Tíz éve örökre megváltozott London

BRITAIN-ATTACKS-BUS BOMBING HORIZONTAL BUS police technique et scientifique POLICE INVESTIGATION TERRORISM DAMAGE POLICE OFFICER
Forensic investigators examine the remains of the bombed out bus in Tavistock square in London 09 July 2005. None of the bodies of the more than 50 people killed in the London bomb attacks has yet been formally identified, the police officer in charge of the task said on Saturday. AFP PHOTO/PACO SERINELLI
Vágólapra másolva!
Egyperces néma csenddel, koszorúzással, gyászmisével emlékezik meg London a tíz évvel ezelőtti terrortámadásokról. A három metróvonalon és egy emeletes buszon robbantó merénylők 52 embert öltek és több mint hétszázat sebesítettek meg 2005. július 7-én. A merénylet új trendet is jelzett: a terroristák ma már sokszor abban az országban születnek és nevelkednek, ahol szörnyű tettüket elkövetik.
Vágólapra másolva!

Egy másodperc és egy gyors döntés - ez mentette meg a 20 éves Shanie Ryan életét 2005. július 7-én. A táncművészetet tanuló diáklány, mint minden reggel, most is lakótársával utazott a londoni Piccadilly metróvonalon.

A szokásos helyükön, a szerelvény elején álltak, amikor a King’s Cross metróállomáson Shanie úgy döntött, kiugrik egy pillanatra a kocsiból, hogy még egyszer megölelhesse barátját. Néhány méterre tőle Germaine Lindsay akkor szállt fel a metróra, hátizsákjában egy bombával.

Ennyi maradt az emeletes buszból, amelyet felrobbantott az egyik merénylő. Forrás: AFP/Paco Serinelli

Shanie a jelzésre visszaugrott a metróra, de mivel addigra már elfoglalták addigi helyét, a második kocsiba szállt - ez mentette meg az életét. Egy perccel később a merénylő működésbe hozta a robbanószerkezetet, 26 embert megölve.

hogy képtelen vagy segíteni. Hogy ők haltak meg, és nem te” - mesélte a BBC-nek a most 30 éves nő, aki először adott interjút a 10 évvel ezelőtti terrortámadások óta.

Megtörték a csendet

Shanie nincs egyedül, a brit sajtóban a támadás tizedik évfordulóján több túlélő is úgy döntött, hogy megtöri a csendet arról, mit élt át 2005. július 7-én. Azon a napon, amikor négy merénylő szinte egy időben robbantotta fel magát a metrón és egy emeletes buszon.

A terrortámadásban 52 ember halt meg,

rengetegen pedig azóta is testi és lelki sérülésekkel élik életüket.

A merénylők a metrón egyszerre, a buszon egy órával később robbantottak. Forrás: Origo

Nem túlzás azt állítani, hogy a merénylet örökre megváltoztatta a londoniak életét. A brit főváros lakói addig úgy gondolták, hogy - ellentétben New Yorkkal és Madriddal - ők biztonságban vannak. Hamar kiderült azonban, hogy ez nem így van, ráadásul

a négy merénylőből három az Egyesült Királyságban született, és ott élt egész életében, a negyedik pedig egészen kicsi korában költözött a szigetországba.

Eufória után tragédia

Szörnyű tettüket egy nappal az után követték el, hogy London megkapta a 2012-es olimpia rendezési jogát. Visszaemlékezések szerint az egész város ünnepi hangulatban volt, az emberek vidáman és jókedvűen beszélgettek egymással. Az elkövetők reggel 8.50-kor, egy percen belül három bombát robbantottak a Circle és a Piccadilly metróvonalakon. Egy órával később, 9.47-kor a londoni Tavistock téren, a 30-as számú emeletes buszon robbant a negyedik bomba.

A négy merénylőről a biztonsági kamerák készítettek felvételeket. Forrás: AFP/Ho

Az elkövetők mindegyike muszlim vallású volt, mint később kiderült, a szeptember 11-ei New York-i terrortámadások után radikalizálódtak.

Vezetőjük a 30 éves Mohammad Sidique Khan volt, a Leedsből származó férfi hat embert ölt meg a Circle vonalon, az Edgware Road megállónál. A 22 éves Shehzad Tanweer ugyanezen a vonalon hét emberrel végzett az Aldgate megállónál. Germaine Lindsay mindössze 19 éves volt, amikor felrobbantotta magát a King’s Cross és a Russell Square között, 26 utas halálát okozva. Ő volt az egyetlen, aki nem Angliában, hanem Jamaicában született. A buszon a csapat legfiatalabb tagja, a 18 éves Hasib Hussain robbantott, a járművön 13-an haltak meg.

Életmentő buszsofőr

A busz görög származású sofőrje egy évtizednyi hallgatás után a Daily Mailnek mesélt a tragédiáról.

„Még akkor sem találnám a megfelelő szavakat az érzéseim kifejezésére, ha a világ összes nyelvét beszélném. Látni lemészárolni azokat a boldog embereket olyan volt, mintha a fejemben is felrobbant volna egy bomba azon a napon” - emlékezett vissza George Psaradakis.

A 30-as buszról a merénylet előtt 50 embert szállított le a sofőr. Forrás: AFP/Adrian Dennis

A most 59 éves buszsofőr aznap hajnali fél 6-kor kezdte a műszakot, három nap múlva ment volna szabadságra. Mint később kiderült,

legalább 50 ember életét mentette meg anélkül, hogy tudta volna.

A buszon senkinek sem volt fogalma arról, mi történt a metróban, csak a szirénákat hallották, és a lezárásokat látták. A föld alól felözönlő emberek megtöltötték a megállókat, és a 30-as járat is csak lépésben tudott közlekedni. Az Euston állomásnál a sofőr ezért félrehúzódott, és bemondta, hogy aki a közelbe tart, szálljon le, és menjen gyalog, mert hatalmas a dugó. Legalább ötvenen megfogadták a tanácsát, pár perccel azelőtt, hogy a bomba felrobbant volna.

Horrorisztikus jelenetek

A sofőr nem sérült meg a robbanásban, de amit látott, soha nem fogja elfelejteni.

„Testrészek mindenhol, fejek, emberi hús. Odaszaladtam egy fiatal nőhöz, hogy segítsek, de amikor letérdeltem mellé, észrevettem, hogy csak a felsőteste volt, a fél feje pedig leszakadt” - mesélt a horrorisztikus jelenetekről George, aki sokáig gondolkozott azon, hogy felmond, de mégis visszament buszsofőrnek.

Egy rózsa a robbantássorozat emlékművén a londoni Hyde Parkban Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

Új trend született

A tíz évvel ezelőtti merényletek évfordulóján a brit fővárosban és egész Angliában megemlékezéseket tartanak. A Hyde Parkban David Cameron miniszterelnök és Boris Johnson főpolgármester részvételével koszorúztak, a Szent Pál-katedrálisban pedig a túlélők és az áldozatok családtagjai is ott lesznek a gyászmisén.

Az 1988-as lockerbie-i katasztrófa óta ez volt a legsúlyosabb terrorcselekmény az Egyesült Királyság területén. Ráadásul a terroristák új trendjét is előrevetítette, hiszen

2005 óta egyre gyakrabban fordul elő, hogy a támadók abban az országban nőnek fel, ahol tettüket elkövetik.

A pakisztáni szál

A hírszerzés sokáig nem talált arra bizonyítékot, hogy a támadóknak bármilyen közük lett volna az al-Kaidához. Évekig tartotta magát az a nézet, hogy a fiatalok külső segítség nélkül, maguk szervezték meg a merényletet, és az internetről szedték össze a bomba előállításához szükséges információkat.

David Cameron és Boris Johnson délelőtt koszorúzott Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

Ez az elmélet azonban megdőlt, amikor 2011-ben a német hatóságok olyan dokumentumokat foglaltak le, amelyekből kiderült, hogy

a londoni terrortámadások hátterében Rasid Rauf, az al-Kaida egyik embere állt.

A brit állampolgár szervezte meg két merénylő, Siddique Khan és Shehzad Tanweer pakisztáni kiképzését. Még azt is leírta, hogy a hírszerzés megtévesztésére a két fiatal világinak tettette magát, moziba jártak és sokat viccelődtek.

Ez be is vált, mert

az MI5 egy ideig megfigyelte őket, de nem talált semmilyen bizonyítékot Khan és Tanweer és a terroristák kapcsolatára.

Ezért később nagyon sok kritikát kapott a szervezet.

Másolni próbálták

Két héttel a terrortámadások után, július 21-én egy másik csoport próbált robbantani Londonban. Szintén három bombát juttattak a metróra, egyet pedig egy buszra, de nem robbantak fel. A támadókat elfogták, jelenleg is életfogytiglani börtönbüntetésüket töltik. Mint kiderült, e mögött az akció mögött is Rasid Khan állt.

A hírszerzést sok kritika érte, mert nem tudták megelőzni a merényletet Forrás: AFP

Blair is emlékezett

Tony Blair az évforduló alkalmából interjút adott a BBC-nek.

Ebben a volt brit kormányfő tagadta, hogy a merényleteket a britek afganisztáni vagy iraki szerepvállalása váltotta volna ki.

„Nagyon fontos megérteni, hogy a csoport feltételezett vezetője 2001 közepén, még a New York-i merényletek előtt járt először pakisztáni kiképzőtáborban, jóval az iraki vagy az afganisztáni katonai akciók előtt” - hangsúlyozta a politikus.

Azt azonban Tony Blair is elismerte, hogy a terrorizmus veszélye nem múlt el, sőt a következő években csak erősödni fog.