Csecsenek ölték meg Nyemcovot?

Ramzan Kadyrov Ramzan Kadirov
Chechen leader Ramzan Kadyrov (C) wearing the national dress walks to take part in the Chechen language Day holiday in Chechnya's capital Grozny, on April 28, 2012. AFP PHOTO / STR
Vágólapra másolva!
Bár Oroszországban és Nyugaton is sokan úgy vélik, hogy a Kreml áll Borisz Nyemcov meggyilkolása mögött, nem kizárt, hogy csecsenek követték el a merényletet. Nyemcov és Ramzan Kadirov csecsen elnök ugyanis régóta hadilábon állt egymással.
Vágólapra másolva!

Kadirovot többször vádolták meg azzal, hogy embereket raboltatott el vagy öletett meg odahaza és külföldön, többek között Moszkvában is, és megúszta a felelősségre vonást.

A Novaja Gazéta nevű független orosz lap újságírói 2013-ban beszéltek a belbiztonsági szolgálat, az FSZB munkatársaival, akik felmondással fenyegettek, mert az ügyészség nem volt hajlandó vádat emelni a csecsen belügyminisztérium Moszkvában állomásozó emberei ellen, akiket gyilkosság vádjával vették őrizetbe, majd szabadon engedték.

Nyemcov és Kadirov régóta hadilábon állt egymással Forrás: AFP/Ria Novosti/Vitaliy Belousov

Nyemcov letartóztatását követelte

A Kazkazszij Uzel nevű honlap az ellenzéki politikus meggyilkolásával kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy Kadirov négy éve nyilvánosan követelte Borisz Nyemcov letartóztatását a moszkvai tömegtüntetések szervezésében való részvétele miatt.

Válaszul Nyemcov „pszichológiailag nagyon beteg embernek” nevezte Kadirovot, akinek szerinte sürgősen orvosi segítségre van szüksége. Mélységes sajnálatát fejezte ki, hogy a csecsen elnökhöz hasonló alakok irányítják a Kaukázust, és hozzátette: reméli, hogy Kadirovot előbb-utóbb eltávolítják a hatalomból, és felelősségre vonják a tetteiért – számolt be a Szabad Európa Rádió és a Szabadság Rádió közös honlapja.

Ramzan Kadirov mindent megtesz Putyinért Forrás: AFP/Str

Ukrajnában is ott vannak?

Tavaly májusban Nyemcov hivatalosan kérte az FSZB igazgatóját, Alekszandr Bortnyikovot, hogy indítson vizsgálatot azoknak a jelentéseknek a tisztázására, amelyek szerint csecsen biztonságiak beszivárogtak Kelet-Ukrajnába, hogy a szeparatisták oldalán harcoljanak.

Nyemcov becslése szerint a Kreml évi 60 milliárd rubellel (252 milliárd forint) támogatja Csecsenföldet, Kadirov pedig legutóbb decemberben dicsekedett azzal, hogy tízezer Putyinhoz hűséges önkéntes áll a szolgálatára, akik „készek végrehajtani bármilyen parancsot”, hogy megvédjék Oroszország stabilitását.