Végeztek a túszejtőkkel négy túsz nem élte túl

Események

French police officers patrol in Dammartin-en-Goele where two brothers suspected of slaughtering 12 people in an Islamist attack on French satirical newspaper Charlie Hebdo held one person hostage as police cornered the gunmen, on January 9, 2015. The hos
French police officers patrol in Dammartin-en-Goele where two brothers suspected of slaughtering 12 people in an Islamist attack on French satirical newspaper Charlie Hebdo held one person hostage as police cornered the gunmen, on January 9, 2015. The hostage drama unfolded at a printing business in the small town of Dammartin-en-Goele, only 12 kilometres (seven miles) from Paris's main Charles de Gaulle airport, police sources said. AFP PHOTO / DOMINIQUE FAGET
Vágólapra másolva!
Vége a franciaországi túszdrámáknak, a kommandósok szinte egy időben rohamozták meg Párizsban a kóser élelmiszerboltot és a főváros közelében azt a nyomdát, amelynek telephelyén elrejtőztek a Charles Hebdo elleni szerdai terrortámadás elkövetői. Párizsban négy túsz és egy túszejtő meghalt a kommandósok akciójában, úgy tudni, a Dammartin-en-Goele-ben lévő nyomdában is lelőtték a Kouachi fivéreket, és kiszabadították túszukat. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül206 bejegyzés
13:28
január 07, 2015
Vágólapra másolva!

A merénylet

Forrás: AFP/Martin Bureau

Párizsban fegyveresek támadtak a francia szatírikus lap, a Charlie Hebdo szerkesztőségére. Két gépfegyveres nyitott tüzet az újságírókra, majd menekülés közben anyonlőtt egy sebesült rendőrt az utcán. Évtizedek óta ez volt a legvéresebb terrorcselekmény Franciaországban, a fegyveresek tíz civillel - köztük nyolc újságíróval - és két rendőrrel végeztek. Az iszlamista jelszavakat kiáltozó támadók vélhetően a muzulmán fundamentalisták kigúnyolása miatt rontottak rá a lapra.

15:42
január 07, 2015
Vágólapra másolva!

Teljes készültségben

Párizs, 2015. január 7. Egy sebesültet visznek hordágyon Párizsban 2015. január 7-én, miután ismeretlen fegyveresek megtámadták a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap székházát. A lövöldözésben tizenegy ember, köztük két rendőr életét vesztette. (MTI/AP/Thibault Camus) Forrás: MTI/AP/Thibault Camus

A támadás nyomán a francia kormány a legmagasabb fokozatra emelte a készültségi szintet a főváros térségében. A francia fővárosban már hónapok óta jelentős a terrorfenyegetettség, amire a rendőrség időközönként felhívta a figyelmet, de úgy tűnik túl nagy jelentőséget nem tulajdonítottak neki.

20:56
január 07, 2015
Vágólapra másolva!

Egy munkatárs engedte be a fegyvereseket

A hetilap egyik munkatársát kényszerítették a terroristák arra, hogy beengedje őket az épületbe. A terroristák a támadás és a menekülés során összesen tizenkét embert gyilkoltak meg.

22:47
január 07, 2015
Vágólapra másolva!

Azonosították a terroristákat

Cherif Kouach és Said Kouachi Forrás: MTI/EPA/Francia rendőrség

Egyikük csak tizennyolc éves, egy másik pedig már ült börtönben, mert fiatalokat buzdított arra, hogy Irakba menjenek harcolni. Az 1980-as születésű Said Kouachi és az 1982-es születésű Cherif Kouachi testvérek. Mindhárman Párizs egyik északnyugati kerületéből, Gennevilliers-ből származnak.

23:00
január 07, 2015
Vágólapra másolva!

A magyar politika elítélte a terrortámadást

Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök részvéttáviratban fejezte ki együttérzését Francois Hollande francia államfőnek a szerdai terrortámadás után.

00:30
január 07, 2015
Vágólapra másolva!

Putyin telefonált

Egy szemtanú videofelvételéből kivágott képkockán látható két fegyveres és a menekülésük közben megölt egyik francia rendőrjárőr, miután elkövették a Charlie Hebdo újság szerkesztősége elleni merényletet Forrás: Ismeretlen Szemtanú

Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon felhívta Francois Hollande francia államfőt, és legőszintébb részvétét fejezte ki a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztősége ellen elkövetett terrortámadás miatt, közölte a Kreml sajtószolgálata.

10:16
január 08, 2015
Vágólapra másolva!

Heten őrizetben

Egyelőre hét embert vettek őrizetbe a hatóságok a párizsi terrortámadás miatt. Mindannyian a 12 halálos áldozattal járó támadás gyanúsítottainak közvetlen környezetébe tartoznak. Őket a rendőrség hallgatja ki. Vannak közöttük nők is. Országszerte razziáznak, mert attól tartanak, hogy a két fegyveres újabb támadást követ el. Közben feladta magát egy 18 éves fiú, akit szintén kerestek a merénylet miatt. iskolatársai állítják, hogy a támadás idején iskolában volt.

11:29
január 08, 2015
Vágólapra másolva!

Észak-Franciaországban lehetnek

Ellepték Párizst a francia hadsereg és csendőrség fegyveresi a Charlie Hebdo lap szerkesztőségét ért terrortámadás után, aminek elkövetőit eddig a pillanatig nem fogták el Forrás: AFP/Joel Saget

A rendőrség Észak-Franciaországra szűkítette a gyanúsítottak utáni hajtóvadászatot.
A két gyanúsított egy hamis rendszámú Renault Clióval menekül.

12:42
január 08, 2015
Vágólapra másolva!

A dzsihádisták ünnepelnek

Miközben tízezrek vonultak szerda este Párizs utcáira, hogy elítéljék a terrorizmust és a Charlie Hebdo munkatársainak hidegvérű lemészárlását, az Iszlám Állam és az al-Kaida támogatói a közösségi oldalakon ünneplik a merényletet, és egymást licitálják felül abban, hogy a propagandájukat erősítsék vele.

13:00
január 08, 2015
Vágólapra másolva!

Reagált a világsajtó

Forrás: AFP/Mohd Rasfan

Világszerte tragikusan beszédes címoldalakkal jelentek meg a csütörtöki lapok, hiszen kivétel nélkül a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap szerkesztőségében elkövetett, 12 áldozatot követelő támadással foglalkoztak.

13:20
január 08, 2015
Vágólapra másolva!

Hamis rendszámú Clióval menekülnek

Rendőrök egy benzinkúton Párizstól mintegy 80 km-re északkeletre, Villers-Cotteretsben Forrás: MTI/AP/Michel Spingler

Franciaország északi részére szűkítették le a hajtóvadászatot a párizsi merénylet két elkövetője után, miután a két gyanúsítottat felismerte egy benzinkutas. A benzinkutat lezárta a rendőrség. A két állig felfegyverzett gyanúsított sajtóhírek szerint egy hamis rendszámtáblájú Renault Clióval menekült.

13:52
január 08, 2015
Vágólapra másolva!

Vadásztak a főszerkesztőre

Stéphane Charbonnier Forrás: AFP/Francois Guillot

Stéphane Charbonnier-ra régóta vadászott az al-Kaida, vérdíjat is kitűztek a fejére. A terrorszervezet más médiamunkásokat és politikusokat is fenyeget.

14:19
január 08, 2015
Vágólapra másolva!

Nem adja fel a Charlie Hebdo

A megszokott időben megjelenik a jövő héten a szatirikus hetilap következő száma, amelyhez a világ minden részéről ajánlottak fel rajzokat karikaturisták. A kiadó nem aprózza el: a szokásos 45 ezer helyett egymillió példányt nyomtatnak ki.

16:11
január 08, 2015
Vágólapra másolva!

Szorul a hurok

Forrás: AFP/Thomas Samson

A brit Telegraph helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy követ egy hatalmas, erősen felfegyverzett rendőrségi konvojt, amelyik Soissons felé tart – a település közel van Reims-hez, ahol az egyik gyanúsított él, és ahol házkutatást tartottak éjszaka a rendőrök, valamint Villers-Cotterets-hez, ahol a fivérek kiraboltak egy benzinkutat.

16:28
január 08, 2015
Vágólapra másolva!

A Google is a Charlie Hebdo mellé állt

Je Suis Charlie Forrás: AFP/Philippe Lopez

A Google francia oldalán (a francia nyelvű változaton) is kiírták, hogy Je suis Charlie (Charlie vagyok), és 100 millió forintnak mefgfelelő összeggel támogatják a lapot, hogy ki tudják nyomtatni a jövő heti kiadás tervezett egymillió példányát.

16:28
január 08, 2015
Vágólapra másolva!

Elítélt dzsihádista a Charlie Hebdo egyik támadója

A fivérek Algériából származnak, de Párizsban születtek, és francia állampolgárok. Szüleik meghaltak, nevelőszülők vették magukhoz őket, és vidéken nevelkedtek. Chérif, a fiatalabb ismert dzsihádista, aki régóta benne volt a francia terrorelhárító szolgálatok látókörében.

16:28
január 08, 2015
Vágólapra másolva!

Lezárta a rendőrség a Párizsba vezető utakat

Fegyveres rendőrök foglalták el állásaikat Párizs „kapuinál”, a fővárosba északról bevezető utak mentén. A brit Telegraph helyszínen lévő tudósítója szerint a Villers-Cotterets-t Párizzsal összekötő N20-as úton folyamatosan mozognak a rendőrség és a csendőrség járművei.

16:33
január 08, 2015
Vágólapra másolva!

Franciaország háborúban áll

Bernard Kouchner volt francia külügyminiszter, az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi szervezet alapítója, a megölt karikaturisták barátja arról beszélt, hogy új korszak kezdődött, a globalizált harc korszaka, de a francia muszlimok is rájöttek, hogy közös az ellenség. Szerinte nem vallási háborúról van szó, hanem a terroristákkal állnak szemben.  

16:37
január 08, 2015
Vágólapra másolva!

Donald Trump a fegyvert hiányolja

Donald Trump amerikai üzletember úgy vélekedett, hogy ha a Charlie Hebdo újságíróinál lett volna fegyver, legalább lett volna esélyük felvenni a harcot a támadókkal.

16:41
január 08, 2015
Vágólapra másolva!

Ennyi Charlie van a világon

A Le Figaro beszámolt arról a honlapról, ahol figyelemmel lehet követni, hányan klikkeltek rá a #JeSuisCharlie-ra szerte a világon.

16:43
január 08, 2015
Vágólapra másolva!

Ezek a képek az okai mindennek

Forrás: AFP/Eric Cabanis

A Charlie Hebdo - ha szükségét érezte - bátran ostorozta a vallási anomáliákat, köztük az iszlámot is. Íme egy összeállítás a legnagyobb vihart kavart címlapjaikról.

16:46
január 08, 2015
Vágólapra másolva!

Már az újszülöttek is a Charlie Hebdo mellett

A D8 francia sportcsatorna ismert műsorvezetője, Alexandre Delpérier feltehetően saját kisgyermekével együtt vállalt szolidaritást. A Twitter-poszthoz csak annyit írt: megdöbbentő.

16:48
január 08, 2015
Vágólapra másolva!

A pápa imádkozott az áldozatokért

A Charlie Hebdo szerkesztőségében történt terrorista merénylet áldozataiért imádkozott Ferenc pápa. „A párizsi merénylet elgondolkoztat azon, mekkora kegyetlenségre képes az ember!” – hangoztatta az egyházfő a vatikáni Szent Márta-házban bemutatott szentmisén.

16:48
január 08, 2015
Vágólapra másolva!

Megerősítették a készültséget Olaszországban

Az olasz hatóságok tovább erősítették a Vatikánvárost övező biztonsági készültséget, amely már eddig is kiemelt volt. Rendkívüli készültség lépett életbe a római Leonardo da Vinci nemzetközi repülőtéren is.

Megerősítették az olaszországi templomok, zsinagógák és vallási iskolák, valamint a diplomáciai képviseletek védelmét a tömegközlekedés biztonságával együtt. Leállították az olasz utcákon szolgáló katonai egységek számának korábban tervezett csökkentését.

Angelino Alfano Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Angelino Alfano olasz belügyminiszter szerint nincsen arra utaló jel, hogy Olaszországban is hasonló terrorista merénylet következhet be. A Vatikán és Olaszország azonban az Iszlám Állam célpontjai között szerepelhet, mivel a szervezet által közzétett videókon többször is elhangzott, hogy Róma meghódítására készülnek.

16:59
január 08, 2015
Vágólapra másolva!

Tiltakozásra hív Párizs polgármestere

Anne Hidalgo felszólította a város lakóit, hogy ma este 6 órára is gyűljenek össze a Köztársaság térre, a szerdai szolidaritási tiltakozás helyszínére. Bejelentette egyúttal, hogy a 12 áldozat tiszteletére lekapcsolják az Eiffel tornyot megvilágító lámpákat. A szocialista-párti polgármester tweetelt is erről:

17:02
január 08, 2015
Vágólapra másolva!

Terrorista merénylet volt a rendőrgyilkosság

A francia ügyészség bejelentette, hogy terrorista merényletként kezeli a reggeli lövöldözést, amelyben életét vesztette egy rendőr, egy másik pedig súlyosan megsebesült - jelentette az AFP.

17:06
január 08, 2015
Vágólapra másolva!

Felismerték a testvérpárt

Felismerte a két gyanúsítottat annak a benzinkútnak az alkalmazottja, amelyhez egy szürke Renault Clióval tért be a testvérpár Villers-Cotterets település mellett, hogy üzemanyagot raboljon. A kút üzemeltetője - akire fegyvert fogtak - azt mondta, hogy a kocsiban is fegyverek voltak. Egy másik forrás is megerősítette, hogy a két férfinál Kalasnyikov gépkarabély és rakétagránát-vető van. 

17:06
január 08, 2015
Vágólapra másolva!

Fegyvereseket láttak az erdőben

Villers-Cotterets közelében állítólag két fegyveres férfit láttak az erdőben – jelentette a brit Telegraph.

Heathcliffe O’Malley, a lap fotósa, aki Párizs szélén, az N2-es úton tartózkodik, Longpont falu közelében, beszélt egy emberrel, aki elmondta neki, hogy figyelmeztették: távozzon a helyi étteremből, mert „jön a rendőrség”.

Kommandósok gyülekeznek, hogy folytassák a merénylők elleni hajszát. Forrás: Heathcliffe O'Malley - Telegraph

Az étterem tulajdonosa szerint neki mondták azt, hogy „két fegyveres férfi van az erdőben”.

O’Malley fényképeket is küldött arról, hogy állig felfegyverzett rendőrök követik a két férfi nyomát.

17:12
január 08, 2015
Vágólapra másolva!

Nem Charlie vagyok, hanem Ahmed

Egy tweet:

Nem Charlie vagyok, Ahmed vagyok, a halott zsaru. Charlie gúnyt űzött a hitemből és a kultúrámból, és én az életemet adtam azért, hogy ehhez joga legyen.

Ahmed Merabetnek hívták azt a 42 éves rendőrt, aki sebesülten feküdt a járdán, és az egyik terrorista hidegvérrel kivégezte.

17:15
január 08, 2015
Vágólapra másolva!

Budapest is Charlie-vá vált

A szerdai párizsi terrorakció áldozatainak emlékére tartott világméretű szolidaritási tüntetéssorozatba Budapest is bekapcsolódott. A résztvevők a jól ismert Je suis Charlie feliratú transzparensekkel érkeztek a Francia Intézet elé.

Megemlékezés a budapesti Francia Intézet előtt Fotó: Bielik István - Origo

17:17
január 08, 2015
Vágólapra másolva!

Radikális imám befolyása alatt

A BBC értesülése szerint a testvérpár Párizs Stalingrad nevű kerületében rendszeresen járt egy mecsetbe, ahol Farid Benyettou radikális imám befolyása alá kerültek. A hitszónok arra buzdította a Kouachi fivéreket, hogy foglalkozzanak otthon az iszlámmal és tanulmányozzák a vallást a lakhelyük közelében lévő muszlim központban is.

17:27
január 08, 2015
Vágólapra másolva!

Itt az egyik merénylő személyije

Said Kouachi nemrég megtalált személyi igazolványáról a BBC posztolt fakszimilét. Ezek szerint a férfi Párizs 10. kerületében lakik, 169 centiméter magas, és szeptemberben lesz 35 éves.

17:53
január 08, 2015
Vágólapra másolva!

Egymásnak estek a brit politikusok

Helyettese, Nick Clegg után a brit kormányfő is megszólta a brit Függetlenségi Pártot (UKIP) vezető Nigel Farage-t, amiért az „áruló megjegyzéseket” tett a Charlie Hebdo-merénylet kapcsán – írja a Guardian. David Cameron egy manchesteri eseményen óva intette riválisát attól, hogy nem sokkal a párizsi „megdöbbentő események” után politikai síkra terelje az ügyet, Farage ugyanis előzőleg az LBC rádiónak nyilatkozva kijelentette: Nagy-Britannia és más EU-tagállamok most fizetik meg az évtizedes multikulturalizmus árát. Tessa Jowell, a Munkáspárt egykori kancelláriaminisztere szerint euroszkeptikus kollégájának kijelentése egyenesen „hányingerkeltő”. A helyzetet súlyosbítja, hogy Farage azok után nyilatkozta ezt, hogy újévi fogadalomként megígérte: januárban nem nyúl a söröskorsó után.

Nigel Farage, itt még az elvonókúra előtt Forrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

18:05
január 08, 2015
Vágólapra másolva!

Közeledik a rendőrség a gyilkosokhoz

A párizsi gyilkosok után kutatva egy erdő köré vontak gyűrűt a különleges erők a francia fővárostól északkeletre fekvő Longpont közelében. A gyanú szerint itt bujkál Chérif és Said Kouachi. A fotót a Telegraph helyszínen tartózkodó tudósítója készítette.

18:08
január 08, 2015
Vágólapra másolva!

Faluról falura járnak a kommandósok

A Le Figaro értesülése szerint a különleges egységek befejezték az alig 300 lelkes Longpont házainak átfésülését, és a közeli Corcy felé vették az irányt.

A különleges erők Corcyban Forrás: AFP/Francois Nascimbeni

18:16
január 08, 2015
Vágólapra másolva!

Így keresik a gyilkosokat

A kép Longpont faluban készült.

18:23
január 08, 2015
Vágólapra másolva!

Gyülekeznek az emlékezők Párizsban

A szerdai, több ezer fős megemlékezés után Anne Hidalgo párizsi polgármester ma este 6 órára ismét a Köztársaság térre hívta a francia főváros lakóit. A jelek szerint nem hiába, egy órával a kezdés előtt már többen a helyszínen voltak. Este 8-kor az Eiffel-torony fényeit is lekapcsolják az áldozatok emlékére.

18:42
január 08, 2015
Vágólapra másolva!

Tényleg komoly készültség van Párizsban

A szerdai merénylet után Párizsban és környékén a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget. Ez így néz ki a gyakorlatban: képünkön a francia hadsereg katonái járőröznek a Mars-mezőn, az Eiffel-torony alatt.

Készültségben a hadsereg Forrás: AFP/Bertrand Guay

18:56
január 08, 2015
Vágólapra másolva!

Charlie-vá alakult az egész AFP

A legnagyobb francia hírügynökség munkatársai egy emberként tartották a magasba a Je suis Charlie feliratot, meggyilkolt kollégáik emlékére.

Több százan fejezték ki szolidaritásukat Forrás: AFP/Francois Xavier Marit

18:59
január 08, 2015
Vágólapra másolva!

Új terrorellenes javaslatokkal készül az EU

Az Európai Bizottság elnöke bejelentette, egy új, a terrorizmus elleni uniós program tervével áll majd elő az Európai Bizottság a következő hetekben a párizsi vérengzés hatására.

Jean-Claude Juncker: az együttélésünk módja elleni támadás volt a párizsi merénylet Forrás: AFP/Frederick Florin

Megfigyelők szerint elsősorban az európai rendőri együttműködést szolgáló Europol erősítéséről és a tagállamok közti információmegosztás javításáról lehet szó, különösképpen a légitársaságok utasainak adatait gyűjtő, úgynevezett PNR-rendszer kiépítéséről.

19:12
január 08, 2015
Vágólapra másolva!

Hősöknek nevezték a gyilkosokat

Hősöknek nevezte az Iszlám Állam csütörtökön az általa működtetett rádióállomás egyik műsorában a Charlie Hebdo című szatirikus lap párizsi székháza elleni merénylet elkövetőit.

"A dzsihadista hősök tizenkét újságírót gyilkoltak meg, és a Charlie Hebdo további tíz munkatársát sebesítették meg azért, hogy bosszút álljanak rajtuk Mohamed prófétáért" - olvasható az al-Bajáni rádió egyik műsorának kivonatában.

19:42
január 08, 2015
Vágólapra másolva!

Gyanús csomag Madridban

Kiürítették a madridi Nuevos Ministerios metró- és HÉV-állomást, miután egy gyanús csomagot találtak. A spanyol hatóságok szerdán közölték, hogy fokozzák a biztonsági készültséget a Charlie Hebdo elleni támadás miatt.

19:43
január 08, 2015
Vágólapra másolva!

A Google-tól kapott pénzt a Charlie Hebdo

A Guardian értesülései szerint az internetes cég innovációs alapjából 250 ezer euróval, vagyis mintegy 80 millió forinttal támogatta a Charlie Hebdót. További 250 ezer eurót a francia lapkiadók szövetsége adott össze a francia szatirikus hetilapnak. Ennek köszönhetően a jövő héten a szokásos 45 ezer helyett egymilliós példányszámban jelenhet meg.

Forrás: Google
20:08
január 08, 2015
Vágólapra másolva!

Új lehallgatási szabályok Romániában

Románia a telefonos és számítógépes kommunikáció megfigyelését szabályozó újabb törvények elfogadására készül - erősítette meg csütörtökön Sorin Grindeanu informatikai miniszter.

"A joghézagot oly módon kell felszámolni, hogy a magánélet védelme mellett a nemzetbiztonsági szempontok is érvényesüljenek" - mutatott rá Grindeanu. Hozzátette: a törvénycsomag a tavaszi ülésszakban kerül a parlament elé.

20:10
január 08, 2015
Vágólapra másolva!

Távozhattak a sérültek

A Le Figaro úgy tudja, hogy hét könnyebb sérült elhagyhatta a kórházat abból a 11 emberből, akik a támadás során sérültek meg. Rajtuk kívül összesen 65 ember szorul pszichológiai segítségre a támadás miatt. 

20:19
január 08, 2015
Vágólapra másolva!

Tart a megemlékezés a budapesti francia követségnél


Az Y-GEN Egyesület (az Együtt társult ifjúsági szervezete) szervezésében mécseseket gyújtanak a franciaországi terrortámadás áldozatainak emlékére a francia nagykövetségnél.

Megemlékezés a francia követségnél Fotó: Bielik István - Origo

Fotó: Bielik István - Origo
21:35
január 08, 2015
Vágólapra másolva!

Óriási pénzekért veszik a Charlie Hebdo legutóbbi számait

Csillagászati árakon kínálták az interneten tartott árveréseken csütörtökön a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap legutóbbi számát, amely szerda óta hiánycikk lett az újságárusoknál.

A 60 ezer példányszámban megjelenő hetilap - amelynek szerkesztőségét valósággal megtizedelte a tizenkét ember életét kioltó szerdai terrortámadás - legutóbbi számára mintegy 80 azonnali ajánlatot tettek az amerikai e-Bay-en, 650, 1000, sőt egy alkalommal 50 ezer eurót (206 ezer, 317 ezer, illetve 15,9 millió forint) kínáltak a példányért.

Sok árverésen elérték az 500 eurót, kettőn pedig a 60 és a 70 ezret (19, illetve 22 millió forint), igaz, semmi sem garantálja, hogy az üzletet nyélbe is ütik (az árverés győztese elállhat a vásárlástól).

  

10:27
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

88 ezren keresik a párizsi merénylőket

Kommandósok zárták körbe Crépy-en-Valois települését, mert feltehetőleg a környéken bujkál az a két férfi, akik szerda délben vérfürdőt rendeztek a Charlie Hebdo című lap szerkesztőségében. A speciális osztagok a térség minden települését tűvé teszik a merénylők után.

10:29
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Hét sérült elhagyhatta a kórházat

A 12 halálos áldozatot követelő párizsi vérengzés 11 sebesültje közül heten elhagyhatták a kórházat. A további négy sérültet súlyos állapotban továbbra is kórházban ápolják, de nincsenek életveszélyben. Kettejüket mesterséges kómában tartják az orvosok.

10:30
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Jemenben képezhették ki az egyik terroristát

A Charlie Hebdo elleni támadás egyik feltételezett elkövetője, Said Kouachi 2011-ben több hetet töltött Jemenben, ahol valószínűleg kiképzést kapott az al-Kaida helyi csoportjától – közölte egy amerikai illetékes.

10:39
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Túszt ejtettek a terroristák

Lövöldözés volt a Párizstól 45 kilométerre északkeletre található Dammartin-en-Goele nevű településen. Úgy tűnik, hogy a merénylők elraboltak egy embert és egy autót, amelyet üldöznek a rendőrök az N2-es úton Párizs felé.

Forrás: AFP/Joel Saget

11:21
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Heves tűzpárbajba keveredtek a csendőrökkel

Az Europe 1 jelentése szerint a túszejtők heves tűzpárbajba keveredtek a csendőrökkel, de az egyenruhások közül senki sem sebesült meg.

11:28
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Itt zajlik a dráma

11:29
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Ellentmondó információk a halottakról

A France24 és az AFP is a párizsi ügyészséget idézte, amely szerint mégsem volt áldozata a Dammartin-en-Goele környékén történt lövöldözésnek. A rendőrség most állítólag a túszejtőkkel tárgyal, akikről bebizonyosodott, hogy Said és Cherif Kouachi, a Charlie Hebdo újságíróit lemészároló testvérpár.

11:34
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Így emlékezett csütörtök este Párizs

Látványos képpár az este 8 órakor elsötétített Eiffel-toronyról:

11:35
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Részlegesen lezárták a repülőteret

A túszdráma helyszínétől mintegy nyolc kilométerre fekvő Charles de Gaulle repülőteret az események miatt részlegesen lezárták: a négy kifutópályából kettőt nem használhatnak. Az Air France két gépe már nem is szállt le.

11:36
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Egyetlen túsz van

A legfrissebb jelentések szerint egyetlen túsz van a terroristák fogságában, akik egy telephelyen barikádozták el magukat. Megérkezett a helyszínre a csendőrség különleges alakulata.

11:40
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Nem a vallás ellen harcolnak

Hanem a terrorizmus ellen - mondta Manuel Valls francia miniszterelnök.

11:40
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Itt ejtették a túszokat

A Le Figaro képet közölt a nyomdáról, ahol a túszt ejtették.

11:42
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Képriport a túszejtésről

A brit Telegraph munkatársai a helyszínről küldtek képriportot.

11:45
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Azonosították a rendőrnő gyilkosát

A rendőrség azonosította a merénylőt, aki tegnap lövöldözött Párizsban, és megölt egy rendőrnőt. A nevét a Le Figaro nem hozta nyilvánosságra, csak annyit közöltek, hogy két ismerősét kihallgatják.

11:52
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Egy nő autóját rabolták el

Az Independent helybéliektől úgy értesült, hogy a terroristák reggel nyolc körül fegyverrel kényszerítettek egy nőt, hogy adja át az autóját – a Peugeot-t –, de a nőt nem bántották.

Az asszony azonnal értesítette a hatóságokat, mire a csendőrök üldözni kezdték a tetteseket. Tűzpárbaj alakult ki, a két fivér ezután menekült be a nyomdába.

A francia különleges egységek gépjárművei egy ipartelep közelében a Párizstól északkeletre lévő Longpontban. Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat

11:53
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Tényleg nagyon közel van a reptér

A túszdráma helyszínétől autóval alig 10 percre fekszik a legforgalmasabb párizsi reptér. A Charles de Gaulle négy futópályájából kettőt lezártak egy időre, a BBC úgy tudja, hogy már újra megnyitották őket.

11:57
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Nagy a köd

A Telegraph helyszínen lévő tudósítója azt jelentette, hogy az újságírókat eltávolították a nyomda közeléből. Egy közeli dombon várakoznak, de nem sokat látnak a köd miatt; a látótávolság mintegy 300 méter.

Úgy száz újságíró van a helyszínen és rengeteg rendőr, az erősítés pedig folyamatosan érkezik.

A helyzetet nem csupán a köd, hanem az eső és a szél is nehezíti.

Forrás: MTI/AP/Thibault Camus

12:01
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Így látja egy szemtanú

Sophie, egy Dammartin-en-Goële-i lakos ezt tapasztalta eddig a túszdrámából: „Délelőtt fél 10-kor helikopterek zajára ébredtünk. A rendőrség felszólított minket, hogy csukjuk be az ablakokat, de nem okolták meg, hogy miért van szükség erre. Az utcán egy gyalogos sem volt, mindenki bezárkózott az otthonába, azok pedig, akik nem itt laknak, a helyieknél húzták meg magukat. Látom az ipari zóna bejáratát; folyamatosan érkeznek a mentők és a tűzoltók” – nyilatkozta a France24-nek.

12:06
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Mentőhelikopter érkezett a helyszínre

A meaux-i kórház helikoptert küldött a túszdráma helyszínére - tudta meg a CNN. Bár egyelőre senki nem sebesült meg, felkészülnek mindenre.

Rendőrök egy nyomdaipari cég telephelye közelében a Párizstól északkeletre lévő Dammartin-en-Goele településen Forrás: MTI/EPA/Etienne Laurent

12:08
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

A rendőrség is kiadott képeket

A francia rendőrség készenléti egysége is tett fel fotókat a Facebook-oldalára.

12:17
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Mártírként akarnak meghalni

A terroristák fivére szerint Chérif és Said Kouachi "mártírként akar meghalni" - állítja Yves Albarello, Seine-et-Marne parlamenti képviselője, aki szerint ezért teljesen fölösleges tárgyalni velük.

12:17
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Itt bujkálnak a terroristák

12:17
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Indul a túszmentés?

Egy szemtanú beszámolója szerint a kommandósok köteleken ereszkednek le a helikopterekről.

12:20
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Le Pen visszaállítaná a határellenőrzést

A szélsőjobbos pártvezér (Franciaország momentán legnépszerűbb politikusa) szerint a schengeni övezet rossz. Szerinte a fegyvercsempészet visszaszorítása érdekében lenne szükség az ellenőrzés visszaállítására. Marine Le Pen erről azok után beszélt, hogy az Élysée-palotában egyeztetett Francois Hollande francia államfővel.

Marine Le Pen az Élysée-palotába érkezik Forrás: AFP/Patrick Kovarik

12:21
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Nem működnek a mobilok

Beszámolók szerint nem működnek többé a mobiltelefonok Dammartin-ben. Senki nem hagyhatja el az otthonát.

12:22
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Kommandós a tetőn

Az AFP a Twitter-oldalára tett fel egy fotót ez egyik kommandósról.

12:24
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Túl sokat kerestünk a "Párizs" szóra

A Google nem nagyon tesz különbséget a keresések között, és mivel szerda óta a szokottnál jóval többször szerepelt Facebook-bejegyzéseinkben és kereséseinkben a "Párizs" szó, a szerkesztőség több tagjának FB-felületén is felugrott az alábbi hirdetés:

Forrás: Facebook

12:24
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Tegnap sem ment le a nap Sebestyén Balázs nélkül

A Class FM műsorvezetője szerint most rájöhettünk, hogy mennyire sebezhetőek vagyunk, az iszlám tanításait félreértelmező terroristák pedig itt vannak közöttünk. „Franciaországban a liberalizmus elveit is vallják” – lamentált Sebestyén a csütörtöki Morning Show-ban a sajtószabadság kapcsán, majd a Nógrádi György biztonságpolitikai szakértővel folytatott beszélgetés közben a következőket mondta a Charlie Hebdo munkatársainak provokatív munkájáról: „Ne értse senki félre, nem arról van szó, hogy aki ilyet tesz, az megérdemli. Csak a liberális gondolkodásnak is talán vannak határai. Ha valaki mást sért meggyőződésében, vallásában, amit kimondok, akkor nem teszem meg, mert tudok annyira liberálisan gondolkodni.” A húszperces filozofálást itt hallgathatja meg.

12:31
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Így néz ki a nyomda környéke

12:32
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Egy volt rendőr beszél a taktikáról

12:33
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Mégis van összefüggés a két merénylet között

A Le Point úgy tudja, hogy a két Kouachi és az a terrorista, aki agyonlőtte a rendőrnőt Párizsban, ugyanannak a dzsihádista csoportnak volt a tagja. Ez az első nyom, ami arra utal, hogy a két támadás között volt kapcsolat.

12:39
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Aki kezet fogott a terroristával

A France Info beszámolt arról, hogyan fogott kezet a nyomda egyik látogatója az egyik terroristával.

A magát csak Didier-ként azonosító férfi elmondta, hogy a nyomda tulajdonosával volt megbeszélése. Kezet fogott az egyik terroristával, akiről azt hitte, hogy kommandós, mert teljesen feketébe volt öltözve, és állig felfegyverkezve. Golyóálló mellény is volt rajta.

„Mindnyájan kezet fogtunk, és a tulaj szólt, hogy menjek el. A fegyveres pedig hozzátette: menjen, nem ölünk civileket. Még meg is fordult a fejemben, milyen furcsa volt az egész. Arra gondoltam, ez nem normális. Vajon túszejtés vagy rablás történik éppen?” – számolt be.

12:39
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Hollande érdekeseket is mondott

Bízom az országunkban, ha együtt vagyunk, jobbak a lehetőségeink – mondta a francia elnök, aki megköszönte a Franciaország iránt tanúsított nemzetközi szolidaritást. A „kötelező körökön” kívül elismerte: a hatóságok tudták, hogy efféle támadások előfordulhatnak. Hollande szerint erre a kihívásra „európai” szinten kell reagálni, emiatt vasárnap összeülnek a bevándorlási gondokkal különösen is küszködő EU-országok belügyminiszterei. Hollande ugyanakkor felszólított mindenkit, hogy kerülje a túlzott reakciókat, a megbélyegzést és a sztereotipizálást.

12:42
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

A helikopterek nem szállhatnak fel

Olyan rosszak a látási viszonyok és az idő, hogy földre kényszerültek a rendőrségi helikopterek.

12:51
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Ágyúval verébre

A francia hadsereg semmit nem bíz a véletlenre: a túszdráma közelében már egy tank is feltűnt.

12:55
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Lesz nézettsége a túszdrámának

Riporterek és közvetítőkocsik tömegei várnak a fejleményekre. A hatóságok tisztes távolságban tartják őket a túszmentő akciótól.

13:04
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Állítólag nő a túsz

Meg nem erősített információk szerint egy nő a terroristák túsza, és a két férfi rendőrnek adta ki magát, így jutott be az épületbe.

13:19
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Eltávolítják a helyszínről az újságírókat

Az újságírókat eltávolítják a telephelyről a faluba. Hamarosan állítólag várható egy bejelentés.

13:22
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Tárgyalnak a túszejtőkkel

Folyamatban van a tárgyalás a túszejtőkkel, akik megerősítették, hogy mártírként akarnak meghalni.

Forrás: AFP/Dominique Faget

13:23
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Öt ember dolgozik a nyomdában

A Le Monde beszélt a közeli Othis polgármesterével, aki elmondta, hogy a nyomdában öt ember dolgozik, köztük a tulajdonos, a felesége, a fiuk és egy grafikus. A polgármester attól tart, hogy az események vérfürdőbe torkollnak majd.

13:25
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Évek óta szerepeltek az amerikaiak listáján

Mindkét Kouachi fivér évek óta szerepelt a terrorizmussal gyanúsítottak listáján - közölték amerikai illetékesek.

13:26
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Kiabálás hallatszik

A Sky szerint kiabálás hallatszik a telephelyről.

13:35
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Kreatív szolidaritás

A Charlie Hebdo-ügy világszerte a lapok címoldalán szerepel, erről itt írtunk. Helyzetükből adódóan a hetilapoknak több idejük van kreatívnak lenni, jól példázza ezt a New Yorker, amely már most nyilvánosságra hozta a január 19-i kiadás első oldalát. Ilyen lett:

13:40
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Katonai helikopteren érkezik az erősítés

13:41
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Autós üldözés

13:59
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Megszólalt a lopott Clio tulajdonosa

Rendőrök a Párizstól északkeletre lévő Dammartin-en-Goele településen Forrás: MTI/AP/Peter Dejong

Beszámolt az autója elrablásáról az a férfi, akinek a Cliójával menekültek a Charlie Hebdónál végzett mészárlás után a terroristák.

Elmondta, hogy lehúzott ablakkal autózott, amikor egy gépfegyveres férfi odaszólt neki, hogy szálljon ki az autóból, mert szüksége van rá.

„Kiszálltam. Ekkor egy másik férfi is odalépett, és beszállt az anyósülésre. Nála is volt fegyver, valami gránátfélével a végén. Biztos vagyok benne, hogy rakétavető, vagy valami olyasmi lehetett” – mondta a férfi az Europe 1-nek.

A két terrorista „nagyon nyugodt, nagyon céltudatos, nagyon határozott és nagyon profi volt. Egyszer sem emelték fel a hangjukat, nem futottak, egy percig sem tűntek idegesnek. Nem izzadtak. Semmi ilyesmi… Mielőtt elhajtottak, még odaszóltak: ha a sajtó kérdezi, mondd el nekik, hogy a jemeni al-Kaida tette ezt.”

14:01
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Evakuálták az iskolákat

Mintegy ezer gyereket evakuáltak a két közeli általános, illetve középiskolából, és a közeli városba szállították őket. A Telegraph tudósítója szerint az iskolások közül többen azt kiabálták: "Charlie! Charlie!"

14:02
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Készültségben a térségbeli kórházak

A térségben lévő összes kórházban készültséget rendeltek el.

Forrás: MTI/AP/Michel Spingler

14:13
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

"Majdnem biztos", hogy a két Kouachi a túszejtő

A hatóságok a le Figaro szerint megerősítették, hogy "majdnem biztos": a két Kouachi a túszejtő. Azt viszont a belügyminisztérium nem tudta teljes biztonsággal megerősíteni, hogy valóban van-e túszuk.

14:17
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Egy dal a Charlie Hebdo tiszteletére

Jean-Baptiste Bullet belga zenész új szöveget írt Renaud zenéjére, hogy tisztelegjen a Charlie Hebdo munkatársai előtt.

14:27
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Első munkanapján lőtték agyon a takarítót

Frédéric Boisseau egy kollégájával álldogált a recepció mellett, amikor betört a két terrorista az épületbe, ahol a Charlie Hebdo szerkesztősége működik. Megkérdezték, hol a szerkesztőség, majd lelőtték a férfit, akinek ez volt itt az első munkanapja - mondta egy barátja a BFM TV-nek.

14:29
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Hét évet kaphat az, aki dicsőíti a terroristákat

A Numerama francia hírportál szerint a belügyminisztérium figyelemmel követi a közösségi médiát. Hét év börtönbüntetés fenyeget mindenkit, aki a terroristatámadásokat dicsőítő posztot tesz ki az oldalára.

14:30
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb lövöldözés Párizsban

Az AFP jelentése szerint Párizs keleti részén egy férfi túszt ejtett egy kóser élelmiszerboltnál. Lövöldözés is volt, az első jelentések szerint egy ember megsebesült.

Állítólag az a férfi lehet a tettes, aki egy nappal korábban lelőtte a rendőrnőt.

A környéket lezárta a rendőrség.

14:42
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Kiürítik a környéket

A Le Monde jelentése szerint golyóálló mellényt viselő rendőrök mindenkit kimenekítettek az újabb lövöldözés helyszínéről.

14:47
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Képek az újabb túszdrámáról

Az élelmiszerbolttal szomszédos étteremből készültek ezek a felvételek.

14:49
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Nők és gyerekek a túszok között

Az élelmiszerboltban öt embert - köztük nőket és gyerekeket - ejtett túszul a fegyveres, aki valószínűleg a rendőrnő gyilkosa - állítja a BFM TV.

15:00
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Ennek véres vége lesz

Az autó megszerzésével magukra irányították a figyelmet, a túszejtéssel pedig lezárták a játszmát a párizsi terroristák. A Párizs mellett elfoglalt nyomdából nincs kiút, a merénylők nem adják meg magukat - véli Bilkei Pál. A szakpszichológus úgy látja, az ügynek tragikus vége lesz, erre utal a terrorista páros kijelentése is, hogy mártírként szeretnének meghalni.

15:00
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Három halott az élelmiszerboltban?

Egy vevő, aki az élelmiszerbolt alagsorában bújt el, Twitterén azt írja, hogy legalább három ember meghalt a lövöldözésben.

15:02
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Párizs díszpolgára lett a Charlie Hebdo

A városi tanács egyhangú döntése értelmében díszpolgárrá választották a Charlie Hebdót.

15:03
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Így néz ki a bolt, ahol a túszok vannak

A Hyper Cacher nevű szupermarket Párizs XX. kerületében, a Porte de Vincennes sugárúton van.

15:10
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

A párizsi lövöldözés helyszíne a Google-ön

15:12
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

A helyszínre tart a belügyminiszter

Alig három órával az után, hogy Francois Hollande balján a Dammartin-en-Goele-i túszdrámáról tartott sajtótájékoztatót, Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter már a kelet-párizsi kóser üzlethez tart az újabb vészhelyzet miatt - írja Twitter oldalán a minisztérium. A France24 információi szerint a boltba belépő túszejtő azt mondta: "Tudjátok, ki vagyok." Ezzel egyre nagyobb az esély arra, hogy a Párizsban csütörtökön rendőrnőt gyilkoló férfiról van szó.

15:21
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Két halott és két sebesült Vincennes-ben

Az AFP szerint legalább két ember meghalt az újabb párizsi lövöldözésben, és ketten megsebesültek.

15:25
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Négy ember megtalálásához kér segítséget a rendőrség

A párizsi rendőrség az állampolgárok segítségét kéri négy „veszélyes” személy megtalálásához. A Kouachi fivérek mellett egy Hayat Bouemeddiene nevű 26 éves nőről és egy Amedy Coulibaly nevű 32 éves férfiról van szó.

A Le Figaro jelentése szerint utóbbi kettőt a rendőrgyilkosság miatt keresik, a férfi a merénylő, aki túszokat ejtett a kóser boltban. A nő a mostani vagy a volt barátnője, más források szerint a felesége, de mivel csak egyházi esküvőjük volt, a házasságuk Franciaországban nem számít törvényesnek.

15:26
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Egy szomszéd felvétele a boltnál történtekről

15:28
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Lezárták a közeli metróállomásokat

A rendőrség lezárta a Porte de Vincennes és a Saint-Mande metróállomást.

15:37
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Legalább hat túsz van a boltban

Rendőrségi források megerősítették a Le Monde-nak, hogy legalább hat túsz van a boltban. Az egyikük egy csecsemő.

15:42
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Azonnal lőtt a túszejtő

Szemtanúk beszámolója szerint a fegyveres azonnal lőni kezdett, mihelyt belépett a kóser boltba.

15:47
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Ebből nagy káosz lesz

Alig egy órával a párizsi túszdráma után így néznek ki a környező utak:

15:48
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Meg vannak zavarodva

Forrás: Origo

A fénykép szövege:

Ha esetleg össze lenne zavarodva

Ő a terrorista (balra)

Ő pedig a muszlim (jobbra).

Ahmed Merabetnek hívták azt a 42 éves rendőrt, aki sebesülten feküdt a járdán, és az egyik terrorista hidegvérrel kivégezte.

15:54
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Érkezik a rendőri erősítés Párizsban

15:59
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Lezárták a párizsi körgyűrűt

16:05
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb válságtanácskozás az Élysée-ben

Francois Hollande államfő, Manuel Valls miniszterelnök, valamint a belügyi és az igazságügyi miniszter, Bernard Cazeneuve és Christiane Taubira vesz részt a válságtanácskozáson.

16:07
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Nincs halottja a párizsi túszejtésnek

A rendőrszakszervezet szerint egy ember súlyosan megsebesült a párizsi túszejtés során, de a korábbi jelentésekkel ellentétben senki nem halt meg. Ezt a belügyminisztérium is megerősítette.

16:10
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Lezárták a Trocadero teret is

A rendőrség kiürítette a Trocadero teret is. A belügyminisztérium azonban később közölte, hogy téves riasztást kaptak.

16:10
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

A Hezbollah is elítélte a párizsi mészárlást

Mohamed születésének évfordulóján tartott beszédében élesen elítélte a szerdai párizsi újságíró-mészárlást a libanoni radikális síita mozgalom vezetője, Haszan Naszrallah – adja hírül a szervezet házi televíziója, az al-Manar. A sejk szerint embertelen, ami történt. A Hezbollah évek óta szövetségese, Bassár el-Aszad elnök oldalán harcol a szír polgárháborúban, és – a Nyugathoz hasonlóan – szintén ellenségként tekint a fundamentalista szunnita csoportokra, köztük az al-Kaidára és az Iszlám Államra.

Naszrallah sejk szónokol Forrás: AFP/-

16:21
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Az iszlám ellen is irányult a párizsi merénylet

A párizsi merénylet minden vallás ellen irányul, beleértve az iszlámot és Mohamed próféta üzenetét is. Az emberek brutális lemészárlása elfogadhatatlan. Az is teljesen elfogadhatatlan, hogy ezt a vallás nevében teszik - mondta Mehmet Görmez, a török vallásügyi hivatal, a Diyanet elnöke. Kritizálta ugyanakkor azt, hogy egyesek a szólásszabadság nevében az iszlám értékeket becsmérlik.

16:29
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

A Kouachi fiúk szabadon bocsátását követeli a párizsi túszejtő

Amedy Coulibaly, aki túszokat ejtett a kóser élelmiszerboltban, a brit Telegraph szerint azt követeli, hogy engedjék szabadon távozni a Kouachi fivéreket.

16:30
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

100 millió font a szolgálatoknak

Jelentős pótlólagos juttatásokat kapnak a költségvetésből a brit elhárító szolgálatok – mondta pénteken George Osborne brit pénzügyminiszter. A brit kormány máris elkülönített 100 millió font (több mint 40 milliárd forint) kiegészítő költségvetési összeget kifejezetten azoknak a brit állampolgároknak a megfigyelésére, akik a szíriai vagy az iraki konfliktusövezetekbe tartanak, vagy akik „önjelölt terroristaként az internetről próbálnak ötletekhez jutni”.

16:30
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Újra megnyitották a Trocaderót

Egy helyi kávézó pincére erősítette meg a hírt a Le Figarónak.

16:34
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Bezáratják a boltokat

A rendőrök megkérték az összes bolt tulajdonosát a régi zsidó bevásárló utcában, a Rue des Rosiers-én, hogy zárjanak be – számolt be a Sky News.

16:37
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Hány rendőr van Párizsban?

A párizsi prefektúra rendőrségének kötelékében 30 200 rendőr dolgozik, a csendőrségnél az egész országban 98 155.

A készenléti csendőrség (GIGN) 420 tagja van.

16:39
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Evakuálják a gyermekeket

Danmartin-en-Goele-ben még délelőtt parancsoltak be mindenkit a négy fal közé.

16:45
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

A szakértő újabb támadásoktól tart

Myriam Benraad, aki azt a Buttes-Charmont terrorista csoportot tanulmányozta, amelyiknek a Kouachi fivérek és a szenegáli származású Coulibaly is a tagja volt, arra figyelmeztet, hogy a sejt újra működni kezdett, és valószínűleg újabb támadásokat is tervez.

A sejtnek 2005-ben több mint húsz tagja volt, akik közül még hárman ültek börtönben is.

16:46
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Bedugultak a rendőrségi furgonok

Íme a Mashable újságírójának, Tim Chesternek a Vine-ja arról, milyen sok rendőr igyekszik a második túszejtés helyszínére:

16:48
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Továbbra is készültségben

Rendőrségi helikopterről pásztázzák a terepet a Párizstól északkeletre lévő Dammartin-en-Goele településen.

Forrás: MTI/AP/Thibault Camus

16:59
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

A britek is figyelték a Kouachi fivéreket

A két Kouachi fivér szerepelt azon a listán, akik nem utazhattak repülővel Nagy-Britanniába, nem léphettek az ország területére, még átutazóban sem.

17:01
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Zsidó iskola, nem a rendőr volt a célpont?

A CNN állítása szerint a csütörtökön lelőtt rendőr a terrorista eredeti célpontjának, egy zsidó általános iskolának a közvetlen közelében tartózkodott.

17:04
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Ilyen még nem volt: üres a párizsi körgyűrű

17:06
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Valaki Charlie lett egy pénteki muszlim imán

A kép a franciaországi Saint-Étienne-ben készült. A transzparens felirata nyers fordításban: "Ők el akarják oltani a csillagokat. Mi újra meggyújtjuk őket."

Forrás: AFP/Jean-Philippe Ksiazek

17:06
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Elhalasztották a Merkel-Hollande találkozót

A franciaországi események miatt meg nem határozott időpontra halasztották a vasárnapra Strasbourgba tervezett találkozót Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök között, jelentette be meghívójuk, Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke.

17:13
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

A Moszad is segít, ha kell

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő utasította a Moszadot, hogy adjon meg minden szükséges segítséget a francia hatóságoknak a mostani terrorhullám kezeléséhez és megoldásához.

17:19
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Terroristákkal focizott a túszejtő

 

Fiatal kora óta ismerik a rendőrök Amedy Coulibalyt, aki túszokat ejtett a párizsi kóser élelmiszerboltban. A harmincas évei elején járó férfi szenegáli felmenőkkel rendelkezik, de már Franciaországban született. Kilenc testvére van, szülei gyermekei közül ő az egyetlen fiú.

Coulibaly a 2000-es évek elején tagja lett a Párizs 19. kerületében alakult Buttes-Chaumont hálózatnak, amely radikális francia fiatalokat toborzott az iraki harcmezőkre. Ugyanehhez a csoporthoz tartoztak a Koachi-testvérek, akik lemészárolták a Charlie Hebdo újságíróit.

A párizsi túszejtő 17 évesen lépett a bűn útjára, először kisebb lopások, később kábítószer miatt került a rendőrség látókörébe. Ezután, 2002-ben már egy bankrablásba is belekeveredett.

2013-ban öt év börtönre ítélték, amiért részt vett Smain Ali Belkacem sikertelen szökési kísérletében. Belkacem egy algériai szélsőséges szervezet tagja volt, ő tervelte ki az 1995-ös párizsi metrórobbantást, amelyben nyolcan meghaltak és 117-en megsérültek. A szökési kísérlet miatt a Koachi-testvéreket is őrizetbe vették, de később bizonyíték hiányában elengedték őket.

A Le Monde információi szerint Coulibaly barátnője már ekkor Hayat Bouemeddiene volt, akivel szabadulása után egy párizsi külvárosban éltek. Közösen látogatták meg Djamel Beghal al-Kaida terroristát, aki akkor éppen a dél-franciaországi Cantalban volt házi őrizetben. A francia titkosszolgálat emberei le is fényképezték, ahogy Coulibaly több elítélt terroristával együtt focizott. 

17:23
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Mundruczó és Schilling: Védelmet Európának

Közös nyilatkozatban ítélte el Mundruczó Kornél és Schilling Árpád a párizsi vérengzést.

Schilling és Mundruczó is megszólalt Forrás: MTI

A két rendező aljas és elvakult gyilkosoknak nevezte azokat, akik a Charlie Hebdo szerkesztőségében vérfürdőt rendeztek.

Nem pusztán egy szerkesztőséget, de egy egész civilizációt ért támadás - írták, jelezve: "Ez az a pillanat, amikor újból hitet kell tennünk a szabadság eszméje mellett". A rendezők szerint Európa a tolerancia és befogadás kontinense, ahol "senkit nem érhet atrocitás bőrszíne, szexuális orientációja, etnikai hovatartozása vagy vallási meggyőződése miatt".

"Tiszteletet az áldozatoknak! Büntetést a tetteseknek! Védelmet Európának!" - zárul Mundruczó Kornél és Schilling Árpád nyilatkozata, melyet a Facebookon tett közzé a Krétakör Színház.

17:24
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

A túszok kivégzésével fenyegetőzik

A vincennes-i kóser élelmiszerboltban túszokat ejtő fegyveres azzal fenyegetőzik, hogy megöli túszait, ha a hatóságok megrohamozzák a Dammartin-en-Goele településen magukat elbarikádozó Kouachi fivéreket.

 

17:31
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Bezáratták az üzleteket a Marais negyedben

Az összes üzletet bezáratta a rendőrség Párizs központjában, a zsidó negyedben, noha az messze esik két túszválság helyszínétől. A turisztikai központnak számító Marais negyedben lévő Rosiers úton lévő boltokról van szó, melyek alig egy kilométerre fekszenek a szerdai terrortámadás helyszínétől, a Charlie Hebdo szerkesztőségétől. A szombati pihenőnap, a sabbath előestéje miatt ezek az üzletek ilyenkor általában a szokásosnál népesebbek, és a vevők között sok a külföldi.

17:34
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

A túszejtő valaha Sarkozyvel is találkozott!

Ezt azért kevesen gondolták volna: nemrég került fel a Twitterre egy 2009-es újságcikkről készült fénykép, amin az akkor 27 éves Amedi Coulibaly - a kelet-párizsi túszejtő - Nicolas Sarkozy akkori francia elnökkel való találkozását meséli el. A Griny városában működő Coca-Cola gyárban dolgozó férfi boldogan lelkendezett élményeiről a lapnak.

17:36
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Lemondták Hollande és Merkel találkozóját

A franciaországi terrorakciók miatt lemondták a francia elnök és a német kancellár vasárnapra tervezett találkozóját. Ezt Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke jelentette be Strasbourgban. Az új időpontról már folynak az egyeztetések.

Elmarad a párizsi tárgyalás Forrás: MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi

A francia elnök hétfőn jelentette be, hogy Schulz kezdeményezésére megbeszélést tervez a német vezetővel Európa jövőjéről és a francia-német kapcsolatokról.

17:36
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

"A boltban vagyok, szeretlek"

A kóser boltban túszul ejtett egyik nőnek sikerült telefonon felhívnia a lányát. A nő az Europe1 rádióállomásnak elmondta, hogy édesanyja annyit mondott: „a boltban vagyok, szeretlek”. 

17:41
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Megemlékezés az autópályán

Aki Párizs környékén jár, ezt láthatja az autópályán: "Mindannyian Charlie-k vagyunk".

17:47
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Két túszejtő lehet Párizsban

A Euronews úgy tudja, hogy két túszejtő van a kóser boltban. Amedy Coulibaly mellett barátnője, a 26 éves Hayat Bouemeddiene is a helyszínen tartózkodik. A pár 2010-ben találkozott, a lány megvárta azt is, hogy Amedy letöltse korábbi börtönbüntetését. Közben válságtanácskozást kezdtek a francia elnöki hivatalban az újabb túszdráma miatt.

17:51
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Hadba vonulnak a hackerek

A dzsihádista honlapok elleni támadásokkal reagál az Anonymous nemzetközi hackercsoport a szerdai Charlie Hebdo-merényletre. A szervezet belga ága egy videót is közölt erről, amiben kötelességüknek nevezik a válaszlépést, szerintük ugyanis "a szólásszabadságot embertelen támadás érte". A fejleményeket Opcharliehebdo hashtaggel lehet követni a Twitteren.

18:02
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Lövések és robbanások?

A brit Guardian szerint Dammartin-en-Goele településen lövések és robbanások hallatszódtak, és füst látszódott. Ezen a településen barikádozták el magukat egy nyomdában a Charlie Hebdo szerkesztőségének feltételezett támadói.

18:07
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Több mint 80 ezren

A francia belügyminisztérium szerint több mint 80 ezer rendőr, rohamrendőr, katona vesz részt a két túszejtési helyszínen.

18:08
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Egy kép egy robbanásról

18:09
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Kép a rendőri akcióról

Az AFP hírügynökség képe a roham első pillanatairól. Robbanások zaja és füst a nyomda felett, ahol a Charlie Hebdo elleni merénylők elbarikádozták magukat.

18:12
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Roham

A BBC szerint a francia rendőrség megrohamozta a Dammartin-en-Goele településen található épületet, ahol a Charlie Hebdo elleni merénylet elkövetői barikádozták el magukat.

18:16
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Párizsban is rohamoznak

Három robbanásról számolt be az AFP hírügynökség Párizs belvárosában. Információik szerint a kommandósok megrohamozták a kóser élelmiszerboltot is, ahol legalább öt túszt ejtett Amedy Coulibaly. 

18:18
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Megölték a terroristákat

Az AFP hírügynökség információja szerint megölték a nyomdaépületben magukat elbarikádozó két terroristát. Ők végezték ki két napja a Charlie Hebdo újságíróit. A túsz sorsáról egyelőre nincs hír. 

18:19
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Kiszabadult néhány túsz

Az AFP és az AP is azt állítják, hogy több túszt sikerült kiszabadítani a Párizs belvárosában lévő kóser élelmiszerboltból. 

18:19
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Mentőautók érkeztek

A Sky News felvételei alapján rengeteg mentőautó érkezett Dammartin-en-Goele településre.

18:20
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Kiszabadult egy túsz

Az AFP alapján kiszabadult a Dammartin-en-Goele településen lévő túsz, a fogvatartókat feltételezhetően megölték.

18:22
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Videó a párizsi rohamról

Videót tett közzé Twitter-oldalán a Sky News a párizsi kóser bolt megrohamozásáról. A felvételen füst és robbanások látszanak.

18:24
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

A Libération befogadja a Charlie Hebdót

Beköltözött pénteken a Charlie Hebdo szerkesztősége a Libération című baloldali napilap székházába – jelentette a Libération. Ott készítik a következő számot, "a túlélők újságját". A Charlie Hebdo jövő szerdán várhatóan a szokásos 60 ezer helyett 1 milliós példányszámmal jelenik meg. A szerkesztőségi épület előtt rendőrök állnak őrt, és a Libération személyzete segítségével ellenőrzik a belépőket.

18:26
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb lövések

A túszok elengedéséről szóló hírek ellenére a párizsi boltnál tartózkodó újságírók újabb tűzharcról tweeteltek.

18:28
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Több túsz is életben maradt

Teljesen körbevették a kommandósok a párizsi kóser boltot az AFP képe szerint. A francia hírügynökség és a CNN is úgy tudja, hogy több túsz kiszabadult.

18:30
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Tüzet nyitottak a rendőrökre

A Charlie Hebdo rajzolóinak gyilkosai kijöttek a Párizstól északra fekvő nyomda épületéből, és tüzet nyitottak a rendőrökre - írja az AFP. 

18:31
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Megölték Coulibalyt is

Meghalt a kóser szupermarketben túszokat ejtő Amedy Coulibaly is - írja a Le Monde. 

18:36
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Fotón a kiszabadított túszok

Vállukon hozták ki a kommandósok az egyik túszt a kóser boltból. Az AFP képe a rendőrroham után készült.

18:46
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Két rendőr megsérült

Két rendőr megsérült a párizsi kóserboltnál, miközben megrohamozták az üzletet - írta a Sky News. 

18:53
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Így nézett ki a roham

Hatalmas lángcsóvák a párizsi kóserbolt előtt a roham első pillanataiban.

18:55
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Túsz is segített az akcióban

A Sky News információi szerint a rendőrség a párizsi roham előtt meghackelte a kóserbolt biztonsági kameráit, és az egyik tússzal is sikerült beszélniük telefonon. 

18:56
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Négy túsz meghalt

A Reuters és a Sky News is úgy tudja, hogy legalább négy túsz meghalt a párizsi kóser szupermarketben. 

19:00
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Bezárják a párizsi nagyzsinagógát

Feltehetően elővigyázatosságból elmaradnak a szombati szertartások. A zsinagógát nemrég evakuálták - írja a Le Monde. Erről az épületről van szó:

19:02
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Megható pillanatok

Az egyik kiszabadult túsz így borult családtagjai karjaiba:

19:04
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Nem tudni, hányan voltak a boltban

Egyelőre nem tudni, hány túsz volt pontosan a kóserboltban. Az AFP rendőrségi forrásra hivatkozva azt írta, hogy négy túsz vesztette életét, a Spiegel szerint pedig legalább tízen szabadultak ki. Többen elbújtak az üzletben, velük telefonon kapcsolatba tudtak lépni a rendőrök az akció előtt. 

19:08
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Átvizsgálják a boltot

A kommadósok jelenleg átvizsgálják a kóser élelmiszerüzletet, esetleges csapdákat keresnek, amelyeket a túszejtő rejthetett el. 

19:11
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Hollande nyolckor beszél

Francois Hollande francia államfő este nyolckor nyilatkozik a kettős túszdrámáról. 

19:14
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Négy súlyos sebesült Párizsban

Az AFP úgy tudja, hogy négy túsz állapota kiritikus a párizsi kóser élelmiszerboltból kiszabadítottak közül. Továbbra sem tudni, hogy összesen hányan voltak az üzletben, ahol egy fegyverest megöltek a kommandósok.

19:26
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Még nincs vége az akciónak

Egy újságíró a Le Nouvel Observator című laptól azt állítja, hogy még nem ért véget az akció a kóser élelmiszerüzletnél. Donald Hebert szerint a kommandósok a bolt mögé futottak, nyilvánvaló, hogy keresnek valakit, talán a túszejtő társát.

19:34
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Obama részvétnyilvánítása

Barack Obama részvétet nyilvánított Franciaország amerikai nagykövetségén.

19:35
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Biztos, hogy haltak meg túszok

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter megerősítette, hogy a kóser bolt elleni rendőri akcióban meghaltak túszok, de azt nem árulta el, hogy hány.

19:37
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Ellentmondó hírek az áldozatokról

Az AFP továbbra is négy halott túszról tud a párizsi kóserboltban, míg az AP hírügynökség szerint a merénylőn kívül hárman vesztették életüket. A New York Times is három áldozatról tud, az amerikai lap szerint öt túszt szabadítottak ki a kommandósok. 

19:38
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Cameron Párizsba megy

"Elfogadtam Hollande elnök meghívását arra a vasárnapi menetre, amelyen közösen ünnepeljük a Charlie Hebdo mögötti értékeket" - tette közzé Twitter-oldalán a brit miniszterelnök.

19:40
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Megszökött egy túszejtő

A francia média szerint Coulibaly barátnője nem volt a kóser üzletben, viszont a merénylőnek volt egy társa, egy másik férfi, akinek sikerült megszöknie a boltból az akció alatt. 

19:44
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Szolidaritási menet Budapesten

Nagyjából kétszázan lehetnek a budapesti szolidaritási meneten, amelyet a párizsi terrorcselekmények miatt szerveztek. A menet az Oktogonról indult, és a megemlékezők az Andrássy úton át a francia nagykövetség épületéhez vonulnak.

19:48
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Döbbenet

Így figyelték a péntek délutáni rendőrségi akciót egy párizsi kávéházban.

Elképedve figyelték az eseményeket egy párizsi kávéházban Forrás: Origo

19:48
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Elbújt a túsz a nyomdában

A Sky News szerint a Kouachi-testvérek 26 éves túszát a nyomdaépület egyik sarkában, elbújva találták meg a kommandósok. A tetsvérpár kijött az épületből és tüzet nyitott a rendőrökre, ekkor lőtték le őket. 

19:53
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Tusk is Párizsba megy

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is ott lesz a vasárnap esti párizsi meneten, ahol a terrorizmus áldozataira emlékeznek. A meneten már jelezte a részvételét David Cameron is.

19:53
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Mondjátok meg a rendőröknek, hogy lépjenek közbe

Elképzelhető, hogy a Kouachi-fivérek nem voltak tisztában azzal, hogy a nyomdaépületben még egy férfi rejtőzködik - írta a Le Figaro. A fiatal férfi családtagjai a délelőtt során többször próbálták elérni a 27 éves fiatalembert, de nem vette fel a telefont, csak később küldött egy sms-üzenetet. Ebben azt írta: "elbújtam az első emeleten. Azt hiszem, mindenkit megöltek. Mondjátok meg a rendőröknek, hogy lépjenek közbe."

19:57
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Merkel és Rajoy is ott lesz

Mariano Rajoy spanyol kormányfő bejelentette pénteken, hogy részt vesz a vasárnapra tervezett párizsi tüntetésen, amelyet a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap ellen elkövetett merénylet áldozatainak emlékére és a terrorizmus ellen szerveznek. Egy német lapértesülés szerint a demonstráción Angela Merkel német kancellár is jelen lesz.

19:58
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

A Diadalívvel együtt Párizs is Charlie-vá vált

20:01
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Ismeretlen holttest a boltban

Eddig azonosítatlan holttestet is találtak a rendőrök a párizsi kóserboltban. Nem kizárt, hogy volt még egy túszejtó az üzletben, aki életét vesztette az akcióban. 

20:07
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Fegyveres járőrök Párizsban

A túszejtés már véget ért, de még mindig fegyveres kommandósok járőrözek Párizs belvárosában. A francia fővárosban a legmagasabb szintű készültség van. 

20:10
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Nemes gesztus a focistáktól

A PSG játékosai így tisztelegnek a Charlie Hebdo munkatársainak emléke előtt.

20:29
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Készültségben tartják a francia fegyveres erőket

A rendőrséget magasztalta Bernard Cazenevue francia belügyminiszter a túszejtő akciók lezárása után. Profin és bátran végezték a dolgukat, az egész nemzet megkönnyebbült - mondta. A fegyveres erőket továbbra is készültségben tartják, hogy megvédjék a francia embereket.

20:47
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Tartanak a muszlimok a választól

Attól félnek, összemosódnak a mérsékelt muszlimok és a terroristák. Részletek itt. 

20:58
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Mindenki megkapta Teherántól

Visszafogott, de jól érthető üzenetet fogalmazott meg Haszan Róhani iráni elnök a párizsi események kapcsán: "Elítéljük a szélsőségességet és a terrorizmust, legyen az Palesztinában vagy Szíriában, Párizsban vagy az Egyesült Államokban". Irán mentoráltja, a libanoni Hezbollah délután ugyancsak elítélte a Párizsban történteket, mondván, a szélsőségesek több kárt okoznak, mint a karikatúrák.

Róhani mindenkit kiosztott Forrás: AFP/Atta Kenare

21:01
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Felhívott egy tévéállomást a párizsi túszejtő

A BFMTV francia adó szerint felhívta őket Amedy Coulibaly, aki a párizsi kóser éteremben ejtett túszokat. Azt mondta a tévének, hogy összehangolták a két támadást a Charlie Hebdo elleni merényletet elkövető Kouachi-fivérekkel, és hogy az Iszlám Állam tagja. Cherif Kouachi ugyanennek a tévének arról nyilatkozott, hogy a jemeni al-Kaida küldte - jelentette a BBC.

21:06
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Hollande megerősítette: négy túsz halt meg

Négy túsz vesztette életét a párizsi túszszabadítási akcióban - erősítette meg Francois Hollande francia elnök. Hollande péntek esti beszédben méltatta a bátor és hatékony rendőröket, akikre „büszkék vagyunk”, majd arról beszélt, hogy lesz még fenyegetés, de nem engedik, hogy eluralkodjon a félelem, és hogy a fanatikusok megosszák Franciaországot. 

21:07
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Életfogytiglant kapott a párizsi merénylet atyja

Elítélték New Yorkban Abu Hamza radikális imámot. Életfogytiglanit kapott, mert lázított, terroristákat segített, és kiképzőtábort próbált meg létrehozni. Hamzát összefüggésbe hozták a szerdai párizsi mészárlással is, miután az egyik merénylőt, Cherif Kouachit az az al-kaidás Djamel Beghal mentorálta, aki korábban az ő londoni mecsetébe járt. Mindezt egy MI5-informátortól idézte a Telegraph, amely úgy fogalmaz, hogy a párizsi terrorakció Hamza öröksége.

Abu Hamza 2002-ben, még szabadlábon Forrás: AFP/Odd Andersen

21:42
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

15 túsz volt a kóser üzletben

Egy meg nem nevezett izraeli illetékes arról beszélt, hogy 15 túszt mentettek ki abból a kóser üzletből, ahol a Charlie Hebdo elleni támadást elkövető testvérpár egyik ismerőse ejtett túszokat pénteken. Egy az izraeli miniszterelnök és a francia elnök közötti beszélgetésre hivatkozott. 

22:18
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Hétköznapi életet éltek a párizsi merénylők

Úgy tűnik, olyan hétköznapi életet éltek a Charlie Hebdo szerkesztőségében gyilkoló Kouachi-fivérek, hogy a hatóságok azt hitték, nem jelentenek fenyegetést – közölte a BBC biztonságpolitikai tudósítója.

22:50
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor is ott lesz Párizsban vasárnap

Orbán Viktort is meghívta a francia kormány arra a megemlékezésre, amelyet vasárnap rendeznek Párizsban az elmúlt napok merényleteiben elhunyt áldozatok emlékére. Elmegy.

23:21
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Videón a párizsi üzlet elleni roham

Az amatőr videót a France2 tévéadó adta le. Úgy tűnik a hátsó bejáratnál támadtak. 

23:33
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Charlie Hebdo a diadalíven

00:12
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

A szomszédok tudtak a merénylők fegyverarzenáljáról

A Kouachi-fivérek tunéziai származású szomszédnőjét régóta aggasztotta a két férfi, főleg mert hangos imáik áthallatszottak a falon. Attól tartott, hogy fanatikusok, ezért rávette a férjét, hogy törjön be hozzájuk - ebben egy vízvezeték-szerelő segített neki -, és ekkor felfedezték a fegyvereket. A testvérek azonban rajtakapták, és erőszakkal rávették őket, hogy ne szóljanak a rendőrségnek – mesélte a BBC-nek a Globe and Mail tudósítója, aki beszélt a nővel. 

00:19
január 09, 2015
Vágólapra másolva!

Az al-Kaida jemeni szárnya állt mögöttük

Az al-Kaida jemeni szárnyának egyik tagja pénteken bejelentette, hogy az ő irányításukkal hajtották végre a Charlie Hebdo elleni - tizenkét ember halálával végződött - merényletet a Kouachi-testvérek. "Bosszút akart állni a Mohamed muszlim próféta becsületén esett sérelmen" - közölte az AP hírügynökséghez eljuttatott angol nyelvű  nyilatkozatában. Szerinte a támadás összhangban állt Oszama bin Ladennek, az al-Kaida néhai vezetőjének a Nyugathoz intézett figyelmeztetésével, amelyben az iszlám vallás folyamatos gyalázása miatti következményekre hívta fel a figyelmet. A férfi, aki nem nevezte meg magát közölte, biztonsági okokból várt eddig a bejelentéssel.

01:40
január 10, 2015
Vágólapra másolva!

Már dolgozik az új lapszámon a Charlie Hebdo

Azzal a képpel búcsúzunk mára, amin a Charlie Hebdo megmaradt munaktársai elkezdik szerkeszteni a jövő heti számot, az őket átmenetileg befogadó Liberation szerkesztőségében:

Forrás: AFP/Bertrand Guay

Az elmúlt napok eseményeinek összefoglalóját itt találja.