A kínai hackerek lecsaptak az amerikai kormányra

hacker maszkos alak
Hekker
Vágólapra másolva!
Négymillió jelenlegi és volt szövetségi alkalmazott adatait lopták el hackerek az amerikai kormány személyzeti hivatalától - közölte a belbiztonsági minisztérium.
Vágólapra másolva!

A hackertámadás tényét áprilisban, a kényes, „személyekhez társítható” adatokhoz való hozzáférést májusban észlelték, amikor elkezdték megerősíteni a személyzeti hivatal hálózatának védelmi rendszerét.

Kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva internetes kiadásában a The Washington Post és a The Wall Street Journal is azt állította, hogy a behatolás mögött a kínai kormány áll.

Hivatalos vádak ezzel kapcsolatban Washington részéről egyelőre nem hangzottak el.

Az orosz és kínai hackerek is rendszeresen támadnak amerikai oldalakat Forrás: AFP

Minden szervet érinthet

Egy névtelenül nyilatkozó kormányzati illetékes szerint az adatlopás potenciálisan az összes kormányzati szervet érintheti. Kulcskérdés az incidenssel kapcsolatban, hogy vajon a hírszerzés alkalmazottjai is kompromittálódtak-e.

Az amerikai szövetségi kormánynak jelenleg 2,7 millió aktív alkalmazottja van. A fegyveres erőkben szolgálók adataihoz nem férhettek hozzá a behatolók, de arról nem hangzott el tájékoztatás, hogy kikéhez igen.

A CNN hírtelevízió értesülése szerint a hackerek decemberben hatolhattak be a rendszerbe.

Nem ez volt az első eset

Novemberben a belbiztonsági minisztérium egy volt szerződéses alkalmazottja egy másik kibernetikai behatolást fedezett fel.

Akkor a tárca 25 ezer alkalmazottjának és több ezer más kormányalkalmazottnak a személyi kartonjához fértek hozzá.

Ezen a héten az amerikai adóhivatal számítógépes rendszeréből 100 ezer ember adóbevallásának adatait lopták el. Az CNN szerint ez a támadás Oroszországból indulhatott ki.