Több száz Hamász célpontot semmisített meg az izraeli hadsereg

Események

conflict Horizontal
Egy Dél-Libanonból, az izraeli határ közelében készült képen az észak-izraeli Kfar Giladi kibuc közelében felszálló füst látható, miután a határokon átnyúló növekvő feszültségek közepette libanoni ágyúzást végeztek
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 25. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül39 bejegyzés
05:31
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:36
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Hazaért Chicagóba egy amerikai túsz

Hazaért chicagói otthonába a korábban túszként fogva tartott 18 éves amerikai Natalie Raanan.

Izrael közép-nyugati főkonzulja, Yinam Cohen azt mondta: „Miközben Natalie hazatérését ünnepeljük, emlékezünk arra a 239 túszra, köztük csecsemőkre, gyerekekre, nőkre és idősekre, akiket még mindig a Hamász tart fogva Gázában!"

05:45
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Milliók számára élet-halál-kérdés a tűzszünet

Az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynökségének vezetője egy rendkívüli ülésen azt mondta, "az azonnali humanitárius tűzszünet milliók számára élet-halál kérdése".

Philippe Lazzarini arra figyelmeztetett, hogy a polgári rend további felbomlása az ügynökség raktárainak élelmiszer- és egyéb segélyek után kutató palesztinok általi kifosztását követően "rendkívül megnehezíti, ha nem lehetetlenné teszi a legnagyobb gázai ENSZ-ügynökség működésének folytatását".

06:23
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Egy palesztin férfi meggyilkolásával gyanúsítanak egy izraeli katonát

Az izraeli katonai rendőrség letartóztatott egy szolgálaton kívüli katonát, akit azzal gyanúsítanak, hogy agyonlőtt egy palesztin férfit, aki állítólag olajbogyót aratott.

A hadsereg szerint összecsapás alakult ki szombaton az északi ciszjordániai Asz-Szavija falu közelében "számos palesztin és izraeli civil között".

A közlemény szerint "gyanítható, hogy egy szabadságon lévő izraeli katona a szolgálati fegyverét használta az incidens során, ami a palesztin halálát okozta".

06:39
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Izraeli hadsereg: A háború a tervek szerint halad

Daniel Hagari ellentengernagy az Izraeli Védelmi Erőktől (IDF) azt mondta, hogy a háborús tervek a szándékuknak megfelelően haladnak. Az IDF erői "terroristák tucatjait számolták fel az elmúlt napban". Megismételte Netanjahu miniszterelnök retorikáját, amikor kijelentette, hogy a háború nem korlátozódik Izraelre, hanem ma már "globális probléma".

06:58
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Rishi Sunak Londonban találkozik az amerikai alelnökkel

Kamala Harris amerikai alelnök Londonba utazik, hogy Rishi Sunak brit miniszterelnökkel tárgyaljon az Izrael-Hamász háborúról - közölte a Fehér Ház. A vezetők megvitatják az ukrajnai katonai helyzetet is.

07:18
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Sárga csillagot tűzött magára Izrael ENSZ-nagykövete

Gilad Erdan izraeli ENSZ-nagykövet megfogadta, hogy sárga csillagot visel mindaddig, amíg az ENSZ Biztonsági Tanácsa el nem ítéli „a Hamász atrocitásait", és nem követeli a túszok „azonnali szabadon bocsátását".

Az ENSZ BT a konszenzus hiánya miatt máig nem fogadott el határozatot az izraeli és gázai helyzetről.

Gilad Erdan, zakóján sárga csillaggal Forrás: AFP/2023 Getty Images/Michael M. Santiago
07:44
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael a Gázai övezet minden részére csapást mér

Néhány perce az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője, Jonathan Conricus azt mondta, hogy az izraeli hadsereg „a Gázai övezet minden részén csapást mér". Izrael ugyanakkor „fokozza" a humanitárius segítségnyújtást a Gázai övezetben élő palesztinoknak – tette hozzá.

08:12
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Géppuskákkal lőtt vissza a Hamász

A Hamász közölte, hogy fegyveresei géppuskákkal és páncéltörő rakétákkal lőttek ki izraeli katonákat Gáza északi és déli részén kedd hajnalban, miközben izraeli tankok és gyalogosok megtámadták az enklávé fővárosát.

Szemtanúk elmondása szerint az izraeli erők hétfőn Gáza észak-déli főútvonalát vették célba, és két irányból támadták Gáza városát.

Az al-Kasszam-dandárok, a Gázát uraló Hamász mozgalom fegyveres szárnya közölte, hogy a fegyveresek kedd hajnalban összecsaptak a Gázai övezet déli tengelyét géppuskákkal megszálló izraeli erőkkel, és négy járművet céloztak meg al-Jaszin 105 rakétákkal. A fegyveresek két izraeli tankot és buldózert is célba vettek Gáza északnyugati részén a rakétákkal – közölte al-Kasszam.

Az izraeli hadsereg nem nyilatkozott, független források eddig nem erősítették meg a Hamász állításait.

08:25
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Izraeli vadászgépek csapást mértek a Hezbollahra

Az izraeli hadsereg felvételeket tettek közzé, amelyeken vadászgépeik csapást mértek a Hezbollah libanoni infrastruktúrájára, beleértve fegyvereket, lőállásokat és egyéb libanoni helyszíneket – írta közösségi oldalán az IDF.

08:36
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Ilyen megállapodást akar a Hamász

Gershon Baskin túsztárgyaló szerint a hétfőn megjelent túszvideó „rendkívüli dilemmát" jelent az izraeli döntéshozók számára. A BBC News-nak nyilatkozva azt mondta, hogy a Hamász "mindenkit mindenkiért" megállapodást akar, vagyis az összes általa fogva tartott túszt elengedné az izraeli börtönökben fogva tartott mintegy 6-7000 palesztin fogolyért cserébe.Baskin szerint ha sikerülne is megállapodni a civilek, a nők, a gyerekek és az idősek elengedéséről, még mindig 50-70 ember maradna fogságban.

09:01
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

31 újságíró halt meg az Izrael és a Hamász közti háborúban

Az újságírókat védő szervezet (CPJ) legfrissebb adatai szerint legalább 31 újságírót öltek meg, akik tudósítottak az Izrael és a Hamász közötti konfliktusról. Az áldozatok közül 26 palesztin, 4 izraeli és 1 libanoni volt. A CPJ további 8 újságíróról számolt be sebesültként, 9-et pedig őrizetbe vettek.
Az izraeli hadsereg korábban közölte a Reuters-szel és az AFP hírügynökségekkel, hogy nem tudja garantálni a Gázai övezetben dolgozó újságírók biztonságát.

09:32
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

A háború átterjed Szíriára

Az Izrael és a Hamász közti háború átterjed Szíriára, amit a növekvő instabilitás, az erőszak és a 12 éve tartó konfliktus politikai megoldása felé tett előrelépés hiánya táplál – közölte az ENSZ Szíriáért felelős különmegbízottja.

Geir Pedersen a Biztonsági Tanácsnak kijelentette, hogy a szíriai konfliktusból eredő erőszakon felül a szíriai nép most „borzasztó kilátásokkal néz szembe egy esetleges szélesebb körű eszkalációval" a Hamász október 7-i Izrael elleni támadásait és a folyamatban lévő megtorló katonai akciókat követően.

„A Szíriába való átgyűrűzés nem csupán kockázat, már elkezdődött" – mondta Pedersen, aki szerint a régió „a legveszélyesebb és legfeszültebb állapotában" van.

10:03
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Lépésről lépésre pusztítják el a Hamászt

Peter Lerner, az izraeli hadsereg szóvivője a BBC-nek azt mondta, az éjszaka folyamán nagyszámú tűzharc zajlott az izraeli erők és a Hamász között Gázában. Lerner szerint az izraeli hadsereg lépésről lépésre, csapásról csapásra pusztítja el a Hamászt.

10:37
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadó egy dél-izraeli városban

Megszólaltak a légiriadó szirénák a dél-izraeli Eilat városában, miután egy ellenséges repülőgép behatolt a légtérbe - közölte az izraeli hadsereg. A repülőgép jellegéről vagy eredetéről nem közöltek részleteket. Később bejelentették, a civileket nem fenyegette veszély, de azt nem írták, hogy a célpontot a légvédelem megsemmisítette, vagy más módon fogta el.

11:11
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

64 ENSZ-alkalmazott halt meg eddig, betegségek terjednek Gázában

Az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynöksége, az UNRWA azt közölte, hogy Gázában már 64 munkatársát ölték meg.

Az egyik munkatársukat tegnap a házában ölték meg családjával, nyolc gyermekével és feleségével együtt - mondta Juliette Touma szóvivő a BBC-nek.

Kezdünk jelentéseket kapni olyan betegségek terjedéséről, mint a rüh és a hasmenés. Humanitárius tűzszünetre van szükség. Olyan helyeket ért támadás, amelyeket védeni kellene, templomokat, mecseteket és ENSZ-létesítményeket. Tehát egyetlen hely sincs biztonságban, Gáza nagyon gyorsan pokollá változott - mondta Touma.

11:38
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Gázai és libanoni célpontokat lőtt Izrael, újabb Hamász-vezért likvidáltak

Az izraeli hadsereg újabb gázai és libanoni célpontokat lőtt, és likvidálta a Hamász egyik vezetőjét - tudatta a katonai szóvivő Izraelben kedden.

A hadsereg szóvivője, Daniel Hagari arról tájékoztatott, hogy az izraeli erők folytatták a harcot és az előrenyomulást a gázai szárazföldi hadműveletben, terroristákat semmisítettek meg a szárazföldi egységek és a légierő közös és összehangolt csapásai során, és felszámoltak több száz Hamász-célpontot. "Heves csaták zajlanak Gázában, kitartásra és türelemre lesz szükség mindannyiunktól" - mondta Hagari. (MTI)

12:09
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Ezrek menekülnek Libanonból a Hezbollah miatt

Izrael szerint ezrek menekülnek Dél-Libanonból, mivel folytatódik a határon átnyúló tűzharc - írta a BBC. Daniel Hagari ellentengernagy azt is mondta, a civilek ezért is menekülnek, mert attól tartanak, hogy "a Hezbollah háborút hoz rájuk".

12:42
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamásszal kapcsolatban álló céget büntettek

Japán szankciókat vezetett be olyan személyekkel és egy céggel szemben, akik, illetve amelyek kapcsolatban állnak a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista terrorszervezettel - jelentette be kedden a japán külügyminisztérium.

A büntetőintézkedések között szerepel a szóban forgó egyének és a cég Japánban fellelhető vagyonának befagyasztása. Azóta, hogy a Hamász fegyveresei október 7-én megtámadtak izraeli településeket, Tokió csak most vezetett be újabb szankciókat a szervezet ellen, és ezek összhangban vannak az Egyesült Államok által a támadás után bevezetett szankciókkal. (MTI)

13:13
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Jemeni csoport támadta drónokkal Dél-Izraelt

Egy Irán által támogatott jemeni csoport azt állítja, hogy dróntámadás érte Dél-Izraelt.
A jemeni Houthi harcosok voltak felelősek azért, hogy a mai nap folyamán drónokkal támadták Izraelt - közölte a csoport vezetője az AFP hírügynökséggel.

Korábban légiriadót rendeltek el a Vörös-tengeri Eilat kikötőjében egy meg nem nevezett "légi célpont" miatt. Károkról vagy áldozatokról nem érkezett jelentés.

13:51
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

240 túszt tart fogva a Hamász

240-re emelkedett a Hamász által feltételezhetően fogva tartott túszok száma - közölte az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője.

Daniel Hagari ellentengernagy ma azt mondta, a szám azért emelkedett 240-re, mert a túszok egy része nem izraeli állampolgár, így az azonosítás bonyolultabb. Korábban 239 emberről feltételezték, hogy a Hamász foglyul ejtette őket.

14:24
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász megölt egy izraeli katonát Gázában

Megöltek egy izraeli katonát és megsemmisítettek két járművet, amelyek megpróbáltak továbbhaladni Gáza északnyugati részén, jelentette be a Hamász fegyveres szárnya, az Al-Kasszam brigádok.

15:00
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Több tucat terroristát öltek meg a gázai szárazföldi műveletben

Legutóbbi műveleti frissítésében az izraeli hadsereg (IDF) azt állítja, hogy erői az elmúlt órákban csapást mértek a Hamász terrorista előőrsére a Gázai övezet északi részén.

Az IDF azt is közölte, hogy csapatai megsemmisítették a páncéltörő rakéták indítóállásait, rakétakilövő és megfigyelő állásokat, valamint számos fegyvert, és bombákat foglaltak le. (BBC)

15:26
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Új légvédelmi rendszert használt Izraelt

Izrael a háború kezdete óta először használta a "Nyíl" légvédelmi rendszerét, hogy elfogjon egy, a Vörös-tenger térségéből kilőtt rakétát - közölte az ország hadserege.

"Az izraeli légierő észlelőrendszerei követték a rakéta röppályáját, amelyet az Arrow légvédelmi rendszer az optimális műveleti pillanatban elfogott" - közölte az izraeli hadsereg.

A hír azután hangzott el, hogy a Vörös-tengeri Eilat városában megszólaltak a légvédelmi szirénák, és az izraeli hadsereg közölte, hogy ma reggel lelőttek egy közeledő légi célpontot.

16:15
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb támadások Libanonból

Az Izraeli Védelmi Erők újabb támadásokról számoltak be Dél-Libanonból Izrael északi része ellen.

Az izraeli hadsereg szerint lövéseket adtak le a határon lévő katonai állásokra illetve aknavetőkből is tüzet nyitottak terroristák, sérültekről nem érkezett jelentés.

Az IDF válaszul tüzérségi csapást hajtott végre a Hezbollah "katonai infrastruktúrája" ellen - írja a The Times of Izrael.

16:52
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Japán szankciókat vezetett be olyan személyekkel szemben, akik kapcsolatban állnak a Hamásszal

Japán szankciókat vezetett be olyan személyekkel és egy céggel szemben, akik, illetve amelyek kapcsolatban állnak a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista terrorszervezettel - jelentette be kedden a japán külügyminisztérium.

A büntetőintézkedések között szerepel a szóban forgó egyének és a cég Japánban fellelhető vagyonának befagyasztása.

Azóta, hogy a Hamász fegyveresei október 7-én megtámadtak izraeli településeket, Tokió csak most vezetett be újabb szankciókat a szervezet ellen, és ezek összhangban vannak az Egyesült Államok által a támadás után bevezetett szankciókkal.

17:17
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Rakéta csapódott be egy asdódi lakónegyedbe

A Gázai övezetből indított rakéták egyike az izraeli Asdód egyik lakónegyedébe csapódott - közölték a helyi hatóságok.

Több autó kigyulladt a becsapódás következtében.

A helyi mentőszolgálat szerint a helyszínre tartanak, hogy megvizsgálják az esetleges sérülteket - írja a The Times of Izrael.

17:48
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

A WHO közegészségügyi katasztrófára figyelmeztet a Gázai övezetben

Küszöbön áll a közegészségügyi katasztrófa a Gázai övezetben a túlzsúfoltság, a tömeges vándorlás, valamint a víz- és csatornahálózat és az egészségügyi infrastruktúra károsodása miatt - figyelmeztetett Christian Lindmeier, a WHO szóvivője kedden.

Lindmeier kiemelte, hogy úgy kerül veszélybe emberek élete, hogy a bombázások nem érintik őket közvetlenül, és hangsúlyozta, Gázának mindenképpen üzemanyagot kell biztosítani, hogy a vízsótalanító üzem működhessen.

Izrael nem enged be semmiféle üzemanyagot a területre, arra hivatkozva, hogy a Hamász a támadásaihoz használhatja fel.

18:22
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász támadásának már több mint 800 áldozatát sikerült azonosítani

Az izraeli rendőrség közlése szerint máig 826 civil áldozatát azonosították a Hamász Izrael elleni támadásának.

A közlemény szerint ez a szám a megtalált holttestek mintegy 85%-át teszi ki, eddig 732 áldozatot temettek el.

Az összes áldozat azonosítása lassú folyamat, mivel sok test súlyosan megégett vagy megcsonkították.

A civil áldozatokon kívül az izraeli biztonsági erők több mint 350 tagja halt meg - írja The Times of Izrael.

18:50
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Állítólag beszivárgó egységeket semlegesített a Hamász

Az al-Kasszam Brigádok - a Hamász fegyveres szárnya - azt állítja, hogy harcosai "összecsaptak" olyan járművekkel, amelyek "beszivárogtak" a Gáza központi részén található Zeitoun negyedbe.

A Hamász közlése szerint harcosainak sikerült "felrobbantaniuk az egyiket" a negyed keleti oldalán - írja az Aljazeera.

19:14
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Szergej Lavrov: Elfogadhatatlanok a Szíria elleni izraeli légicsapások

Elfogadhatatlanok a Szíria elleni izraeli légicsapások, amelyek egyre gyakoribbá váltak a palesztin Gázai övezet körüli konfliktus közepette - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azon a telefonbeszélgetésen, amelyet szíriai hivatali partnerével, Fejszál Mekdaddal folytatott kedden.

Az orosz diplomáciai tárca közleménye szerint Lavrov rámutatott: elfogadhatatlan, hogy a fegyveres eszkaláció átterjed Szíriára és a térség más országaira.

A moszkvai tájékoztatás szerint a két tárcavezető felhívta a figyelmet "külső erők azon kísérleteinek veszélyességére", hogy "a Közel-Keletet a jelenlegi robbanásveszélyes helyzetben a geopolitikai leszámolás színterévé változtassák".

19:48
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

A NATO-főtitkár elítélte a Hamász terrortámadásait

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden elítélte a Hamász palesztin szélsőséges szervezet Izrael elleni támadásait, ugyanakkor kijelentette, hogy Izraelnek a nemzetközi jognak megfelelően kell végrehajtania válaszlépéseit, meg kell kímélnie a civil életeket, és lehetővé kell tennie a humanitárius segélyek bejutását a Gázai övezetbe.

A norvég fővárosban, Oslóban tartott beszédében Stoltenberg felhívta a figyelmet arra is: meg kell akadályozni, hogy az izraeli-palesztin fegyveres konfliktus kiszélesedjen, regionálissá váljon.

Hozzáfűzte, hogy Izraellel ellenséges egyetlen nemzet vagy szervezet sem próbálhat meg előnyt kovácsolni a térségben kialakult helyzetből.

"Irán, a libanoni Hezbollah és mások nem használhatják ki a helyzetet. Az elmúlt hetek szenvedései arra emlékeztetnek bennünket, hogy nem szabad feladnunk a konfliktus tartós, békés politikai megoldására irányuló munkát" - mondta.

20:22
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Az iráni külügyminiszterrel találkozott a Hamász vezetője Katarban

A radikális iszlamista Hamász palesztin szervezet politikai irodájának vezetője és az iráni külügyminiszter kedden Katarban megbeszélést folytatott a Hamász ellenőrzése alatt álló Gázai övezetben zajló fegyveres konfliktus fejleményeiről.

Iszmáíl Haníje Hamász-vezető és Hoszein Amirabdollahián iráni tárcavezető az október 7-én kezdődött konfliktus kezdete óta már másodjára egyeztetett Dohában.

Amirabdollahián az Irna állami hírügynökség jelentése szerint úgy fogalmazott, hogy a közel-keleti régió fontos döntés küszöbén áll. Úgy vélte, hogy a palesztin ellenállás egyértelmű győztesként áll a téren. "A cionista rezsim összeomlott" - hangoztatta.

21:16
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Üzent a Hamász Izraelnek

A Hamász al-Kasszam Brigádok szóvivője, Abu Obaida nemrég beszédet tartott, amiben közölte, hogy harcosainak eddig legalább 22 izraeli katonai járművet sikerült megsemmisíteniük.

Obaida szerint "az ellenség megkezdte a szárazföldi hadműveletet, és több ponton is előrenyomult, többek között Beit Lahiyától északnyugatra, Gáza városától északnyugatra és Beit Hanoun határátkelő közelében".

Hozzátette, hogy "erőink azon dolgoznak, hogy megvédjék Gázát az ellenség támadásaitól", "Gáza az ellenség temetője lesz." - mondta.

A Hamász szóvivő szerint továbbá "tájékoztatták a közvetítő nemzeteket, hogy az elkövetkező napokban több külföldi foglyot fognak szabadon engedni." - írja az Aljazeera.

21:52
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Az ENSZ-főtitkára a nemzetközi jog betartására szólított fel

Mély aggodalmát fejezte ki kedden New Yorkban az ENSZ főtitkára az Izrael és a Hamász iszlamista palesztin szervezet közötti fegyveres konfliktus kiszélesedése és a nemzetközi jog megsértése miatt.

"A nemzetközi humanitárius jog világos szabályokkal rendelkezik, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ez nem a la carte menü, nem lehet válogatni" - hangsúlyozta António Guterres.

"A civilek védelme mindkét oldalon mindenekfelett való, és minden időben tiszteletben kell tartani" - tette hozzá közleményében, hangsúlyozva, hogy arányosságra és óvatosságra van szükség minden fél részéről.

Guterres külön sajnálkozását fejezte ki, amiért már sok ENSZ-alkalmazott is meghalt a konfliktusban.

22:26
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Megöltek ötven iszlamista terroristát a gázai szárazföldi műveletben

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy a palesztin Gázai övezetben zajló szárazföldi hadműveletben kedden megöltek "mintegy ötven" terroristát, s az izraeli hadsereg átvette az irányítást az övezetet ellenőrző Hamász szervezet Dzsabaliában található támaszpontja felett.

Daniel Hagari katonai szóvivő elmondta, hogy az izraeli légierő Dzsabalia központjában a Hamász fegyvereseit rejtő épületet támadott a Sin Bét belbiztonsági szolgálat információi alapján.

Az épület alatt bunkereket építettek ki, melyek a légicsapásban beomlottak, ez a környező épületek összeomlását és sok terrorista halálát okozta - fogalmazott a szóvivő. Hozzátette: meghalt az egyik Hamász-zászlóalj parancsnoka, az október 7-i terrortámadás egyik vezetője, Ibrahim Biari is.

Az izraeli hadsereg szerint a szárazföldi erők gázai bevonulása óta Biari irányította ellenük a harcokat az övezet északi részén.

Részt vett Biari a 2004-es asdodi kikötői támadás előkészítésében is, amelyben tizenhárom izraelit gyilkoltak meg. Felelős volt két évtizeden át Izrael elleni rakéták kilövéséért és izraeli katonák elleni több támadásért.

22:37
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Ciprus tengeri folyosó kialakítását szorgalmazza Gázába a humanitárius szállítmányokhoz

Ciprus európai uniós és közel-keleti partnereivel egy tengeri folyosó kialakításán dolgozik, amelyen keresztül humanitárius szállítmányok áramolhatnának Limasszolból a palesztin ellenőrzésű Gázai övezetbe, amint azt az ottani körülmények lehetővé teszik - jelentette be Nikosz Hrisztodulidesz ciprusi elnök kedden.

Megerősítette, hogy hamarosan tárgyal a témáról Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel is.
Hrisztodulidesz egy munkatársa hozzátette, hogy az izraeli vezetés a múlt héten "nem ellenezte" az erre vonatkozó felvetést.

A ciprusi javaslat lényege, hogy "humanitárius tűzszüneteket" kihasználva nagy mennyiségben és folyamatosan áramolnának be a palesztin területre a segélyszállítmányok a szükséget szenvedőkhöz.

22:49
október 31, 2023
Vágólapra másolva!

Bolívia megszakítja diplomáciai kapcsolatait Izraellel

A bolíviai kormány megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel - jelentette be kedden sajtótájékoztatón Freddy Mamani külügyminiszter-helyettes, azzal vádolva meg Izraelt, hogy emberiesség elleni bűncselekményeket követ el a palesztin lakosságú Gázai övezet elleni támadások során.

Bolívia 2009-ben egyszer már megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel a Gázai övezet elleni támadások miatt.

A viszonyt csak 2020-ban rendezte Jeanine Ánez akkori elnök kormányzata.

07:26
november 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ez az élő közvetítés véget ért

Az izraeli háború legfrissebb eseményeit itt követheti.