban találkozott néhány napja Minszkben a két kelet-ukrajnai szakadár "népköztársaság" vezetőivel. Ezt a hírt Ihor Plotnickij, a Luhanszki Népköztársaság vezetője is megerősítette.

Szavcsenko december 7-én tárgyalt Plotnickijjal és Olekszandr Zaharcsenkóval, a Donyceki Népköztársaság vezetőjével a fehérorosz fővárosban.

A megbeszélés témája a fogolycsere volt. Ukrán sajtójelentések szerint a titkos találkozót állítólag az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és Oroszország minszki nagykövetsége szervezte.

Mi lehetett a valódi cél?

A találkozó valódi célja állítólag az volt, hogy ily módon kényszerítsék rá a kijevi vezetést a közvetlen tárgyalásokra a kelet-ukrajnai szakadár vezetőkel. Kijev ugyanis a "népköztársaságok" 2014 tavaszán történt önkényes kikiáltásakor terroristáknak minősítette a szakadárokat, akikkel azóta sem hajlandó közvetlenül tárgyalóasztalhoz ülni.

Az ukrán katonanő májusban fogolycsere keretében térhetett haza Oroszországból, ahol csaknem két évet töltött börtönben.

Egy orosz bíróság 22 év börtönbüntetésre ítélte őt a kelet-ukrajnai válságban való részvételéért. Azzal vádolták meg, hogy köze volt két orosz tévés halálához, akik a harcok sújtotta Luhanszk megyében vesztették életüket. A nő mindvégig ártatlannak vallotta magát.