Határmenti településeket támadnak az ukránok, folytatódnak a véres harcok Bahmutnál

Lyman turns into a ghost town after liberated by Ukrainian army from Russian control 2023,Destroyed building,ghost town,Harsh living conditions,liber Horizontal, Ukrajna, orosz-ukrán háború
LYMAN, UKRAINE - NOVEMBER 10: A general view of an empty destroyed building after the Ukrainian army liberated the city from Russian control about a year ago in Lyman, Ukraine on November 10, 2023. Residents, living in the region where clashes take place, get used to living with the sounds of explosion and harsh living conditions. Ozge Elif Kizil / Anadolu (Photo by Ozge Elif Kizil / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 627. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül24 bejegyzés
07:07
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző napi közvetítésünket itt találja.

07:09
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 10 ezer menekült érkezett szombaton

Magyarország területére 2023. november 11-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5564 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4663 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 61 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

07:11
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Német segély

A német kormány 8 milliárd euró katonai segélyt tervez Ukrajnának adni 2024-ben - írja a Bild.

08:40
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Ismét az ukránoké Topoli

Az ukrán erők november 11-én visszaszerezték az irányítást a Harkov megyei Topoli falu felett, és kitűzték a nemzeti zászlót.

09:24
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Az új amerikai törvényjavaslat kizárja Ukrajna támogatását

Mike Johnson, az amerikai képviselőház elnöke november 11-én nyilvánosságra hozta az Egyesült Államok finanszírozási törvényjavaslatát, amely kizárja az Ukrajnának szánt további finanszírozást - jelentette az AP.

10:08
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Lett elnök: Oroszország jól felkészült egy hosszú háborúra

Edgars Rinkevičs lett elnök szerint Ukrajnának még több segítségre lenne szüksége, mert Oroszország jól felkészült egy hosszú háborúra.

10:58
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz veszteségek Ukrajna szerint

Az Ukrán Fegyveres Erők szerint a háború kezdete óta meghalt 312.850 orosz katona, valamint megsemmisítettek többek közt 5356 orosz tankot, 322 repülőt és 22 hajót.

11:46
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország fokozza a légicsapásokat délkeleten

Az orosz erők fokozták a légicsapásokat délen, többek között légi irányított bombákkal - jelentette Olekszandr Tarnavszkij tábornok, a déli frontvonalakon harcoló Tavria csoport parancsnoka.

12:55
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Belgorodot támadták az ukránok

Az ukrán erők három rakétát lőttek ki Valujki városára, megrongálva három magánházat, öt autót és egy villanyvezetéket, valamint a vasúti síneket - mondta a helyi kormányzó.

Az ukránok lőtték Krasznij Hutor falut is, az orosz légvédelem pedig Dubovoe falu felett lelőtt egy pilóta nélküli drónt. Emellett egy kamikaze drón csapást mért Szolncevka falura, de áldozatokról vagy pusztításról nem érkezett jelentés.

Ugyancsak nem voltak se áldozatok, se károk Csillagfalvát és Mokrja Orlovka falut ért ukrán támadás nyomán. Repjakovka falu szintén tüzérségi tűz alá került, de senki sem sérült meg, és károk sem keletkeztek.

Az ukrán erők öt gránátot lőttek ki Murom falura, három lövedéket Sereda falura, négy aknavető- és hat tüzérségi gránátot Terezovka falura.

13:26
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Szumit támadták az oroszok

Az orosz erők az éjszaka folyamán két aknavetős támadást indítottak a Szumi terület határ menti területei és települései ellen - közölte a terület katonai közigazgatása Telegramon.

Az aknatámadások következtében Müropilszkben négy, Velikopiszarivszkban pedig három robbanás történt.

13:51
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország több területen is támad

Oroszország az elmúlt nap folyamán nyolc régióban több mint 120 települést támadott meg Csernyihiv, Szumi, Harkiv, Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja, Herszon és Mikolajiv megyékben - közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara.

14:14
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Herszoni veszteségek

Herszon kormányzója elmondta, hogy a területet 62 orosz támadás érte az elmúlt 24 órában, egy ember meghalt és öten megsérültek.

Oleksandr Prokudin kormányzó arról is beszámolt, hogy a Herszon városa elleni támadások egyike egy regionális könyvtárat ért, súlyosan megrongálva az épületet.

14:45
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

A Donyecki területen többen meghaltak az orosz támadásokban

Az orosz erők november 11-én megtámadták a Donyecki területet, és három civilt megöltek - jelentette Ihor Moroz megbízott kormányzó.

15:14
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Északi parancsnokság: Fokozódik az orosz támadás

Az orosz erők az elmúlt nap folyamán 13 alkalommal lőtték az északi Csernyihivi és Szumi területeket a határon túlról - jelentette az Északi Parancsnokság november 12-én.

15:47
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

A bombázások miatt nincs áram Donyeckben

Alekszej Kulemzin, Donyeck oroszok által kinevezett polgármestere a Telegramon közölte, hogy részleges áramkimaradások vannak a Vorosilovszkij, Kijevszkij, Kirovszkij, Kujbisszkij és Leninszkij városrészekben.

A helyiek a közösségi médiában azt írják, hogy az áramkimaradások röviddel azután következtek be, hogy két lövedék csapódott be a város északnyugati részén.

16:26
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Kreml: Lehetetlen legyőzni Oroszországot

Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin sajtótitkára egy televíziós interjúban azt mondta, hogy Kijevnek "meg kell értenie, hogy lehetetlen legyőzni Oroszországot".

Peszkov szerint a Nyugat egyre inkább belefárad az ukrajnai háborúba, és vonakodik attól, hogy pénz, fegyverek és lőszerek formájában segítséget küldjön.

16:58
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Medvegyev: Ukrajna nem ország, Zelenszkij "bitorló"

Dmitrij Medvegyev volt orosz államfő ma a Telegramon közzétett egy választ Anders Fogh Rasmussen volt NATO-főtitkár javaslatára, amely szerint Ukrajna a jelenleg oroszok által megszállt területek nélkül csatlakozna a szövetséghez.

Medvegyev azt írta, hogy ez akkor lényegében annak elismerése volt, hogy a Krím és Donbász már nem Ukrajna.

17:24
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz bombázás keleten

Az oroszok fokozták a támadások intenzitását keleten - mondta Olekszandr Tarnavszkij ukrán tábornok.

Tarnavszkij szerint az orosz erők főleg irányított légibombákkal támadnak.

17:52
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

A helyi ellenállás megölt három orosz gárdistát

Három orosz tiszt meghalt egy robbanásban, amelyet a helyi ellenállás hajtott végre az oroszok által megszállt Melitopolban - közölte az ukrán hírszerzés.

A robbanás tegnap történt az "új posta" épületében, amelyet a helyi orosz adminisztráció a főhadiszállásává alakított át. A robbanás idején az orosz szövetségi biztonsági szolgálat és az orosz gárda tisztjei éppen megbeszélést tartottak.

18:41
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Egy könyvtárat ért orosz csapás

Az orosz erők az éjszaka folyamán csapást mértek a Herszon megyei regionális könyvtárra, jelentős károkat okozva az épületenben, kívül és a belső részeken egyaránt - közölte Olekszandr Prokudin, a régió kormányzója.

19:39
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Majdnem öt millióan menekültek el az otthonaikból az orosz-ukrán háború miatt

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes az állami televízióban a nap folyamán arról beszélt, hogy Oroszország támadásai miatt 4,9 millióan voltak kénytelenek elmenekülni otthonaikból Ukrajna biztonságosabb térségeibe.

Hozzátette, hogy a 2022 februárjában indult ukrajnai orosz háború óta 3,6 millió belső menekültet, azt megelőzően pedig, a 2014 óta - a Donyec-medencei harcok miatt - több mint egymilliót regisztráltak.

Beszélt arról is, hogy az utóbbi három és fél hónapban a belső menekültek száma alig észrevehetően növekedett, miközben néhányan visszatértek otthonukba, tekintettel arra, hogy az ország keleti és déli felében lévő frontvonalak alig mozdultak el.

20:45
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Megugrott az Oroszországból érkező menedékkérők száma Finnországban

A finn határőrség november 12-i közleményében arról számolt be, hogy megugrott az előírt úti okmányok nélkül Finnország délkeleti határára érkező menedékkérők száma Oroszországból.

21:27
november 12, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint teljes értékű katonai támogatásra van szükségük

Ukrajna felvételét javasolja jelenlegi területeivel az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe Anders Fogh Rasmussen, a NATO egykori főtitkára a brit Guardian lapnak adott interjúban.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezető tanácsadója Rasmussen nyilatkozatára reagálva közölte, hogy a kijevi vezetésnek nem olyan javaslatokra van szüksége, amelyek területe egy részének átengedésére vonatkoznak, cserébe bizonyos biztonsági garanciákért és a NATO-csatlakozásért, hanem teljes értékű katonai támogatásra.

Hangsúlyozta, hogy az egyetlen megoldás Ukrajna nagyszabású katonai-haditechnikai segélyezése lehet.

Különböző szakértők és szövetségi politikusok már régóta óva intettek Ukrajna felvételétől a szervezetbe a konfliktus jelenlegi szakaszában, mivel az Észak-atlanti Szerződés 5. cikkelye szerinti kölcsönös segítségnyújtási kötelezettsége a fegyveres konfliktus közvetlen részesévé tenné a katonai szövetséget.

Az 5. cikkely ugyanis kimondja, hogy a szövetségi partnerek kötelezettséget vállalnak arra, hogy segítséget nyújtanak abban az esetben, ha valamelyiküket fegyveres támadás éri. Az ukrán területek részleges csatlakozása esetén ez azt jelentené, hogy minden szövetségesnek katonai erővel kellene az ország segítségére sietni, ha támadás érné Ukrajna jelenlegi területeinek bármely pontját.

05:36
november 13, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.