Minden eddiginél súlyosabb orosz rakétacsapás, Ukrajna az összeomlás szélén

politics defence armament Horizontal orosz ukrán háború
Egy ukrán katona a brit hadsereg észak-angliai kiképzőközpontjában
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 466. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül25 bejegyzés
07:57
június 04, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

08:09
június 04, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: A hála minidig fontos

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legutóbbi videóüzenetében arra összpontosított, hogy köszönetet mondjon azoknak, akik az ország védelméért harcolnak, és úgy jellemezte őket, mint "legerősebb, legbátrabb és legpontosabb embereink ezrei".

Egyenként megnevezett néhány katonát, megdicsérte őket erőfeszítéseikért. Azt mondta: „Köszönet mindenkinek, aki Ukrajnáért harcol. Köszönet mindenkinek, aki folyamatosan képzi katonáinkat, és mindenkinek, aki ellátja hőseinket sérüléseik után. És arra kérek mindenkit: ne felejtsetek el személyesen köszönetet mondani harcosainknak!"

08:18
június 04, 2023
Vágólapra másolva!

Lelőttek az oroszok egy drónt a Kím-félszigeten

Egy orosz tisztségviselő szerint egy drónt lőttek le a krími Dzsankojnál. Oleg Krjucskov azt mondta: Egy lakónegyedben több ház ablakai megsérültek, de nagyobb károk nem keletkeztek. Minden szolgáltatás működik.

Oroszországnak van egy katonai légibázisa Dzsankoj közelében.

08:43
június 04, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. június 3-án az ukrán-magyar határszakaszon 6585 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6845 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 61 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. június 3-án 49 ember, köztük 21 gyerek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

09:14
június 04, 2023
Vágólapra másolva!

Jól működött a Kijev körüli légvédelem

Az ukrán légvédelmi rendszerek a vasárnap hajnali órákban visszaverték a légitámadásokat Kijev közelében - közölte az ukrán főváros katonai igazgatása.

A Reuters hírügynökség arról is beszámolt, hogy a kijevi régióban több robbanás is hallatszott, amelyek úgy hangzottak, mintha légvédelmi rendszerek találnák el célpontjaikat.

09:30
június 04, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanásokat hallottak Kropivnickijban

Június 4-én kora reggel robbanások hallatszottak Kropivnickij városában – jelentette a Szuszpilne hírügynökség helyi idő szerint hajnali fél három körül. Kropivnickij város Kirovohrad megye közigazgatási központja, Kijevtől 300 kilométerre délre található. Andrij Rajkovics, a megye kormányzója felszólította a lakosokat, hogy maradjanak zárt helyen.

10:03
június 04, 2023
Vágólapra másolva!

Belgorod két területét is lőtték az ukránok

A Belgorod-vidéki Sebekinszkij és Volokonovszkij járás ukrán ágyúzás alá került az éjszaka - mondta a RIA Novosztyinak Vjacseszlav Gladkov kormányzó.

"Elég nyugtalan volt az éjszaka a Belgorod régióban. Sebekinszkij és Volokonovszkij körzeteket ágyúzták. Sok a kár. Az áldozatokról nincs információ" - írta Gladkov a Telegram csatornáján. Megjegyezte, ma már több mint négyezren vannak átmeneti szállásadó központokban a régióban, nekik minden szükséges segítséget megadnak.

10:32
június 04, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszok százezrei hagyhatták el az országot

A BBC News hosszú elemzést adott ki arról, hogy a háború tavaly februári kezdete óta mi vezethette oroszok százezreit arra a döntésre, hogy elhagyják otthonukat és feladják addigi életüket.

Az első migrációs hullám még a Krím 2014-es annektálása után indult el, majd sokan közvetlenül a háború kitörésekor döntöttek a kivándorlás mellett, főleg, akik háborút ellenző véleményük miatt a hatóságok retorziójától tartottak. A 2022 szeptemberében elrendelt katonai mozgósítás elől ismét tömegek indultak külföldre, majd egy újabb hullám, amikor idén áprilisban az orosz hatóságok bevezették az "online behívást".

Noha a Kreml hivatalosan tagadja, hogy oroszok tömegesen távoznának a besorozás elől, az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma úgy becsüli, hogy csak 2022-ben 1,3 millió ember hagyta el Oroszországot.

10:58
június 04, 2023
Vágólapra másolva!

Legalább 22 sérültje van a dnyiprói robbanásnak

Robbanás történt egy kétszintes lakóházban a közép-ukrajnai Dnyipro város közelében, egy kétéves kislány meghalt, legalább 22 ember megsérült - közölte Szerhij Liszak, a régió kormányzója. "Öt gyereket megsebesített az ellenség a podgorodnói közösségben. Három fiú állapota súlyos. A 11 és 17 éves lányok állapota kielégítő, ambuláns kezelésben részesülnek. A felrobbant ház romjai alatt a mentők tovább kutatnak emberek után" - mondta a kormányzó.

11:36
június 04, 2023
Vágólapra másolva!

Bahmut: Oroszország 48 cm-enként vesztett egy katonát

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériumának számításai szerint a Bahmutért vívott csatában minden 48 centiméternyi terület megszerzéséért egy orosz katona elesett vagy megsebesült.

Oroszország a múlt hónap végén foglalta el a várost a Wagner-zsoldoscsoport segítségével. Mostanra a csoport fegyvereseinek 99%-a távozott a városból, a megszállást a reguláris orosz csapatokra hagyták.

Az amerikai székhelyű Institute For The Study Of War (ISW - Háborúkutató Intézet) egy orosz katonai blogger jelentése alapján azt közölte, hogy az orosz és az ukrán erők most is pozíciós bevetéseket hajtanak végre Bahmut északi és déli szárnyán. Az ukrán erők megerősítik a védelmi vonalaikat, mert az orosz erők arra törekednek, hogy június 5-én – a Wagner kivonulását követően – újraindítsák támadóerőiket."

12:10
június 04, 2023
Vágólapra másolva!

Nem kérnek a barátságtalan újságírókból

A "barátságtalan országok" újságíróit kitiltják Oroszország éves üzleti eseményéről, a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumról, ahol korábban rendszeresen felszólalt Vlagyimir Putyin elnök, hogy bemutassa az orosz gazdaságot a globális befektetőknek.

Az akkreditációs kérelmek elutasítását Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője is megerősítette a TASS orosz állami hírügynökségnek.

12:46
június 04, 2023
Vágólapra másolva!

Prigozsin már a Kreml frakcióit bírálja

A Kreml frakciói "rombolják az orosz államot" azzal, hogy ellentétet próbálnak szítani a csecsen harcosok és Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér között. A vita épp megoldódott, de "Pandora szelencéje már nyitva van" - mondta a zsoldosfőnök.

Anélkül, hogy bárkit személyében megnevezett volna, annyit mondott, hogy "ha folytatják megosztó taktikájukat, a pokolba kell fizetniük".

Prigozsin ismét beszélt Szergej Sojgu védelmi miniszterről és a hagyományos hadseregről, „káosznak" nevezve a minisztériumot, és azt állította, hogy „de-facto nem létezik".

A védelmi minisztérium nem reagált a kijelentésre. Sem Sojgu, sem Geraszimov vezérkari főnök nem kommentálta a nyilvánosság előtt Prigozsin megjegyzéseit.

13:29
június 04, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin érzelmi alapon dönthetett a Kijev elleni támadásokról

Sean Bell a brit Sky News katonai elemzője szerint Vlagyimir Putyin Kijev elleni támadásai azt mutatják, hogy az orosz elnök érzelmei felülírják a katonai stratégiát. A szakértő úgy látja: nyilvánvalóan a Moszkva elleni dróntámadásokra akar reagálni az orosz vezetés, amikor Kijevet támadja, ugyanakkor az ukrán főváros légvédelme alapvetően jól működik, így az oda irányuló támadások csak apasztják az ország egyre csökkenő ballisztikus rakétakészletét.

Az elemző szerint az orosz hadseregben nem működik a rakéták műholdas célravezetése, amire a Nyugat technológiafejlesztés és kiképzés terén nagy hangsúlyt fektetett, ezért a nehezen elérhető, de nagy katonai eredményeket ígérő precíziós rakétakilövések helyett Moszkva azt teszi, amit tud - civileket céloz meg.

14:32
június 04, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna tervei sínen maradtak

Ukrajna ellentámadási tervei sínen maradtak – mondta Volodimir Havrilov védelmi miniszter-helyettes a Reutersnek, annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben országszerte példátlan hullámú rakéta- és dróntámadások történtek.

15:17
június 04, 2023
Vágólapra másolva!

Volt amerikai tábornok: Az ukrán tervek sikeresek lehetnek

Ukrajna ellentámadási terve „nagyon lenyűgöző" és sikeres is lehet – mondta David Petraeus tábornok a BBC Radio 4 Today című műsorában, hozzátéve, hogy az ukránok „elhatározták, hogy felszabadítják országukat". Petraeus, aki a CIA élén állt, és nemzetközi erőket vezetett Irakban és Afganisztánban, nemrég Kijevben járt, találkozott Volodimir Zelenszkij elnökkel is.

16:03
június 04, 2023
Vágólapra másolva!

Kirgizisztán együttműködne az EU-val

Kirgizisztán elnöke kijelentette, hogy a volt szovjet köztársaság kész együttműködni az EU-val. Szadir Japarov, akinek országa Moszkva szövetségese, azt mondta: „Kirgizisztán kész együttműködni az Európai Unióval a közös problémák megoldása, a párbeszéd ösztönzése és a tartós megoldások megtalálása érdekében".

16:59
június 04, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna új mozgósítási módszert talált ki

Már az élelmiszersegélyért sorban állók közül mozgósít az ukrán hadsereg a herszoni régió Kijev által ellenőrzött részében – mondta a RIA Novosztyinak az orosz bűnüldöző szervek egyik munkatársa a Területi Toborzási és Szociális Támogatási Központ forrásaira hivatkozva.

Elmondása szerint június óta az összes toborzóközpont szóbeli utasítást kapott "a Dnyeper teljes jobb partján, hogy minden embert, aki a humanitárius segélyek elosztóhelyére érkezett, ki kell venni a sorokból és a frontra kell küldeni".

Korábban egy oroszbarát földalatti aktivista a szomszédos Mikolajiv régióból azt mondta a RIA Novosztyinak, hogy Mikolajivban minden férfit válogatás nélkül vittek el az utcáról az ukrán fegyveres erők mozgósítási pontjaira.

17:49
június 04, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb orosz rakétacsapás

Tegnap este az Orosz Föderáció Fegyveres Erői (AF) nagy hatótávolságú fegyverekkel indítottak csoportos támadást az Ukrajnában lévő katonai repülőterek ellen. 

Parancsnokságokat, radarállásokat, ukrán légiközlekedési eszközöket, valamint fegyvereket és lőszereket tartalmazó raktárokat találtak el  

– mondta a katonai osztály hivatalos képviselője, Igor Konasenkov altábornagy.

18:34
június 04, 2023
Vágólapra másolva!

4000 embert evakuáltak az oroszok

Több mint 4000 embert helyeztek át ideiglenes szállásra a partizántámadások által megtámadott orosz régióban – közölte egy tisztviselő.

Vjacseszlav Gladkov kormányzó szerint 600 gyerek van azok között, akiket evakuáltak Belgorodból, amelyet az Oroszország szabadsága milícia az elmúlt napokban kétszer is megtámadt.

18:38
június 04, 2023
Vágólapra másolva!

Kilenc drón indult a Krímbe

Egy orosz tisztségviselő szerint a krími légvédelem egyik napról a másikra kilenc drónt akadályozott meg abban, hogy célpontjait eltalálják.

Szergej Aksjonov elmondta, hogy öt embert lelőttek, négyet pedig elakadtak a Moszkva 2014-ben elcsatolt félszigeten.

Egy ház előtt egy fel nem robbant drónt találtak, ami miatt 50 embert evakuáltak a környékről.

19:10
június 04, 2023
Vágólapra másolva!

A milíciák határidőt tűztek ki a fogolycserére

Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzónak 14 óráig kell találkoznia az orosz milíciákkal, akik azt mondják, hogy elfogtak két orosz katonát.

A Telegramon közzétett videón egy magát az Orosz Önkéntes Hadtest parancsnokának kiadó férfi jelent meg két foglyal, akik közül az egyik sérültnek tűnt, és műtőasztalon feküdt.

"Ma 17 óráig (helyi idő szerint) lehetősége van arra, hogy fegyverek nélkül kommunikáljon, és hazavigye a két orosz katonát, akiket Ön és politikai vezetése mészárlásra küldött" – olvasható az RVC és az Oroszországi Szabadság Légió közös közleményében.

Gladkov vagy Moszkva részéről nem érkezett azonnali reakció.

19:27
június 04, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna ismét Oroszországot támadja

A Belgorodi területen lévő Novaja Tavolzhanka településen harc folyik egy ukrán szabotázs- és felderítőcsoporttal (DRG). Erről a régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov számolt be Telegram-csatornáján.

 

Valójában egy DRG-vel érkeztek, Novaja Tavolzankában most harc folyik  

– mondta a hatóságok képviselője.

Május 22-én szintén szabotőrök beszivárgását jelentették a Belgorodi területre, és terrorellenes műveletet rendeltek el a régióban. Később az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a szabotőrcsoport tagjait feltartóztatták és legyőzték.

20:40
június 04, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán inváziót vertek vissza az oroszok

Az orosz hadsereg tüzérségi csapást mért egy ukrán szabotázs- és felderítő csoportra (DRG) a Belgorodi területen lévő Novaja Tavolzhanka falu közelében – számolt be az orosz védelmi minisztérium.

A katonai tárca szerint a Nyugati Katonai Körzet határvédelmi egységei és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat határszolgálatának egységei észlelték a kísérletét, hogy átkeljenek a folyón e település közelében.

„Tüzérségi csapást mértek az ellenségre. Az ellenséget visszavonult" – áll a hivatal Telegram-csatornájának közleményében.

21:12
június 04, 2023
Vágólapra másolva!

Az atomerőmű közelében támadnak az ukránok

Az Ukrán Fegyveres Erők (APU), köztük lengyel zsoldosok, kísérletet tettek a Zaporozsjei front áttörésére a Vremevszkij-párkány környékén, de az orosz erők visszaszorították őket. Ezt Vlagyimir Rogov „Oroszországgal vagyunk" mozgalom elnöke jelentette be a Telegram csatornáján.

Elmondása szerint a fő ellenségeskedés Novodarovka és Rovnopol településeken bontakozott ki.

Az ukrán fegyveres erők nem tudtak 400 méternél tovább haladni – állítja Rogov.

21:47
június 04, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt mondták az amerikaiak az ellentámadásról

Az Egyesült Államok megjósolta Ukrajna ellenoffenzívájának sikerét, és azt is kijelentette, hogy nem áll szándékában megítélni az országot e hadművelet eredményei miatt. Ezt Jake Sullivan, az Egyesült Államok elnökének nemzetbiztonsági tanácsadója mondta a CNN-nek adott interjújában.

Az ellentámadás lehetséges eredményeiről szólva hangsúlyozta, hogy „ez nem vizsga", ezért Kijevet nem ítélik el. Ráadásul Washington továbbra is támogatni kívánja Ukrajnát abban, hogy érdemi eredményeket érjen el a harctéren.