Nagy fogása volt a brit légierőnek

Su-34 bombers arrive from Novosibirsk HORIZONTAL
A Su-34 bomber arrived from Novosibirsk landing on the runway at Baltimor Air Field. A total of six Su-34 bombers are expected to arrive at an air base in Voronezh.
Vágólapra másolva!
Megint tesztelték az oroszok a NATO éberségét a Baltikumban. Ezúttal egy tíz gépből álló köteléket kellett kikísérniük a briteknek. Szeptembertől a magyarokra várhat hasonló feladat.
Vágólapra másolva!

Egyetlen bevetésen tíz orosz harci gépet fogott el a balti légtérvédelmet ellátó Brit Királyi Légierő (RAF) – írja a Telegraph. Az eset még múlt pénteken történt, de az RAF vezetése csak most ismertette a részleteket: a 6. repülőszázad Eurofighter Typhoonjai az után szálltak fel az észtországi bázisukról, hogy a balti légtér közelében a NATO-radarok idegen gépeket észleltek.

A brit Typhoon (balra lent) az orosz Szu-34-eseket kíséri Forrás: RAF

Felszállás után hamar kiderült, hogy az orosz légierő kötelékébe tartoztak: négy Szuhoj-34-es vadászbombázóról, négy MIG-31-es vadászgépről, valamint két An-26-os szállítógépről volt szó.

Orosz közlés szerint a gépek rutinrepülést hajtottak végre, az RAF pedig az elfogás után kikísérte őket a térségből. Michael Fallon brit védelmi miniszter szerint az akció ismét bizonyította London elköteleződését a NATO kollektív védelemről szóló elvei iránt.

Szu-34-es közelről. Képünk illusztráció Forrás: RIA Novosti/Lesya Polyakova

Szeptembertől mi jövünk

Utóbbiak egyik megvalósulása éppen a három NATO-tag balti ország, Észtország, Lettország és Litvánia légterének közös védelme: erről négy hónapos váltásokban gondoskodik a szövetség, jelenleg az RAF, a norvég, a belga és az olasz légierő felel érte, összesen 16 – nyolc Typhoon és nyolc F-16-os – vadászgéppel.

Felszállás előtt egy brit Eurofighter Typhoon. Képünk illusztráció Forrás: AFP/Paul Ellis

A követező váltás szeptember 1-jén lesz, a többi között a Magyar Honvédség Gripenjeinek részvételével. A nyár eleji balesetek dacára a 12 tagúra szűkült magyar flotta, Hende Csaba honvédelmi miniszter szerint, elegendő lesz a feladat ellátására.

Szeptembertől a magyar pilótákon a sor Fotó: Origo

Tesztelik a briteket

Az RAF-nek idén nem ez az első ilyen akciója: májusban Skócia fölött fogtak el orosz bombázókat, februárban pedig egy Cornwall felett repülő TU-95-ös bombázót kísértek ki a brit légtérből. Utóbbiról az orosz gép személyzete felvételt is készített.