Barack Obama találkozik Raul Castróval

Vágólapra másolva!
Barack Obama amerikai elnök és kubai kollégája, Raúl Castro az Amerikai Államok Szervezetének panamai csúcstalálkozóján vesz részt.
Vágólapra másolva!

„Obama elnök tudta, hogy lesz köztük interakció, amikor a csúcstalálkozón való részvétel mellett döntött. Az állami vezetők az idő nagy részét együtt fogják tölteni, tehát szót vált majd Raúl Castróval is” – mondta Roberta Jacobson, az amerikai külügyminisztérium latin-amerikai ügyekért felelős államtitkár-helyettese a washingtoni Brookings Intézet előtt.

„A Juan Carlos Varela panamai elnökkel folytatandó tárgyalást leszámítva nincsen betervezve semmilyen kétoldalú megbeszélés, így azt nem tudom, hogy milyen típusú interakció várható” – tette hozzá.

Közel hatvan éve nem találkozott amerikai és kubai vezető Forrás: AFP/Saul Loeb

Nagykövetség még nincs

Az amerikai külügyminisztérium ugyanakkor kételyének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az április 10-11-ei találkozóig újra megnyithatják a havannai nagykövetséget, miként azt korábban tervezték.

Obama és Raúl Castro december 17-én jelentette be, hogy Washington és Havanna több mint ötven év után újra felveszi a diplomáciai kapcsolatokat egymással, és az Egyesült Államok megszünteti a szigetországgal szembeni gazdasági embargót.