Kifogyott a lőszerből a holland hadsereg

- in the during day of with april anniversary soldiers ARMY 23 participate royal dutch bas netherlands connection anp hague 200th 2014 flashmob czerwinski
Dutch soldiers participate in a flashmob during the Army day in connection with the 200th anniversary of the Royal Army in The Hague on April 23, 2014. AFP PHOTO /ANP - BAS CZERWINSKI = netherlands out
Vágólapra másolva!
Durr-durr – ezt kiabálják a holland katonák a lőgyakorlatokon, mert a hadsereg kifogyott az éles lőszerből.
Vágólapra másolva!

A gyakorlatokra már nem kapnak éles lőszert a holland katonák, a hadsereg ugyanis túl sokat használt el ezekből a nemzetközi missziókon.

A védelmi minisztériumból kiszivárgott e-mailt az RTL Nieuws hozta nyilvánosságra, az ő jelentésüket ismertette a brit Independent.

Eszerint a hiány olyan súlyos, hogy el is kellett miatta halasztani több kötelező lőgyakorlatot, ami a katonák szakszervezete szerint jelentősen csökkenti a morált is.

Gyakorlatozásra már nincs lőszer Forrás: AFP/Bas Czerwinski

Mint a gyerekek

„Gyakorolni akkor is kell, ha nincs lőszer. Ezért a katonák azt kiabálják, hogy durr-durr-durr” – mondta el a VBM nevű szakszervezet szóvivője, Jean Debie a De Standaard című lapnak.

„Ez természetesen katasztrofális hatással van a hadsereg moráljára. Egy profi nem szívesen csinál ilyesmit” – tette hozzá.

Ráadásul a gyakorlatozás hiánya miatt a katonák önbizalma is csökken – ismerte el Harm de Jonge vezérőrnagy.

A kormány egyébként megemelte a katonai költségvetést: a tavalyi 10,6 milliárd euróról 11,2 milliárd euróra.

A gyakorlatokon csak dísz a lőfegyver Forrás: AFP/Evert-Jan Daniels