Kiderült, milyen állapotban vannak a szabadon engedett túszok, sokan visszamennek Gáza északi részére

Események

Izrael, Palesztina, háború, izraeli háború, konfliktus, palesztin, 2023.11.25.
Israeli soldiers patrol in Gaza City's Zeitoun district on November 25, 2023, on the second day of a truce between Israel and Hamas. Hamas is expected to release another 14 Israeli hostages in exchange for 42 Palestinian prisoners on Saturday, the second day of a four-day truce in their seven-week war. (Photo by MAHMUD HAMS / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 50. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül34 bejegyzés
07:30
november 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

07:34
november 25, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb túszok listáját adta át a Hamász

A mai napon újabb túszokat engedhetnek ki Gázából – az Izrael és a Hamász közötti ideiglenes fegyverszünet második napján. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala közölte, hogy megkapta a Hamász által szombaton szabadon engedendő túszok listáját – bár azt nem közölték, hányan szerepelnek rajta és kikről van szó.

Pénteken 24 túszt engedtek szabadon Gázából az egyiptomi rafahi határátkelőn keresztül, miután megkezdődött a négynapos ideiglenes fegyverszünet.

A megegyezés szerint a Hamász által fogva tartott mintegy 50 nőt és gyermeket engednek szabadon a várhatóan hétfőig tartó fegyverszünet alatt.

A megállapodás részeként Izrael szabadon engedett 39 palesztin nőt, tinédzsert és gyereket, akiket izraeli börtönökben tartottak fogva.

07:46
november 25, 2023
Vágólapra másolva!

Joe Biden optimista

Pénteken, a túszok első csoportjának szabadon bocsátását követően Joe Biden amerikai elnök optimisták nyilatkozott, a folyamatot "csak a kezdetnek" minősítette, és hozzátette: "Eddig jól ment."

Az amerikai elnök egy sajtótájékoztatón kijelentette: "Arra számítunk, hogy holnap újabb túszokat engednek szabadon." A fegyverszünet lehetséges meghosszabbításáról is beszélt, mondván: "Szerinte reális az esély."

08:35
november 25, 2023
Vágólapra másolva!

Lezuhant egy Libanonból indított föld-levegő rakéta

Az izraeli hadsereg (IDF) azt közölte, hogy lelőttek egy Libanonból indított föld-levegő rakétát szombat hajnalban. A rakétát egy izraeli katonai pilóta nélküli légi jármű (UAV) felé indították.

"A drón nem sérült meg, és folytatta küldetését. A rakéta nem lépett át Izrael területére, és nem aktiváltak riasztást" - tették hozzá. Nem közölték, hol lőtték le a rakétát, és azt sem, hogy az UAV hol végezte küldetését.

Izraeli vadászgépek válaszul a libanoni Hezbollah fegyveres csoporthoz tartozó "terror infrastruktúrát" lőttek.

09:08
november 25, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász még mindig mintegy 215 túszt tart fogva

Mark Regev, az izraeli miniszterelnök külföldi médiával foglalkozó tanácsadója a Fox Newsnak nyilatkozva azt mondta: Izraelt nem lepte meg, hogy nem voltak amerikai állampolgárok a Hamász által szabadon engedett első túszcsoportban. Regev szerint Irán képes volt befolyásolni a Hamászt, és tárgyalni tudott thai állampolgárok szabadon bocsátásáról.

Doron Spielman, az izraeli védelmi erők hivatalos képviselője szombat hajnalban arról beszélt, hogy a Hamász még mindig mintegy 215 túszt tart fogva a Gázai övezetben. Az illetékes szerint "sok esetben nem tudjuk, hogy meghaltak-e vagy élnek. Próbálunk hírszerzési információkat szerezni, de tudjuk, hogy többen közülük meghaltak".

09:37
november 25, 2023
Vágólapra másolva!

Tilos visszatérniük

Doron Spielman, az izraeli védelmi erők hivatalos képviselője szombat hajnalban bejelentette, hogy az izraeli hadsereg megtiltotta a Gázai övezet északi részén lakóknak, hogy visszatérjenek otthonaikba a pénteken Gázában életbe lépett négynapos fegyverszünet idejére.

"Több százezer szórólapot dobtunk le a Gázai övezet déli részén, valamint üzeneteket tettünk közzé a közösségi médiában, arról értesítve a lakosokat, hogy Gáza északi része háborús övezet. Saját biztonságuk érdekében nem engedjük, hogy visszatérjenek erre a területre" - mondta.

10:09
november 25, 2023
Vágólapra másolva!

Tízezrekre számítanak a londoni tüntetésen

Várhatóan háborúellenes tüntetők tízezrei gyűlnek össze ma Londonban, hogy állandó tűzszünetet követeljenek Gázában. Körülbelül 1500 rendőrt küldenek ki az utcákra, a fővárosi rendőrség pedig szórólapokat osztogat a demonstrálóknak arról, hogy mi minősül bűncselekménynek.

A szervezők, a Stop the War koalíció arra kérte a résztvevőket, hogy tartsák tiszteletben az antirasszista alapelveket.

10:24
november 25, 2023
Vágólapra másolva!

Kórházvezető: Nincs elég szó az érzelmek kifejezésére

A Schneider Gyermekgyógyászati Központ igazgatója, Dr. Efrat Bron-Harlev azt mondta: "Nincs elég szó kifejezni azt az érzelmet, amit Izrael családjaival és egész nemzetével együtt érzünk jelenleg."
Beszélt több kiszabadult túsz állapotáról is. Fizikai állapotukat jónak írta le, hozzátéve, hogy egy speciálisan kijelölt területen vizsgálják őket.

11:00
november 25, 2023
Vágólapra másolva!

Megszólalt a magyar anya, akinek két gyermekét rabolta el a Hamász - videó

Kulifai Máté TikTokon osztott meg egy beszélgetést a Hamász fogságában lévő két magyar lány édesanyjával. A nő beszélt arról, hogy Novák Katalin is találkozott az elraboltak családtagjaival - írja a Mandiner.

– dicsérte a magyar köztársasági elnököt, és hozzátette, amikor a szemébe nézett, látta, hogy mindent meg fog tenni a lányok kiszabadításáért. Elmondta, hogy az elmúlt időszakban a sírás mellett interjúkkal és fontos találkozókkal teltek a napjai. A riporter megkérdezte, mit szól ahhoz, hogy a Hamász-párti tüntetők letépik a túszokról kitett plakátokat. Az anya megindulva erre csak annyit mondott, nem szeretne válaszolni, mert a véleménye nem tűrne nyomdafestéket. Azt viszont elmondta, hogy reméli, ezek az emberek büntetést kapnak majd azért, amit most tesznek.

– hangsúlyozta.

@akulifai Tel Avivból üzenet a lányait váró magyar-izraeli anya: olyan házba költöznek, ahol egy idő után már talán nem fognak félni a lányai. #bringthemhome #freeourkids ? eredeti hang - Kulifai Máté
11:19
november 25, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael megkapta a szombaton szabadon engedendő izraeli túszok listáját

Az izraeli hadsereg megkapta szombaton azoknak az izraelieknek a listáját, akiket a Hamász szombaton, a tűzszünet második napján szabadon enged. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő irodájának a közlése szerint

a Hamász 13 izraelit, köztük nyolc gyereket enged szabadon szombaton.

A bejelentés szerint a szabadulók családtagjait már értesítették erről. Hangsúlyozták: a listát csak azután hozzák nyilvánosságra, hogy a túszok biztonságban lesznek Izraelben. A négynapos tűzszünet első napján, pénteken a Hamász az október 7-i Izrael elleni támadás során ejtett mintegy 240 túsz közül 24-et szabadon engedett, Izrael pedig 39 palesztint, 24 nőt és 15 tinédzsert engedett ki a börtönökből. A gázai fogságból 13 izraeli, 10 thai és egy Fülöp-szigeteki állampolgár szabadult ki.

Forrás: MTI/EPA/Haiszam Imad

A tűzszüneti megállapodás részeként négy nap alatt a Hamásznak legalább 50 izraeli túszt, Izraelnek pedig 150 palesztin foglyot kell szabadon engednie. Izrael jelezte, hogy minden további 10 kiszabadult túsz után egy nappal meghosszabbítható a fegyverszünet.

11:55
november 25, 2023
Vágólapra másolva!

Belga miniszterelnök-helyettes: tűzszünet és politikai megoldás az egyetlen járható út

Petra De Sutter szerint "világos üzenetet" közvetített Alexander De Croo belga miniszterelnök a Pedro Sanchez spanyol miniszterelnökkel a térségben tett diplomáciai látogatása során.

- mondta a belga miniszterelnök-helyettes az X-en. De Sutter megjegyzései azután hangzottak el, hogy De Croo tegnap a rafahi határátkelőnél kijelentette: "Nincs vesztegetni való idő a tűzszünet alatt. Az egyetlen kiút ebből a konfliktusból a párbeszéd. Enélkül minden fél elveszett".

12:09
november 25, 2023
Vágólapra másolva!

A Vörös Félhold szerint pénteken közel 200 segélyszállító teherautó ment a Gázai övezetbe

A Palesztinai Vörös Félhold Társaság közlése szerint pénteken 196 segélyszállító teherautó érkezett a rafahi határátkelőn keresztül.

- közölte a szervezet az X-en.

12:49
november 25, 2023
Vágólapra másolva!

Biden szerint miatta támadta meg a Hamász Izraelt

Joe Biden amerikai elnök a négynapos tűzszünet első napján egy sajtókonferencián osztotta meg az elméletét, hogy szerinte miért támadta meg a Hamász október 7-én Izraelt – írja a The Hillre hivatkozva a Mandiner.

„Ezt az elméletemet nem tudom bizonyítani, de szerintem a Hamász azért ezt az időpontot választotta a támadásra, mert komolyan azon dolgoztunk Szaúd-Arábiával és több környező országgal, hogy helyreálljon a térségben a béke, és ismerjék el Izraelt és Izrael jogait" – állította az elnök.

Az államfő szerint az elmúlt években jelentősen javult Szaúd-Arábia és Izrael kapcsolata, és a szaúdiak már épp készek lettek volna elismerni Izrael államot, amikor kitört a háború.

Joe Biden amerikai elnök Forrás: MTI/EPA/Pool/J. Scott Applewhite
13:18
november 25, 2023
Vágólapra másolva!

Irán kérte a Hamász thaiföldi foglyainak szabadon bocsátását

Irán thaiföldi nagykövetsége a közösségi médiában közölte, hogy Irán átadta a Hamásznak a csoport által fogva tartott thaiföldi foglyok listáját, és kérte szabadon bocsátásukat.

Az X-en közzétett bejegyzésében a nagykövetség azt írta, hogy Teherán ezt a thaiföldi kormány kérésére tette.

"Az Iszlám Köztársaság tisztviselőinek bejrúti látogatása során Irán átadta a Hamász tisztviselőinek e túszok listáját, és kérte a Hamász vezetőit, hogy engedjék szabadon a thaiföldi túszokat, figyelembe véve az Irán és Thaiföld közötti baráti kapcsolatokat" - írta Irán thaiföldi nagykövetsége.

14:01
november 25, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael-ellenes tüntetők zavarták meg a Black Friday vásárlóit - videó

Izrael-ellenes tüntetéseket szerveztek a Black Friday napjára New Yorkban, Los Angelesben és Bostonban is. A Black Friday („fekete péntek") az Egyesült Államokban a hálaadás utáni csütörtök, amikor az üzletek hatalmas leárazásokkal, akciókkal várják a vásárlókat - olvasható a Magyar Nemzeten. A HírTV szemléje szerint a palesztinpártiak ezt az alkalmat használták ki arra, hogy felhívják a figyelmet mondandójukra, ugyanakkor több tüntető antiszemita rigmusokat skandált, és többen lázadásra szólítottak fel – adta hírül a Fox News amerikai televíziós csatorna.

– skandálták a Lower Manhattan-i Washington Square Parkban összegyűlt tüntetők. Az Izrael-ellenes tüntetéseken egyre gyakrabban hangzanak el intifádára, azaz polgári felkelésre való felhívások az október 7-i Hamász-támadás óta. A New York Post szerint a tüntetők arra szólították fel a jelenlévőket, hogy lázadjanak a Black Friday ellen, bojkottálják a cégeket és zavarják meg a vásárlókat, de olyan antiszemita kijelentések is elhangzottak, mint „A folyótól a tengerig Palesztina szabad lesz" mondat.

14:46
november 25, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael újabb segélyszállítmányt engedett be Gázába

Üzemanyagot és háztartási gázt szállító kamionkonvoj haladt át Gázába Egyiptomból a Gázai övezet és Egyiptom határán lévő rafahi ellenőrző ponton keresztül szombaton - közölte az izraeli kormányzati tevékenységeket a palesztin területeken koordináló hivatal szombaton.

A védelmi minisztérium irányítása alatt álló hivatal közleménye szerint szombat reggel négy tartály üzemanyagot és ugyancsak négy tartály háztartási gázt szállítottak Egyiptomból a rafahi átkelőn keresztül az ENSZ-nek a Gázai övezet déli részén működő humanitárius segélyszervezeteihez az alapvető infrastruktúra működésének fenntartásához.

Civilek szamár vontatta szekéren érkeznek, hogy átkeljenek a Gázai övezet déli részén fekvő rafahi határponton. Forrás: AFP/Said Khatib

Pénteken, a fegyverszünet első napján Izrael négy tartály üzemanyagot és háztartási gázt engedett be a Gázai övezet déli részébe. A hadsereg sajtószolgálata akkor megjegyezte, hogy ezt az izraeli kormány engedélyezte a tűzszünet idejére a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodások részeként.

15:27
november 25, 2023
Vágólapra másolva!

Forrongások Ausztráliában

Több tucatnyi ember gyűlt össze Richard Marles ausztrál miniszterelnök-helyettes geelongi irodája előtt, hogy tiltakozzon a kormány Izrael gázai háborúval kapcsolatos álláspontja ellen. A tüntetők a "Szégyelld magad" feliratot írták az iroda külső falára, ahová egy palesztin zászlót is kitűztek.

Az Anthony Albanese miniszterelnök vezette ausztrál balközép munkáspárti kormány ellenzi a tűzszüneti felhívásokat. Eközben a hónap elején palesztin és ausztrál emberi jogi szervezetek jogi eljárást indítottak az ausztrál legfelsőbb bíróságon, hogy fényt derítsenek az ország árnyékos fegyverkereskedelmére.

15:39
november 25, 2023
Vágólapra másolva!

Állandó tűzszünetet sürgetnének az ENSZ BT közelgő ülésén

A jordániai miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter, Ayman Safadi szerint "a biztonságot csak a konfliktus rendezésével és a kétállami megoldással lehet elérni".

15:54
november 25, 2023
Vágólapra másolva!

Teherautók szállítanak üzemanyagot, főzőgázt, élelmiszert és gyógyszert Gázába

Az ENSZ szerint az Izrael és a Hamász közötti négynapos tűzszünet lehetővé tette, hogy a Gázába irányuló humanitárius segélykonvojok október 21-i újraindítása óta a legnagyobb mennyiségű élelmiszert, vizet és gyógyszert szállítsanak.

A Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban szombaton sokan vártak arra, hogy feltölthessék a főzéshez szükséges gázpalackokat.

16:09
november 25, 2023
Vágólapra másolva!

Gáza központi piaca zsúfolásig van emberekkel

A vásárlók a tűzszünet második napján elárasztották a Gázai övezet központjában lévő Nuseirat piacot, hogy beszerezzék a nagyon szükséges élelmiszereket.

Atia Darwish fotóriporter az Al Jazeera által ellenőrzött videón örökítette meg a jeleneteket.

16:37
november 25, 2023
Vágólapra másolva!

Egy lengyel is van a szabadon engedett túszok között

A lengyel külügyminisztérium közölte, hogy üdvözli az Izrael és a Hamász közötti tűzszünetet, és elárulta, hogy egy lengyel állampolgár is a Gázából kiszabadított foglyok között van.

"Üdvözöljük a Gázai övezetben elért tűzszünetről szóló információkat, amelyek lehetővé tették a túszok első csoportjának, köztük egy lengyel állampolgárnak a szabadon bocsátását, valamint a humanitárius segélyek fokozott szállítását az enklávéba" - áll a minisztérium közleményében.

Ugyanakkor Lengyelország továbbra is határozottan követeli, hogy Izrael járuljon hozzá más lengyel állampolgárok biztonságos távozásához a Gázai övezetből.

A pénteken szabadon engedett foglyok közül néhányan kettős állampolgársággal rendelkeztek.

17:37
november 25, 2023
Vágólapra másolva!

Baj lehet a foglyok elengedése körül

A Palesztin Foglyok Bizottságának vezetője szerint még mindig nem világos, hogy a fogvatartottak második csoportját hol engedik szabadon - írja az AlJazeera.

Qaddoura Fares, a foglyok és volt foglyok ügyeivel foglalkozó bizottság vezetője szerint az izraeli hatóságok nem tartották be a fegyverszüneti megállapodás azon záradékát, amely a foglyok szabadon bocsátását a fogva tartásuk időtartama alapján írja elő.

Továbbra sem világos, hogy a palesztin foglyok második csoportját várhatóan hol engedik szabadon - tette hozzá. Fares azt is elmondta, hogy Izrael nem hajlandó tájékoztatást adni a gázai palesztin foglyokról, és kijelentette, hogy az izraeli hatóságokat tartja felelősnek sorsukért.

19:04
november 25, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg kijelentette, hogy addig nem fejezik be a harcot, amíg túszok vannak

Herzi Halevi altábornagy, az IDF vezérkari főnöke szerint a hadsereg azonnal visszatér a Gázai övezetbe, amint a Hamásszal kötött tűzszünet lejár.

Halevi a katonákhoz szólva elmondta, hogy a tűzszünet és a túszalku nem jött volna létre az IDF-nek a Hamászra gyakorolt nyomása nélkül.

Halevi szerint az IDF arra fogja használni a tűzszünetet, hogy "tanuljunk, jobban felkészüljünk a képességeinkre, és egy kicsit pihenjünk is".

19:45
november 25, 2023
Vágólapra másolva!

A tűzszünet meghosszabbításáról tárgyalnak Izraelben

Egy katari küldöttség szombaton Izraelbe látogatott, hogy a Hamász és Izrael között pénteken kezdődött négynapos tűzszünet lehetséges meghosszabbításáról tárgyaljon – közölte egy tisztviselő.

A katari műveleti csoport emellett egyeztetett izraeli tisztviselőkkel annak érdekében, hogy a tűzszünet és a túszszabadítások zökkenőmentesen folytatódjanak"

– mondta a tisztviselő.

20:32
november 25, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász késlelteti a túszok átadását

A Hamász katonai szárnya szombaton bejelentette, hogy késlelteti a Gázai övezetben fogva tartott túszok második csoportjának szombatra tervezett átadását, amíg Izrael nem teljesíti az előző nap életbe lépett megállapodást.

Az Ezzedin al-Kasszám Brigádok egyebek mellett azt követelik, hogy humanitárius segélyt szállító teherautók léphessenek be a Gázai övezet északi részébe, és tartsák tiszteletben a túszokért cserébe szabadlábra helyezendő palesztin foglyok "kiválasztásának kritériumait" – áll a szervezet közleményében.

Az izraeli televízió 13. csatornája biztonsági illetékesekre hivatkozva közölte, hogy az izraeli hadsereg kész felújítani a katonai műveleteket a Gázai övezetben, ha a Hamász helyi idő szerint éjfélig (közép-európai idő szerint 23 óráig) nem adja át a túszok második csoportját.

21:05
november 25, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael újraindítja a szárazföldi hadművelet, ha éjfélig nem engedik szabadon a túszokat

Egy izraeli tisztviselő azzal fenyegetőzik, hogy ha éjfélig nem engedik el a túszokat a Gázai övezetből, az IDF "újraindítja a szárazföldi műveleteket" az övezetben.

 

A tisztviselőt több héber médium is idézi, de hivatalos megerősítés nincs.  

Az aláírt megállapodás szerint legalább 50 túsz szabadon engedése 150 palesztin fogolyért cserébe, valamint a harcok négynapos szüneteltetése és a Gázába irányuló segélyek növelése volt a cél. A Hamász azzal vádolta Izraelt, hogy megsértette a feltételeket, amit Izrael tagad.

A túszok második csoportját a tervek szerint délután 4 órakor engedték volna szabadon, de a Hamász eddig nem kezdte meg a folyamatot.

21:47
november 25, 2023
Vágólapra másolva!

Tízezrek tüntettek Londonban a palesztinok mellett

Ez volt a hatodik olyan szombat egymás után, amikor tüntetők vonultak a brit főváros utcáira, tiltakozva a Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek ellen.

A rendőrség kora estig nem tett közzé létszámbecslést, de a két főszervező, a Palestine Solidarity Campaign nevű szolidaritási kampánycsoport és a Stop the War nevű háborúellenes civil mozgalom előzetesen jelezte, hogy

 

legalább százezer embert vár a megmozdulásra.  

A szombati londoni tüntetés résztvevőinek fő követelése az volt, hogy az előző nap életbe lépett tűzszünetet Izrael nyilvánítsa végleges fegyvernyugvássá.

A Scotland Yard a szombati londoni tüntetés előtt közzétett felhívásában arra figyelmeztette a résztvevőket, hogy a rendőrök a demonstráción felhangzó jelszavak tartalmát is szoros figyelemmel követik,

 

nem fogják eltűrni a gyűlöletbeszédet, a rasszista megnyilvánulásokat, és azt sem, hogy a tüntetők terrorcselekményeket – gyilkosságokat, emberrablásokat – dicsőítsenek vagy propagáljanak.  

A londoni rendőrség szombat esti tájékoztatása szerint a tüntetők közül hat embert vettek őrizetbe, négyet közülük azért, mert Dávid-csillagba foglalt horogkeresztet ábrázoló szórólapokat terjesztettek.
Két további személyt azért vettek őrizetbe, mert a hivatalos tájékoztatás szerint fehér arab felirattal ellátott zöld fejpántjukon betiltott szervezetet propagáltak.

22:54
november 25, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb túszokat enged szabadon a Hamász

A Hamász is megerősítette, hogy a tűzszüneti megállapodás értelmében a túszok második szabadon bocsátása a mai napon megtörténik. Közleményükben kifejezték elismerésüket Egyiptom és Katar felé, amiért biztosítják az Izraellel kötött ideiglenes tűzszünet folytatását.

A katari külügyminisztérium megerősítette, hogy nyolc gyermek és öt nő van a 13 izraeli túsz között, akiket még szombaton szabadon engednek. Emellett további hét külföldi állampolgárt is elengednek.

23:28
november 25, 2023
Vágólapra másolva!

Lelőttek egy drónt a Vörös - tenger felett

Az Izraeli Védelmi Erők egyik vadászgépe lelőtt egy Izrael felé tartó drónt a Vörös-tenger felett. A pilóta nélküli légijármű nem lépett be az izraeli légtérbe. Az incidens során robbanások hallatszottak Izrael legdélebbi városában, Eilatban. Korábban elfogó rakétákat lőttek ki két célpontra a térségben, de később bejelentették, hogy téves riasztás volt. Az Irán által támogatott jemeni Houthik az elmúlt hetekben több ballisztikus rakétát és drónt lőttek ki a városra, amelyek mindegyikét blokkolta Izrael, vagy a rakéták célt tévesztettek.

23:36
november 25, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb túszokat engedett el a Hamász szombat este

13 izraelit és 4 külföldit adott át a Hamász terrorszervezet majdnem hétórás késlekedés után a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) szombat este - jelentette az izraeli médiára hivatkozva az MTI.

A Hamásznak helyi idő szerint délután 4-kor kellett volna átadnia a túszokat a vöröskeresztnek, de Izraelt az egyezmény pontjainak megszegésével vádolva hét órával késleltette a fogolycserét.
A kiszabaduló nyolc izraeli gyermek és öt nő nagy részét a Beeri nevű, a Gázai övezettel szomszédos kibucból rabolták el a Hamász október 7-i terrortámadásában, és az azóta eltelt ötven napban a Gázai övezetben ismeretlen helyen őrizték őket.

23:44
november 25, 2023
Vágólapra másolva!

Tizenhárom izraeli és négy külföldi túsz jutott át a Gázai övezetből Egyiptomba

A legtöbb izraeli túszt feltehetően a Be'eri Kibbutzból rabolták el. Az első képeken azonosítottak között van az 52 éves Sharon Avigdori és 12 éves lánya, Noam Avigdori, valamint a 17 éves Noam Or és a 13 éves Alma Or, akiknek édesanyját, Yonatot meggyilkolták, apjuk és unokatestvérük pedig fogságban maradt. A BBC információ szerint a négy szabadon engedett külföldi túsz thai.

00:25
november 25, 2023
Vágólapra másolva!

Szabadon engedik a palesztin túszokat is

A katari külügyminisztérium megerősítette, hogy 39 palesztint engednek szabadon a 13 túsz elengedéséért cserébe, hozzátéve, hogy 7 külföldi állampolgárt is elengednek.

00:57
november 25, 2023
Vágólapra másolva!

Egy magyar állampolgársággal is rendelkező nő is volt a szabadon engedett túszok között

Egy magyar állampolgársággal is rendelkező nő is van a Hamász által szombaton szabadon bocsátott túszok között - jelentette be a Facebookon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton késő este.

07:37
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.