Brit tábornok: A NATO nem bírna az orosz hadsereggel

Vágólapra másolva!
Nehezen tudna szembeszállni a NATO egy esetleges orosz invázióval, mivel katonai kapacitásai megsínylették az elmúlt évek költségcsökkentési intézkedéseit - mondta a BBC-nek egy magas rangú brit katonatiszt.
Vágólapra másolva!

Sir Richard Shirreff tábornok, aki márciusig a NATO európai erőinek főparancsnok-helyettese volt, a BBC televíziónak adott interjúban azt mondta: az észak-atlanti szövetségnek komoly nehézségeket okozna a szükséges mértékű erők felvonultatása különösen a szárazföldön, ha Oroszország „bármilyen kalandorakcióra” szánná el magát. Sir Richard szerint Nyugat-Európa folyamatosan építi le katonai kapacitásait, és nyilvánvalóan nem tudná megvédeni magát Oroszországgal szemben jelentős amerikai segítség nélkül. A NATO-nak még egyetlen hadosztály - vagyis egy hozzávetőleg 20 ezer fős alakulat - gyors kivezénylése is jelentős gondot okozna - tette hozzá a brit tábornok.

Shirreff elismeri, hogy népszerűtlen politikai döntés lenne az újrafegyverkezés, de ha a NATO komolyan veszi saját védelmi kötelezettségeit, akkor újra kell fegyverkeznie, újjá kell építenie katonai kapacitásait. Európának „a zsebébe kell nyúlnia és többet kell költenie védelemre” - tette hozzá.

Ugyanezt hangsúlyozta nemrégiben Londonban tartott előadásában Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár. Azt mondta, Oroszország 2008 óta hozzávetőleg 50 százalékkal növelte katonai kiadásait, a NATO-tagállamok ugyanezen idő alatt viszont átlagosan 20 százalékkal csökkentették védelmi költségvetéseiket.