Angela Merkelnek nincs ellenfele

angela merkel
German Chancellor Angela Merkel (L) signs autographs upon arrival for the opening of the Bayreuth Wagner Opera Festival with the production "Tristan und Isolde" at the opera house in the southern German city of Bayreuth on July 25, 2015. Tickets for Bayreuth are still among the hardest to come by in the world of opera and classical music, with the waiting list stretching to as many as 13 or 14 years for some productions. AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE
Vágólapra másolva!
Németországban az Angela Merkel vezette konzervatívokat annyian támogatják, mint az összes többi parlamenti pártot együttvéve. A CDU/CSU pártszövetség így abszolút többséget szerezhet a törvényhozásban - közölte egy felmérés. A konzervatívok főleg Merkelnek köszönhetik népszerűségüket, aki lapértesülés szerint elhatározta, hogy negyedszer is elindul a kancellári tisztségért.
Vágólapra másolva!

Angela Merkel a 2017-es Bundestag-választáson ismét a CDU/CSU kancellárjelöltjeként kíván indulni, és már hozzá is kezdett a másfél év múlva kezdődő kampány előkészítéséhez - írta a Der Spiegel című hírmagazin. A lap szerint Merkel a szűk körű belső egyeztetéseken azt mondta, hogy

döntését 2016 elején jelenti be hivatalosan.

Forrás: AFP/Christof Stache

Az viszont egyelőre nem biztos, hogy a német kormányt 2005 óta, a CDU-t pedig 2000 óta vezető 61 éves politikus a teljes törvényhozási ciklusra, vagyis egészen 2021 őszéig vállalja-e a kancellári munkát - írta a Der Spiegel.

Megkérdőjelezhetetlen az elsősége

Ha most vasárnap lennének a választások, a CDU/CSU megszerezné az abszolút többséget - mutatta ki a Bild am Sonntag című vasárnapi lap megbízásából készített felmérés, ami szerint a CDU/CSU országos támogatottsága 43 százalékon áll, és ezzel éppen annyira erős, mint a parlamenti bejutási küszöböt - 5 százalékot - elérő pártok összesített támogatása.

Forrás: Reuters

A konzervatívok elsősorban Angela Merkelnek köszönhetik népszerűségüket,

aki "nyugodt stílusával elnyerte a németek bizalmát, és a görög válságban még rokonszenvesebb lett nekik" - mondta a Bild am Sonntagnak Jürgen Falter politológus.

- tette hozzá Torsten Schneider-Haase, a felmérést készítő Emnid közvélemény-kutató intézet elemzője.