Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kazettás lőszerrel támadnak az ukránok Donyecknél, orosz drónok romboltak le egy olajraktárat

Események

Ukrajna, Oroszország, háború, ukrán, orosz, konfliktus, Orosz - Ukrán háború, katona, tüzel, akció, lő, lövés
DONETSK, UKRAINE - JUNE 28: A view of the 57th Motor Rifle Brigade as it fires artillery on the Bakhmut frontline as the Russia-Ukraine war continues in Donetsk Oblast, Chasiv Yar, Ukraine on June 28, 2023. Ercin Erturk / Anadolu Agency (Photo by Ercin Erturk / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 533. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés
06:38
augusztus 10, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:43
augusztus 10, 2023
Vágólapra másolva!

Több tucat felújított Leopard tankot kaphat Ukrajna

Belga közvetítőn keresztül több tucat felújított Leopard 1 harkocsihoz juthat Ukrajna - írta a Washington Post. A tankokat évekkel ezelőtt Freddy Versluys belga kereskedő vette meg a hadseregtől, miután az spórolás miatt eladta őket.

06:47
augusztus 10, 2023
Vágólapra másolva!

Ismét drónokat lőttek le Moszkva felett

Ma, helyi idő szerint hajnali 4 órakor két támadó drónt lőttek le Moszkva fölött - közölte Szergej Szobjanyin polgármester a Telegramonon.

07:46
augusztus 10, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 6759 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6706 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

08:27
augusztus 10, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna tagadja, hogy katonái átkeltek a Dnyiprón

Hanna Maliar védelmi miniszterhelyettes azt mondta, a hadsereg "nem erősítette meg" azokat a jelentéseket, amelyek szerint Ukrajna rajtaütést hajtott végre a Dnyipro folyó megszállt keleti partján, Herszon területen. "Az információ eredeti forrása az oroszok voltak. És aztán ez az információ elterjedt" - mondta Maliar.

09:46
augusztus 10, 2023
Vágólapra másolva!

Halálos robbanás történt egy orosz gyárterületen

Moszkvától északra fekvő Szergijev Poszad városában egy gyár területén történt robbanás. A gyárban korábban az orosz hadsereg számára optikai berendezéseket készítettek. Egy ember meghalt, hatvanan megsebesültek. Hivatalos magyarázatot nem adtak a robbanásra, zonban tovább fokozódott a Moszkva elleni éjszakai dróntámadások miatti feszültétség.

10:13
augusztus 10, 2023
Vágólapra másolva!

Támadó drónok a Krím közelében

Az orosz védelmi minisztérium csütörtökön kora reggel 11 ukrán drónt lőtt le a Krím közelében.

Mint arról korábban beszámoltunk, Moszkva felé hajnalban indítottak két drónt, amik szintén megsemmisültek – írja az AFP.

A minisztérium tájékoztatása szerint az érintett területeken nem érkezett jelentés károkról vagy áldozatokról.

A csapások azután történtek, hogy egy nappal korábban szintén lelőttek két Moszkva felé tartó ukrán harci drónt. A héten belül ez már a negyedik támadás a főváros közelében.

10:50
augusztus 10, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz drónok romboltak le egy olajraktárat Ukarajnában

Orosz drónok megsemmisítettek egy üzemanyagraktárat Ukrajna nyugati Rivne régiójában csütörtökön – írta Vitalij Koval kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazásban.

A támadásnak nem esett áldozata – tette hozzá

11:28
augusztus 10, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna Kazettás lőszerrel támadta Donyecket

Az orosz ellenőrzés alatt álló Donyeckre a helyi hatóságok szerint csütörtök hajnalban kilenc, 155 milliméteres kazettás lőszert lőtt ki az ukrán tüzérség.

12:13
augusztus 10, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások Szumiban

A Suspilne, Ukrajna állami műsorszolgáltatója arról számolt be, hogy a Szumi régióban az éjszaka folyamán orosz lövöldözések miatt 28 robbanás történt, azonban áldozatokról nem érkezett jelentés.

12:52
augusztus 10, 2023
Vágólapra másolva!

Hét Shahed drónt semmisített meg Ukrajna

Hét orosz harci drónt semmisítettek meg az ukrán erők az éjszaka folyamán - közölték katonai tisztviselők.

A drónokat a nyugat-oroszországi Kurszk város északkeleti irányából lőtték ki - közölte az ukrán légierő.

Összesen 10 drónt lőttek ki a támadás során, a légierő ebből hetet megsemmisített.

13:29
augusztus 10, 2023
Vágólapra másolva!

Lengyelország további 10 000 katonát küld a fehérorosz határhoz

"Körülbelül 10 000 katona lesz a határon, ebből 4000 közvetlenül a határőrséget támogatja, 6000 pedig tartalékban lesz" - írja a Reuters a miniszter a közrádiónak adott interjújában.

„Közelebb helyezzük a hadsereget a fehérorosz határhoz, hogy elriasszuk az agresszort, hogy ne merjen megtámadni minket" – mondta Mariusz Błaszczak védelmi miniszter.

13:54
augusztus 10, 2023
Vágólapra másolva!

Problémák a zaporizzsjai atomerőműben

A zaporizzzsjai atomerőműben megszakadt a kapcsolat az utolsó megmaradt külső fő vezetékkel, és átváltottak a tartalék vezetékre - közölte csütörtökön az Energoatom állami áramtermelő vállalat.

Az Energoatom szerint Európa legnagyobb atomerőműve az áramszünet szélén állt, mivel a tartalék vezeték kevesebb mint fele a fő vezeték teljesítményének.

„Egy ilyen rendszer nehéz a reaktortelep számára, (...) és az energiablokk fő berendezésének meghibásodásához vezethet" – mondta az Energoatom a Telegramon.

A hat reaktoros zaporizzsjai atomerőművet Moszkva 2022. februári inváziójának első napjai óta az orosz hadsereg ellenőrzi.

14:25
augusztus 10, 2023
Vágólapra másolva!

Németország Patriotokat szállított Ukrajnának

Németország a legújabb ukrajnának szánt segélycsomagjában 2 Patriot-ot adott át Ukrajnának. A német kormány augusztus 9-én jelentette be a legújabb katonai segélycsomag átadását - írja a The Kyiv Independent.

14:59
augusztus 10, 2023
Vágólapra másolva!

Forrong a helyzet a zaporizzsjai fronton

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) nem tudtak előretörni a Zaporizzsjai területen, még az orosz erők első védelmi vonaláig sem jutottak el - számolt be a régió megbízott vezetője, Jevhen Balitskij.

Korábban Balickij azt mondta, hogy az orosz fegyveres erők hamarosan támadásba lendülhetnek a Zaporizzsjai fronton.

15:23
augusztus 10, 2023
Vágólapra másolva!

Lezártak két repülőteret Oroszországban

Augusztus 10-én éjjel két támadó drónt semmisített meg a légvédelem a Kaluga régió Malojaroszlavl körzetének égboltja felett, valamint a moszkvai régió Odinszovo körzetének területe felett. A védelmi minisztérium szerint a drónok az orosz fővárosban lévő objektumokat vették célba. Vlagyiszlav Sapsha, Kaluga régió kormányzója megerősítette, hogy az incidenssel kapcsolatban senki sem sérült meg.

Az incidens után egy időre korlátozták a forgalmat a moszkvai Vnukovo és Domogyedovo repülőtereken. A korlátozásokat azóta feloldották - számolt be a TASZSZ-nak a légikikötők sajtószolgálatai.

16:04
augusztus 10, 2023
Vágólapra másolva!

Gázvezeték robbant Dnyipropetrovszkban

Dnyipropetrovszk térségében robbanás következtében megsérült egy gázvezeték. Erről a Telegram-csatornáján a helyi területi katonai közigazgatás vezetője, Szergej Liszak nyilatkozott.

"Éjszaka a Nikopoli járás három településére - Mirovszka, Marganecka és Krasznogrigorjevszkaja - lőttek. Eltört egy gázvezeték" - mondta.

16:35
augusztus 10, 2023
Vágólapra másolva!

Eszkalálódik a konfliktus a Taurus rakéták miatt

A Taurus rakéták szállítása eszkalációhoz vezethet és közvetlen konfliktusba sodorhatja Németországot Oroszországgal - fejtette ki véleményét Sevim Dagdelen, az ellenzéki Baloldali Párt Bundestag- (német parlament) képviselője.

"Az 500 kilométer hatótávolságú német cirkálórakéták Ukrajnának történő átadása, amelyek messze az [ukrán] határon túl orosz városokat is képesek eltalálni, további veszélyes eszkalációhoz vezetne, és közvetlen háborúba sodorná Németországot Oroszországgal" - érvelt a politikus a Facebook-oldalán.

A képviselő "egyszerűen naivnak" nevezte a kormánykoalíció képviselőinek bizalmát abban, hogy "Ukrajna képes lesz önmagát ellenőrizni, és nem támad oroszországi célpontokat ezekkel a fegyverekkel".

Hiszen Ukrajna már most is csapásokat hajt végre orosz területen, amit a közelmúltban Moszkva ellen végrehajtott dróntámadások is bizonyítanak

- hangsúlyozta Dagdelen.

A politikus szerint a Taurus szállítmányok csak megerősítik az ukrán vezetés elszántságát, hogy folytassa "azt a veszélyes célt, hogy megakadályozza a béketárgyalások lefolytatását a Krím teljes visszafoglalásáig, amelyet [az ukrán] elnök, [Volodimir] Zelenszkij tűzött ki célul". Ezzel összefüggésben felszólította Olaf Scholz német kancellárt, hogy "semmiképpen se engedjen az ukrán nyomásnak és saját [pártja] képviselőinek".

17:21
augusztus 10, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz sikerek Kupjanszknál

Kedvezőbb állásokat foglaltak el az orosz hadsereg rohamosztagai Kupjanszk körzetében, miközben ebben a taktikai irányban nyolc ukrán támadást vertek vissza - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve.

Konasenkov szerint az itt és más frontszakaszokon meghiúsított ukrán támadási kísérletek során a másik fél mintegy hatszáz katonát veszített.

Donyeck körzetében, ahol az orosz erők a tábornok beszámolója értelmében 17 rohamot vertek vissza, több mint 290 ukrán katona esett el. A megsemmisített ukrán katonai célpontok között említett meg egyebek között két vezetésipontot és egy lőszerraktárt.

18:23
augusztus 10, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán külügyminiszter elengedhetetlennek tartja Kína közvetítő szerepét

Kizárta a tárgyalások lehetőségét Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, de lehetségesnek nevezte a más, harmadik fél közvetítésével történő egyeztetést Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Corriere della Sera című olasz lapban közölt interjúban csütörtökön.

Dmitro Kuleba kijelentette, Kijev nem hajlandó közvetlenül Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalni.

"Az országunkat ért agresszió kezdetétől elkövetett bűncselekmények túl súlyosak ahhoz, hogy egy asztalhoz le lehessen ülni. Abszolúte nem bízunk meg benne. A közvetítés azonban harmadik fél részéről lehetséges, azzal a feltétellel, hogy az oroszok készen álljanak a visszavonulásra" - jelentette ki az ukrán diplomácia vezetője.

Nem zárta ki, hogy ha Putyinnal nem is, Oroszországgal tárgyalhatnának csapatainak Ukrajnából való kivonulása után.

19:09
augusztus 10, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna megkezdi a Kupjanszk környéki települések lakosainak evakuálását

Az ukrán hatóságok az orosz ágyúzások egyre fokozódó hevessége miatt az Ukrajna keleti felében lévő Harov megyei Kupjanszk város környékén fekvő 37 településről megkezdik a lakosok kényszerevakuálását - közölte Kupjanszk katonai közigazgatása csütörtökön a Telegramon.

A tájékoztatás szerint az evakuálás kötelező jellegű, és a térség ukrán ellenőrzésű településeire vonatkozik.

A parancsot szerdán írta alá a járási katonai közigazgatás megbízott vezetője, Andrij Kanasevics.

19:58
augusztus 10, 2023
Vágólapra másolva!

Észtország újabb fegyverszállítmányt küld Ukrajnába

Észtország újabb katonai segélyt, főleg kézifegyvert és lőszert küld Ukrajnába az orosz erők elleni harchoz - döntött az észt kormány csütörtökön.

"Támogatnunk kell Ukrajnát a folytatódó orosz agresszió elleni harcban. Újra megtaláltuk a módját, hogy segítsünk Ukrajnának" - jelentette ki Hanno Pevkur védelmi miniszter.

"Az Oroszországi Föderáció semmit sem nyerhet az agresszióval, ezért mindazoknak, akik támogatják Ukrajnát, fel kell gyorsítaniuk a katonai segítségnyújtást, és javítani kell a hadiiparuk kapacitását" - idézte a minisztert közleményében a védelmi tárca.

Az Oroszországgal határos Észtország eddig több mint 400 millió euró (mintegy 150 milliárd forint) értékű katonai segélyt küldött Ukrajna számára, ami a balti ország hazai össztermékének (GDP) több mint egy százaléka.

20:58
augusztus 10, 2023
Vágólapra másolva!

Két civil meghalt egy orosz falu ukrán ágyúzásában

Az orosz hatóságok közlése szerint két civil meghalt az oroszországi Brjanszki terület egyik falujának ukrán ágyúzásában. A támadás az ukrán-orosz határ közelében fekvő Chausy faluban történt.

Alekszandr Bogomaz brjanszki kormányzó szerint további két ember megsebesült.

Egy másik civil is meghalt az oroszok által ellenőrzött Nova Kakhovka települést ért ukrán támadásban - közölték az orosz hatóságok - írja a Sky News,

21:27
augusztus 10, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna fokozta a kazettás bombák használatát Donyeckben, sok a halott

Az ukrán hadsereg erői fokozták a Donyecki Népköztársaság (DPR) bombázásához használt kazettás lőszerek bevetését - közölte Denisz Pushilin, a régió megbízott vezetője.

"Az ellenség fokozta a kazettás bombák bevetését. Az elmúlt napokban Donyeck, Gorlovka, Jasinovataja, Makejevka mellett Sahterszk városa is tűz alá került. Donyeck központi részének több városnegyedét is találat érte. Sajnos civilek is meghaltak és megsebesültek. Tegnap Donyeck Petrovszkij kerületében meghalt egy négyéves kislány, ma éjjel pedig Gorlovkaban halt meg egy férfi" - mondta Pushilin.

22:21
augusztus 10, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz támadás Zaporizzsja ellen

Az orosz erők ma este támadást intéztek a "polgári infrastruktúra ellen" az ukrajnai Zaporizzsja városában - közölték ukrán tisztviselők.

A csapás helyszínén tűz ütött ki, és két ember megsérült - közölte Anatolij Kurtev, a városi tanács titkára.

A tisztviselő nem közölt további részleteket az incidensről - írja a Sky News.

23:07
augusztus 10, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán támadások Belgorodban

Az ukrán hadsereg több alkalommal intézett tüzérségi támadást az oroszországi Belgorod régió lakott területei ellen az elmúlt időszakban - közölte Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója a Telegram-csatornáján.

"Gorkovszkij település központjában öt lövedék robbant fel. Egy ember meghalt.

Többen megsérültek, a sérültek közül hárman jelenleg kórházban vannak.

Gladkov megjegyezte, hogy Gorkovszkij faluban az ágyúzás következtében két magánház is megrongálódott. Három kocsiban is kár keletkezett, az egyik utcában pedig egy villanyvezeték is megsérült, de "mostanra helyreállt az áramellátás" - hangsúlyozta a régió vezetője.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről