Robbanás volt Kijevben, több régióban is megszólaltak a légvédelmi szirénák

Avdijivka, Ukrajna, Oroszország, háború, orosz-ukrán háború, Donyeck, Avdivka
Avdijivka, 2023. augusztus 18. Ukrán katona egy páncéltörő rakétát tart egy lőállásban a Donyecki területen fekvő Avdijivka környékén 2023. augusztus 18-án. MTI/AP/Libkos
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 542. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül22 bejegyzés
08:21
augusztus 19, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

08:26
augusztus 19, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanás Donyeckben - videó

Az orosz média beszámolói szerint robbanás történt Donyeckben, a robbanásban három ember meghalt.

08:29
augusztus 19, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 8509 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 12916 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 143 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - áll a tájékoztatásban.

09:25
augusztus 19, 2023
Vágólapra másolva!

Lavrov az orosz atomfegyverekről

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint az, hogy Moszkva rendelkezik nukleáris fegyverekkel, megvédi az országot a külső biztonsági fenyegetésektől, ugyanakkor emlékezteti a nyugatot a nukleáris konfliktus kockázataira. "A nukleáris fegyverek birtoklása ma az egyetlen lehetséges válasz országunk biztonságát fenyegető néhány jelentős külső fenyegetésre" - mondta Lavrov a The International Affairs című állami lapnak adott interjúban.

Lavrov figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok és a NATO-szövetségesek azt kockáztatják, hogy "a nukleáris hatalmak közvetlen fegyveres összecsapásának helyzetébe" kerülnek. "Úgy gondoljuk, hogy egy ilyen fejleményt meg kell akadályozni. Ezért emlékeztetnünk kell a magas katonai és politikai kockázatok létezésére, és kijózanító jeleket kell küldenünk ellenfeleinknek" - mondta Lavrov.

10:18
augusztus 19, 2023
Vágólapra másolva!

Kiderült, hány katona halt meg eddig a háborúban

Az ukrajnai harctéri áldozatok száma közelít az 500 ezerhez az orosz és ukrán katonák között - közölték amerikai tisztviselők a New York Timesnak, ami az ország keleti részén zajló heves harcok után idén jelentősen megemelte a halálos áldozatok számát. Oroszország katonai veszteségei megközelítik a 300 ezret - állították a tisztviselők -, és akár 120 ezerrel is meghaladhatják a harcokban elesettek számát. Ukrajnában állítólag közel 70 000 halott és 100 000-120 000 sebesült van. A kelet-ukrajnai Bahmut közelében zajló heves harcok mindkét oldalon jelentős veszteségeket okoztak, több mint kétszeresére növelve a halottak számát november óta. (The Guardian)

11:02
augusztus 19, 2023
Vágólapra másolva!

Nem bírnak az ukránok Melitopollal

Az ukránok ellentámadása során nem sikerülhet visszafoglalni az oroszok által megszállt, stratégiai fontosságú délkeleti Melitopol várost - közölte egy amerikai tisztviselő. Melitopol 2022 márciusa óta orosz ellenőrzés alatt áll, innen oldja meg az orosz hadsereg az utánpótlást az elfoglalt területekre. A névtelenség fenntartása mellett nyilatkozó amerikai tisztviselő egy hírszerzési jelentésre hivatkozott, de az előrejelzés nagyrészt összhangban van Washington azon véleményével, hogy az ukrán ellentámadás a vártnál lassabban halad.

11:39
augusztus 19, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán légierő 15 orosz drónt semmisített meg

A kijevi légierő azt állítja, hogy egy éjszakai támadás során 15 orosz drónt lőtt le – írja az AFP

Kijev azt állítja, hogy Oroszország 17 iráni gyártmányú Shahed drónnal támadta Ukrajnát, amelyből a légvédelem 15-t lelőtt. Ukrajna nem részletezte, hogy a másik két drónnal mi történt.

Az orosz erők „északról támadtak „Shahed-136/131" UAV-okkal. Összesen 17 támadó drónt indítottak Kurszk régióból" – közölte az ukrán haderő a Telegramon.

Hozzátették, hogy „az északi és középső, valamint nyugati régiókban" aktiválódott a légvédelem.

A konfliktusban részt vevő mindkét fél a közelmúltban rendszeres légi és tengeri drónbetörésekről számolt be, mivel Ukrajna ellentámadást indít az oroszok által birtokolt területek visszaszerzésére.

12:24
augusztus 19, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna délen folytatta az előrenyomulást

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériumának legfrissebb hírszerzési jelentése szerint az ukrán erők folytatták az előrenyomulást délen a Mokri Yaly folyó mentén, hogy biztosítsák a stratégiailag kulcsfontosságú Urozsajnoje falut.

13:22
augusztus 19, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz légvédelem ukrán rakétát lőtt le a Krím felett

Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint az orosz légvédelmi rendszerek lelőttek egy S-200-as rakétát, amellyel az ukrán fegyveres erők a Krím-félszigeten lévő objektumokat próbálták megtámadni . Jelentette be a katonai osztály ezt a Telegram-csatornáján.

Az ukrán rakétát időben észlelték és a levegőben lelőtték – közölte a katonai osztály. Az incidens következtében személyi sérülés nem történt és károk sem keletkeztek.

13:30
augusztus 19, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanás volt Csernyihivben

Robbanás volt Csernyihivben - jelentette a Public ukrán tévécsatorna.

Korábban légiriadót rendeltek el az ukrajnai Zsitomir, Kijev, Csernyihiv, Poltava és Szumi régióban.

13:41
augusztus 19, 2023
Vágólapra másolva!

Öt ukrán régióban szólaltak meg a légvédelmi szirénák

Ukrajna öt régiójában, köztük a Kijevi területen is légiriadót rendeltek el - derül ki az ukrán digitális átalakulásért felelős minisztérium online térképéből.

A riasztást Poltava és Csernyihiv régiókban helyi idő szerint 11.20-kor adták ki. Ezt követően Szumi, Kijev és Zsitomir régiókban hirdettek riadót.

13:50
augusztus 19, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanás volt Kijevben

Robbanás történt Kijev egyik városrészében robbanás történt. Számolt be a Strana.ua Telegram-csatornája.

Az első hírek szerint robbanás a Promenada és az Auchan bevásárlóközpont közelében történt. Később Vitalij Klitschko kijevi polgármester elmondta, hogy a robbanás Kijevben egy ipari övezet területén történt. Elmondása szerint áldozatokról egyelőre nincs információ.

14:01
augusztus 19, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna reggel óta Donyecket támadja

Reggel óta az ukrán erők intenzíven ágyúzzák Donyecket, és Horlivka is tűz alá került. Derült ki a Donyecki Népköztársaság Telegram-csatornáján közzétett jelentéseiből. A jelentések alapján helyi idő szerint reggel 08:10-kor Ukrajna Donyeckben Kirov kerületét lőtte.

"Három 155 milliméteres kaliberű lövedéket lőttek ki" - áll a kiadványban.

Öt perccel később Gorlovka Nyikitovszkij kerületét lőtték - három 152 milliméteres kaliberű lövedékkel. Az ágyúzása következtében hatalmas robbanáskráter keletkezett – írja a RIA Novosztyi.

Az ukrán erők helyi idő szerint 09:25-kor négy 155 mm-es lövedéket lőttek ki Donyeck Petrovszkij kerületére és további hármat a Kuibisevszkij kerületre. 09:45-kor és 09:50-kor megismételték a lövéseket, összesen hét ilyen lövedék találta el a Petrovszkij és a Kuibisevszkij kerületet. Újabb öt perccel később három 155 milliméteres lövedéket lőttek ki a Kujbisevszkij és a Kijevszkij kerületekre.

Az ukrán sereg 10:05-kor ismét tüzet nyitott - négy lövedéket lőtt ki Kujbisevszkij körzetre és hármat Petrovszkijra.

15:19
augusztus 19, 2023
Vágólapra másolva!

Halálos rakétacsapást mért Oroszország Csernyihivre

Rakétacsapást mértek az orosz erők az észak-ukrajnai Csernyihivre. A támadásnak halálos áldozatai és sebesültjei is vannak - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat délben a Telegram közösségi alkalmazáson.

Bejelentése szerint a csapás a város középpontját érte, és eltalált egy színházat, valamint egy egyetemi épületet is.A belügyminisztérium később közölte, hogy a támadásnak

5 halálos áldozata és 37 sebesültje van.
Frissítés:

A rakétatámadásban 7 ember halt meg, és 110-en megsérültek – mondta Olekszandr Lomako, megbízott polgármester.

15:58
augusztus 19, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország drónokkal támadta Ukrajnát, két támadás célba talált

Ahogy arról korábban beszámoltunk Oroszroszág 17 drónnal támadta Ukrajnát, melyből a légvédelem 15 drónt lőtt le. Korábban nem részletezték, hogy a másik két drónnal mi történt.

A kijevi légierő most arról számolt be, hogy a másik két drón becsapódott Hmelnyickijben és Zsitomirban, és károkat okozott a civil infrastruktúrában. Hmelnyickij kormányzóhelyettese két sebesültről is bejelentést tett.
Az ukrán közlés szerint iráni drónokról van szó.

16:41
augusztus 19, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna Belgorodot lőtte

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) belgorodi területen lévő Novaja Tavolzhanka falut lőtték. Ezt az orosz határ menti régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov közölte a Telegramban.

Elmondása szerint a hatóságok hét tüzérségi lövedéket és egy Grad többszörös rakétavető rendszer négy lövedékét találták meg.

"Nincsenek áldozatok. Az egyik utcában leszakadt a villanyvezeték" - írta Gladkov.

Ezenkívül hét tüzérségi lövedék érkezését jegyezték fel a Sebekino ellenőrzőpont területén. Áldozatok és károk nem voltak.

17:11
augusztus 19, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna drónnal támadott meg egy orosz katonai repülőteret

Az orosz védelmi minisztérium állítása szerint 10 órakor a Novgorod régióban lévő katonai repülőteret egy ukrán drón támadta meg - írja a The Kyiv Independent

17:28
augusztus 19, 2023
Vágólapra másolva!

Meghiúsult az ukrán csapatok átkelése a Dnyeperen

A Dnyipro csoport orosz katonái megakadályozták az ukrán sereg (AFU) egy különítményének átkelési kisérletét a Dnyeperen. Számolt be az orosz védelmi minisztérium - jelentette a TASZSZ.

A hadügyminisztérium szerint a főleg zsoldosokból álló AFU különítmény a Dnyeper bal partján próbálta megvetni lábát. Az Orosz Fegyveres Erők (AFU) harcosai először hagyták közeledni az ellenség előretolt csoportjait, majd tüzérségi csapást mértek rájuk.

17:58
augusztus 19, 2023
Vágólapra másolva!

Több száz épületet rongált meg az orosz dróntámadás

Oroszország éjjeli dróntámadása összesen 400 épületet rongált meg Hmelnickij megyében – mondta Szerhij Tiurin, a megyei katonai igazgatás első számú helyettese.

18:46
augusztus 19, 2023
Vágólapra másolva!

Új dróntípust vet be Ukrajna

Mesterséges intelligenciával felszerelt drónokat telepített az ukrán hadsereg a frontvonalra – közölte a védelmi minisztérium.

A hazai gyártású SkyKnight 2 drónok maximális teherbírása 2,5 kg, és automata repülési üzemmódban működnek.

A minisztérium jellemzése szerint: "elég gyorsak, erősek és csendesek".

20:25
augusztus 19, 2023
Vágólapra másolva!

Gripenek beszerzéséről tárgyalt Zelenszkij a svéd miniszterelnökkel

Ukrajna megkezdte a tárgyalásokat Svédországgal annak lehetőségéről, hogy Gripen repülőgépeket kapjon légvédelmének megerősítésére" – mondta Volodimir Zelenszkij szombaton, miután találkozott a svéd miniszterelnökkel, Ulf Kristerssonnal. Hozzátette azt is, hogy az ukrán pilóták már megkezdték a kiképzést a gépeken. Elmondása szerint a témának központi szerepe lesz a többi svéd tisztviselővel való megbeszélésein.

Zelenszkijnek ez volt az első svédországi látogatása az orosz invázió óta. A tárgyalások azok után kerültek napirendre, hogy az Egyesül államok engedélyezte Dániának és Hollandiának, hogy F-16-os vadászgépeket küldjenek Ukrajnának – írja a Mandiner.

21:42
augusztus 19, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszoknak sem sikerült visszafoglalniuk Urozhaint

Az oroszok szombaton ellentámadást indítottak a Donyeck megyében lévő város ellen, amit nem régen szabadítottak fel, de nem jártak sikerrel – jelentette az ukrán fegyveres erők vezérkara.