Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Véget ér a tűzszünet, folytatódnak a pusztító rajtaütések

Gázai, övezet, Izrael, Palesztina, háború, konfliktus, 2023.11.28., Hamász,
Bét-Lahíja, 2023. november 28. Palesztinok romok mellett, a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsebalíja menekülttáborban 2023. november 28-án, az Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet közötti tűzsszünet ötödik napján. MTI/AP/Mohammed Haddzsar
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 54. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül20 bejegyzés
05:26
november 29, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

05:28
november 29, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai segély a Gázai övezetbe

Az Egyesült Államok 25 tonna humanitárius segélyszállítmánya érkezett repülővel Egyiptomba kedden, amelyet a Gázai övezetben élőknek szánnak - közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója.

Jake Sullivan közleménye szerint a csomag orvosi, és egészségügyi eszközöket, valamint élelmiszert tartalmaz, és a következő napokban két hasonló szállítmányt juttatnak el a palesztin területen élőkhöz.
Az Egyesült Államok nemzetközi fejlesztési ügynökségének (USAID) közleményéből az is kiderül, hogy a segélyt az amerikai légierő szállítógépe juttatta el Egyiptomba, valamint, hogy az elmúlt hetekben az Egyesült Államok már csaknem 250 tonna humanitárius támogatást küldött a gázai civilek számára. (MTI)

05:31
november 29, 2023
Vágólapra másolva!

81 túsz szabadult ki a tűzszünet alatt

Izraeli bejelentés szerint a túszok egy újabb csoportja visszatért izraeli területre, miután kedden este szabadon engedték őket a Gázai övezetből. Tízen közülük izraeli állampolgárok, ketten pedig thaiföldiek. Az Izrael és a Hamász közötti tűzszünet ötödik napjára összesen 81 túszt engedtek szabadon a Gázai övezetben. Közülük 61 izraeli, mindannyian nők és gyerekek. (BBC)

06:57
november 29, 2023
Vágólapra másolva!

Antiszemita-ügy a neves amerikai egyetemen

Az amerikai oktatási minisztérium polgárjogi irodája vizsgálatot indított a Harvard Egyetemen történt feltételezett antiszemita megnyilvánulások felderítésére - derül ki egy erről szóló hivatalos levélből.

A Fox News hírtelevízió birtokába került dokumentum szerint a vizsgálat egy panasz alapján indult, és arról szól, hogy a Harvard Egyetem elmulasztott intézkedni a diákjait származásuk miatt ért zaklatás ügyében, ami a polgári jogokról szóló törvénybe ütközik.

A kormányzati polgárjogi irodától származó tájékoztatás arra is felhívja a figyelmet, hogy a vizsgálat a tények megállapítására törekszik, és az egyetem részéről rendelkezésre bocsátott információkra, valamint egyéb forrásokra alapszik.

A panaszt a sajtóértesülés szerint az egyetem egy volt diákja nyújtotta be, és megemlít egy első éves izraeli diákot ért incidenst, akit az Izrael ellen tüntető diáktársai "fizikai és verbális erőszakkal" léptek fel. Az ügyben a rendőrség is kapott bejelentést. (MTI)

07:43
november 29, 2023
Vágólapra másolva!

Netanjahu: Izrael a tűzszünet végeztével elpusztítja a Hamászt

Izrael a tűzszünet végeztével folytatni fogja a gázai háborút, hogy elpusztítsa a Hamász iszlamista terrorszervezetet - jelentette ki a Welt TV német csatornának nyilatkozva Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

A kormányfő arról nem beszélt, hogy az érvényben lévő fegyvernyugvás meddig hosszabbítható meg.
"Abban állapodtunk meg, hogy a nők és a gyerekek, valamint a külföldi túszok szabadulnak elsőként" - magyarázta Netanjahu. "Ha ez megtörtént, folytatjuk a harcot" - tette hozzá.
A Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, ahol mintegy 1200 embert, többnyire civileket gyilkoltak meg, mintegy háromezret megsebesítettek és körülbelül 240 embert elraboltak.
Netanjahu szerint a terroristák a legszörnyűbb gyilkosságokat követték el.
"Abszolúte nincs más választásunk, mint a Hamász elpusztítása" - fogalmazott Benjámin Netanjahu. Az izraeli kormányfő azt ígérte, hogy a hadsereg mindent megtesz annak érdekében, hogy megkímélje a polgári lakosságot.
A gázai hatóságok szerint az október 7-én indult háborúban már több mint 15 ezer civil halt meg az övezetben, és mintegy 36 ezren megsebesültek. További nagyjából 7000 ember hollétéről pedig semmit nem lehet tudni. (MTI)

09:05
november 29, 2023
Vágólapra másolva!

A rajtaütés Dzsenínben folytatódik

A palesztin Al-Quds újság arról számolt be, hogy az izraeli rajtaütés Dzsenínben folytatódik.

Az X-en több bejegyzésben is azt írták, hogy újabb izraeli csapatok vonultak be a városba, és további összecsapások zajlanak.

Az Al-Dzsazíra jeruzsálemi tudósítója szerint a harcok helyi idő szerint kedd este 9 óra óta folytatódtak. A tudósító szerint a Dzsenínben tartózkodó szemtanúk arról számoltak be, hogy hangos robbanásokat hallottak, és hogy drónok vannak a levegőben a város felett.

Az Al-Dzsazíra arról is beszámolt, hogy az izraeli erők rajtaütöttek a Rámalláhtól északra fekvő al-Jalazone menekülttáboron, valamint a szintén Ciszjordániában lévő al-Askar menekülttáboron, Náblusz városában.

09:46
november 29, 2023
Vágólapra másolva!

Többen megsebesültek a dzseníni támadás során

A palesztin média jelentése szerint két embert, köztük egy gyermeket sebesítettek meg izraeli lövedékek a ciszjordániai Dzsenín városába és menekülttáborába történt nagyszabású katonai behatolás során.

A Wafa hírügynökség azt állítja, hogy az izraeli csapatok kábító gránátokat és könnygázgránátokat lőttek ki a lakosok és otthonaik felé.

A médiacsoport idézi a dzseníni kormányzati kórház igazgatóját, Wisam Bakert, aki szerint az izraeli csapatok átkutatták az egészségügyi személyzetet és dolgozókat, és katonáikat a kórház körül állomásoztatták.

Ibn Szína szakkórház főigazgatója szerint az izraeli erők minden irányból elzárták a kórházat.

A Guardian nem tudta ellenőrizni ezeket a jelentéseket.

10:17
november 29, 2023
Vágólapra másolva!

Kiderült kik szabadulnak ma ki a Hamász fogságából

Izrael megkapta a Hamász által ma kiszabadítandó túszok listáját - jelentette az izraeli média a miniszterelnöki hivatalra hivatkozva.

Ők az utolsó foglyok, akiket a 48 órás hosszabbítás értelmében szabadon engednek, hacsak nem sikerül holnap reggelig újabb megállapodásra jutni.

10:58
november 29, 2023
Vágólapra másolva!

Nemcsak a Hamász tart fogva túszokat

Néhány túsz holléte továbbra is ismeretlen, miután október 7-én a Hamász mellett különböző csoportok léptek be Izraelbe. Katar tegnap közölte, hogy a mai listán túl még nem tudta ellenőrizni, hány túszt tart fogva a Hamász. Legalább 40 túsz nincs a Hamász kezében - közölte korábban Katar. A palesztin Iszlám Dzsihád azt állította, hogy 30 túszt tart fogva.

Hans-Jakob Schindler, a Counter Extremism Project nevű transzatlanti kutatóintézet vezető igazgatója a Sky Newsnak elmondta, hogy Gázában "jól fejlett csempészgazdaság" is működik.

Így lehetséges, hogy a túszok nem a Hamász vagy az Iszlám Dzsihád ellenőrzése alatt állnak - hanem ezek a bűnszervezetek".

11:28
november 29, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael nem hosszabbítja meg a tűzszünetet

A Haaretz jelentése szerint "egy, a tűzszüneti tárgyalásokat ismerő tisztviselőre hivatkozva azt írja, Izrael jelezte, hogy nem hajlandó a tűzszünetet vasárnaptól meghosszabbítani.

Izrael korábban azt mondta, hogy minden tizedik szabadon bocsátott túsz után hajlandó egy nappal meghosszabbítani a tűzszünetet.

11:54
november 29, 2023
Vágólapra másolva!

Amerika felszólította Izraelt

A Biden-kormányzat közölte Izraellel, hogy törekednie kell arra, hogy elkerülje a palesztin civilek "jelentős további kitelepítését" a Gázai övezet déli részén, ha a harcok jelenlegi szüneteltetése után újraindítja szárazföldi hadjáratát - jelentette kedden az Associated Press hírügynökség magas rangú amerikai tisztviselők közlése szerint.

12:43
november 29, 2023
Vágólapra másolva!

Még 24 óra maradt a tűzszünet végéig

Az AFP hírügynökség jelentése szerint a meghosszabbított tűzszüneti megállapodás utolsó 24 órája szerdán később kezdődik, várhatóan még egy túszcsere foglyokért, de a közvetítő Katar tartósabb megállapodásban reménykedik.

13:30
november 29, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael nem hajlandó a tűzszünetet meghosszabbítani

A Haaretz jelentése szerint "egy, a tűzszüneti tárgyalásokat ismerő tisztviselő szerint" Izrael jelezte, hogy nem hajlandó a tűzszünetet vasárnap utánra meghosszabbítani. Izrael korábban azt mondta, hogy egy nappal meghosszabbítaná a tűzszünetet minden olyan alkalomra, amikor a Hamász 10 túszt enged ki gázai fogságból.

13:52
november 29, 2023
Vágólapra másolva!

Jó állapotban vannak a túszok

A Times of Israel arról számol be, hogy az orvosok megvizsgáltak néhány túszt, akiket az éjszaka folyamán visszahoztak Gázából, és általában jó egészségügyi állapotban találták őket.

14:26
november 29, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász meghosszabítaná a tűzszünetet

Egy Hamászhoz közeli forrás szerint a terrorcsoport hajlandó további négy nappal meghosszabbítani a gázai tűzszünetet. Az eredetileg négynapos tűzszünetet már két nappal meghosszabbították.

A Hamász arról tájékoztatta a közvetítőket, hogy hajlandó négy nappal meghosszabbítani a tűzszünetet, és hogy a mozgalom a meglévő tűzszünet feltételeinek megfelelően szabadon engedhetné az általa, más ellenállási mozgalmak és más felek által fogva tartott izraeli foglyokat ez idő alatt" - mondta a forrás az AFP-nek.

15:04
november 29, 2023
Vágólapra másolva!

Lövöldözés Khan Younisban

"Most értesültünk egy izraeli lövöldözésről a Gázai övezet északi részén. A lövöldözés során két palesztin megsebesült, egyikük állapota súlyos – számolt be az Al Jazeera Hind Khoudary-ra hivatkozva.

Khoudary elmondta: "Az emberek a meghosszabbított tűzszünet utolsó óráit arra használják fel, hogy annyi szükséges dolgot vásárolnak, amennyit csak tudnak. Az emberek azt mondják, hogy ez a tűzszünet értelmetlen, mert nem tudnak visszamenni az otthonaikba, és meggyőződni arról, hogy az északon rekedt családtagjaik biztonságban vannak-e."

15:21
november 29, 2023
Vágólapra másolva!

Mahmúd Abbász palesztin elnök nemzetközi konferenciát szorgalmaz

Az Associated Press szerdai jelentése szerint a palesztinok készek együttműködni a nemzetközi közösséggel egy olyan "komoly politikai folyamaton", amely Ciszjordánia, Gáza és Kelet-Jeruzsálem független államához vezet. Emellett ismét a gázai háború leállítására szólított fel.

15:58
november 29, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász további orosz túszokat enged szabadon

A TASZSZ jelentése szerint a Hamász a mai napon várhatóan további orosz túszokat enged szabadon, amit a Hamász "hálája" jelének nevezett Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a gázai konfliktussal kapcsolatos álláspontjáért.

18:05
november 29, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász újabb túszokat enged szabadon

A Hamász közölte, hogy a ma elengedett 10 izraeli túsz mellett két oroszt is szabadon enged.

Nem ez az első eset, hogy a csoport kivételt tesz az orosz állampolgárokkal szemben, "megbecsülésük" jeléül.

A Hamász szerint Oroszország volt az egyetlen világhatalom, amely nyíltan elkötelezte magát a csoport mellett a háború alatt.

Az izraeli kormány szerint a Hamász összesen hét orosz állampolgárságú embert ejtett túszul.

19:02
november 29, 2023
Vágólapra másolva!

Egy diplomata arra számít, hogy meghosszabbítják a tűzszünetet

Egy magas rangú, a tárgyalásokban közvetlenül részt vevő arab diplomata azt mondta az NBC-nek, hogy a tűzszünet további két nappal való meghosszabbítására számítanak.

A CIA és az izraeli hírszerző ügynökség, a Moszad vezetői tegnap Dohában tárgyaltak a katari miniszterelnökkel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről