Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Újabb támogatást kap Amerikától Ukrajna, a németek cirkálórakétákat is adnának nekik

Ukrajna, légicsapás, Oroszország, háború, orosz-ukrán háború
Kijev, 2023. szeptember 21. Orosz légicsapásban megrongálódott lakóépületet néznek helyi lakosok Kijevben 2023. szeptember 21-én. Az orosz hadsereg hajnalban hat ukrajnai város ellen hajtott végre légitámadást, amelynek következtében két ember meghalt, 21 megsebesült, és több helyen tűz keletkezett. Kijevben kilencen sebesültek meg, köztük egy 9 éves lány. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 576. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül23 bejegyzés
06:35
szeptember 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:39
szeptember 22, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb amerikai támogatást kap Ukrajna

Újabb, 325 millió dolláros katonai támogatást kap Ukrajna - jelentette be Antony Blinken amerikai külügyminiszter szeptember 21-én. A csomag légvédelmi rendszerekhez való lövedékeket, HIMARS lőszert, páncéltörő fegyvereket, valamint kazettás bombákat tartalmaz.

06:45
szeptember 22, 2023
Vágólapra másolva!

Német cirkálórakétákat is kaphat Ukrajna

Boris Pistorius német védelmi miniszter a Le Monde című napilapnak adott szeptember 21-i interjújában kijelentette, hogy Németország nem utasítja el, hogy nagy hatótávolságú Taurus cirkálórakétákat küldjön Ukrajnának.

07:40
szeptember 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt nem tartalmazza az amerikai katonai pakk

Az Ukrajnának szánt amerikai segélycsomag nem fog tartalmazni ATACMS nagy hatótávolságú rakétákat - közölte Amanda Sloat, a Nemzetbiztonsági Tanács Európáért felelős vezető igazgatója - jelentette az NBC News.

08:13
szeptember 22, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 12 ezer menekülő jött tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 6203 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6145 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat a Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 67 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. (MTI-ORFK)

09:42
szeptember 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna megpróbálja visszaszerezni pozícióit Donbászban

A katonai szakértő, a Luhanszki Népköztársaság (LPR) nyugalmazott alezredese, Andrej Marocsko elmondta, hogy az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) hadserege igyekszik visszaszerezni elvesztett pozícióit. Marochko szavait a RIA Novosztyi idézi.

Marochko pontosította: az előrenyomulás Kupjanszk irányban történik, Novoszelovszkoje település közelében. Az ágyúzás során az ukrán hadsereg kazettás és gyújtólövedéket használ.

Az ukrán fegyveres erők katonái rendszeresen megpróbálnak bejutni az orosz védelmi alakulatok szárnyába.

10:35
szeptember 22, 2023
Vágólapra másolva!

Amerika leszállítja Ukrajnának az Abramsokat

Joe Biden amerikai elnök közölte, hogy Ukrajna a jövő héten megkapja az amerikai Abrams tankokat . Szavait a RIA Novosztyi idézi.

A Fehér Házban Biden megerősítette, hogy az Abrams tankok hamarosan megérkeznek Ukrajnába.
A találkozó során Biden arról is biztosította Zelenszkijt, hogy az Egyesült Államok eltökélt szándéka, hogy továbbra is támogassa Kijevet. Az amerikai vezető szerint a G7-államok más országokkal együtt megkezdték Ukrajnával szembeni hosszú távú kötelezettségvállalások kialakítását a biztonsági kérdések tekintetében.

11:07
szeptember 22, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország tankokat gyártó üzemre csapott le

Az orosz hadsereg rakétatámadással mért csapást a harkovi V. A. Malysev üzemre, ahol harckocsikat és gyalogsági harcjárműveket (IFV) gyártanak az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) számára. A RIA Novosztyi munkásokra hivatkozva számolt be erről.

A rakétacsapást szeptember 21-én reggel hat körül hajtották végre Harkov Szlobodszkij kerületében. Hat robbanást rögzítettek, a robbanások során tűz keletkezett.

11:48
szeptember 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna előrenyomul az utolsó orosz védelmi vonal mellett

A szeptember 21-én megosztott és az Institute for Study of War által elemzett geolokációs felvételek szerint az ukrán páncélozott járművek a páncéltörő árkoktól délre nyomultak előre, áttörve az orosz védelmet, és harcokba bocsátkoztak Verbove-tól nyugatra a déli Zaporizzsjai fronton.

12:32
szeptember 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajnát újabb ellentámadásra sürgetik

A Hill rovatvezetője, Brad Dress felhívta az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) figyelmét, hogy az időjárási viszonyok romlani fognak, és aktív fellépésre buzdította Ukrajnát.

„A rossz időjárás közeledtével Ukrajna ellentámadásának ketyeg az órája" – hangsúlyozta az újságíró.

Tisztázta, hogy az esők és az alacsonyabb hőmérséklet jelentősen megnehezíti az ukrán harcosok helyzetét a harctéren.

Mathieu Bouleg európai szakértő pedig megjegyezte, hogy az ukrán fegyveres erőknek nagyon kevés ideje maradt céljaik elérésére, hiszen ha ez a közeljövőben nem sikerül, akkor az orosz erők kerekednek felül.

Korábban Julian Repke német újságíró kommentálta, hogy az Egyesült Államok új katonai segélycsomagot juttatott Ukrajnának. Megjegyezte, hogy Kijev nem kapott számos fegyvert, amit kért, és az őt segítő nyugati koalíció végül összeomlik.

13:17
szeptember 22, 2023
Vágólapra másolva!

Támadások Herszonban

Olekszandr Prokudin, Herszon kormányzója a Telegramon azt írta, hogy egy ember meghalt a reggeli orosz támadás következtében.

„Herszon reggel óta nyugtalan. A megszálló csapatok felgyújtották a város lakónegyedeit. Tűz ütött ki egy lakóépületben és egy garázsban az ellenséges lövedékek becsapódása miatt. A támadás következtében egy 25 éves férfi belehalt sérüléseibe, egy másik személy pedig megsérült"
- írta.

13:54
szeptember 22, 2023
Vágólapra másolva!

Elindult a második gabonaszállító teherhajó a csornomorszki kikötőből

A Reuters jelentése szerint Olekszandr Kubrakov a közösségi médiában közzétette hogy az Aroyat hajó "elhagyta a csornomorszki kikötőt, hogy ukrán búzát szállítson Egyiptomba".

Ez a második hajó, amely „az ideiglenes polgári hajózási folyosót használva" lépett be Csornomorszk kikötőjébe – mondta.

15:15
szeptember 22, 2023
Vágólapra másolva!

Észak-Korea és Oroszország megerősíti kapcsolatait

Kim Dzsongun meg nem határozott lépéseket rendelt el Moszkvával való szorosabb kapcsolatok kiépítésére oroszországi látogatása után – írja az állami média.

A szakértők szerint Észak-Korea és Oroszország tiltott fegyverszállítási megállapodásokról és egyéb együttműködési intézkedésekről tárgyalhatott Kim Dzsongun múlt heti hatnapos látogatása során.

A feltételezések szerint Észak-Korea lőszereket szállíthat Oroszország kimerült fegyverraktárainak feltöltésére.

Kimet külföldi riválisai óva intettek minden katonai fegyverekkel kapcsolatos együttműködéstől, ami következményekkel fenyegethet.

A két ország azonban további együttműködésre törekedett, mivel továbbra is különálló konfrontációkat folytat a Nyugattal.

15:43
szeptember 22, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij először látogat Kanadába

Volodimir Zelenszkij elhagyta az Egyesült Államokat, és Ottawában landolt.

Kanada továbbra is Ukrajna egyik legmeghatározóbb támogatója, és várhatóan ma újabb katonai segélyt jelent be Ukrajnának.

„Kanada továbbra is támogatja Ukrajnát, ameddig csak kell, mi pedig mindig szilárdan ki fogunk állni a jogállamiság és a nemzetközi szabályokon alapuló rend védelme mellett" – mondta Justin Trudeau miniszterelnök tegnap újságíróknak New Yorkban.

16:28
szeptember 22, 2023
Vágólapra másolva!

Drónokat semmisítettek a Krím közelében és Tuapse régióban

A légvédelmi rendszerek két drónt semmisítettek meg, az egyiket a Krím- félszigeten , a másikat Tuapse városa közelében. Erről az orosz védelmi minisztérium számolt be a Telegram csatornáján.

„Ma este leállították a kijevi rezsim azon kísérletét, hogy repülőgép-típusú UAV-vel terrortámadást hajtson végre az Orosz Föderáció területén lévő célpontok ellen " – jegyezte meg a minisztérium.

17:02
szeptember 22, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország víz alatti titán drónt fejleszt

Andrej Baranov, a Rubin Központi Tervező Iroda vezérigazgató-helyettese bemutatta a legújabb orosz titán drónt. Szavait a RIA Novosztyi idézi.

A víz alatti jármű akár hat hónapig is ott lehet a tenger mélyén, akár hat kilométeres mélységben, működési parancsra várva.
Így az Argusnak nincs szüksége felszíni tartóedényekre, ami jelentősen csökkenti az üzemeltetési költségeket.

Korábban ismertté vált, hogy az Android Technology kutató-gyártó egyesület (NPO) az év végéig elindítja az orosz pilóta nélküli légi járművek (UAV) elektromos motorjainak tömeggyártását. Ezt Jevgenyij Dudorov, a vállalkozás ügyvezető igazgatója jelentette be.

17:28
szeptember 22, 2023
Vágólapra másolva!

Bahmut kaotikus ágyúzása

Bahmut kaotikus ágyúzásnak van kitéve az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) részéről, a helyzet ebben az irányban továbbra is forró

- jelentette be Denis Pusilin, a Donyecki Népköztársaság (DPR) megbízott vezetője szeptember 22-én.

Az elmúlt 24 órában Krasznoliman irányában az ellenség egyszerre több irányban hajtott végre felderítést: Torszkoje, Nyevszkoje, Ternoje, Novoegorovka, és Szerebrjanszkoje településeken. A tüzérség részben elnyomta az ellenséget, és visszaűzte eredeti vonalaihoz.

A fő vonalak, amelyek mentén az ellenség megpróbál előrehaladni, Kurdyumovka, Andreevka és Kleshcheevka. A DPR egységei minden szükséges intézkedést megtettek, hogy megakadályozzák az ellenség előretörését.

Az északi szárnyon például Sacco és Vanzetti települések irányában az ellenség bizonyos erőket, különösen rohamegységeket összpontosít. Az ukrán fegyveres erők még nem tettek konkrét lépéseket, de Pusilin szerint a DPR egységeinek fel kell készülniük az ilyen próbálkozásokra.

17:52
szeptember 22, 2023
Vágólapra másolva!

A Rostec átadta a modernizált A-50U AWACS repülőgépet az orosz légierőnek

A Rostec egy másik modernizált A-50U nagy hatótávolságú radaros megfigyelő és irányító repülőgép-komplexumot adott át az orosz légierőnek (VKS). Erről szeptember 22-én számoltak be az állami vállalat honlapján.

„A Ruselectronics Holding és a United Aircraft Corporation (mindkét cég a Rostec állami vállalat része) ellátta a csapatokat modernizált A-50U nagy hatótávolságú radaros megfigyelő és irányító repülőgép-komplexummal. A repülőgép képes új típusú repülőgépeket észlelni, és több célpontot és irányított vadászgépet is képes egyszerre követni, mint [a repülőgép] korábbi módosítása" – áll a jelentésben.

A modern felszerelések lehetővé tették a repülőgép súlyának csökkentését, valamint a repülési távolság és a levegőben töltött idő növelését a harci küldetések végrehajtása során.

18:50
szeptember 22, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország új nukleáris tengeralattjáró projektje

Oroszország új, középtávú stratégiai nukleáris tengeralattjáró projektjet dolgozott ki. Az Arcturus nevű fejlesztés szervezője a Rubin Central Design Bureau volt – mondta Andrej Baranov, a vállalkozás vezérigazgató-helyettese szeptember 22-én.

Baranov megjegyezte, hogy az Arcturus sorozatú nukleáris tengeralattjárók mérete csökkenni fog a modern cirkálókhoz képest, de az ígéretes hajók maximális számú fegyvert és drónt kapnak.

Július 11-én az orosz védelmi minisztérium vezetője, Szergej Sojgu azt mondta, hogy az orosz hadiipari komplexum vállalatainak rövid időn belül sikerült növelniük a különösen népszerű fegyverek gyártását a harci küldetésekhez.

19:09
szeptember 22, 2023
Vágólapra másolva!

A krími hídon felfüggesztették a forgalmat

A krími hídon átmenetileg le van tiltva a járműforgalom. Számolt be a Telegram csatorna.

A rendőrök arra kérik a hídon és az ellenőrzési területen tartózkodókat, hogy maradjanak nyugodtak és kövessék a közlekedésbiztonsági személyzet utasításait. A forgalom leállításának okát nem közölték.

Utoljára szeptember 20-án állt le ideiglenesen a forgalom.

20:08
szeptember 22, 2023
Vágólapra másolva!

Nagy-Britannia elismerte, hogy „mérgező” fegyvereket szállított Ukrajnának

A brit védelmi minisztérium elismerte, hogy London körülbelül 2000 mérgező azbesztet tartalmazó fegyvereket szállított Ukrajnának. Erről a Daily Express számolt be.

A kiadvány szerint több mint 2000 brit fegyver, köztük Challenger 2 harckocsik , Warrior gyalogsági harcjárművek és Bulldog páncélozott szállítójárművek, testükben potenciálisan veszélyes azbesztanyagokat tartalmazhatnak .

Megjegyzendő, hogy az azbesztnek való kitettség mesotheliomát, a rák egy formáját, és súlyos tüdőhegesedést okozhat.

21:16
szeptember 22, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország meghiúsította a Krím elleni támadást

Az orosz védelmi minisztérium közleményt adott ki a Telegramon, amelyben azt állítja, hogy meghiúsította a Krím félsziget elleni támadást.

A közelményben ez áll:

Moszkva helyi idő szerint délelőtt 10:30-kor (BST 8:30) leállította a kijevi rezsim azon kísérletét, hogy repülőgépekkel irányított rakétákkal és UAV-okkal terrortámadást hajtsanak végre az Orosz Föderáció területén lévő objektumok ellen.

A Krím-félsziget nyugati partjainál működő légvédelmi rendszerek egy ukrán irányított rakétát és két repülőgép típusú UAV-t fedeztek fel és semmisítettek meg.

06:45
szeptember 23, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről