Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Bármelyik pillanatban elindulhat az izraeli ellentámadás a Hamász terroristái ellen

Események

Palesztin, Izraeli, konfliktus, háború, 2023.október.13., Evakuáció, kitelepítés,
Palestinians with their belongings flee from their homes following Israeli airstrikes in Gaza City on October 13, 2023. Israel has called for the immediate relocation of 1.1 million people in Gaza amid its massive bombardment in retaliation for Hamas's attacks, with the United Nations warning of "devastating" consequences. (Photo by Mahmud Hams / AFP)
Vágólapra másolva!
Az izraeli légierő továbbra is folyamatosan bombázza a Gázai övezetet, ahonnan több százezren menekültek el az elmúlt napokban. Izrael bármelyik pillanatban szárazföldi offenzívát is indíthat. Kövesse az Origón a háború eseményeit!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül36 bejegyzés
06:33
október 13, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:34
október 13, 2023
Vágólapra másolva!

6000 bombát dobtak Gázára

Izraeli bejelentés szerint az elmúlt hat napban 6000 darab, 4000 tonna súlyú bombát dobtak le a Hamász gázai célpontjaira. A légicsapások 3600 célpontot értek. (BBC)

06:39
október 13, 2023
Vágólapra másolva!

A görögök hadihajóval, a németek drónnal segítik Izraelt

Több NATO-tagállam konkrét segítséget ígért és nyújt Izraelnek, a BBC azt írja a görögök hadihajót küldtek a Földközi-tenger keleti részéhez, ami valószínűleg az izraeli-libanoni határnál állomásozik majd.

Német bejelentés szerint két felfegyverzett Heron harci drónnal segítik az izraeli hadsereget.

07:16
október 13, 2023
Vágólapra másolva!

Megindulhat a szárazföldi offenzíva - több mint egymillió embert evakuálnak a Gázai övezetből

Az izraeli hadsereg utasítása szerint következő 24 órában 1,1 millió embernek kell elhagynia Gáza északi részét - írta a BBC. 

Az izraeli hadsereg közlése szerint mindenkinek, aki a Gázai Váditól északra él, át kell költöznie a Gázai övezet déli részére. Az ENSZ szerint ez körülbelül 1,1 millió embert jelent - az egész Gázai övezet lakosságának mintegy felét. Az érintett területhez tartozik a sűrűn lakott Gáza város is.

A kitelepítés az izraeli szárazföldi offenzíva kezdetére utalhat, Izrael katonákat, nehéztüzérséget és harckocsikat tömörít a gázai határon.

08:31
október 13, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael - ENSZ pengeváltás az evakuációs parancs miatt

Azt követően, hogy az ENSZ azt kérte, Izrael vonja vissza az evakuációs parancsot, valamint figyelmeztetett az azzal járó humanitárius következményekre, Izrael megvédte az evakuálási parancsát, és "szégyenletesnek" nevezte az ENSZ nyilatkozatát - írta a BBC. 

Gilad Erdan, az ország ENSZ-nagykövete azt mondta, hogy Izrael korai figyelmeztetést adott a Gázai övezet lakóinak, és megpróbálta minimalizálni a Hamász elleni katonai műveletben részt nem vevőknek okozott károkat.

Az ENSZ hosszú éveken át szemet hunyt a Hamász felfegyverzése felett, valamint az felett, hogy a Hamász a Gázai övezet civil lakosságát és civil infrastruktúráját használja fegyverek és gyilkosságok rejtekhelyéül - mondta.

Most pedig ahelyett, hogy kiállna Izrael mellett, amelynek polgárait a Hamász terroristái lemészárolták, Izraelnek prédikál - mondta Erdan. Jobb, ha az ENSZ most a túszok visszaszolgáltatására, a Hamász elítélésére és Izrael önvédelemhez való jogának támogatására összpontosít" - tette hozzá. (BBC)

09:16
október 13, 2023
Vágólapra másolva!

Brit kormányfő: Izrael védje meg a hétköznapi palesztinokat

Telefonon beszélt csütörtök este Rishi Sunak brit miniszterelnök Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, és arra szólította fel, hogy a Hamász terroristái után folytatott hajtóvadászat közben Izrael védje meg a "hétköznapi palesztinokat" - közölte a Downing Street.

A brit miniszterelnöki hivatal szóvivője leszögezte, hogy Sunak megerősítette izraeli kollégájának, hogy London "vállvetve áll Izrael mellett a terrorizmus elleni küzdelemben", és nem szabad megengedni, hogy a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet további atrocitásokat kövessen el az izraeli nép ellen.

"Megállapítva, hogy a Hamász elvegyült a gázai polgári lakosság körében, a miniszterelnök nagyon fontosnak nevezte, hogy minden lehetséges lépést meg kell tenni a hétköznapi palesztin emberek védelme és a humanitárius segítségnyújtás érdekében" - tudatta a Downing Street.

09:54
október 13, 2023
Vágólapra másolva!

Egyiptomi elnök: A gázaiak tartsanak ki és maradjanak az övezetben

Kitartásra szólította fel az egyiptomi elnök csütörtök este a Gázai övezetben élőket, és azt tanácsolta nekik, maradjanak a térségben. Mindeközben egyre nagyobb a nyomás Kairón, hogy engedélyezze a palesztin civilek távozását Egyiptom felé.

"Egyiptom továbbra is mindent megtesz, hogy biztosítsa a rafahi átkelőn keresztül a segélyek Gázai övezetbe juttatását a nehéz időkben; Kairó kiáll a palesztinok törvényes jogai mellett" - szögezte le Abdel-Fattáh esz-Szíszi egy katonai ünnepségen. Szíszi emellett leszögezte: elsősorban Egyiptom biztonságáért felel.

Kiemelte, hogy bár hazája már így is kilencmillió, a világ számos országából érkező "vendéget" fogadott be, a gázaiak helyzete különleges, mert ha elhagynák otthonukat, "az a palesztin ügy végét jelentené".

10:28
október 13, 2023
Vágólapra másolva!

Ezzel magyarázza az izraeli hadsereg a Gázai evakuációt

Az evakuálási parancs Izrael humanitárius intézkedéseinek része a Gázai övezetben - mondta Jonathan Conricus izraeli szóvivő.

Az X-en ( a korábbi Twitter) azt mondta, hogy a céljuk az életek megmentése, a civilek nem az ellenségeik.

Elmondta, hogy a hadsereg a lehető legkisebbre akarja csökkenteni a civil áldozatok számát, amikor célpontokat támad a Gázai övezetben, és hogy továbbra is teljes mértékben elkötelezettek a genfi egyezmény mellett.

Mint korábbi bejegyzésünkben írtuk, az evakuálási parancs mintegy 1,1 millió embert - a Gázai övezet teljes lakosságának felét - érinti.

10:50
október 13, 2023
Vágólapra másolva!

Döbbenetes választ adott a Hamász az evakuációra

Izrael kiürítteti a Hamász alagútrendszere fölött a Gázai övezet északi részét - jelentette be Daniel Hagari katonai szóvivő péntek reggel.

Az övezet északi részén élőknek, köztük Gázaváros lakóinak, mintegy 1,1 millió embernek huszonnégy órán belül dél felé, Egyiptom irányába kell menekülnie, mert a terroristák a házak alatti alagutakban rejtőznek.

A rendkívül sűrűn lakott Gázaváros evakuálására a lakosság biztonságára hivatkozva szólítottak fel, mert a Hamász terroristái a civilek otthonai és polgári területek alatti alagutakban bujkálnak, ahol az izraeli hadsereg jelentős hadműveleteket kíván végrehajtani a következő napokban. A Hamász propagandának nevezte a felhívást, és utasította a lakosokat, hogy ne hallgassanak a kiürítési felszólításra.

11:32
október 13, 2023
Vágólapra másolva!

ENSZ: 400 ezer ember menekült el eddig Gázából

Az ENSZ humanitárius hivatala (OCHA) pénteken kora reggel közölte, hogy több mint 400 ezer ember menekült el otthonából a Gázai övezetben, és 23 segélymunkás halt meg a Hamász támadására válaszul végrehajtott izraeli megtorló csapások szombati kezdete óta. (The Guardian)

12:30
október 13, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyság támogatja Izraelt

Grant Shapps brit védelmi miniszter kijelentette, hogy az Egyesült Királyság támogatja az izraeli védelmi erők azon döntését, hogy előre jelzik, hogy támadást szándékoznak indítani, és hogy a Gázai övezet északi részének lakossága igyekezzen elköltözni - számol be minderről a The Guardian.

Elmondta, hogy az Egyesült Királyság nem ismeri az izraeli tervek részleteit, és helytelen azt feltételezni, hogy 24 órán belül minden azonnal megtörténik.

Azt mondta, hogy a Hamász a civil lakosságban rejtőzködve emberi pajzsként használja őket és hogy Izraelnek jog van az önvédelemhez.

12:58
október 13, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász szerint 13 foglyot ölhettek meg az izraeli csapások

A Hamász fegyveres szárnya, az Al-Kasszam Brigádok közleményben közölte, hogy az elmúlt 24 órában 13 foglyot öltek meg a Gázai övezetet ért izraeli csapásokban.

A Reuters jelentése szerint a nyilatkozat szerint a túszok közül hatan az északi körzet két különböző helyszínére mért csapásokban haltak meg, további heten pedig a Gázai körzet három helyszínét ért csapásokban haltak meg. Továbbra sem világos, hogy pontosan hány izraeli túszt ejtett a Hamász, amikor szombaton izraeli területre hatolt be.

13:15
október 13, 2023
Vágólapra másolva!

A terroristák Ashkelont lőtték

Szirénák aktiválódtak Ashkelonban és az Ashkelon parti regionális tanácshoz tartozó településeken. Az izraeli mentőszolgálatok arról számoltak be, hogy személyzetüket több olyan helyszínre is kiküldték, ahonnan találatokat jelentettek.

A Hamász terrorcsoport rövid közleményében azt állítja, hogy 150 rakétát lőttek ki Ashkelonra. Az első képek több tucatnyi elfogott rakétát mutatnak a város feletti égbolton.

13:42
október 13, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok minden féllel tárgyal

Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken Ammánban találkozott Abdullah jordániai királlyal. A Reuters jelentése szerint Blinken további három országba látogat: Katarban, Bahreinben és Szaúd-Arábiában, ahol az éjszakát tölti. Mielőtt Dohába indulna, Ammanban találkozik Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével.

14:01
október 13, 2023
Vágólapra másolva!

Légi riasztás Nahal Ozban

Légi beszivárgás gyanúja miatt riasztás van érvényben Nahal Oz déli kibucában, a Gázai övezet határához közel. A Hamász terrorcsoport azt állította, hogy az elmúlt napokban Dél-Izraelben zajló harcok közepette több drónt is kilőttek Izraelre.

14:19
október 13, 2023
Vágólapra másolva!

Bagdadban és Teheránban ezrek vonultak utcára

Több ezren tüntettek pénteken az iraki fővárosban Bagdadban és az iráni Teheránban a palesztinok mellett, az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet közötti háború hetedik napján. A rendvédelmi erők nagy számban biztosították a helyszíneket - tájékoztat az MTI.

14:33
október 13, 2023
Vágólapra másolva!

Rakéta csapódott egy lakóházba Szderótban

Az első jelentések szerint két rakéta becsapódott Szderot városában. Az egyik rakéta közvetlenül egy lakóházba csapódott, és egyelőre nem jelentettek áldozatokat.

14:43
október 13, 2023
Vágólapra másolva!

Jordániaiak százai vonulnak Izrael felé

Jordániaiak százai vonulnak palesztiná zászlókkal Izrael keleti határa felé, követve a Hamász volt vezetőjének felhívását, hogy dzsihád napját demonstrálják péntek 13-án.

14:58
október 13, 2023
Vágólapra másolva!

A terroristák összecsapnak az izraeli rendőri erőkkel Kelet-Jeruzsálemben

A jeruzsálemi Óvárostól északra fekvő Wadi Joz térségében összecsapásokról érkeztek jelentések. Az izraeli biztonsági erők jelentős műveletet hajtottak végre a városban a pénteki ima közeledtével. Több mint 2500 rendőr és önkéntes biztosítja az óvárost és környékét - írja a Haaretz. További tájékoztatást későbbre ígértek.

15:29
október 13, 2023
Vágólapra másolva!

Metula környékét zárt katonai övezetté nyilvánították

Az Izraeli Védelmi Erők a helyi hatóságok szerint Metula északi városának egyes területeit zárt katonai zónává nyilvánították. Az önkormányzat a lakosoknak szóló közleményében azt írja, hogy ma reggel az IDF Északi Parancsnokságának vezetője adta ki a parancsot.

A hadsereg rádiója szerint a zárt katonai övezet csak a városnak a libanoni határkerítéshez közeli részeire vonatkozik. Azokat a lakosokat, akik az elmúlt napokban elhagyták a várost, arra kérik, hogy ne térjenek vissza. Attól tartanak, hogy a libanoni székhelyű Hezbollah terrorcsoport második frontot nyit a háború közepette - írja a The Times of Israel.

15:36
október 13, 2023
Vágólapra másolva!

A Hezbollah kész belépni a konfliktusba

Sheikh Naim Qassem, a Hezbollah helyettes vezetője ma azt mondta, hogy a csoport "készen áll", és saját terve szerint "hozzájárul" az Izrael elleni összecsapásokhoz - jelentette a Reuters.

15:46
október 13, 2023
Vágólapra másolva!

Izraelben tárgyal az amerikai védelmi miniszter

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter megérkezett az izraeli Tel-Aviv városába. A Fehér Ház csütörtök este jelentette be az utazását. Austin találkozott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, valamint védelmi tisztségviselőkkel és az új szükségkormánnyal.

15:59
október 13, 2023
Vágólapra másolva!

A jordán hadsereg megakadályozza, hogy a tüntetők megközelítsék izraelt

A tüntetők azt követelik, hogy a jordániai kormány ítélje el Izrael gázai támadásait, és szólítson fel azok beszüntetésére. A hadsereg távol tartja a tüntetőket a határtól, és könnygázt és füstgránátokat vet be.

16:12
október 13, 2023
Vágólapra másolva!

Az IDF repülőgépekről egész Gázára evakuálásra felszólító szórólapokat dobott

A közösségi médiában terjedő képek szerint az Izraeli Védelmi Erők (IDF) repülőgépekről szórólapokat dobtak le Gázára, amelyekben felszólították a lakosokat, hogy hagyják el otthonaikat és evakuálják a területet.

16:28
október 13, 2023
Vágólapra másolva!

Észak-Izraelben megszólaltak a szirénák

Észak-Izraelben ismét megszólaltak a szirénák, amelyek egy lehetséges rakétatámadásra figyelmeztetnek - közölte a Reuters.

16:46
október 13, 2023
Vágólapra másolva!

Három terroristát lőttek agyon Ciszjordániában

Az izraeli erők lelőttek három terroristát Ciszjordániában - közölte a palesztin egészségügyi minisztérium.

17:06
október 13, 2023
Vágólapra másolva!

Megkéselték az izraeli nagykövetség munkatársát Pekingben

Jelentések szerint a kínai fővárosban, Pekingben bántalmaztak és megkéseltek egy izraeli nagykövetségi alkalmazottat. Az izraeli külügyminisztérium számolt be a történtekről.

17:34
október 13, 2023
Vágólapra másolva!

Mahmúd Abbász is elutasítja az evakulálást

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke maradásra szólította fel a Gázai övezet lakosait

Teljes mértékben elutasítja népünk kitelepítését a Gázai övezetből, mert ez egy második Nakbával érne fel népünk számára" - áll a hivatalos palesztin hírügynökség, a Wafa által közzétett nyilatkozatában.

17:51
október 13, 2023
Vágólapra másolva!

Hatalmas mozgolódás van Izraelben

Bethan McKernan a The Guardian tudósítója arról számolt be, hogy egy rendkívül szokatlan lépés keretében Izraelben sabbatkor is közlekednek majd a vonatok. A járatok a Ben Gurion repülőtérről Tel Avivba és Beershebába közlekednek. A Jerusalem Post beszámol róla, hogy a közlekedési minisztérium szerint a vonatok a háborús erőfeszítések segítésére szolgálnak, és az utazás ingyenes lesz.

17:55
október 13, 2023
Vágólapra másolva!

Hanitánál fegyveresek törhettek be Izraelbe

Az izraeli közszolgálati rádió arról számol be, hogy az észak-izraeli Hanita lakosait arra kérték, hogy maradjanak otthon, mert attól tartanak, hogy fegyveresek átjutottak izraeli területre, tájékoztat a The Guardian.

18:01
október 13, 2023
Vágólapra másolva!

Az ENSZ délre települt Gázában

Az ENSZ palesztin menekültek megsegítésén dolgozó szervezete közölte, hogy átköltöztette műveleti központját és munkatársait Gáza déli részére, miután az izraeli hadsereg figyelmeztette az embereket, hogy 24 órán belül evakuálják Gáza északi részét.

18:09
október 13, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadó Tel-Avivban

Tel-Avivban és a környező városokban megszólaltak a légiriadó szirénák.

18:22
október 13, 2023
Vágólapra másolva!

Egyiptom intézkedéseket hoz a gázai határ védelmére

Egyiptom "példátlan intézkedéseket" hoz, hogy megakadályozza a Gázai övezet határának összeomlását, miután Izrael felszólította az övezetben rekedteket, hogy evakuálják magukat dél felé.

Egy magas rangú egyiptomi biztonsági tisztviselő névtelensége megőrzése mellett azt mondta az Associated Pressnek, hogy azon dolgoznak, hogy Gáza déli határa sértetlen maradjon.

18:36
október 13, 2023
Vágólapra másolva!

Irán arra figyelmeztet, hogy a háború továbbterjedhet, ha folytatódik Gáza bombázása

Irán külügyminisztere pénteken arra figyelmeztetett, hogy ha Izrael nem hagyja abba azonnal a Gázai övezet elleni támadásokat, az erőszak átterjedhet a Közel-Kelet más részeire is.

Aggodalomra ad okot, hogy a háború átterjedhet a libanoni határra, ahol a Hezbollah harcosai riadókészültségben vannak a Hamász szombati, több száz halálos áldozatot követelő dél-izraeli támadása után. Hoszein Amirabdollahian iráni külügyminiszter pénteken Libanonban találkozott a Hezbollah vezetőjével - jelentette a helyi libanoni média.

A Reuters az Al-Mayadeen televízió jelentését idézte, amely szerint Amirabdollahian, aki csütörtökön késő este érkezett Bejrútba, találkozott Szajjed Haszan Naszrallah Hezbollah vezérrel.

18:45
október 13, 2023
Vágólapra másolva!

A túszok családjai kampányt indítanak

Több százan gyűlnek össze egy földalatti teremben, amikor a 150-200 elrabolt vagy eltűnt izraeli családjának képviseletére alakult szervezet bemutatja helyzetüket, és terveket fogalmaz meg szeretteik szabadon bocsátásának biztosítására – írja a The Times of Israel.

Gal Hirsch, a kormány embere az ügyben, azt mondta, hogy a Tel-Aviv-i múzeumban tartott rendezvényre sietett, miután hallott róla, és megígérte, hogy ott lesz a családok mellett.

08:42
október 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről