Két halálos áldozata van a kijevi összecsapásnak

Vágólapra másolva!
A parlament épületét a szélsőséges, nacionalista tüntetőktől védő nemzeti gárdisták egyike hétfőn szívlövés következtében vesztette életét, rajta kívül még egy gárdista halt bele sebeibe a kórházban. A belügyminiszter korábban három halálos áldozatról írt, később helyesbített kettőre. Kiderült ugyanis, hogy az egyik sérült, akiről úgy tudta, hogy meghalt, életben van.
Vágólapra másolva!

A tüntetők egyike hétfőn harci gránátot hajított a rendfenntartók sorfala mögé. A belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint összesen 141-en sebesültek meg az incidensben, köztük 131 rendőr, illetve nemzeti gárdista. A hatóságok 18 embert vettek őrizetbe, és eddig ötük ellen indítottak eljárást.

Kézigránátot dobott a rendőrök közé

Szvitlana Bliscsik, a kijevi rendőrség szóvivője közölte, hogy Oleh Tyahnibokot, a szélsőséges nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt elnökét is kihallgatják az ügyben. A törvényhozás épülete elleni rohamban részt vevő tüntetők többsége a Szabadság párt zászlai alatt vonult fel, és a férfi, aki a kézigránátot a rendőrök közé dobta, a párt önkéntes alakulatában szolgál a kelet-ukrajnai harcok övezetében.

Tart a vizsgálat

A rendőrségi szóvivő elmondta: a nyomozás során elemzik az interneten megjelent fotókat és videofelvételeket, hogy a támadásban részt vevőket azonosítsák. Hangsúlyozta, hogy a vizsgálat nemcsak az elkövetőkre, de a szervezőkre és a politikai felelősökre is kiterjed.

Békés tiltakozásnak indult

A helyi közösségeknek nagyobb önrendelkezési jogot biztosító alkotmánymódosítást nem támogatta a parlamentben a kormánykoalíció három másik pártja, a Julija Timosenko volt kormányfő mögötti erő, a lembergi (lvivi) polgármester vezette Önsegítés (Szamopomics) és Oleh Ljasko Radikális pártja. Utóbbi parlamenti erő hívei szintén részt vettek a törvényhozás épülete előtti tüntetésen, amely

békés tiltakozásnak indult, de az előterjesztés megszavazása után az épületet védő karhatalmi erőkkel való véres összecsapásba torkollott.

Lehetőség a kiszakadásra

Az államfő által előterjesztett alkotmánymódosítás elutasítói attól tartanak, hogy

az alaptörvény módosítása lehetőséget teremt a kelet-ukrajnai területeknek az ukrán államból való kiszakadásra.


Keddi ukrán sajtójelentések szerint Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is kifejezte aggodalmát a kijevi parlamentnél történtekkel kapcsolatban. Szóvivője, Stéphane Dujarric a főtitkár szavait tolmácsolva azt mondta, hogy Ban Ki Mun önmérsékletre intette a konfliktusban szemben álló feleket, és arra kérte őket, hogy tegyenek meg minden erőfeszítést az alkotmánymódosítás körül kialakult vita békés rendezésére.