Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Brutális fegyvereket kaphat Ukrajna, célzott támadást indítottak az oroszok

conflict army Horizontal
Ukrainian tanks take part in a training excercise in the Chernigiv region on September 8, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Anatolii Stepanov / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 563. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül21 bejegyzés
08:11
szeptember 09, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

08:17
szeptember 09, 2023
Vágólapra másolva!

Nagy erőkkel támadja Szumi megyét az orosz tüzérség

Az orosz tüzérség szeptember 8-án este hét települést támadott Szumi megyében, ahol 61 robbanást rögzítettek. Két ember megsérült – jelentette a Szumi megye katonai igazgatása.

08:21
szeptember 09, 2023
Vágólapra másolva!

Egy ember meghalt, hetvenhárman pedig megsebesültek a Krivij Riv elleni orosz légicsapásokban

Hetvenháromra emelkedett a sérültek száma a szeptember 8-i orosz rakétacsapásban, a Dnyipropetrovszk megyei Krivij Rihnél. A támadásban egy ember meghalt – jelentette Szerhij Liszak kormányzó.

08:46
szeptember 09, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 17 ezer ukrán állampolgár érkezett tegnap Magyarországra

Magyarország területére 2023. szeptember 8-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 7617 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 9824 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.A beléptetettek közül a rendőrség 151 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

10:24
szeptember 09, 2023
Vágólapra másolva!

Brit vadászgépek őrzik az ukrán gabonaszállító hajókat

Az Egyesült Királyság a Királyi Légierő (RAF) vadászgépeit küldte az ukrán gabonaszállító hajók védelmére – derült ki a Downing Street-i sajtóközleményből szeptember 7-én.

12:16
szeptember 09, 2023
Vágólapra másolva!

600 főt veszítettek tegnap az oroszok

Az ukrán fegyveres erők vezérkarának becslése szerint az orosz erők 600 főt veszítettek tegnap – ezzel 2022 februárja óta összesen 268 140 fő hunyt el a harcok alatt.

12:46
szeptember 09, 2023
Vágólapra másolva!

Lerombolták Putyin pártjának ukrajnai székházát

Megsemmisült az Egységes Oroszország politikai párt székháza az oroszok által megszállt ukrajnai Polohiban – közölte Melitopol polgármestere.

Ivan Fedorov a Telegramon azt írta, hogy a helyi lakosok leírása szerint az oroszok "kiégették" a székházat. Arról nem közöltek részleteket, hogy miként semmisült meg az épület, illetve hogy az orosz hatóságok között voltak-e áldozatok.

Néhányan kórházba kerültek, néhányan pedig egyenesen a hullaházba"

– írta Fedorov.

13:31
szeptember 09, 2023
Vágólapra másolva!

Brutális fegyvereket kaphat Ukrajna

Az USA taktikai ballisztikus rakétákat – ATACMS rakétákat – is felvehet az Ukrajnának szánt új katonai segélycsomagba – jelentette az amerikai média.

Egy meg nem nevezett amerikai tisztviselő az ABC televíziós csatornának azt mondta, hogy ezeket a rakétákat is "küldeni fogják". Hozzátette azonban, hogy az amerikai hatóságok álláspontja e kérdésben változhat – írta a TASZSZ.

Az akár 300 kilométeres hatótávolságú ATACMS rakéták a HIMARS rakétarendszerrel indíthatók. Az ukrán hatóságok már többször kérték nyugati partnereiket, hogy "a lehető leghamarabb" szállítsanak nekik nagy hatótávolságú ATACMS rakétákat.

Júliusban a hírcsatornák még arról számoltak be, hogy az Egyesült Államok nem tervez ilyen típusú fegyverek átadását Kijevnek.

14:08
szeptember 09, 2023
Vágólapra másolva!

Váratlanul Kijevbe érkezett a japán külügyminiszter

Váratlanul az ukrán fővárosba érkezett szombaton Hajasi Josimasza japán külügyminiszter, hogy kifejezze támogatását Kijevnek az Oroszország elleni harcban – jelentette be szombaton a minisztériuma.

Japán csatlakozott a Nyugathoz, amely támogatja Ukrajnát és szankciókat vezetett be Oroszország ellen. A világ harmadik legnagyobb gazdaságának pacifista alkotmánya azonban nem teszi lehetővé, hogy Japán fegyvereket szállítson Ukrajnának.

Ez az első japán külügyminiszteri látogatás Ukrajnában azóta, hogy Moszkva 2022 februárjában megindította "különleges műveletét".

Hajasi szombaton találkozik ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával, akit tájékoztat az Ukrajna gazdasági újjáépítését elősegítő, az év végén vagy jövő év elején megrendezendő japán konferencia terveiről.

Látogatására japán üzleti képviselők kísérték el"

– közölte tárcája.

A japán Kyodo hírügynökség szerint a minisztert a fel nem robbant bombák eltávolítására szolgáló japán daruk telepítésének bemutatójára is várják.

Kisida Fumio japán miniszterelnök korábban, márciusban, a hirosimai G7-csúcstalálkozót megelőzően meglepetésszerű látogatást tett Kijevben. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig a G7-csúcstalálkozó utolsó napján elutazott Hirosimába. A G7 vezetői megígérték, hogy "amíg szükséges", támogatni fogják Ukrajnát a védekezésben.

14:54
szeptember 09, 2023
Vágólapra másolva!

Egy ember meghalt a Szumi területet ért orosz támadásban

Meghalt egy civil a Szumi területet ért tegnapi orosz rakétatámadásban – közölte a terület katonai adminisztrációja a Telegramon.

Az orosz erők tegnap hét települést lőttek az oblaszt határában. Az éjszaka és a reggeli órákban történt támadás alatt három határ menti településen összesen 37 robbanást okoztak.

15:38
szeptember 09, 2023
Vágólapra másolva!

Több száz iskola semmisült meg a háborúban

Az ENSZ emberi jogi hivatalának legfrissebb közlése szerint, 851 oktatási intézmény sérült vagy semmisült meg az Ukrajna elleni orosz háborúban.

16:24
szeptember 09, 2023
Vágólapra másolva!

Boris Johnson Lvivbe látogatott

Boris Johnson, az Egyesült Királyság volt miniszterelnöke látogatást tett a nyugat-ukrajnai Lembergben, amely Kijevtől mintegy 543 kilométerre található.

Andrij Szadovij, Lviv polgármestere "Ukrajna nagy barátjának" nevezte Johnsont.

17:00
szeptember 09, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán zászlót lobogtattak Donyeckben

Az ukránok Avdijivka városnapja alkalmából ukrán zászlót lobogtattak az oroszok által megszállt Donyecki terület felett.

17:48
szeptember 09, 2023
Vágólapra másolva!

Lezárná a fehérorosz határt Lengyelország és Litvánia

Lengyelország és Litvánia azt fontolgatja, hogy lezárja a Fehéroroszországgal közös határait, mert aggódnak a Wagner zsoldoscsoport ottani jelenléte miatt – közölte egy litván belügyminiszter-helyettes.

A megfontolások valósak. A határ lezárásának lehetősége fennáll"

– mondta Arnoldas Abramavicius újságíróknak.

18:18
szeptember 09, 2023
Vágólapra másolva!

Nagy a baj az ukránoknál

Alkalmasnak nyilvánítottak katonai szolgálatra egy kéz nélküli és sérült szemmel rendelkező Szumi területen élő férfit – olvasható az ukrán médiában.

A híroldalak szerint a férfi ugyan bevitte az orvosi papírjait az katonai sorozási irodába, de ott közölték vele, hogy "az igazolások semmit sem jelentenek", továbbá elismerték, hogy alkalmas a szolgálatra, ezután könnyű munkát ígértek neki a hadseregben.

Mindeközben az ukránok megkezdték a tuberkulózisban, vírusos hepatitisben és HIV-ben szenvedő betegek, valamint a mentális zavarokkal küzdő sorkatonák mozgósítását is.

18:54
szeptember 09, 2023
Vágólapra másolva!

Komoly károkat okozott az ukrán támadás

Az ukrán erők támadása miatt megszűnt az áramszolgáltatás az oroszországi Terebreno faluban – közölte Vjacseszlav Gladkov kormányzó.

Az ukrán erők 13 tüzérségi lövedéket lőttek ki Petrovkára, további hármat Usztinka falura és a Nyekhotejevka járműellenőrző pontra, valamint négyet Zsuravlevka és Krasznij Hutor falvakra.

 

Kilenc háztartás, két melléképület, egy autó és egy iskola ablaka szenvedett károkat,  

miután az ukrán erők tüzérségi tűzzel támadtak, a légvédelem pedig lelőtt egy drónt Valuiki város felett.

Az ukrán erők tíz aknavetőgránátot lőttek ki Dronovka falu külterületére, kilenc aknavetőgránátot Szpodarjušino falu külterületére és négy aknavetőgránátot Bajrak falu külterületére – de se áldozatok, se károk nem keletkeztek.

19:35
szeptember 09, 2023
Vágólapra másolva!

Kínai és orosz delegáció is jelen volt Észak-Koreában az ország alapításának évfordulós díszszemléjén

Az észak-koreai fővárosban, Phenjanban díszszemlével emlékeztek meg szombaton az ország megalapításának 75. évfordulójáról - közölte a KCNA észak-koreai hivatalos hírügynökség. A rendezvényen orosz és kínai delegáció is részt vett, és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető is jelen volt.

Kim Dzsong Un az alkalomból találkozott a Liu Kuo-csung miniszterelnök-helyettes vezette kínai küldöttséggel. Peking nevében Hszi Csin-ping államfő is levélben fejezte ki készségét "a stratégiai kommunikáció és a munkaszintű együttműködés megerősítésére" a kelet-ázsiai szomszéddal.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szintén levelet küldött Kimnek, amelyben közölte, hogy a két ország bővíteni fogja a kétoldalú kapcsolatokat a Koreai-félsziget és a térség biztonságának és stabilitásának biztosítása érdekében.

20:34
szeptember 09, 2023
Vágólapra másolva!

Valószínűleg újabb orosz drón darabjait találták meg Romániában

Újabb, az orosz hadsereg által használt drónhoz hasonló drón darabjait találták meg román földön - közölte szombaton a román elnök és a védelmi minisztérium.

Klaus Iohannis államfő szerint ez azt jelzi, hogy Románia szuverén légterének megsértése történt, ami veszélyt jelent a térségben élő román civilekre.

Iohannis közölte, hogy tájékoztatta Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt az esetről - írja a The Guardian.

A héten ez már a második orosz drón, amely román területen zuhant le.

21:21
szeptember 09, 2023
Vágólapra másolva!

Veszélyben lehet Európa legnagyobb atomerőműve

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) a nukleáris biztonságot fenyegető potenciális veszélyre figyelmeztetett, miután az oroszok által ellenőrzött zaporizzsjai atomerőmű közelében kiéleződtek a harcok.

A NAÜ közölte, hogy Európa legnagyobb atomerőművénél állomásozó szakértői számos robbanásról számoltak be a környéken az elmúlt héten.

Az erőműben nem keletkezett kár - írja a The Guardian.

22:21
szeptember 09, 2023
Vágólapra másolva!

Itt az ukrán bejelentés

Az ukrán elnök szerint folyamatban vannak az előkészületek Ukrajna kritikus infrastruktúrájának téli védelmére.

Volodimir Zelenszkij elnök szeptember 9-én kijelentette, hogy terveket hajtanak végre Ukrajna energetikai és kritikus infrastruktúrájának téli védelmére az orosz rakéta- és dróncsapásoktól.

00:17
szeptember 09, 2023
Vágólapra másolva!

Nagy a baj: Romániában csapódott be egy drón

Újabb, feltehetően az orosz hadsereg által használt drón darabjait találták meg Romániában, a Duna-parti ukrajnai Izmail folyami kikötővel szemben lévő Plauru település térségében - közölte szombaton a román védelmi minisztérium (MAPN).

Az Agerpres hírügynökség által idézett közlemény szerint a román haditengerészet katonái a helyi hatóságoktól kapott információk alapján kutatták át és találták meg a dróndarabokat Plaurutól mintegy 2,5 kilométerre. A MAPN szerint olyan drónról van szó, "amilyeneket az orosz hadsereg használ".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről