Kijev megszabadulna 38 szénbányától

Vágólapra másolva!
Le kell faragnia az állami kiadásokból a kijevi kormányzatnak, ezt pedig többek közt úgy tehetik meg, ha eladják a veszteséges szénbányákat.
Vágólapra másolva!

Az ukrán átmeneti kormány május 29-én úgy döntött, hogy eladja 38 szénbányáját. A Kyiv Post szerint ez a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által kért kiadáscsökkentési lépés.

A lap szerint a bányák többsége veszteséges, és csak a költségvetés támogatásának köszönhetően vannak talpon. Tavaly 1,8 milliárd dollárnyi (400 milliárd forint) támogatást kaptak arra, hogy egyáltalán a béreket fizetni tudják.

A kormány már az eladások előtt kiadáscsökkentésre szánja el magát, és 230 millió dollárral (50 milliárd forint) csökkentenék a támogatásokat.

Ukrajnában 120 szénbánya működik jelenleg, további 70 pedig átmenetileg vagy végleg bezárt. A piac fele magánkézben van, a legnagyobb szereplő pedig a leggazdagabb ukrán, Rinat Akmetov kezében van. Az állami szénbányák nagyon veszteségesek, tavaly 410 millió dolláros veszteséget értek el. A veszteségekhez hozzájárul, hogy illegális szénbányák jóval olcsóbban termelnek az egyébként is túltermeléstől szenvedő piacon.

A bányákat várhatóan jelképes, 1 hrivnyás áron hirdetik majd meg, mert valójában nem a bevétel számít, hanem hogy a támogatási kiadástól megszabaduljon a kormány.