Népszavazással nyújtaná tovább hatalmát Chávez

Vágólapra másolva!
Akár 2021-ig is hatalmon maradna Hugo Chávez venezuelai elnök, aki ezért ismét népszavazást kezdeményez az alkotmány módosításáról. Az elnök egy éve már megszavaztatta a népet korlátlan újraválaszthatóságáról, de akkor elutasították.
Vágólapra másolva!

Ismét harcot indít a hatalmát korlátozó alkotmány ellen Hugo Chávez venezuelai elnök, aki akár 2021-ig is elnök szeretne maradni - írja a BBC. A dél-amerikai ország vezetője egy tavalyi népszavazáson egyszer már megpróbálta módosítani Venezuela alaptörvényét, amely újraválasztásának útjában áll, de akkor nem sikerült többséget szereznie.

Chávez több ezer támogatója előtt tartott beszédében azt mondta, hogy újra meg kell vitatni az alkotmány kiegészítésének lehetőségét. Az elnök azt szeretné elérni, hogy a jelenlegi, korlátozott időtartam helyett végtelen sokszor újraválasztható legyen. "Készen állok, és ha az egészségem is meglesz, és Isten is úgy akarja, veletek leszek 2019-ig, 2021-ig is" - mondta.

Az elnök a jelenlegi törvények szerint 2012-ig maradhatna a helyén, utána nem indulhat újra a kormányfői posztért. Tavaly egy a mostanihoz hasonló alkotmánymódosítási kezdeményezést szoros eredménnyel, de elutasítottak egy decemberi népszavazáson. Az ellenzék ezért most hevesen tiltakozik az új népszavazás ellen, mert - mint mondják - ugyanarról a kérdésről nem lehet kétszer egymás után kétszer szavazást kiírni.

A BBC szerint ugyanakkor Chávez jó eséllyel az urnákhoz tudja majd küldeni az embereket, hiszen tavaly több alkotmánymódosító javaslattal együtt, egy nagy reformcsomag részeként szavaztak az elnöki mandátum kiterjesztéséről. Most egy magányos, önálló indítványt szavaztatnának meg - ami a chávezi érvelés szerint nem azonos a korábbival.

Nem lehet azonban biztosra venni, hogy az elnök javaslatát az újabb szavazáson elfogadja majd az ország. Bár Chávez személyes támogatottsága még mindig 50 százalék felett van Venezuelában, ellenzéke látványosan erősödik; a most tartott önkormányzati választásokon fontos kulcspozíciókat vesztettek a kormányerők. Így bármilyen végkifejlete is lenne egy új népszavazásnak, a BBC szerint az eredmény valószínűleg ugyanolyan szoros lesz, mint tavaly decemberben, amikor párezer szavazaton buktak el a reformok.