Magyar Gripenek is védik majd a Baltikumot

Vágólapra másolva!
Magyar harci gépek fognak állomásozni a Baltikumban. Erről Orbán Viktor beszélt, aki szerint Magyarország légierejével vehet részt a NATO-n belüli párhuzamosságok kiküszöbölésében. Négy hónapról lesz szó 2015 után.
Vágólapra másolva!

Magyarország részt fog vállalni a balti államok légvédelmének biztosításában - közölte a chicagói NATO-csúcstalálkozón Orbán Viktor kormányfő. A miniszterelnök hétfőn újságíróknak beszélt arról, hogy az úgynevezett okos védelemhez - vagyis a párhuzamosságok kiiktatásához - Magyarország a légvédelmi erejével tud hozzájárulni.

Ennek keretében Magyarország harci repülőgépeket állomásoztat majd a Baltikumban, és rendszeresen részt fog venni a - légierővel nem rendelkező - balti államok légvédelmének biztosításában.

Hende Csaba honvédelmi miniszter szerint 2015 és 2018 közötti időszakban venne részt Magyarország a balti államok légterének felügyeletében, négy hónapra telepítenénk Gripeneket személyezettel együtt egy litvániai bázisra.

Orbán Viktor azt is bejelentette, hogy három éven át évi félmillió dollárt ajánl fel Magyarország az afgán biztonsági erők finanszírozására. "A józan ész határozta meg a csúcstalálkozó menetrendjét" - értékelte Orbán Viktor a chicagói tanácskozást, amelynek témája volt a rakétavédelmi rendszer kiépítése is. Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta: az, hogy a rakétapajzs-létrehozást az amerikaiak átadták, és így NATO-üggyé vált, a rakétarendszer-építés, a "csillagháborús tervek" elfogadhatóbbá váltak a nemzetközi közvélemény számára is.