Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Izrael bekerítette Dzsabalja városát, közel lehet a tűzszüneti megállapodás

Események

conflict Horizontal Izrael Gáza
Izraeli katonák a gázai határ közelében
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 46. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés
05:28
november 21, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:40
november 21, 2023
Vágólapra másolva!

Túszok családtagjaival találkozott az izraeli kabinet

Izrael háborús kabinetje, köztük Netanjahu miniszterelnök, hétfőn este találkozott a Hamász által Gázában fogva tartott közel 240 túsz családjával. A találkozót Tel-Avivban, a Kirya katonai parancsnokságon tartották, de késések és logisztikai problémák miatt néhány családot nem engedtek be.

A háborús kabinet tagjai október 7-e óta rendszeresen találkoztak családtagokkal. Néhányan azt mondták az izraeli Channel 12 hírcsatornának, hogy ez a legutóbbi találkozón vegyes jeleket kaptak az izraeli műveletekről.

Egyikük szerint amikor a hét elején találkoztak a háborús kabinet minisztereivel, Benny Gantz-cal és Gadi Eisenkottal, ők egyértelműen fogalmaztak. Azt hallották tőlük, hogy a háború átfogó célja a túszok kiszabadítása. A miniszterelnök által vezetett hétfő esti találkozó azonban zavarba hozta őket – miután Netanjahu állítólag azt mondta nekik, hogy a Hamász megsemmisítése egyenrangú szeretteik szabadon bocsátásának a céljával.

Netanjahu a találkozó után kiadott nyilatkozatában kijelentette, hogy a túszok kiszabadítása "szent és legfőbb küldetés".

„Nem hagyjuk abba a harcot, amíg haza nem hozzuk túszainkat, megsemmisítjük a Hamászt, és nem biztosítjuk, hogy többé ne fenyegessen Gáza" – tette hozzá.

A Fehér Ház korábban azt közölte, hogy úgy vélik, hogy a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás "közelebb van, mint valaha".

05:50
november 21, 2023
Vágólapra másolva!

Hol vannak most az evakuált koraszülöttek?

Az izraeli erők által a múlt héten elfoglalt al-sifai kórházat szombaton tömeges evakuálásnak vetették alá, de a csecsemők túl betegek voltak ahhoz, hogy elszállítsák őket. Hétfőn aztán az Egészségügyi Világszervezet a Palesztin Vörös Félholddal és az ENSZ-szel karöltve biztonságosan ki tudta vinni őket a kórházból. A 31 csecsemőt a dél-gázai emirátusi kórházba szállították.

Dr. Mohammad Salama, az ottani újszülöttek osztályának vezetője azt mondta, hogy a babák mindegyike "katasztrofális állapotban van". Néhányan alultápláltságtól, mások kiszáradástól, mások pedig alacsony hőmérséklettől szenvedtek.

28 babát az egyiptomi határon át az ország északi részén fekvő al-Arish kórházba küldtek, hárman pedig Gázában maradtak kezelésre.

A 28-ból, akik átjutottak a rafahi határon, 12-t a fővárosba, Kairóba szállítottak.

06:47
november 21, 2023
Vágólapra másolva!

Nemzetközi beavatkozást követelnek

A túszul ejtett izraeliek családtagjai közül többen is az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF tel-avivi irodája előtt gyűltek össze hétfőn este, hogy békés demonstrációjukkal nemzetközi beavatkozást sürgessenek. Kivetítették az épületre a fogva tartott 40 gyerek fényképét, közben pedig azt kérték, hogy az ENSZ és az UNICEF tegyen többet a túszul ejtett gyerekek kiszabadításáért.

Az utóbbi napokban többször is felmerült, hogy közel az egyezség a túszejtőkkel, hogy a túszok egy részét szabadon engedjék, de ez egyelőre nem történt meg.

07:17
november 21, 2023
Vágólapra másolva!

Közelharc dúl Gáza város szívében

Az izraeli védelmi erők azt állítják, hogy közelharcban vesznek részt a Hamász harcosaival Gáza város központjában. Azt mondták, hogy a főváros keleti részén fekvő Zeitoun negyedben számos egység állt szemben egy harcos zászlóaljjal.

"A katonák a lakónegyedek, kórházak, iskolák és óvodák szívében megrögzött ellenséggel, valamint a polgári infrastruktúrán belüli támadásokkal találkoztak" - áll az IDF közleményében. "A katonák több tucat terroristával keveredtek harcba, és sokukat megsemmisítették."

Azt állították, hogy számos Hamász-fegyvert találtak több helyen, köztük egy mecsetben is.

07:39
november 21, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász szerint közel a fegyverszünet

A Hamász tisztviselői megállapodáshoz közeledhetnek Izraellel. A két fél közötti tárgyalások Katarban folynak, amely közvetítőként vesz részt a tárgyalásban. A Hamász vezetője, Iszmail Hanije kijelentette, hogy a csoport „elküldte válaszát a katari testvéreknek és a közvetítőknek, és közel állnak a fegyverszüneti megállapodáshoz" – közölték a hírügynökségek és palesztin hírügynökségek. Izraelből nem érkezett kommentár.

Hétfőn egy amerikai magas rangú tisztviselő hétfőn azt mondta, hogy a Hamász múlt havi támadásai során Izraelből elhurcolt túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás a harcok szüneteltetéséért cserébe "közelebb, mint valaha".

08:10
november 21, 2023
Vágólapra másolva!

Jemeni kikötőben van az elfoglalt hajó

Az Egyesült Államok elítélte, hogy jemeni hútik lefoglaltak egy teherhajót a Vörös-tengeren. "A Galaxy Leader lefoglalása a nemzetközi jog kirívó megsértése" - mondta Matthew Miller, a külügyminisztérium szóvivője, ezzel együtt az Egyesült Államok követelte a hajó legénységének azonnali szabadon bocsátását.

A bahamai lobogó alatt közlekedő, brit tulajdonú, de japán üzemeltetésű Galaxy Leader a hútik szerint valójában egy izraeli iparmágnás, Rami Ungar tulajdona. A hajó tulajdonosa, a Galaxy Maritime Ltd. tagadja ezt az állítást, de elismerik, hogy Rami Ungar résztulajdonosa a vállalatnak.
A hajó rakomány nélkül tartott Európából India felé. A fedélzeten 25 fős, a Fülöp-szigetekről, Bulgáriából, Ukrajnából, Romániából és Mexikóból származó személyzet tartózkodik, egyikük sem izraeli állampolgár. A teherszállító jelenleg a jemeni Hodeidah kikötőjében van.

08:49
november 21, 2023
Vágólapra másolva!

Lövöldözések a gázai kórháznál

A Gázai Indonéz Kórház igazgatója a BBC-nek azt mondta, még mindig „szakaszos lövöldözés" hallatszik a helyszínen, ahol továbbra is mintegy 500 betegnek adnak menedéket.
Azt is elmondta, hogy az épületet ért korábbi támadás – amely a WHO szerint 12 embert ölt meg – az izraeli erőktől származott. Az izraeli hadsereg azt mondta, hogy a kórházból lőtték őket, és megtorolták, de ragaszkodtak ahhoz, hogy nem lőttek ki tüzérségi lövedéket.

09:34
november 21, 2023
Vágólapra másolva!

Hamász-vezér: Közel a tűzszüneti megállapodás

Közel a tűzszüneti megállapodás Izrael és a Hamász iszlamista terrorszervezet között a Hamász politikai vezetőjének, Iszmail Haníjének a Reuters hírügynökséghez kedden eljuttatott nyilatkozata szerint.

A Hamász egy másik tisztségviselője, Isszat er-Resík az al-Dzsazíra pánarab hírtelevíziónak azt mondta, a tárgyalások elsősorban a tűzszünet hosszúságáról, a Gázai övezetbe szállítandó segélyekről és az izraeli túszok, valamint az izraeli börtönökben fogva tartott palesztinok elengedéséről szólnak.
Mindkét oldal egyetért a nők és gyerekek elengedésében, a megbeszélések eredményét pedig az egyeztetésekben közvetítői szerepet vállaló katari kormány jelenti majd be - tette hozzá Resík. (MTI)

10:06
november 21, 2023
Vágólapra másolva!

Meghalt két újabb izraeli katona

Az izraeli hadsereg közölte, hogy két újabb, 20 és 26 éves katona halt meg hétfőn a Gázai övezet északi részén zajló harcokban.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) legalább 383 katonáját ölték meg az elmúlt hat hétben, a legtöbbet az október 7-i támadások során. (BBC)

10:44
november 21, 2023
Vágólapra másolva!

Bekerítették Dzsabalja városát

A hadsereg hétfő este bekerítette Dzsabalja városát a Gázai övezet északi részén. A hadsereg közölte, hogy a tüzérségi erők és a repülőgépek előkészítették a területet a harcra, és az erők a földről, vadászgépek és drónok fedezékében támadták a terrorista célpontokat - írja a Haaretz.

A megtámadott célpontok között volt három földalatti akna Jabalya közelében, ahol terroristák fedezékbe húzódtak. A hadsereg szerint a harci gépek harcoltak a terroristák ellen, és megtalálták és megsemmisítették a rakétavetőket. Arról is beszámoltak, hogy a hadsereg fegyvereket talált lakásokban és gyerekszobákban.

11:19
november 21, 2023
Vágólapra másolva!

Páncéltörő rakétákat lőttek ki Libanonból Metulára

Az Izraeli Védelmi Erők megerősítette, hogy tankelhárító rakétákat lőttek ki Libanonból az észak-izraeli Metula területére, miután egy korábbi rakéta eltalált egy házat a városban. Az IDF megtámadta a lövések libanoni forrását.

11:59
november 21, 2023
Vágólapra másolva!

Így nézne ki a túszalku

A Hamász és az Iszlám Dzsihád forrásai az AFP francia hírügynökségnek azt mondták, hogy a várható tűzszüneti megállapodás 50-100 izraeli és nemzetközi civil túsz szabadon engedésével járna, akiket a Gázai övezetben tartanak fogva.

Cserébe ötnapos tűzszünet lépne életbe, amely korlátozná az izraeli légi műveleteket a Gázai övezet déli része felett. Emellett 300 Izraelben fogva tartott palesztint, köztük nőket és gyerekeket engednének szabadon - jelentette az AFP.

12:32
november 21, 2023
Vágólapra másolva!

A légierő 250 csapást hajtott végre

Az Izraeli Védelmi Erők szerint a repülőgépek az elmúlt nap során mintegy 250 Hamász-célpontot támadtak a Gázai övezetben, köztük a Hamász személyzetét, rakétaindító állomásokat és egyéb infrastruktúrát. A hadsereg azt is közölte, hogy egy harci helikopter megtámadott egy rakétakilövő állást, ahonnan tegnap este Izrael középső régióját, Gush Dant lőtték. A hadsereg közölte, hogy a Gázai övezetben lévő házakban talált fegyverek dokumentációját fedezték fel, köztük egy páncéltörő rakétát, amelyet egy csecsemő kiságya alá rejtettek el.

12:59
november 21, 2023
Vágólapra másolva!

Két újságírót megöltek

A Reuters jelentése szerint a libanoni állami média két újságírót és egy másik személyt öltek meg Dél-Libanonban, az ENSZ által Izrael és Libanon között meghúzott határ közelében.

13:34
november 21, 2023
Vágólapra másolva!

Szólnak a szirénák

Az izraeli média jelentése szerint a Gázával határos településeken szólnak a légvédelmi szirénák.

13:55
november 21, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország segélyt küldött

Az Interfax jelenti, hogy az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint újabb humanitárius segélyt szállítottak Egyiptomba a Gázai övezetbe, egy repülőgép moszkvai idő szerint 6.20-kor indult az El-Arish repülőtérre.

14:35
november 21, 2023
Vágólapra másolva!

Három kórház kért segítséget

Az Egészségügyi Világszervezet szóvivője kedden közölte, hogy az izraeliek által ostromlott Gázában három kórház kért segítséget a betegek evakuálásához - írja a The Guardian.

15:07
november 21, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg Libanonra mért csapást

A Reuters jelentése szerint a libanoni média arról számol be, hogy egy Libanonon belül, Türosz közelében egy gépkocsira mért izraeli csapás négy ember halálát okozta.

Korábban a libanoni Al-Mayadeen televízió azt közölte, hogy két munkatársa meghalt egy izraeli támadásban az ország déli részén ma.

15:46
november 21, 2023
Vágólapra másolva!

Több tucat terrorista célpontot semmisítettek meg

A hadsereg több mint hetven terrorista célpontot támadott meg Gázában, és terroristákat ölt meg, precíziós rakétákat és első alkalommal az Iron Sting aknavetőbombát is bevetve. A hadsereg közleménye szerint megfigyelőállásokat és más infrastruktúrát, amelyek többsége polgári épületekben volt elrejtve, valamint páncéltörő rakétakilövőket semmisítettek meg - tájékoztat az izraeli média.

Arról is beszámoltak, hogy a Gázai övezet északi részén végrehajtott szárazföldi művelet során az IDF katonái rajtaütöttek egy iskolán, és a közelben két földalatti alagútaknát találtak.

16:11
november 21, 2023
Vágólapra másolva!

Ismét felszólítottak az evakuálásra

Izrael ismét felszólítja a Gázai övezet északi részén élőket, hogy költözzenek a terület déli részére, mondván, hogy helyi idő szerint délután 4 óráig folyosót nyit a Szalah al-Din úton keresztül - jelentette az izraeli média.

16:22
november 21, 2023
Vágólapra másolva!

Kína felszólított minden felet

Hszi Csin-ping kínai elnök kedden a kínai állami média szerint a gázai konfliktusban részt vevő valamennyi felet a tűz azonnali beszüntetésére, a civilek elleni támadások beszüntetésére és a civil foglyok szabadon bocsátására szólította fel, hogy elkerüljék a további emberéleteket és szenvedést.

16:55
november 21, 2023
Vágólapra másolva!

Letartóztattak két palesztint

Az izraeli rendőrség közölte, hogy letartóztatott két gázai palesztint, akiket az október 7-i támadások idején a területre való beszivárgás után Dél-Izraelben találtak meg - írja a Haaretz.

17:21
november 21, 2023
Vágólapra másolva!

Közel van az egyezség

A katari külügyminisztérium szerint a túszok kiszabadítására vonatkozó rendelkezések a végső fázisban vannak; a legközelebb vagyunk a tűzszünethez.

17:50
november 21, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael elrendelte a gázai jordániai kórház kiürítését

Bisher al Khasawneh jordániai miniszterelnök kedden közölte, hogy Izrael elrendelte egy gázai jordániai tábori kórház kiürítését.

18:33
november 21, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael összehívja a vezetőket

Az izraeli minisztérium vezetői azért fognak összeülni, hogy felkészüljenek a túszhelyzet kezelésre és a segítségnyújtásra minden polgári vonatkozásban, ha a túszcsere jóváhagyásra kerül - közölte az izraeli miniszterelnöki hivatal.

A találkozóra akkor kerül sor, ha az izraeli biztonsági kabinet, a háborús kabinet és a kormány egymás után jóváhagyja a túszcsere-megállapodást.

20:01
november 21, 2023
Vágólapra másolva!

Biden: A túszcsere "nagyon, nagyon közel van"

Joe Biden egy interjúban fejtette ki véleményét a Hamász_izrael túszcserével kapcsolatban és elemzőik szerint a túszalku "nagyon-nagyon közel van".

Közben Benjamin Netanjahu összehívta a haditanácsot, és azt mondta, reméli, hogy hamarosan jó híreket fognak megosztani.

Az esetleges megállapodás részletei még nem ismertek, de a jelentések szerint a harcok többnapos szüneteltetése, 50 izraeli túsz szabadon bocsátása, valamint Izrael ígérete arra, hogy szabadon engedi a palesztin nőket és gyermekeket az ország börtöneiből.

20:44
november 21, 2023
Vágólapra másolva!

Elemző: három ok, amiért a fegyverszünet törékeny lesz

Benjamin Netanjahu miniszterelnök ma este egy sor megbeszélést tart az izraeli háborús kabinettel, a biztonsági kabinettel és a parlamenttel, hogy "mérlegeljék a fejleményeket" - ez fontos lépés annak érdekében, hogy Izrael beleegyezését biztosítsa bármilyen fegyverszüneti megállapodáshoz.

Ahhoz, hogy a megállapodás működhessen:

Először is, a túszok szabadon bocsátásának folyamatához és logisztikájához szükség lesz a harcok ideiglenes beszüntetésére.

Erről előzetesen meg kell állapodni, mindkét féllel közölni kell, majd tiszteletben kell tartani.

Vészhelyzeti forgatókönyvet is kell készíteni arról, hogy miként kezelnek majd minden olyan incidenst, amely veszélyezteti a tűzszünetet.

Másodszor, a közvetítők szerepe kulcsfontosságú a túszszabadításban, és bár a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) nem vesz részt a tárgyalásokban, segítik a túszok szabadon bocsátását.

A bizalom azonban kevés - és nem minden túsz fog kiszabadulni.

Végül, mindkét fél a másikat vádolja az eddig elkövetett atrocitásokért, és fennáll annak a kockázata, hogy az esetleges megállapodás bármilyen kompromisszuma veszélybe sodorhatja a túszokat és a túszcserét lebonyolító személyzetet is.

05:44
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről