Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

50 túszért cserébe négy napra leállnak a fegyverek, kiderült, mikor szabadulhatnak az első túszok

Események

conflict Horizontal Gázai övezet
Füst gomolyog egy izraeli csapás után az egyiptomi határ közelében, a Gázai övezet déli részén
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 47. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül34 bejegyzés
05:29
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:36
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

50 túszért cserébe négy napra leállnak a fegyverek

Izrael kormánya beleegyezett, hogy támogatja a Hamásszal kötött megállapodást 50 nő és gyermek szabadon bocsátásáról, akiket a Hamász tart fogva Gázában. Válaszul Izrael 150 palesztin nőt és gyermeket enged szabadon az izraeli börtönökből.

Négy napon keresztül tart majd a túszok elengedése, ezalatt szünetelnek majd a harcok. A kormány azt mondta, hogy minden 10 kiszabadult túsz után további nappal meghosszabbítja a szünetet.

05:45
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

További engedmények

Az Izrael által jóváhagyott megállapodás szerint humanitárius segélyt, egészségügyi és üzemanyagsegélyt engednek be a Gázai övezet minden területére. Leállítják négy napig a Gázai övezet déli részének teljes légi megfigyelését. Az északi területen napi hat órára, 10 és 16 óra között szünetel majd a légi forgalom.

A fegyverszüneti időszak alatt Izrael kötelezettséget vállal arra, hogy nem támad és nem tartóztat le embereket a Gázai övezet területén.

06:08
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

Várhatóan holnaptól

Konkrét időpontot egyelőre nem hoztak nyilvánosságra, de a fogolycsere-megállapodás és humanitárius szünet várhatóan holnap lép életbe.

Az ütemezés részleteit sem közölték. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a Hamász naponta tíz túszt enged el, cserébe naponta 30 palesztin embert ad át Izrael.

Katar szerint a szünet kezdési időpontját 24 órán belül be kell jelenteni.

06:40
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

A legjelentősebb diplomáciai áttörés

A túszok elengedéséről és a harcok szüneteltetéséről szóló megállapodás az eddigi legnagyobb diplomáciai siker október 7-e óta, elemzők szerint azonban továbbra is nagyon törékeny a helyzet.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök már a szavazás előtt jelezte: Izrael a harci szünet lejártát követően folytatja a Hamász elleni offenzívát. Azt mondta, hogy Joe Biden amerikai elnök beavatkozása hozzájárult az előzetes megállapodás javításához, így az több túszt és kevesebb engedményt tartalmazott.

Eddig a Hamász négy túszt engedett szabadon, Izrael egyet mentett ki, két másik holttestét pedig az al-sifai kórház közelében találták meg.

07:03
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

A szünet meghosszabbítható

Az Izrael és a Hamász közti tárgyalásokat közvetítő Katar bejelentette, hogy megállapodtak a humanitárius szünetről. Megerősítette, hogy a harcokat négy napig szüneteltetik, "a meghosszabbítás függvényében".

Katar szerint a humanitárius szünet lehetővé teszi "nagyobb számú" humanitárius konvoj és segélyszállítmány bejutását Gázába, beleértve az üzemanyagot is. Azt mondták, hogy elkötelezettek a "folyamatos diplomáciai erőfeszítések mellett a feszültség enyhítésére, a vérontás megállítására és a civilek védelmére".

07:31
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

Hamász: Összetett, nehéz tárgyalások voltak

A Hamász közleményt adott ki, miután Izrael kormánya jóváhagyta a fegyveres csoporttal kötött ideiglenes tűzszüneti megállapodást. A csoport kijelentette, hogy felelősséggel tartozik a gázai nép felé, hogy "segítséget nyújtson és begyógyítsa sebeit", valamint "megerősítse győztes ellenállásunk akaratát".

Úgy fogalmaztak, hogy "sok napos nehéz és összetett tárgyalások után" kötöttek humanitárius fegyverszüneti megállapodást. A csoport azonban megerősítette, hogy "kezünk a ravaszon marad, és győztes zászlóaljaink továbbra is résen maradnak, hogy megvédjék népünket és legyőzzék a megszállást".

07:49
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

A szünet nem adhat felfegyverkezési lehetőséget

A szigorú ellenőrzési rendszer biztosítja, hogy a Hamász ne használja fel a szünetet a gázai harcokban, hogy több fegyverhez jusson, és felfegyverezze harcosait - mondta az amerikai adminisztráció egyik magas rangú tisztviselője. Szerinte bizonyos esetekben a Hamásznak ideiglenes tűzszünetre van szüksége, hogy megtaláljon néhány túszt.

08:05
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

Jordánia csapatokat telepít az izraeli határra

A jordán hadsereg megerősítette jelenlétét az izraeli határ mentén – mondta a miniszterelnök. Bisher Khasawneh kijelentette, hogy országa "minden eszközét be fogja vetni", ha Izrael megpróbálja átkényszeríteni a palesztinokat Ciszjordániából a Jordán folyón. Azt mondta, hogy a palesztinok kiutasítása Izrael és szomszédai közötti békemegállapodás megszegését jelentené.
Az Egyesült Államok korábban sürgette Izraelt, hogy fékezze meg az erőszakos telepeseket Ciszjordániában, tartva a szélesebb körű konfliktustól.

08:35
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

Joe Biden üdvözölte a túszalkut

Joe Biden amerikai elnök üdvözölte a Hamász által ejtett túszok kiszabadítását célzó megállapodást. Azt mondta, hogy a megállapodásnak további amerikai túszokat kell hazahoznia, és hozzátette: "Nem hagyom abba, amíg mindenkit ki nem engednek".
Dicsérte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, amiért a megállapodás részeként több humanitárius segélyt engednek be Gázába. Biden szerint ez enyhíti az ártatlan palesztin családok szenvedését.

09:06
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

Csütörtök reggel szabadulhatnak az első túszok

Csütörtök reggel érkezhetnek Izraelbe az első túszok a Hamász fogságából, miután az éjjel Izrael megállapodást kötött a terrorszervezettel ötven túsz szabadon engedéséről, négy napos fegyverszünet, izraeli börtönökben fogva tartott palesztinok elengedése, és humanitárius segélyek fejében - jelentette szerda reggel az izraeli katonai rádió.

Több mint nyolc órás éjszakai tanácskozás után fogadták el az megállapodást, melyet a miniszterek többsége megszavazott. Ellene voksoltak Itamár Bengvír vezetésével a jobboldali Zsidó Erő nevű párt miniszterei, de a kezdetben szintén szemben álló, szintén a politikai paletta jobb szélén álló Vallásos Cionisták párt tárcavezetői Becalel Szmotrics vezetésével végül mellette szavaztak. (MTI)

09:44
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz reagálás

Oroszország üdvözli az Izrael és a Hamász közötti humanitárius megállapodást – közölte Maria Zaharova, a külügyminisztérium szóvivője a RIA hírügynökség szerint.

10:26
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

Negyedik születésnapja előtt kiszabadulhat

Egy magas rangú amerikai tisztviselő azt mondta, hogy a túszmegállapodás keretében legalább három amerikai állampolgár kiszabadulására számítanak – köztük egy hároméves gyerekre. Az Abigail nevű kislány pénteken lesz négy éves. Szüleit a Hamász október 7-i támadásában ölték meg.

10:54
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász is bejelentette az Izraellel megkötött fogolycsere-egyezményt

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet is bejelentette az Izraellel megkötött fogolycsere-egyezmény részleteit - közölte az izraeli média szerdán.

A Hamász közzétette jelentés szerint ötven, Gázában fogva tartott izraeli szabadon engedéséért Izrael 150 palesztin nőt és gyermeket helyez szabadlábra a börtönökből. A terrorszervezet szerint a négynapos tűzszünet idején az övezet déli részén teljesen leállítanak minden légi forgalmat, a hírszerzést szolgáló eszközöket is beleértve, az északi részen pedig napi hat órára lesz érvényes ugyanez.

A Hamász azt is közölte, hogy engedélyezik a gázaiak közlekedését a Gázai övezet déli részéről észak felé a Szaladin úton - azon a humanitárius folyosón, amelyet Izrael az északon élő gázaiak délre evakuálására jelölt ki.

11:32
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

Szólnak a szirénák

Rakétariadó volt a gázai határ menti településeken.

11:46
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

A Kreml szerint a tűzszünet az egyetlen módja a konfliktus megoldásának

A Kreml szerdán "hosszú idő óta az első jó hírként" üdvözölte a gázai tűzszüneti megállapodást az izraeli-palesztin konfliktusban, és azt mondta, hogy a humanitárius szünet az egyetlen módja annak, hogy a fenntartható rendezésre irányuló erőfeszítéseket meg lehessen valósítani - írja a Reuters.

12:02
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael 300 szabadon bocsátandó palesztin foglyot sorol fel

Az igazságügyi minisztérium szerdán kora reggel tette közzé azoknak a terroristáknak a listáját, akiket a Hamásszal várható megállapodás részeként szabadon engednek. A szabadon bocsátandó foglyok olyan csoportoktól származnak, mint a Hamász, az Iszlám Dzsihád, a Fatah és a Népi Front - számol be minderről a Jerusalem Post.

12:38
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

Jordánia szerint a tűzszünet az első lépés a béke irányába

Jordánia szerdán közölte: reméli, hogy a gázai tűzszünet olyan lépés lesz, amely véget vet a gázai háborúnak, és megakadályozza a palesztinok célba vételét és földjükről való elűzését - írja a Reuters.

A külügyminisztérium az állami médiában megjelent közleményében azt mondta, hogy reméli, az izraeli kormány és a Hamász között létrejött négynapos harci szünet lehetővé teszi, hogy az ostromlott enklávéba eljusson a nagyon szükséges humanitárius segély.

13:14
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

A palesztinok szerint 6 halott van ciszjordániai összecsapásokban

Hat palesztin meghalt az izraeli hadsereggel való éjszakai összecsapásokban a ciszjordániai Tulkarem városban - közölte a Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma.

13:43
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

A hadsereg a levegőből támadja a Hezbollah libanoni célpontjait

A hadsereg bejelentette, hogy a repülőgépek a Hezbollah libanoni területen lévő célpontjait támadták. A célpontok között terrorista infrastruktúrák és egy katonai objektum volt, ahol a szervezet terroristái tevékenykedtek.

14:15
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

A Hezbollah csatlakozik a tűzszünethez

A Hezbollah terrorszervezet forrásai az Izrael és a Hamász közötti tűzszüneti megállapodást követően az Al-Dzsazírának elmondták, hogy nem vettek részt a tárgyalásokon, de csatlakozni fognak a harcok beszüntetéséhez.

14:51
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

Evakuálnak egy újabb kórházat

A Palesztinai Vörös Félhold Társaság a közösségi médiában közölte, hogy folyamatban van a betegek evakuálása az észak-gázai al-Shifa kórházból, írja az Al Jazeera.

15:24
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

A tűzszünet egy lépés a helyes irányba Szaúd-Arábia szerint

Faisal bin Farhan Al Saud szaúdi külügyminiszter azt mondta, hogy az Izrael és a Hamász között létrejött tűzszünet "egy lépés a helyes irányba", és hogy "még nem tudni, hogy ez a tűzszünet nyitány-e a kiterjesztett tűzszünethez" - írja a Reuters.

16:02
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb alagutat semmisítettek meg

Ma reggel a csapatok semlegesítettek egy terroralagút-aknát, amelyből egy Hamász-terrorista kilépett és a katonákra lőtt. Ezenkívül a csapatok terroristákat azonosítottak és fegyvereket találtak egy, a Hamász terrorszervezet által használt építményben. A csapatok megölték a terroristákat és megsemmisítették az építményt" - írta a hadsereg, idézi az Al Jazeera.

16:31
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

Hat palesztint lőttek le

Hat palesztint lőttek agyon szerdán egy izraeli rajtaütésben a megszállt Ciszjordániában - jelentette az AFP a Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériumát idézve.

16:51
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

A hadsereg katonái 400 alagútaknát tártak fel a háború kezdete óta

Alagutakat találtak lakóházak, iskolák, kórházak közelében vagy közvetlenül alattuk - derül ki a Jerusalem Post cikkéből. A hadsereg szóvivői egységének közleménye szerint mintegy 400 alagútaknát lokalizáltak és semmisítettek meg Izrael gázai szárazföldi hadműveletének kezdete óta.

Az Izraeli Védelmi Erők Yahalom egységének harcosai által gyűjtött dokumentáció és információk segítettek az alagútaknák leleplezésében, a harcosok különböző eszközökkel semmisítették meg azokat - áll a közleményben.

17:38
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

Egy izraeli parancsnok meghalt Gáza északi részén

Az izraeli hadsereg közlése szerint a Golani-dandár egyik egységparancsnoka meghalt a Gáza északi részén zajló harcok során.

Legalább 71 izraeli katona halt meg a Gázai övezetbe való szárazföldi behatolás kezdete óta. Palesztin harcosok szerint az izraeli erők veszteségei ennél nagyobbak.

17:53
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael Szíriában hajtott végre légicsapást

A szíriai hadsereg szerdán közölte, hogy Izrael légicsapásokat mért Damaszkusz közelében lévő előőrsökre, amelynek következtében senki sem sérült meg és senki sem halt meg.

18:50
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

Folytatódnak az izraeli csapások a várható tűzszünet ellenére

A várhatóan holnap életbe lépő ideiglenes tűzszüneti megállapodás előtt folytatódtak az izraeli légicsapások Gázában.

A légi megfigyelés és mindenféle légicsapás teljesen be lesz tiltva az enklávé déli részén, amikor a megállapodás hatályba lép - ez az egyik feltétele annak a megállapodásnak, amely az izraeli túszok egy részének szabadon bocsátását is jelenti.

19:42
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

300 segélyszállító teherautó vár engedélyre Gáza határánál

300 teherautó áll sorban a rafahi átkelőnél, hogy a szükséges gyógyszereket és segélyt Gázába szállítsák.

Hatalmas mennyiségű segély érkezik az enklávéba, amint megkezdődik a régóta várt túszcsere - ami a hírek szerint helyi idő szerint holnap délelőtt 10 óra körül meg is fog kezdődni.

20:28
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

Túsztárgyaló: egyetlen lövés is kisiklathatja a túszalkut

Gershon Baskin volt túsztárgyaló szerint a tűzszüneti megállapodást könnyen kisiklathatja egyetlen Hamász-harcos, vagy izraeli katona.

És ha az izraeli hírszerzés a tűzszünet ideje alatt a Hamász magas rangú parancsnokait találja meg, Baskin úr úgy véli, hogy kockára tennék az alkut.

21:12
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb túsz- és fogolycsere lesz ebben a hónapban

A Reuters hírügynökség beszámolt, hogy beszélt egy palesztin tisztségviselővel, aki azt állítja, hogy még ebben a hónapban újabb túsz- és fogolycserére kerül sor Izrael és a Hamász között.

"Egy második fogolycsere is követi majd az elsőt. Négy-öt napra lenne szükségük a szervezéshez és 50 embert érint majd - mondta a szakértő.

A kicseréltek között idősek, nők és gyerekek is lennének, és az alku feltételei is ugyanazok lennének.

21:53
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

Elemző: Naponta tucatnyi túsz szabadon engedése várható

Úgy tűnik, még semmi sem áll az útjában annak, hogy a túszmegállapodás holnap életbe lépjen - mondja Alistair Bunkall közel-keleti tudósító.

Elmondása szerint arra számíthatunk, hogy a négynapos tűzszünet alatt naponta 12-13 túszt engednek szabadon, és a tűzszünet meg is hosszabbítható.

Izrael ma este kap egy listát a Hamásztól, amely tartalmazza az első túszok nevét, akiket átadnak a Vöröskeresztnek, majd az izraeli hadseregnek - mondta.

22:23
november 22, 2023
Vágólapra másolva!

A legfelsőbb Bíróság elutasította a túszalku megállítására irányuló kérelmet

Az izraeli legfelsőbb bíróság elutasította az Almagor terroráldozatok egyesülete által benyújtott, a túszüzlet leállítására irányuló beadványt - jelentette az NBC News.

A csoport a megállapodás végrehajtásának elhalasztását kérte, arra hivatkozva, hogy az sérti a fogolycseréről szóló 2012-es jelentésben foglaltakat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről