Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Négyórás szünet a Gázai övezetben, Irán drónokkal támad hajókra India partjainál

conflict Horizontal, izraeli háború, Izrael
The charred remains of a car are seen outside a mosque at the Jenin refugee camp, in the city of Jenin in the Israeli occupied West Bank, on December 23, 2023, that was damaged during an Israeli military operation in the camp. (Photo by MARCO LONGARI / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 79. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül16 bejegyzés
07:09
december 24, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző napi közvetítésünket itt találja.

08:23
december 24, 2023
Vágólapra másolva!

USA: Irán támadt önmegsemmisítő drónnal a vegyianyag-szállító tartályhajóra az indiai partoknál

A Pentagon szerint az India partjainál szombaton megtámadott vegyianyag-szállító tartályhajó „Iránból kilőtt egyirányú drón célpontja volt".

A támadás helyi idő szerint délelőtt 10 óra körül történt, és nem okozott személyi sérülést a japán tulajdonban lévő hajó fedélzetén.

A Pentagon közleménye hozzáteszi, hogy az amerikai hadsereg "továbbra is kapcsolatban áll a hajóval, amely India felé tart. A dróncsapás India partjaitól 200 tengeri mérföldre (370 kilométerre) történt – írták, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok haditengerészetének hajói nem tartózkodtak a közelben.

08:30
december 24, 2023
Vágólapra másolva!

Telefonon egyeztetett Izrael és az Egyesült Államok

A gázai civilek védelmére szólította fel telefonon Joe Biden amerikai elnök Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt szombaton, ugyanakkor nem tért ki az esetleges tűzszünetre.

A Fehér Ház sajtóközleménye szerint a telefonbeszélgetés során Biden kiemelte, rendkívül fontos, hogy lehetővé tegyék a civilek elmenekülését a Gázai övezet harcok sújtotta részéről.

A vezetők emellett az izraeli katonai műveletről, valamint biztonsági kérdésekről egyeztettek.

Izraeli sajtóforrások szerint a beszélgetés mintegy háromnegyed órán át tartott, Biden pedig újságírók előtt azt mondta: nem említette a tűzszünet kérdését.

10:51
december 24, 2023
Vágólapra másolva!

A hezbollah Dishon települést támadta

A Hezbollah fegyveres különítményei az izraeli hadsereg állásait lőtték a libanoni határtól 1 km-re fekvő Dishon településen. Az alakulat a Telegram-csatornán közzétett közleménye szerint a csapásokat több rakétavetőből indították.

Az izraeli tüzérség megtorlásul Ait al-Shaab és Aitrun városrészeket támadta.

11:38
december 24, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg négyórás szünetet rendelt el a Gázai övezetben

Az izraeli hadsereg négyórás szünetet rendelt el a harcokban a Gázai övezetben, hogy a helyi lakosok feltölthessék a létfontosságú élelmiszer-készleteket – közölte az izraeli kormányzati tevékenységeket koordináló hivatal (COGAT).

"Az Izraeli Védelmi Erők humanitárius okokból taktikai szünetet tartanak, hogy a civilek feltölthessék az élelmiszer- és vízkészleteket. Ma, december 24-én 10:00 és 14:00 óra között szünetet tartanak a Deir al-Balah-i Al-Baraka térségében" - áll a COGAT X oldalán (korábban Twitter) közzétett üzenetben.

12:34
december 24, 2023
Vágólapra másolva!

Bombázások történtek Gáza északi részén

Izrael az éjszaka folyamán a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabalíja területeit bombázta, és vasárnap délelőtt is harcok zajlottak.

A dzsabalíjai lakosok izraeli tankok lövöldözéséről is beszámoltak - írja a Reuters.

13:50
december 24, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael fölénybe kerülhet Gáza északi részén

Az izraeli hadsereg erői közel állnak ahhoz, hogy átvegyék a műveleti ellenőrzést Gáza északi részén – mondta Jonathan Conricus, az izraeli hadsereg szóvivője.

Az izraeli hadsereg azt mondta, hogy a csapatok most Khan Yunes és más déli területek felé veszik az irányt – tette hozzá.

14:30
december 24, 2023
Vágólapra másolva!

1000 km-es hatótávolságú cirkálórakéták kerültek az iráni haditengerészethez

"A Talaeiyeh cirkálórakéta hatótávolsága meghaladja az 1000 kilométert, és a küldetés közepén képes célpontot váltani" - idézte az állami média az iráni haditengerészet vezetőjét, Shahram Iranit.

A haditengerészet arzenáljába újonnan bekerült rakéták mellett felderítő helikopterek és drónok is szerepelnek - mondta Irani, hozzátéve, hogy "mindezeket a berendezéseket az iráni hadiipar tervezte és gyártotta".

15:30
december 24, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael befejezte a libanoni célpontok támadását

Az IDF és az izraeli légierő befejezte a Hezbollah libanoni célpontjai elleni támadást – jelentette vasárnap az IDF szóvivői egysége.

A támadások terrorista infrastruktúrákat, katonai épületeket és kilövőállásokat értek el.

16:36
december 24, 2023
Vágólapra másolva!

Rajtaütés az észak-gázai övezetben

Az izraeli hadsereg rajtaütést hajtott végre egy észak-gázai övezetben, iskolák, mecset és klinika közelében, és „gyermekek számára kialakított robbanóöveket, tucatnyi aknavetőt, több száz gránátot és hírszerzési dokumentumokat talált".

A Hamász elutasította ezeket az állításokat – közölte az AFP.

17:24
december 24, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael célba vette Libanon infrastruktúráját

Az IDF vadászrepülőgépei csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet dél-libanoni infrastruktúrájára válaszul az észak-izraeli határvárosok rakétatüzelésére vasárnap - közölte az izraeli hadsereg.

Emellett a hadsereg több megelőző csapást is végrehajtott az északi határ mentén lévő fenyegetések elhárítására.

17:58
december 24, 2023
Vágólapra másolva!

Az Iszlám Dzsihád küldöttsége Kairóba érkezett

Az Iszlám Dzsihád radikális palesztin csoport küldöttsége Kairóba érkezett, hogy tárgyalásokat folytasson az egyiptomi biztonsági szolgálatok képviselőivel – számolt be a Reuters.

A lap szerint a megbeszélésen megvitatják "az izraeli agresszió megállításának módjait".

18:43
december 24, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb izraeli katona esett el a harcokban

Az IDF bejelentette egy izraeli katona halálát, aki a mai napon a Gázai övezet északi részén zajló harcok során esett el, ezzel 154-re emelkedett a Hamász elleni szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Aryeh Rein őrnagy 39 éves volt - írja a The Times of Izrael.

19:49
december 24, 2023
Vágólapra másolva!

Fegyverraktárat találtak az izraeli katonák egy iskolában

Gáza város Sheikh Radwan negyedében egy óvóhelyként szolgáló iskolában az izraeli katonák összecsaptak a Hamász fegyvereseivel, és találtak egy fegyverraktárat - közölte az IDF.

Az IDF szerint az erőik rajtaütöttek az iskolán, miután értesüléseket kaptak a környéken tartózkodó Hamász terroristákról. A harcok során sokukat megölték, míg több tucatnyian megadták magukat.

"Miután evakuáltuk a [civil] lakosságot, a komplexumban sok fegyvert találtunk, a civilek felszerelései közé rejtve" - mondja egy izraeli parancsnok egy videón, amely az iskolában talált fegyvereket, gránátokat és más robbanószerkezeteket mutatja.

Az IDF szerint több tucat Hamász-harcost, akik megadták magukat további kihallgatásra Izraelbe szállítottak - írja a The Times of Izrael.

20:44
december 24, 2023
Vágólapra másolva!

Izraeli katonákkal való összecsapásokról számolt be a Hamász

A Hamász fegyveres szárnya szerint fegyvereseik három izraeli katonára, köztük egy őrnagyra lőttek rá a Dzsabalíja menekülttábor al-Kaszib negyedében.

A támadásokra a Dzsabalíja elleni izraeli tüzérségi és légi bombázások fokozódása során került sor.

Az Al-Kasszam Brigádok azt is közölték, hogy a Juhor ad-Dik központi körzetében egy épületben lévő 10 izraeli katonát vettek célba rakétagránáttal - írja az Aljazeera.

21:25
december 24, 2023
Vágólapra másolva!

Netanjahu: A túszok akkor szabadulnak ki, ha a Hamász elbukik

Benjámin Netanjahu miniszterelnök szerint Izrael addig fog harcolni, amíg le nem győzi a Hamászt, mert csak így szabadulhatnak ki az izraeli foglyok.

"Mindent megteszünk, amit csak tudunk, hogy megvédjük katonáink életét" - mondta Netanjahu egy nyilatkozatában. "De van egy dolog, amit nem fogunk megtenni: Nem állunk meg, amíg nem győzünk. A túszaink kiszabadításának egyetlen módja, ha legyőzzük a Hamászt, és biztosítjuk, hogy Gáza többé ne jelentsen fenyegetést Izraelre". - írja az Aljazeera.

Az izraeli hadsereg szombaton 10 katonát vesztett Gázában, ezzel ez volt az egyik leghalálosabb nap az izraeli csapatok számára a harcok október 7-i kezdete óta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről