Megint elakadt az ukrán ellentámadás

Események

Ukrajna, Oroszország, háború, ukrán, orosz, konfliktus, Orosz - Ukrán háború, katona
BAKHMUT, UKRAINE - JUNE 19: Ukrainian soldiers from the 60th Battalion of Territorial Defense, are shooting rounds into Russian positions with an S60 anti-aircraft canon placed on a truck, outside Bakhmut, Ukraine on June 19, 2023. Wojciech Grzedzinski / Anadolu Agency (Photo by WOJCIECH GRZEDZINSKI / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 551. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül31 bejegyzés
06:09
augusztus 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:16
augusztus 28, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Választásokat akarok

Az ukrán elnök azt mondta, hogy jövőre választásokat akar tartani, de ezek csak akkor lehetségesek, ha a szövetségesek beszállnak a költségekbe.

Az ukrán alkotmány szerint hadiállapot idején nem lehet választásokat tartani, de Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy törvénymódosítást szorgalmazna, ha a partnerek létrehoznának egy rendszert a menekültek szavazására, és megfigyelők jelennének meg a fronton. Azt is mondta, hogy nemzetközi támogatás nélkül nem tudja indokolni, hogy olyan pénzt költsenek a választásokra, amelyet háborús erőfeszítésekre lehetne fordítani.

Az ukrán elnök kijelentései azután hangzottak el, hogy Lindsey Graham amerikai szenátor kijelentette, hogy Ukrajnában választásokat kell tartani, "még akkor is, ha támadás alatt áll".

06:23
augusztus 28, 2023
Vágólapra másolva!

Robotyne körül mozgolódnak az ukrán erők

Az amerikai központú Háborúkutató Intézet (Institute for the Study of War - ISW) szerint az ukrán erők az orosz védelem legkeményebb vonalán haladnak előre Robotyne falu körül. Úgy tűnik, hogy "ütőtávolságon belül" vannak a védelmi pozíciók következő sávjától, amelyek gyengébbek lehetnek - közölte az ISW. Szerintük ez a vonal is "jelentős kihívást" jelenthet, de csak akkor, ha elegendő orosz katona védi.

"A védelmi állások, amelyeken az ukrán erők jelenleg előrenyomulnak, sűrű aknamezőkből és erődítményekből állnak, amelyek megtartására az orosz erők jelentős hadianyagot és élő erőt tettek".

Az ISW szerint Ukrajna számára döntő jelentőségű, hogy Robotyne térsége kevésbé erősen aláaknázott, hogy lehetővé tegyék az orosz erők visszavonulását.

07:03
augusztus 28, 2023
Vágólapra másolva!

Vezetőjük kiszabadítását kéri egy orosz félkatonai csoport

Katonai elemzők szerint egy orosz félkatonai egység azzal fenyegetőzött, hogy abbahagyja a harcot a "kritikus" fronton, ha a Kreml nem tudja kiszabadítani alapítóját a finn őrizetből. Jan Petrovszkijt, a Rusics vezetőjét Ukrajna kérésére vették őrizetbe pénteken Finnországban – közölte a Wagnerhez köthető csoport.

Az amerikai központú Institute for the Study of War szerint a Rusics valószínűleg épp a Robotyne-Verbove fronton, Zaporizzsja régióban harcol, ahol Oroszország "nem engedheti meg magának, hogy egyetlen egysége is fellázadjon".

Ukrajna állítólag az elmúlt napokban előrehaladást tett Robotyne falun keresztül, és az egyik parancsnok egy lehetséges áttörést sejtetett.

A Finn Nemzeti Nyomozóiroda pénteken a Vojiszlav Torden nevet is használó Petrovszkij letartóztatásának meghosszabbítását kérte terrorista csoport tevékenységében való részvétel, valamint a terrorizmus támogatásának gyanúja miatt – közölte a finn kerületi bíróság. Petrovszkij 2014-ben egyike volt a Rusics alapítóinak a donbászi konfliktus kezdeti szakaszában.

07:31
augusztus 28, 2023
Vágólapra másolva!

Minden holttestet azonosítottak

A súlyos bűncselekményeket vizsgáló orosz nyomozóbizottság megerősítette, hogy a Wagner-zsoldoscsoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin a szerdai repülőgép-balesetben meghalt emberek között van.

A törvényszéki vizsgálatot követően mind a tíz, helyszínen előkerült holttestet azonosítottak. A bizottság nem közölt részleteket arról, hogy mi okozhatta a balesetet.

07:48
augusztus 28, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. augusztus 27-én az ukrán-magyar határszakaszon 6913 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 14005 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 102 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

08:22
augusztus 28, 2023
Vágólapra másolva!

Kamikaze drónok találtak el orosz vadászgépeket

Beszámolók szerint ukrán kamikaze drónok öt vadászgépet találtak el orosz földön. A drónhullám négy Szu-30-as és egy MiG-29-es repülőgépet érintett a kurszki repülőtéren - mondta az ukrán biztonsági szolgálat egyik forrása a Kyiv Postnak. Állítása szerint három drónt lőtt le az orosz légvédelem, miközben két rakétakilövő is megsérült.

Az orosz állami médiában nem esett szó a repülőtér elleni támadásról, a TASZSZ arról számolt be, hogy egy kurszki lakóházat rongált meg egy drón.

08:57
augusztus 28, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz repülőgép jelent meg egy amerikai drón mellett

Egy orosz katonai repülőgép egy amerikai felderítő Reaper drónt kísért a Fekete-tenger felett – jelentette a RIA hírügynökség az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva. A TASZSZ hírügynökség szerint a drón nem sértette meg Oroszország államhatárát és légterét.

09:31
augusztus 28, 2023
Vágólapra másolva!

Átkelt egy újabb gabonaszállító hajó a Fekete-tengeren

Egy magas rangú ukrán kormánytisztviselő megerősítette egy második hajó biztonságos áthaladását a Fekete-tengeren Ukrajna odesszai kikötőjéből, miután Oroszország júliusban kilépett az ENSZ által kötött gabonaexportot lehetővé tévő megállapodásból.

10:02
augusztus 28, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij egyenlőséget tett a korrupció és a hazaárulás közé

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy televíziós interjúban azt mondta, hogy javaslatot nyújtott be a törvényhozásnak, melynek lényege, hogy háborús időkben tegyenek egyenlőségjelet a korrupció és a hazaárulás közé. "Ha bizonyíték van a korrupcióra, az illetőnek rács mögé kell kerülnie" - mondta Zelenszkij, megjegyezve, hogy nem biztos abban, hogy a törvényhozók támogatják a javaslatot.
A Transparency International 2022-es korrupciós észlelési indexe szerint Ukrajna a vizsgált 180 ország közül a 116. helyen állt.
Néhány napja 62,5 millió hrivnya (körülbelül 1,6 millió dollár) elsikkasztása ügyében emeltek vádat Ukrajna agrárpolitikai és élelmezésügyi miniszterhelyettese és egy volt gazdasági miniszterhelyettes ellen.

10:31
augusztus 28, 2023
Vágólapra másolva!

A szankciók feloldását kérte

A Yandex orosz technológiai vállalat társalapítója hivatalos kérelmet nyújtott be a vele szemben kiszabott uniós szankciók feloldására, annak tesztjeként, hogy az EU rokonszenvesebben fog-e tekinteni a Kremltől elhatárolódó személyekre.
A 2014 óta Izraelben élő, orosz és izraeli útlevéllel egyaránt rendelkező Arkagyij Volozs 17 hónappal a háború kezdete után kijelentette, hogy kategorikusan ellenzi Oroszország ukrajnai invázióját, azt "barbár" tettnek tartja. „Sok oka volt annak, hogy hallgatnom kellett. A kijelentésem idejéről lehet vitatkozni, de a lényegéről nem. Én a háború ellen vagyok" - közölte.
Volozs lemondott a Yandex vezérigazgatói posztjáról és távozott az igazgatóságból, miután az EU 2022 júniusában felvette az orosz magánszemélyekkel és szervezetekkel szembeni szankciós listájára.

11:06
augusztus 28, 2023
Vágólapra másolva!

Grúzia beengedett hat ukrán menedékkérőt

Az orosz-grúz határ semleges zónájából 10 napos várakozás után a grúz tisztviselők beengedtek hat ukrán férfit, akik menedékjogot kértek – jelentette az UnMode emberi jogi szervezet. A hat ukrán augusztus 16-án érkezett meg a grúz határhoz politikai menedékjogot kérve. A csoportjukba öt volt fogoly tartozott, akiket az orosz hatóságok korábban deportáltak a megszállt Herszon megyéből.
Annak ellenére, hogy a menedékkérők minden szükséges dokumentummal rendelkeztek, a grúz határőrség "egyéb okokra hivatkozva" megtagadta a beutazást, így a menedékkérők az Oroszország és Grúzia közötti ütközőzónában ragadtak víz, élelem és sátrak nélkül.
"Nappal leégnek, éjszaka lehűlnek, és a földön alszanak" - közölte az UnMode. A szervezet szerint az egyik ukrán menedékkérő HIV-fertőzött, és kifogyott a nélkülözhetetlen gyógyszereiből.
A csoport hivatalosan augusztus 27-én léphette át a határt Grúziába.

11:32
augusztus 28, 2023
Vágólapra másolva!

89 gyerek maradt a donyecki frontvonalban

Donyeck megyében még mindig 89 gyerek él a frontvonalbeli településeken – mondta Pavlo Kirilenko kormányzó egy televíziós interjúban. A helyi hatóságok a következő hetekben azon dolgoznak, hogy a gyerekeket evakuálják.
2022 augusztusa óta érvényben van a gyerekek kötelező evakuálása a régióból, és az ukrán kormány 2023 márciusában jóváhagyta a kényszerkitelepítési határozatot is.
Augusztus 5-én a hatóságok bejelentették 130 gyerek kényszerkitelepítését Donyeck megye kilenc településéről.

12:02
augusztus 28, 2023
Vágólapra másolva!

Extra juttatásokért sem népszerű a sorkatonaság

Az ukrán Nemzeti Ellenállási Központ forrásai szerint az oroszok által telepített hatóságok zárt felmérést végeztek a krími lakosok körében, és kikérték véleményüket a katonai sorozásról. Az eredmények, amelyeket nem hoztak nyilvánosságra, „rendkívül negatív hozzáállást" mutatnak a sorkatonasághoz.
A Központ szerint a felmérés eredményei arra ösztönözték a megszálló hatóságokat, hogy további juttatásokat kínáljanak a sorkatonáknak, de ezek a felajánlások valószínűleg nem befolyásolják a közhangulatot.

12:35
augusztus 28, 2023
Vágólapra másolva!

Három ukrán drónt szedett le az orosz légvédelem

Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy a légvédelmi egységek augusztus 28-ra virradóra lelőttek két, Brjanszk megye felett repülő drónt. Nem sokkal ezután Szergej Szobjanin moszkvai polgármester közölte, hogy egy másik drónt megsemmisítettek Moszkva felett, Ljubertszi közelében. Egyik esetben sem voltak áldozatok.
Korábban az orosz sajtó arról számolt be, hogy a moszkvai domodedovói és vnukovói repülőtereket ideiglenesen leállították. Az orosz védelmi minisztérium a dróntámadást Ukrajnának tulajdonította. Kijev nem nyilatkozott.

13:03
augusztus 28, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz rakétatámadás érte Poltava régióját

Két ember meghalt Poltava régiójában egy éjszakai orosz - közölte hétfőn Dmitro Lunyin kormányzó.

Lunyin szerint a támadás egy ipari létesítményt ért, de további részleteket nem közölt.

Az ukrán hadsereg közlése szerint Oroszország az éjszaka folyamán négy rakétát lőtt ki a Fekete-tengerből, amelyek közül kettőt lelőttek.

13:32
augusztus 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ezért fontos Robotyne falu felszabadítása

Robotyne körülbelül hat mérföldre délre található a Zaporizzsja régió frontvárosától, Orekhovtól.

Ukrajna úgy véli, hogy ez egy stratégiai hely, mivel egy fontos út mellett fekszik Tokmak, az - oroszok által megszállt közúti és vasúti csomópont - felé.

Ha Ukrajna képes lesz visszafoglalni Tokmakot, az mérföldkövet jelentene, és lehetővé tenné, hogy a csapatok dél felé nyomuljanak az Azovi-tenger felé.

A lépés elősegítené Ukrajnát az orosz erők megosztásában.

14:13
augusztus 28, 2023
Vágólapra másolva!

Heves harcok dúlnak a keleti fronton

Hanna Maliar, Ukrajna védelmi miniszterhelyettese „nagyon forrónak" minősítette az ország keleti részén kialakult harctéri helyzetet az elmúlt héten.

Azt mondta, hogy az orosz csapatok új erőket gyűjtenek ott, és újra csoportosulnak, Moszkva pedig arra törekszik, hogy a legjobb csapatait telepítse oda – írja a Reuters.

Az ukrán erők továbbra is előrenyomultak Bahmuttól délre – mondta, utalva arra a majdnem elpusztult keleti városra, amelyet a moszkvai csapatok májusban foglaltak el hónapokig tartó heves harcok után.

Hozzátette, hogy az elmúlt héten az ukrán erők egy négyzetkilométert foglaltak vissza Bahmut környékén, és az orosz csapatok nem léptek előre. Ezeket az állításokat még függetlennek kell ellenőrizni.

15:01
augusztus 28, 2023
Vágólapra másolva!

Drónokat lőttek le a Krím felett

Az orosz légvédelem két ukrán drónt lőtt le hétfőn az annektált Krím felett – írta a Telegramon Szergej Akszjonov, a térség oroszok által kinevezett vezetője.

Elmondása szerint az egyik drónt a Fekete-tengeri félsziget északi részén lőtték le, a másikat pedig nyugaton – írja a Reuters.

15:33
augusztus 28, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz légitámaszpontot támadott az ukrán kémelhárítás

Egy jelentés szerint a nyugat-oroszországi kurszki légitámaszpont megsérült egy ukrán támadásban a hétvégén.

Az augusztus 26-ról 27-re virradó éjszakai támadásban az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) kémelhárító ügynökei vettek részt – közölték források a The New Voice of Ukraine című lapnak.

A támadó drónok négy orosz Szu-30-as vadászgépet, egy MiG-29-es repülőgépet, két Pancsyr légvédelmi rendszert és S-300-as radarokat értek el a forrás szerint.

Azon az éjszakán Kurszkban több erős robbanást hallottak.

16:03
augusztus 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna áttörte az orosz védelmet

Egy ukrán egység áttörte az orosz aknavédelmet Zaporizzzsja térségében Hulyaipole városa közelében.

Ukrajna korábban azt mondta, hogy felszabadította Robotyne falut a zaporizzzsjai régióban.

16:31
augusztus 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ezek a csaták várnak Ukrajnára Robotyne felszabadítása után

Ma reggel Ukrajna bejelentette, hogy felszabadította Robotyne falut a zaporizzsjai régióban.

Michael Clarke – a Sky News elemző professzora - szerint az ukránoknak "nagyon nehéz időszakuk volt" az elmúlt hat hétben, de most kezdenek dél felé nyomulni Novoprokopivka felé.

Ez lesz a "mai csata" és onnan az ukrán erők remélik, hogy délkelet felé tudnak nyomulni - mondta a professzor.

A Novoprokopivkából a 0408-as út Tokmakba vezet, ami egy "igazán fontos" út – tette hozzá Clarke professzor.

"Ha az ukránok ezt elérik, akkor valóban jó úton lesznek, de ha két-három hétre elakadnak a Tokmaknál, akkor egészen más kimenetellel is végződhetnek a csaták."

17:00
augusztus 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna újabb akadályokba ütközött az ellentámadás során

Orosz siklóbombák akadályozzák az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) ellentámadását. Ezek a lőszerek lettek az ukrán hadsereg legnagyobb félelme - írja a Forbes .

„Az orosz siklóbombák által jelentett növekvő veszély magyarázatot ad arra, hogy egyes megfigyelők szerint miért halad lassan az ellentámadás" – magyarázták az újságírók.

17:28
augusztus 28, 2023
Vágólapra másolva!

Drónokat tesztelt Oroszország

A „Triton" FPV-drónok tankjainak rádióelektronikus védelmi rendszerét, sikeresen tesztelte Oroszország. Mondta Denis Oslomenko, az Ipari Kémkedés Elleni Laboratóriumának (PPSh laboratórium) főigazgatója - írja a TASS .

Az első tesztek az NWO zónában sikeresek voltak, most az ügyfelektől kell információkat szerezni arról, hogy milyen frekvenciára és kialakításra van szükségük

– tette hozzá Oslomenko elmondása szerint a következő teszteket augusztus végén - szeptember elején hajtják végre páncélozott járműveken.

A "Triton" egy páncélozott járművekre szerelhető komplexum, amely frekvenciaelnyomó modulokból áll, amelyeket az ellenség az FPV drónok irányítására használ. Akkumulátorról vagy az autó fedélzeti hálózatáról töltődik, távirányítóval vezérelve. Felszerelhető kisteherautóra és ATV-re.

18:02
augusztus 28, 2023
Vágólapra másolva!

Így jut hozzá Ukrajna további lőszerekhez

Ukrajnában megkezdték az amerikai gyártmányú kazettás tüzérségi lőszerek szétszerelését. A The Drive amerikai kiadása szerint lőszereket nyernek ki belőlük, amelyeket pilóta nélküli légi járművek (UAV) élesítésére használnak.

18:32
augusztus 28, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország két támadási kísérletet hiúsított meg Donyeckben

Az orosz hadsereg meghiúsította az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) támadásait Sztaromajornij és Prijutnij közelében a Donyecki Népköztársaságban (DPR). Ezt Oleg Csehov, a Vosztok csoport sajtótitkára közölte az orosz védelmi minisztérium Telegram csatornáján .

19:07
augusztus 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán veszteségek Zaporizzsja régióban

Scott Ritter volt amerikai hírszerző tiszt a Danny Haiphong YouTube- csatornán azt mondta, hogy az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) óriási veszteségeket szenvednek el Zaporizzsja régiójában.

Ritter hangsúlyozta, hogy az ukrán fegyveres erők ellenoffenzívája teljes összeomláson megy keresztül, mivel az ukrán hadsereg a fronton nem tud semmit változtatni, és a tartalékaik fogynak.

A volt amerikai hírszerző tiszt hozzátette: most az ukrán parancsnokság Zaporizzsja irányába dobta az Ukrán Fegyveres Erők utolsó három stratégiai tartalékdandárját. Elmondása szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök terve szerint el kellett volna foglalniuk Melitopolt, de nem sikerült áttörniük az orosz fegyveres erők első védelmi vonalát.

20:02
augusztus 28, 2023
Vágólapra másolva!

Kijev 2024 tavaszán kezdi meg az F-16-osok bevetését

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter úgy véli, hogy a Nyugat által ígért F-16-os vadászgépeket jövő tavasszal használhatják először az ukrán pilóták.

Reznyikov szerint ugyanakkor az F-16-os vadászgépek bevetése "komoly fordulópontot" jelentene a konfliktusban. A Bild szerint a mai naptól kezdve Oroszország van a légi fölényben. Az ukrán védelmi minisztérium vezetője szerint a helyzet az F-16-os vadászgépek leszállításával megváltozik.

21:57
augusztus 28, 2023
Vágólapra másolva!

Megkezdték a gyerekek evakuálását

Az ukrán miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy a Zaporizzsjai terület fronthoz közel eső részeiről megkezdték a gyerekek kötelező evakuálását.

22:35
augusztus 28, 2023
Vágólapra másolva!

Civilek sérültek meg egy orosz csapásban

Legalább négy civil megsérült a Dnyipropetrovszki terület Nikopol körzetét ért orosz csapásokban augusztus 28-án - jelentette Szerhij Liszak kormányzó.

06:28
augusztus 29, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.