Egyre drámaibb az ukránok vesztesége, Oroszország új szuperfegyvert fejlesztett

Események

Military mobility of Ukrainian soldiers in the direction of Bakhmut 2023,army,artillery,artillery shell,August,Bakhmut,Bakhmut direc Horizontal, Ukrajna, orosz-ukrán háború
DONETSK OBLAST, UKRAINE - AUGUST 2: A Ukrainian soldier fires an artillery in the direction of Bakhmut as Ukrainian Army conduct operation to target trenches of Russian forces through the Donetsk Oblast amid Russia and Ukraine war in Donetsk Oblast, Ukraine on August 02, 2023. Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 534. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül34 bejegyzés
06:33
augusztus 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:36
augusztus 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán üzemeltető: közelebb a katasztrófához a zaporizzsjai atomerőmű

Az orosz megszállás alatt álló zaporizzsjai atomerőműben az éjjel megszűnt a 750 kilovolt feszültségű külső fővezeték áramellátása - közölte csütörtökön az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom állami vállalat.

"Ezt követően a nukleáris létesítményt át kellett kapcsolni az egyetlen rendelkezésre álló 330 kilovoltos tartalékvezetékre, amelynek lekapcsolása a külső áramellátás elvesztésével, azaz egy újabb teljes áramszünettel fenyeget" - figyelmeztetett közleményében a vállalat.

Az Enerhoatom szerint ebben az esetben a nukleáris és sugárbiztonságot fenyegető fő veszély az, hogy a zaporizzsjai atomerőmű négyes reaktorblokkja jelenleg úgynevezett forró leállás üzemmódban van, amelyet az oroszok az üzemeltetési engedély feltételeit megsértve alkalmaztak - hangsúlyozta az állami cég. Tarasz Tkacs, az Enerhoatom megbízott ügyvezető igazgatója szerint ha a külső áramellátás teljesen megszűnik, az erőmű fő keringető szivattyúi kikapcsolnak, és a reaktor "természetes keringető" üzemmódba kapcsol. Ebben az esetben sürgősen le kell hűteni - emelte ki.

A zaporizzsjai atomerőmű orosz megszállásának folytatódása, az, hogy a létesítményt illegitim és felkészületlen orosz vezetés irányítja, amely semmilyen felelősséget nem vállal a nukleáris és sugárbiztonságért, folyamatosan közelebb hozza az erőművet a katasztrófához - figyelmeztetett az Enerhoatom. (MTI)

06:40
augusztus 11, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 7749 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 8911 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 123 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

07:27
augusztus 11, 2023
Vágólapra másolva!

Megbénultak az oroszok Bahmutnál

Az ukránok visszafoglalták a Bahmut feletti magaslatokat, ezzel egyidejűleg bekerítették a városban lévő orosz csapatokat - közölte a kijevi védelmi miniszterhelyettes. Hanna Maliar a Guardiannek adott interjújában elmondta, hogy az orosz katonák már nem tudnak mozogni a keleti Donyecki területen fekvő Bahmut körül.

08:15
augusztus 11, 2023
Vágólapra másolva!

Egy halott, 16 sebesült Zaporizzsjában

Orosz rakéta csapódott be egy szállodába az ukrajnai Zaporizzsja városában csütörtök este, egy ember meghalt, 16 pedig megsebesült - közölték ukrán tisztviselők.
Jurij Malasko, Zaporizzsja kormányzója elmondta, hogy a 16 sérült között négy gyermek is van.  Ez volt a második támadás Zaporizzsja ellen néhány napon belül. Két fiatal nő és egy férfi meghalt, kilenc másik ember pedig megsebesült egy szerdai orosz rakétatámadásban.

09:26
augusztus 11, 2023
Vágólapra másolva!

Két drón próbálta éjszaka megtámadni Kurszkot

Két drón éjszaka próbálta megtámadni Kurszkot. Erről Roman Sztarovoit, a kurszki terület kormányzója számolt be Telegram-csatornáján.

A régió vezetője szerint mindkét drónt még az orosz régió fővárosának megközelítése közben semmisítették meg.

10:08
augusztus 11, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország elfoglalt egy fontos ukrán stratégiai pontot

Az orosz hadsereg megrohamozta az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) egyik stratégiai fontosságú erődítményét a Donyecki Népköztársaság (DNR) területén lévő Marjinka közelében - írja a Lenta.ru

Információk szerint az orosz 5. lövészdandár katonái a Krasznogorovszkij bánya ellen hajtottak végre támadást. Sikerült elfoglalniuk a Krasznogorovka külterületén található stratégiailag fontos pontot.

10:53
augusztus 11, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország új szuperfegyvert fejlesztett

Oroszország "Zubilo" nevű pilóta nélküli páncélozott járművet fejlesztett ki támadócsoportjai számára. Számolt be a RIA Novosztyi a fejlesztő Remdizel JSC sajtószolgálatára hivatkozva.

Az ígéretes jármű további funkciói közé tartozik a lőszerszállítás, a rakomány és a sebesültek szállítása, valamint a rádiók és a quadrocopterek töltése.

A Remdizel újdonságait már idén bemutatják a "Army" nemzetközi fórumon. A Zubil mellett fejlesztés alatt áll a Titan páncélozott jármű - a légi csapatok, felderítők és különleges erők számára kifejlesztett védett jármű - is.

Korábban Szergej Sojgu védelmi miniszter felhívta a Remdiesel gyár vezetőségének figyelmét a gyártási ütem növelésének szükségességére. A vállalatnál tett látogatása során a tárcavezető megtekintette a páncélozott járműveket, különösen az MT-LB többcélú páncélozott személyszállító járművek korszerűsítésére szolgáló sort. "Most minden a terv szerint halad, valamivel a tervezettnél előrébb. Ha lesz rá lehetőség, növelni kell a tempót" - mondta Sojgu.

11:38
augusztus 11, 2023
Vágólapra másolva!

Joe Biden 13 milliárd dollárt kért a Kongresszustól Ukrajna támogatásához

A Fehér Ház 13 milliárd dollárt kér ukrajnai katonai támogatására, valamint 7,3 milliárd dollárt a külügyminisztériuma és nemzetközi fejlesztési ügynöksége számára, ami további humanitárius és gazdasági támogatást tenne lehetővé Ukrajna számára.

Tavaly novemberben az elnök 37 milliárd dollár ukrajnai támogatás jóváhagyását kérte a Kongresszustól, amely akkor ennél nagyobb összeget, 48 milliárdot szavazott meg. Az a keret mintegy 9 hónap alatt elfogyott, ugyanakkor a Biden-kormány szerint az ukrajnai ellentámadás további segítséget igényel, mert a harcok miatt a készletek nagyon gyorsan elfogynak. Júliusban John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs koordinátora úgy nyilatkozott, hogy a Fehér Ház nem habozik majd pótlólagos támogatásért a törvényhozáshoz fordulni, ha elfogy az idei évre szánt Ukrajna-keret.

12:07
augusztus 11, 2023
Vágólapra másolva!

USA szerint hatalmas veszteségeket szenvedett Ukrajna

Scott Ritter volt amerikai hírszerző szerint az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) hatalmas veszteségeket szenvedett az ellentámadás során. Ezt Stephen Gardner YouTube-csatornájának műsorában mondta.

A tiszt hozzátette, hogy az AFU megpróbálta áttörni az orosz védelmi vonalat, de Kijev akciói sikertelenek voltak. Az ukrán hadsereg fő problémája a szükséges katonai tapasztalat és a megfelelő készségek hiánya.

"Az ukránok messze nem a legjobb harcosok. Sokan azok közül, akiket a frontvonalra küldenek, csak 21 napos alapkiképzésen vesznek részt" - zárta Ritter.

12:56
augusztus 11, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország áttörte a védvonalakat Kupjanszknál

Vaszil Dandykin katonai szakértő kommentálta a Kupjanszk körüli helyzetet. Ezt az Izvesztyija című lapnak adott beszélgetésben mondta.

Dandykin szerint az Orosz Fegyveres Erők (RF Fegyveres Erők) katonái kiterjesztették a Kupjanszk körüli hídfőállást. A várostól északra több helyen is áttörték a kijevi védelmet. A szakértő elmondta, hogy az ukrán hatóságok bejelentették a lakosság evakuálását Kupjanszk körzetében.

Dandykin hozzátette, hogy a repülés és a tüzérség megkönnyíti a gyalogsági egységek mozgását.

13:35
augusztus 11, 2023
Vágólapra másolva!

Drón miatt bezárták a moszkvai Vnukovo repülőteret

A RIA orosz állami hírügynökség Telegram csatornáján arról számolt be, hogy a moszkvai Vnukovo repülőteret ideiglenesen lezárták egy a légtérben lévő drón miatt. A járatok egy részét a moszkvai légiközlekedési csomópont más repülőtereire irányították át.

14:15
augusztus 11, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások Kijevben

Reggel négy nagy robbanás történt Kijevben. Az ukrán légierő hivatalos Telegram-csatornája nem sokkal korábban figyelmeztetett a Kh-47M2 ballisztikus rakéták kilövésére.

Vitalij Klicsko Kijev polgármestere ezt írta a Telegramon: „A városban robbanások hallatszódnak, maradjanak az óvóhelyeken, kérem!"

A város polgári hadserege azt mondta, hogy a rakétaelhárító rendszereik beindultak.

14:59
augusztus 11, 2023
Vágólapra másolva!

Lehulló törmelék okozott károkat a kijevi robbanások után

Ma reggel Oroszország Kijevet támadta, a támadást a légvédelem sikeresen megakadályozta, azonban a támadás során keletkezett törmelék hullott le a városra.

Vitalij Klitschko polgármester a Telegramon azt írta:
Az egyik gyermekkórház területére hullott rakéta törmeléke mellett további két becsapódási helyet is találtak Kijev Obolon kerületében.

A Bogatyrska utcában megsérült egy magánház teteje.

Szintén Obolon egy roncsot fedeztek fel nyílt területen. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

15:32
augusztus 11, 2023
Vágólapra másolva!

A Wagner csatlakozott a fehérorosz egységekhez

A brit katonai hírszerzés szerint lehetséges, hogy a Wagner csapatok fehérorosz egységekhez csatlakoznak a lengyel határon.

Az ukrán állami polgári védelmi szervezet szerint 250 Wagner-katona hajtott végre manővereket a fehérorosz határváros, Breszt közelében, míg a fehérorosz hatóságok szerint a hadseregük egy Grodno melletti lőtéren gyakorlatozott.

16:05
augusztus 11, 2023
Vágólapra másolva!

Németország cirkálórakétákat tervez küldeni Ukrajnának

Németország tárgyalásokat folytat egy fegyvergyártóval, mivel azt tervezik, hogy cirkálórakétákat küldenek Ukrajnába - mondta egy biztonsági forrás a Reutersnek.

Kijev azt szeretné, ha Berlin leszállítaná neki a Taurus cirkálórakétákat - egy olyan rakétát, amelynek hatótávolsága több mint 300 mérföld.

Ezeket a rakétákat a légvédelmi radarok nehezen észlelik, mivel alacsony magasságban repülnek.

Németország aggályosnak tartja a szállítást, mivel a rakétákat Oroszországon belüli célpontok ellen is bevethetik, bár szakértők szerint a Taurus hatótávolságát könnyű korlátozni.

16:35
augusztus 11, 2023
Vágólapra másolva!

Több halottja van a Herszont ért támadásoknak

Az orosz védelmi minisztérium a Telegramon azt írta, hogy a Herszon megyében elkövetett támadásokban 20 ukrán katona halt meg.

Ezenkívül civilek is haltak meg a tüzérségi csapás során. Egy nő és egy 44 éves férfi – megsebesült, míg egy drón csapás Beryslavban szintén megsebesített egy férfit. Olekszandr Prokudin regionális kormányzó a Telegramon azt írta, egy 53 éves férfi is meghalt egy toronyház ágyúzása során Herszon városában.

16:59
augusztus 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ezért vette célba Oroszország a zaporizzsjai szállodát

Oroszország célba vett ukrajnában egy szállodát, mely az ENSZ szervezet használatában áll - állítja katonai elemzőnk.
Michael Clarke professzor szerint a zaporizzsjai Reikartz Hotelről széles körben ismert volt, hogy a nemzetközi közösség használja.
"Ez nem egy célzási hiba. Ez a támadás világossá teszi, hogy a nemzetközi közösség veszélyben van (...)
A professzor elmondta, hogy a jelek szerint egyetlen ENSZ-alkalmazott sem tartózkodott a szállodában, amikor a rakéta becsapódott.
Clarke szerint: "Ez egy üzenet az oroszok részéről, hogy nem igazán érdekli őket, hogy a nemzetközi közvélemény mit gondol".

17:25
augusztus 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna nem szerezhet légi fölényt F-16-osokkal

Az amerikai F-16-os vadászgépek leszállítása nem lesz jelentős hatással az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) harcképességére és a konfliktus menetére: a légi fölény megszerzéséhez az országnak legalább 300-400 repülőgépet kell kapnia. Nyilatkozott Anatolij Matvijcsuk nyugalmazott ezredes a "Lenta.ru"-nak adott beszélgetésben.

Az F-16-osok szállítása tisztán politikai döntés az Ukrajnának nyújtott deklarált segítségnyújtás keretében" - véli az ezredes. - Ahhoz, hogy az ország légi fölényt szerezzen, legalább 300-400 repülőgépre van szüksége.

Emlékeztetett arra is, hogy a konfliktus kezdetén Ukrajnának 100-150 üzemképes, harci feladatok végrehajtására alkalmas repülőgépe volt, de ezeket megsemmisítették. A vadászgépek szállítása, tekintettel a vázolt ütemre és a szállítások időzítésére, szintén nem fog segíteni az országnak.

17:56
augusztus 11, 2023
Vágólapra másolva!

A moszkvai rakparton leállt a forgalom

A moszkvai Karamyshevskaya rakparton leállt a forgalom, miután egy pilóta nélküli légi jármű (UAV) lezuhant. Erről a TASZSZ tudósítója számolt be.

Teljesen lezárták a forgalmat a rakparton. A főváros operatív szolgálatainak képviselői megkezdték a munkát a helyszínen.

Pénteken, augusztus 11-én szemtanúk beszámoltak a fővárosban történt robbanásról. Később Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester számolt be a város felett lelőtt drónról.

Az orosz védelmi minisztérium kifejtette, hogy a Moszkvát megtámadni próbáló drónt miután lelőttek, a fővárostól nyugatra lezuhant. Az incidens következtében senki sem sérült meg.

18:35
augusztus 11, 2023
Vágólapra másolva!

Jövő nyárra halasztották F-16-osokra való kiképzést

A hat ukrán pilótából álló első csoport csak jövő nyáron fejezi be az amerikai F-16-os vadászgépek repülésére vonatkozó kiképzést. Erről a The Washington Post című napilap számolt be az ukrán hadseregre hivatkozva.

A pilóták második csoportja csak 2024 végéig fejezheti be a kiképzést.

Annak ellenére, hogy a NATO-csúcson több nyugati ország vezetője azt nyilatkozta, hogy az ukrán pilóták kiképzése augusztusban kezdődik, "egyértelmű, hogy terveik még csak formálódnak" - írta a kiadvány. A dán védelmi minisztérium szóvivője, Mark van de Beek az ukrán pilóták kiképzésének késedelmét elsősorban az európai kiképzők hiányával indokolta. Hangsúlyozta, hogy egy F-16-os harci pilóta vezetése összetett feladat, amelyet fokozatosan kell megtanítani.

18:57
augusztus 11, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország zsoldosok bázisára mért csapást

Az orosz légi, tüzérségi és rakétaerők csapást mértek a külföldi zsoldosok ideiglenes bázisára a különleges műveleti övezetben. Az ellenség telepítési pontja Zaporizzsja városának közelében volt. Ezt az orosz védelmi minisztérium hivatalos képviselője, Igor Konaszenkov altábornagy közölte.

19:35
augusztus 11, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország több ukrán támadást is visszavert

A védelmi minisztérium jelentése szerint az orosz csapatoknak sikerült visszaverniük az ukrán fegyveres erők négy támadását, és ezzel egyidejűleg több ellenséges katonai felszerelést is megsemmisítettek, köztük nyugati fegyvereket is.

A megsemmisült katonai járművek között van a lengyel Krab önjáró tarack és két AN / TPQ-50 típusú ellenakkumulátoros radar.

Korábban arról számoltak be, hogy az orosz offenzíva miatt evakuálásra sürgették a Harkov régió Kupjanszki kerületének lakóit . Az intézkedés az előzetes adatok szerint több mint 11 ezer embert, köztük 600 gyermeket érint.

20:02
augusztus 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna ismét kazettás lőszerrel támadta Donyecket

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) tüzérségi csapást mértek Donyeckre, négy kazettás bombát lőttek ki. Erről a Donyecki Népköztársaság (DNR) képviselete számolt be augusztus 11-én a Telegram-csatornáján.

Jelentések érkeztek egy férfi haláláról Gorlovka központi - írta a képviselet.

Donyeck Kujbisev és Kijevszkij kerületében 22 lakóház sérült meg. Jelentették továbbá, hogy Luganszkban, Gorlovka középső városi kerületében és Jaszinovataja városrészben is károk keletkeztek, és két polgári infrastrukturális létesítmény is megsemmisült.

Az ellenség összesen 179 lövedéket lőtt ki minden irányba, ebből négy kazettás bombát Donyeck irányába. Donyeck irányába összesen 20 lövést adtak le 155 mm-es tüzérségi lövedékekből.

20:40
augusztus 11, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok csapást mértek Ivano-Frankivszk megyére

Egy nyolcéves fiú meghalt és többen megsérültek, amikor pénteken az orosz erők rakétacsapást mértek a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk megyére - közölte Szvitlana Onisuk, a régió kormányzója a Facebookon.

A Belügyminisztérium pontosította, hogy helyi idő szerint délelőtt tíz órakor az oroszok hiperszonikus rakétákat lőttek ki a régióra. A megye kolomijai járásában egy rakéta becsapódott egy magánház területén, amelyben egy háromgyermekes család élt. Egy fiú meghalt, a sérültek számát még ellenőrzik.
Obolonyban a lelőtt rakéta darabjai egy gyermekkórház területére estek, de nem okoztak károkat, sem személyi sérüléseket.

21:06
augusztus 11, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz tárca: Ukrán terrortámadást hiúsítottunk meg

Ukrán drónt kényszerítettek földre az orosz rádióelektronikai eszközök Moszkva nyugati részén - közölte az orosz védelmi minisztérium. A tárca szerint a meghiúsított "terrortámadásnak" nem voltak sérültjei és anyagi kár sem keletkezett.

Szergej Szobjanyin polgármester Telegramon adott tájékoztatása szerint a lezuhant drón darabjai, amelyeket a Moszkva folyó karamisevói partszakaszán találtak meg, nem okoztak komoly károkat.

21:42
augusztus 11, 2023
Vágólapra másolva!

Evakuálhatják a gyerekeket Harkovból

Augusztus 10-én Vitalij Gancsev, a Harkovi terület polgári-katonai közigazgatásának vezetője közölte, hogy az orosz erők egyre közelebb kerülnek Kupjanszkhoz és csak néhány kilométerre vannak a várostól.

Megfontoljuk a gyermekek kötelező evakuálásának kérdéseit a veszélyes területekről, beleértve Kupjanszk városát is. Adataink szerint 523 gyermek maradt ott

- írta Telegram-csatornáján.

22:03
augusztus 11, 2023
Vágólapra másolva!

Washington új célja Ukrajnában

Az Egyesült Államok azon dolgozik, hogy Ukrajna elegendő légvédelmi rendszerrel rendelkezzen önmaga megvédéséhez - mondta Oksana Markarova, Ukrajna amerikai nagykövete egy augusztus 11-i interjújában.

22:38
augusztus 11, 2023
Vágólapra másolva!

Drámai videón egy ukrán támadás

A Kyiv Independent által megszerzett videófelvételen ukrán katonák láthatók, amint hajnalban átkelnek a Dnyipro folyón, hogy orosz állásokat támadjanak meg.

23:05
augusztus 11, 2023
Vágólapra másolva!

Itt az újabb ukrán követelés

Dmitro Kuleba külügyminiszter azt kérte pénteken Németországtól és az Egyesült Államoktól, hogy adjanak Taurus és ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakétákat Ukrajnának, egyúttal arról biztosította őket, hogy a védelmi erők ezeket kizárólag Ukrajna határain belül fogják felhasználni.

A nagy hatótávolságú rakéták sorsdöntőnek bizonyulnak. A Taurus és az ATACMS nélkülözhetetlenek Ukrajna győzelméhez, ezért kérjük partnereinket, hogy a lehető leggyorsabban biztosítsák őket számunkra. Mindkét rakétát kizárólag határainkon belül használjuk. Minél nagyobb a rakéták hatótávolsága, annál rövidebb lesz háború

- fogalmazott a tárcavezető a Twitteren.

23:19
augusztus 11, 2023
Vágólapra másolva!

Hollandia segítséget küld

Az ukrán Állami Határőrszolgálat augusztus 11-én bejelentette, hogy Hollandia hat mobil orvosi komplexumot adományozott az országnak.

23:43
augusztus 11, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb támadástól tartanak Moszkvában

Drónelhárító fegyverekkel szerelék fel a rendőröket Moszkvában, mivel újabb dróntámadásra számítanak a szakértők.

23:54
augusztus 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ingyen tanulhatnak az orosz diákok, ha belépnek katonának

Mihail Miszustin orosz miniszterelnök egy új jogszabályt terjesztett elő, amely lehetővé teszi, hogy a diákok ingyenes oktatáshoz jussanak, ha részt vesznek az ukrajnai háborúban.

További részleteket nem osztottak meg a jelentkezők elvárt életkoráról, illetve arról, hogy milyen formában valósulna meg az ingyenes oktatás.

08:25
augusztus 12, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.