Nevetve gyilkolt a tunéziai merénylő

Szúsza, 2015. június 26. Sebesültet ápolnak a szúszai tengerparton 2015. június 26-án, miután ismeretlen fegyveresek strandolókra és egy szálloda lakóira támadtak a tunéziai üdülőhelyen. A támadók legalább harminchét embert megöltek. (MTI/AP/Jawhara FM)
Szúsza, 2015. június 26. Sebesültet ápolnak a szúszai tengerparton 2015. június 26-án, miután ismeretlen fegyveresek strandolókra és egy szálloda lakóira támadtak a tunéziai üdülőhelyen. A támadók legalább harminchét embert megöltek. (MTI/AP/Jawhara FM)
Vágólapra másolva!
Egy 22 éves egyetemista követte el a pénteki merényletet. Szemtanúk szerint mosolyogva indult gyilkolni. Cikkünk folyamatosan frissül.
Vágólapra másolva!

Az első hírek még két terroristáról szóltak, de kiderült, hogy a pénteki véres merényletet egyetlen fiatalember követte el. A neve Abu Jahja al-Kajravani, és az Iszlám Állam közleménye szerint a „kalifátus katonája”.

Abu Jahja Al Kajravani az Iszlám Állam felvételén Forrás: Origo

A merénylőt a biztonsági erők agyonlőtték. Sajtóértesülések szerint még mindig nem lehet biztosan tudni, hogy volt-e társa, vagy egyedül hajtotta végre a tettét.

Rafik Cselli tunéziai belügyminiszter elmondása szerint a villamosmérnök-hallgató nem volt a hatóságok látóterében, és nem szerepelt egyetlen, potenciális terroristákat tartalmazó listán sem – írta az International Business Times.

Líbiai szál

A tunéziai hatóságok szerint a fiatalember Kairouan városából származik, egy olyan tartományból, amelyik az ultrakonzervatív iszlamisták egyik erőssége – írta a Washington Post.

A lap emlékeztetett arra, hogy a feltételezések szerint nagyon sok tunéziai harcol a szélsőségesek oldalán a szomszédos Líbiában. A Bardo Múzeum elleni merényletet is két olyan tunéziai fiatal követte el, akiket a feltételezések szerint a Moamer Kadhafi bukása óta káoszba fulladt országban képeztek ki az iszlamisták.

Egy hotelalkalmazott elmondta a brit Independentnek, hogy szemtől szemben találkozott a tettessel, aki azt mondta neki: igyekezni fog, hogy

ne bántson senkit a honfitársai közül,

mert a célpontjai kizárólag a turisták.

Nem válogatás nélkül gyilkolt a terrorista Forrás: MTI/AP/Haszene Dridi

Közelről látta az áldozatokat

Ibrahim El Gud szerelő, aki részmunkaidőben dolgozik az egyik hotelben, elmondta, hogy a gyilkos mosolygott, miközben közölte vele: „Nem akarlak meggyilkolni, turistákat akarok ölni”.

Aztán pillanatokon belül elkezdődött a mészárlás. Szemtanúk beszámoltak például egy férfiról, aki azt ismételgette a feleségének, hogy „szeretlek, szeretlek”, mielőtt elveszítette az eszméletét.

El Gud látott egy idősebb angol nőt is, akit a térdén talált el egy golyó.

Az asszony azt sikítozta, hogy haza akar menni.

A támadó kimondottan a turistákra vadászott Forrás: MTI/EPA

Nevetve válogatott az áldozatok között

Más szemtanúk is arról számoltak be, hogy

a férfi nevetett lövöldözés közben.

„Nevetett és viccelődött, mint egy normális fickó” – idézett egy szemtanút az ausztrál News.com. – Kiválasztotta, hogy kit lő le. Volt, akire rászólt, hogy tűnjön onnan. Kimondottan a turistákra vadászott, britekre, franciákra” – tette hozzá.

A portál oldalán látható egy videó is arról, ahogyan a pánikba esett turisták menekülnek.

Sebesültet ápolnak a szúszai tengerparton Forrás: MTI/AP/Jawhara FM

Csak a szerencse mentette meg

Egy brit turista arról számolt be az ITV Newsnak, hogy közvetlen közelről nézte végig a mészárlást. Látta, amint a terrorista előrántja a napernyő alól a fegyvert, és csak azért élte túl a merényletet, mert a férfi balra fordulva nyitott tüzet, ő pedig tőle jobbra ücsörgött a homokban.

Az áldozatok többsége helyi beszámolók szerint brit és német, lapértesülés szerint legalább 13 brit turista vesztette életét. A lövöldözésben 36 ember sebesült meg, közülük nyolc kritikus állapotban van.

Az Imperial Marhaba szálloda Forrás: MTI/AP/Haszene Dridi

„Azt hittem, hogy végem”

Tom Richards, egy másik brit turista a szálloda folyosóján futott össze a terroristával. A 22 éves Tom egy nappal korábban érkezett Tunéziába az édesanyjával és 16 éves öccsével.

A fiatalember a Guardiannek elmondta, hogy az anyjával éppen a medencénél voltak, amikor felhangzottak az első lövések. „Először nem tudtam, mi ez a zaj, aztán újra meghallottam, és

szóltam anyunak, hogy rohanjunk”.

Beszaladtak a szálloda halljába, ahol már vagy húszan gyűltek össze. A merénylő utánuk lépett be az épületbe, és azonnal tüzet nyitott; a lépcsőnél álló két turista azonnal életét vesztette.

Rendőrök egy férfit kísérnek Szúszában Forrás: MTI/EPA

Szemtől szemben a halállal

Tom hirtelen szemtől szemben találta magát a terroristával, aki ráfogta a Kalasnyikovot. „Egyenesen rám nézett – azt hittem, végem” – mondta a fiatalember, aki így pontosan látta, hogy a merénylő

„úgy 20-25 éves lehetett, hosszú fekete hajjal és szakállal”.

A terrorista meghúzta a ravaszt, de a márványpadlót találta el. Záporoztak a márványdarabok, amelyek Tomot a csuklóján, az édesanyját pedig a sarkán sebesítették meg.

„Nem tudom, miért állt le. Mindenkit megölhetett volna” – mondta Tom, aki végül az édesanyjával a mosdóba menekült.