Gyurcsány háborúpárti honvédelmi minisztere is beállt Magyar Péter mögé

Vágólapra másolva!
Juhász Ferenc, Gyurcsány háborúpárti minisztere nagyon szereti az agresszív baloldali politikust.
Vágólapra másolva!

Az egykori szocialista kormányzatok egyik meghatározó figurája tűnt fel Magyar Péter mögött a háborúpárti Juhász Ferenc személyében. A Medgyessy- és az első Gyurcsány-kormány honvédelmi minisztere több Facebook-bejegyzést is megosztott az elmúlt hetekben, amelyekben a baloldal új reménysége mellett vallott színt. Például előre jelezte, hogy Magyar Péter március 15-i, zászlóbontásnak aposztrofált tüntetésén kíván részt venni a nemzeti ünnep napján, s a március 14-én kelt bejegyzésében arra is kitért, hogy Magyartól és a körülötte kialakuló csoportosulástól nemcsak kormányváltást, hanem ellenzékváltást is vár - írta a Mandiner.

Kritikátlan Magyar-rajongás

Ezt követően Juhász több hasonló posztot is megosztott, például egy március 23-i bejegyzésében kritikátlanul egyfajta politikai messiásként emlegette Magyart: „(...) Az ellenzéki politika és magatartás ( és persze a politikusok ) azok, akik érdektelenné váltak, mert kiirtották az emberekből a reményt, a hitet a változásban… Magyar Péter ezt hozta vissza!” Érdekesség, hogy bejegyzésében Juhász Lendvai Ildikónak is kiosztott egy fricskát, amiért az MSZP egykori elnöke a mérsékelt optimizmusa mellet óvatosságra is intette a táborát a Magyar Péter-jelenség és az ezzel összefüggő csodavárás kapcsán.

Egy április 4-i bejegyzésében pedig egy „Zs.”-ként hivatkozott barátjával folytatott levelezését tette közzé, amelyben Magyar április 6-i tüntetéséről volt szó. Figyelemreméltó, hogy Juhász Ferenc ebben az írásában már azt vizionálta, hogy Magyarék rögtön a legnagyobb baloldali erővé léphetnek elő: „A szombati naggyűlés (sic!), ha tényleg elég nagy, akkor deklarált céljával ellentétben nem Orbánt fogja leváltani, hanem az ellenzéket. (...) Ha erre Ti lesztek képesek, akkor a támogatásom a tiétek, mert én is úgy vagyok vele, hogy: Orbánék menjenek, oda ahova egyre többen szeretnénk!!” 

Háborúpárti nézetek

Emlékezetes: Juhász Ferenc az orosz-ukrán háború kitörése idején militartista, háborúpárti nézeteinek adott hangot. Mindössze két nappal a konfliktus kirobbanása előtt, 2022 február 22-én az ATV adásában azzal hergelte a közvéleményt, hogy lőszerszállítmányok küldését sürgette az ukrán félnek. – Az alapkérdés, hogy miért nem adunk mi adott esetben lőszert, hiszen most a haderőfejlesztés kapcsán elvileg van lőszergyárunk, elvileg van fegyvergyárunk” – hangoztatta. 

Juhász Ferenc csak egyike azon jó néhány baloldali szereplőnek, akik Magyar Péter és a mozgalma körül bukkantak fel az elmúlt hetekben. Közülük a legfontosabb a Bajnai Gordon nevével fémjelzett datadatos csapat.

A kiterjedt céghálóval és szerteágazó üzleti, valamint politikai kapcsolatrendszerrel rendelkező kör ráadásul Magyarék mozgalmának több különböző szintjén és számos aspektusában van jelen, s teljesen átszövi az új baloldali projektet.

Az adatvédelmi botrány

Így például a Taplramagyarok.hu adatvédelmi tájékoztatójában a datadatos céghálóba tartozó két vállalat, az Estratos Digital GmbH és a Lundadonate.org szerepelt. A Magyar Nemzet tényfeltáró cikkének megjelenése után a Datadat tagadta, hogy üzleti kapcsolat lenne a cégháló és Magyar mozgalma között, ám mindössze néhány óra telt el, és eltűnt a két cég neve a dokumentumból.

További néhány nap elteltével a Talpramagyarok.hu adatvédelmi tájékoztatójában, a szerző kilétét feltüntető rubrikában Bárdos Barnabás neve jelent meg. Utóbbi korábban a baloldali tüntetéseken rendszeresen feltűnő színész-aktivista által alapított mozgalom, a noÁr pénzügyekért felelős menedzsere volt.

A tevékenységét a minap beszüntető noÁrról ismert: azokkal az amerikai cégekkel dolgoztak együtt, amelyek érintettek voltak a dollárbaloldal-botrányban, vagyis a külföldről finanszírozott kampányfiaskóban. A mozgalom adatkezelését részben a Datadat végezte, így például a Bajnai Gordon érdekeltségébe tartozó céghálóhoz kerültek azoknak a személyes adatai, akik ezeket megadták noÁr webshopjában, akik előfizettek vagy feliratkoztak a mozgalom hírlevelére, vagy az ő felületükön regisztráltak valamely tüntetésre.

További datadatos szál

Bárdos Barnabás személyén keresztül egy újabb szál tárul fel Magyarék mozgalma és a Bajnai-féle kör között. Bárdos és felesége nevére van bejegyezve ugyanis a Benedict 2002 Befektetési és Szolgáltató Kft. nevű cég, amelynek a tulajdonában áll az a II. kerületi, Kelemen László utcai lakás, ahova bejegyezték Magyar Péter szervezetét, a Legyél a változás! Egyesületet. Az Átlátszó 2014-es cikke szerint a Benedict 2002 Befektetési és Szolgáltató Kft. egy offshore ügyben érintett ciprusi cég, a Burnack Holdings Ltd. egyik részvényese.

Az írás arra is kitért, hogy a Bajnai Gordonhoz köthető Wallis Asset Management Zrt. több tagja is valamilyen módon kapcsolható az offshore céghez. Így például Winkler Gyula, aki támogatta Bajnai pártalapítványát vagy éppen Nagy György, aki a Wallis egyik alapítója volt. Magyar Péterék egyesületét tehát olyan lakásba jegyezték be, amely egy ciprusi, Bajnai köreiig érő offshore hálóban érintett vállalkozás tulajdona.

A datadatos csoport feltűnése azt valószínűsíti, hogy hasonló akcióra készülhetnek, mint a 2022-es választás idején. Amellett, hogy a Datadat-cégcsoport akkor az egyesült baloldal digitális kampányáért felelt, a guruló dollároknak is a legnagyobb haszonélvezője volt. Közvetetten és közvetlenül több mint 1,8 milliárd forintnyi dollárt zsebeltek be és lényegében az egész baloldal 2022-es kampányát ők bonyolították le. Miután Magyar Péter mozgalma körül bukkantak fel a cégháló elemei, a Szuverenitásvédelmi Hivatal vizsgálatot indított külföldi finanszírozás gyanúja miatt.