Lezárja határait Oroszország a NATO előtt

Vágólapra másolva!
Oroszország úgy döntött, nem engedi át területén az Afganisztánban állomásozó, NATO vezette nemzetközi biztonsági erőknek szánt utánpótlást.
Vágólapra másolva!

Az orosz kormány internetes oldalán megjelent közlemény szerint lezárják a szárazföldi és a kombinált (vasúti, közúti és légi) tranzitútvonalakat az észak-atlanti szövetség egységei előtt.

A NATO és Oroszország között egyebek mellett az ukrajnai válság miatt is rendkívül feszült a viszony. Az Egyesült Államok a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások után kezdte meg katonai misszióját Afganisztánban, amely akkor a támadásokat elkövető al-Kaida nemzetközi terrorhálózat fellegvára volt.

Korábban ez nem volt gond

Bár Oroszország nem vett részt a műveletben, 2001-ben engedélyezte, hogy átrepüljenek területe felett a NATO afganisztáni erőit szállító repülőgépek, és 2008-ban beleegyezett abba, hogy vasúton is szállíthassanak utánpótlást az ISAF egységeknek az ország területén keresztül.

Csapatkivonás 2016 végéig

A nyugati országok a katonai beavatkozás tetőfokán közel 130 ezres kontingenst állomásoztattak az országban. Mára azonban mindössze 12 500 külföldi - többségében amerikai - katona maradt Afganisztánban. Feladatuk elsősorban az afgán biztonsági erők kiképzése. Washington tervei szerint 2016 végéig az összes katonáját kivonja Afganisztánból.