Ne a gyakornokok legyenek Európa új rabszolgái!

International Interns Day
Gyakornok Gyakornokok
Európai Gyakornokok Napja 2013
Vágólapra másolva!
Egyre többen érzik úgy Európában, hogy gyakornokként tanulás és tapasztalatszerzés helyett csak kihasználják és fizetés nélkül dolgoztatják őket a munkáltatók. A cégeknek kényelmes gyakorlat már az Európai Uniónak is szúrja a szemét.
Vágólapra másolva!

Civil szervezetek részvételével július 18-án rendezték meg az első Európai Gyakornokok Napját, hogy tiltakozzanak a kiszolgáltatottság új formája ellen. Jelenleg 4,5 millió fiatal dolgozik gyakornokként Európában. Az európai barométer tavalyi felmérése szerint csaknem 60 százalékuk nem kap fizetést a munkájáért. A fizetett fiatalok 20 százaléka pedig úgy nyilatkozott, hogy bár kap valami ellentételezést, de nem tud megélni belőle. A gyakornoki munka az esetek 40 százalékában írásbeli szerződés nélkül valósul meg, ami kiszolgáltatottá teszi a fiatalokat.

Az ifjúsági szervezetek és mintegy 200 fő az Európai Unió székhelyén, Brüsszelben tiltakozott a széleskörű gyakorlat ellen.

Európai Gyakornokok Napja 2013 Forrás:www.europeaninternsday.org

A munka alacsony minősége is problémát jelent a gyakornokoknak. A gyakornokoskodás sokszor nem jár tanulással, és semmiféle szakmai tapasztalat elsajátítását nem teszi lehetővé. "Azt látjuk, hogy a felajánlott helyek egyre inkább valódi munkát helyettesítenek. A gyakornokoknak több ilyet is végig kell csinálniuk ahhoz, hogy végül rendesen állásba kerüljenek" - mondta Allan Päll, az Európai Ifjúsági Fórum főtitkára. Szerinte a növekvő gyakorlat hátterének az az oka, hogy így a cégek és a közintézmények is jól járnak.

Megmondják, ki a jó munkáltató

Az egyik ifjúsági szervezet, a gyakornokok érdekeit Európa-szerte védő InternsGoPro honlapot hozott létre, ahol a vállalkozások „Minőségi szakmai gyakorlat" nyújtásáról szerezhetnek tanúsítványt. A minőségi címkét a betöltött állás során szerzett tapasztalataik alapján a gyakornokok igazolják vissza. A címke elnyerésének feltétele többek között az, hogy a felkínált hely ne álláshelyettesítés legyen, és a gyakornok személyes mentoron keresztül visszajelzést kapjon. Amennyiben a fiatalok tanulmányaik befejezését követően dolgoznak, fizetésük nem lehet kevesebb az adott országban meghatározott minimálbérnél vagy a szegénységi küszöbnél. Utóbbi a medián jövedelmek 60 százalékának felel meg.

Az ifjúságpolitikáért és oktatásügyekért felelős biztos, Androulla Vassiliou a Gyakornokok Napján az Európai Parlamentben azt mondta, hogy az Európai Bizottság megfogalmazta a gyakornoki munkára vonatkozó ajánlásait. Ezek között a fentieken túl az is szerepel, hogy a gyakornoknak tudnia kell, pontosan milyen munkát várnak tőle. Tavaly áprilisban a tagállamok is a gyakornokok kizsákmányolásának megakadályozására irányuló európai bizottsági kezdeményezés mögé álltak. A civil szervezetek azonban hiányolják, hogy az ajánlások nem kötelezik a munkaadókat, hogy fizessenek, vagy szociális védelmet nyújtsanak.

Az EU intézmények sem mindig felelnek meg

Androulla Vassiliou közölte, az Európai Bizottság igyekszik jó példával elöl járni. Ennek ellenére az európai intézmények közül sem kapná meg mindegyik a minőségi tanúsítványt. Az európai parlamenti képviselők által felajánlott gyakornoki állások egy része bár minőségi, de nem fizetett munka, mondta Régis Pradal, az InternsGoPro társalapítója az EurActivnak.

Az ingyenes gyakornoki állások problémáját Juncker vetélytársa, a szocialista Martin Schulz is szóvá tette az Európai Bizottság elnöki pozíciójáért folyó választási kampányban, 2014 áprilisában. A szociáldemokrata Schulz, aki jelenleg az Európai Parlament elnöke, Twitter-oldalán áprilisban a kizsákmányolás modern formájának nevezte a gyakornoki rendszert.

Nem szabad elriasztani a munkáltatókat

Az Európai Bizottság foglalkoztatási és szociális főigazgatóságának munkatársa, Manco Fantini ugyanakkor elmondta: a gyakornoki állások szabályozása különösen nehéz, mivel a munkaerőpiac leggyengébb szereplőiről van szó. A hasznos szakmai gyakorlat megkönnyíti az átmenetet az iskolából a munkába, ugyanakkor nem cél a vállalatok elriasztása a gyakornoki pozíciók felajánlásától. A szakmai gyakorlatok minőségi keretrendszerére vonatkozó ajánlásoknak mindenképpen meg kell találniuk a megfelelő egyensúlyt, hogy a kizsákmányolás korlátozása és a minőségi szakmai gyakorlat biztosítása a nélkül valósuljon meg, hogy a szakmai gyakorlatot nyújtó helyek száma nem csökken.