Apád eleget tett azért, hogy utáljunk, üzenték Nyemcov lányának

Nyemcov
A picture taken on March 3, 2015 shows Zhanna, daughter of Russian opposition leader Boris Nemtsov, reacting near her father's grave during a burial ceremony at Moscow's Troekurovskoye cemetery. Zhanna Nemtsova, in an interview with CNN from Germany, said the murder was obviously "politically motivated". AFP PHOTO / KIRILL ZYKOV
Vágólapra másolva!
A folyamatos fenyegetések miatt nyugatra távozott Borisz Nyemcov lánya. Soha nem titkolta, hogy az orosz vezetést okolja az apja halála miatt.
Vágólapra másolva!

Ügyvédje, Vagyim Prohorov szerint „a terror légköre” miatt elhagyta Oroszországot a februárban a Kreml tőszomszédságában meggyilkolt ellenzéki politikus, Borisz Nyemcov lánya. Zsanna Nyemcovát apja halála óta többször is megfenyegették, amelyről nemrég a brit The Timesnak is beszámolt. Az egyik például így szólt:

„Ne keveredj bele a politikába, ha normális életet akarsz! Nem csak Oroszországban, sehol! Az apukád eleget tett azért, hogy utáljunk.”

Nem maradhatott Oroszországban Forrás: AFP/Bernd Von Jutrczenka

Romlik a helyzet

Nyemcova szerint amióta az apját megölték, a politikai helyzet gyorsan romlik. Példaként említette Nyemcov egykori barátja, Vlagyimir Kara-Murza esetét: a 34 éves televíziós újságírót és ismert ellenzéki aktivistát május végén szállították kórházba veseelégtelenség miatt, ám ügyvédje szerint mérgezés történhetett.

A gyilkosság helyszíne, a Vörös tértől pár lépésre Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Julius Koerbel

Vagyim Prohorov megjegyezte: „rendkívül feszült helyzet” kezd kialakulni ügyfele körül, hiszen a hatóságok ahelyett, hogy a gyilkossággal megvádolt csecsenek hátterét vizsgálnák – és Ramzan Kadirov csecsen elnököt kitüntetések helyett kérdéseket kapna –, inkább Nyemcov volt kollégáit zaklatják. Egyiküket, Alekszej Navalnijt a napokban például tojással dobálták meg novoszibirszki sajtótájékoztatóján, miközben egy őt amerikai zászlóval ábrázoló posztereket feszítettek ki.

A Kremlt vádolja

Zsanna Nyemcova pedig soha nem titkolta, hogy a Kremlt sejti az apja meggyilkolása mögött. Kedden ennek ismét hangot adott a Vedomosztyi című orosz napilapban, mondván,

az orosz vezetés szembefordítja egymással az embereket, szítja a gyűlöletet, az agymosás pedig állami eszközökkel zajlik.

Zsanna Nyemcov apja temetésén Forrás: AFP/Kirill Zykov

Emellett a náci propagandistákhoz és a ruandai népirtás felbujtóihoz hasonlította az orosz állami média újságíróit.