190 ezer menekültet toloncol ki Németország

Események

Migráns, Horvátország
Migránsok a szerb-horvát határnál fekvő horvát Bapska közelében
Vágólapra másolva!
Az elutasított menedékkérők kitoloncolására vonatkozó szabályok további szigorítását tervezi a német kormány, a szálláson és az élelmen kívül minden más támogatást megvonnak az érintettektől, és rövid úton kitennék őket az országból. Eközben Magyarország Szlovéniával, Horvátországgal és Szerbiával közös határszakaszain teljes nyugalom van, a szlovén parlament pedig engedélyezte a katonák kivezénylését a határ védelmére. Kövesse az eseményeket percről percre az Origóval!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül46 bejegyzés
13:00
október 21, 2015
Vágólapra másolva!

Felülvizsgálják a befogadottakat

A német kormány szűkíteni akarja a kitoloncolás elleni jogorvoslat lehetőségét, és megvizsgálja, hogy miként lehet csökkenteni az eredetileg elutasított, de valamilyen - például egészségi - ok miatt mégis befogadott menedékkérők számát.

13:03
október 21, 2015
Vágólapra másolva!

Katonai repülőkkel

A kitoloncolások hatékonyabb végrehajtásához Németország tárgyalásokat kezd a származási országokkal, és az elutasított menedékkérők hazaszállításához polgári repülőgépek mellett a német hadsereg szállítógépeit is igénybe vehetik a berlini vezetés tervei szerint.

13:04
október 21, 2015
Vágólapra másolva!

Sokan elférnek

A német hadsereg egyik Transall szállítógépe Forrás: DPA/Ingo Wagner
13:06
október 21, 2015
Vágólapra másolva!

Csökkenő támogatás

A november 1-jén életbe lépő német menekültügyi reformcsomag 6-ról 3 hónapra korlátozza az ország elhagyására kötelező hatósági határozat felfüggesztésének maximális idejét, és aki nem távozik önként, attól a szállást és az élelmet leszámítva minden juttatást megvonnak, és eltűnését megakadályozandó nem közlik előre, hogy mikor toloncolják ki.

13:07
október 21, 2015
Vágólapra másolva!

193 500 ember

A Bild arról írt, hogy szeptember 30-i állás szerint 193 500 embert köteleztek Németország elhagyására, ami jelentős növekedés a 2014 végén feljegyzett 154 191-hez képest. Augusztus végéig mindössze 11 522 elutasított menedékkérőt toloncoltak vissza hazájába, további 21 ezren pedig önként teljesítették az ország elhagyására kötelező határozatot.

13:09
október 21, 2015
Vágólapra másolva!

Rendkívüli csúcs

Rendkívüli csúcstalálkozót hívott össze vasárnapra Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, amelyre a nyugat-balkáni migrációban érintett országok vezetőit, köztük a magyar miniszterelnököt is meghívta. A találkozó célja, hogy az érintett országok megállapodjanak olyan "operatív következtetésekről", amelyeket azonnal meg lehet valósítani.

Részleteket itt olvashat.

13:17
október 21, 2015
Vágólapra másolva!

Szlovén katonák

A szlovén parlament szerda hajnalig tartó vita után felhatalmazta a hadsereget arra, hogy segítséget nyújtson a rendőrségnek az ország határainak megvédésében a Szlovéniába érkező közel-keleti menekülthullám közepette. A katonák a rendőrökkel együtt fognak járőrözni, hozzájuk hasonlóan intézkedhetnek a migránsokkal szemben, korlátozhatják is az emberek szabad mozgását, illetve közreműködhetnek tömegek megfékezésében, amit az eddig hatályos törvény nem tett lehetővé számukra.

13:19
október 21, 2015
Vágólapra másolva!

Nyugodt a magyar határ

Magyarország Szlovéniával, Horvátországgal és Szerbiával közös határszakaszain teljes nyugalom van - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György megjegyezte, ezzel együtt a magyar kormányzat figyelemmel kíséri, mi történik a határ túloldalán. A jövő héten többoldalú rendőrfőkapitányi találkozó lesz Bécsben, ahol egyeztetik a határbiztonsággal kapcsolatos rendészeti feladatokat.

13:28
október 21, 2015
Vágólapra másolva!

Nem kell szűrni

Magyarországon nem kell elrendelni kötelező szűrővizsgálatot a menedékkérők körében, mert jelenleg nem olyan a helyzet, amely indokolná a migráció miatti veszélyhelyzet kihirdetését. Erről az országos tiszti főorvos beszélt az M1 aktuális csatorna szerda délelőtti műsorában.

13:46
október 21, 2015
Vágólapra másolva!

18 afgánt csempésztek

Vádat emelt az ügyészség három bolgár állampolgár ellen, akik 18 afgánt kíséreltek meg Németországba csempészni - közölte a fővárosi főügyész. Az előzetes letartóztatásban lévő vádlottak embercsempészés minősített bűntette miatt kerülnek bíróság elé, amelynek büntetési tétele egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés lehet.

13:49
október 21, 2015
Vágólapra másolva!

Mindent felgyújtanak

Takarókkal, ruhákkal, ágakkal és minden, a közelükben található éghető dologgal táplálták a tüzeket a migránsok a szerb-horvát határ melletti Berkasovóban, hogy átvészeljék a hideg éjszakát - jelentette a szerb közszolgálati televízió.

13:51
október 21, 2015
Vágólapra másolva!

Hideg volt az éjszaka

Az éjszaka csupán 2-3 Celsius-fok volt a szerb-horvát határ melletti Berkasovóban. Az ott éjszakázó mintegy 3500 ember igyekezett sátrakba bújni, és a segélyszervezetektől kapott takarókkal, illetve hőszigetelő fóliákkal próbálta melegíteni magát, azok viszont, akiknek nem jutott sátor, a szabad ég alatt aludtak, és sokan tüzet is gyújtottak.

Horvát rendőrök és migránsok a szerb-horvát határt elválasztó kerítésnél a horvát Bapska közelében Forrás: MTI/AP/Darko Vojinovic
13:57
október 21, 2015
Vágólapra másolva!

Tábor az orosz határon

A menedékkérők folyamatos érkezése miatt tranzittábort létesít Oroszországgal közös határán Norvégia. Kirkenes városánál, egy volt laktanyában regisztrációs központot és szükségszállást alakítanak ki a storskogi határátkelőnél és annak környékén az ország területére lépő migránsok számára. Becslések szerint az év eleje óta nagyjából 1500, többségében szíriai menedékkérő érkezett az északi sarkköri orosz határon át Norvégiába.

14:04
október 21, 2015
Vágólapra másolva!

Tűz pusztított

Tűz pusztított a szlovéniai Brežice menekülttáborában, írja a Večernji List. A szlovén katasztrófavédelem szerint sátrak égtek. Nem ez volt az első tűz a táborban: a menekültek gyakran melegednek tábortüzeknél, és ezek néha belekapnak a sátrakba is.

14:05
október 21, 2015
Vágólapra másolva!

Videó a tűzről

14:13
október 21, 2015
Vágólapra másolva!

Elrepültek Finnországba

Eritreai és szíriai menekülteket szállítottak szerdán Olaszországból Finnországba és Svédországba. Korábban már másik tizenkilenc bevándorlót helyeztek át Olaszországból az európai uniós tagállamok közötti elosztási rendszer keretében. A Ciampino római repülőtérről 68 menekült indult el, közöttük több család is volt. A csoportot Angelino Alfano olasz belügyminiszter búcsúztatta.

14:17
október 21, 2015
Vágólapra másolva!

Nincsenek sérültek

A szlovéniai Brežice menekülttáborában keletkezett tűzvészben senki sem sérült meg. A sátrak kétharmada leégett, a lángok továbbterjedését a tűzoltók megakadályozták.

14:18
október 21, 2015
Vágólapra másolva!

Hétezren egy nap alatt

Szakadatlanul érkeznek a migránsok Horvátországba, a kelet-szlavóniai sátortáborba, ahonnan a horvát hatóságok vonattal és buszokkal folyamatosan szállítják őket a szlovén határra. A horvát belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta 208 ezer illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt. Horvátország területére - a kelet-szlavóniai Bapska és Tovarnik körzetébe - hétfő éjféltől kedd 21 óráig csaknem 7000 migráns érkezett.

14:29
október 21, 2015
Vágólapra másolva!

Méteres lángok

14:38
október 21, 2015
Vágólapra másolva!

Ez nem lehet a jövő

Problematikus fejleménynek nevezte az Európai Unió soros elnökségét betöltő Luxemburg bevándorlásért is felelős külügyminisztere a szlovén parlament döntését arról, hogy a hadsereg felhatalmazást kapott a segítségnyújtásra az ország határainak megvédésében. Jean Asselborn a Deutschlandfunk német közszolgálati rádiónak adott szerdai interjújában úgy fogalmazott, "ez nem lehet a jövő Európája".

14:44
október 21, 2015
Vágólapra másolva!

Hamis papírokkal

Százötven migránst fordítottak vissza az osztrák–szlovén határról, és küldtek vissza Szlovéniába kedden – közölte a karintiai rendőrség szóvivője. Azoktól tagadták meg a beutazást, akik hamisított dokumentumokkal próbáltak bejutni az országba. A szlovén hatóságok gondoskodnak visszaszállításukról a szlovéniai Jesenicébe.

14:45
október 21, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb százezrek jöhetnek

További 350 ezer szíriai menekült érkezésére számít Törökország az Aleppó környékén zajló heves harcok miatt. A tömeg még hétvége előtt megindulhat - írta szerdán a Hürriyet című napilap hivatalos forrásokat idézve. A szíriai türkmén kisebbség egyik képviselője a török újságnak elmondta, hogy Aleppó déli körzetéből már mintegy 50 ezren indultak útnak Törökország felé.

15:39
október 21, 2015
Vágólapra másolva!

Segítsetek! Segítsetek!

Sürgős állami akciótervet követel nyolcszáz francia közéleti személyiség Calais-ban, a Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő Csatorna-alagút francia oldalának közelében kialakult illegális bádogvárosban élő mintegy 6 ezer migráns méltatlan körülményeinek javítására. A Libération című baloldali napilapban szerdán közzétett felhívásukban az aláírók - köztük Jeanne Moreau színésznő, Eric Cantona volt labdarúgó, színész, Jean-Luc Godard, Jean-Pierre Dardenne, Michel Hazanavicius filmrendezők, Thomas Piketty közgazdász - kifogásolják, hogy a hatóságok teljesen magukra hagyták a helyiek által csak dzsungelnek nevezett illegális sátortáborban élőket.

15:42
október 21, 2015
Vágólapra másolva!

Ilyen az új dzsungel

A sátortábor Calais-nál Forrás: AFP/Philippe Huguen
15:44
október 21, 2015
Vágólapra másolva!

Már Cipruson is

Nagy-Britannia ciprusi légitámaszpontjánál ért partot szerdán 140 menekült - közölte Londonban a brit védelmi minisztérium. A migránsok - akiknek állampolgársága egyelőre nem ismert - két hajón érkeztek szerda reggel a brit királyi légierő Akrotiri térségében működő támaszpontjára. Éppen ezen a támaszponton állomásoznak azok a Tornado típusú harci repülőgépek, amelyek részt vesznek az Iszlám Állam nevű dzsihádista terrorszervezet iraki állásai elleni nemzetközi légi hadműveletekben.

15:52
október 21, 2015
Vágólapra másolva!

LMP: Kell a kvóta

Az LMP szerint diplomáciai szempontból katasztrofális lehet a menekültügyi kvótarendszerről szóló uniós belügyminiszteri tanácsi döntés megtámadása, ha ugyanis a magyar kormány "tovább ugrál", Németország és Ausztria akár százezres nagyságrendben toloncolhat vissza menekülteket az országba.

16:03
október 21, 2015
Vágólapra másolva!

Szijjártó Moszkvában

Megállapodásra van szükség a transzatlanti közösség és Oroszország között, ez kell a szíriai háború lezárásához és a bevándorlási válság megoldásához - mondta Szijjártó Péter a moszkvai tárgyalásairól.

16:11
október 21, 2015
Vágólapra másolva!

Mégis erre jönnek?

Ha Horvátország is megépíti a falat a szerb–horvát határon, a menekülteknek új útvonalat kell keresniük, írja a Vecernji list. A horvát lap szerint kézenfekvő lenne, hogy Szerbiából Romániába menjenek, ahonnan Magyarországon keresztül szállítanák őket a nyugat-európai államokba. A menekültek Belgrádból Versec vagy Becskerek (Zrenjanin) és Kikinda felé mehetnének, majd Románián keresztül érnének Magyarországra. Ezen az útvonalon egyszerűbb lenne utazniuk, és elkerülnék a Kárpátokat is. Kikinda a határ közelében fekszik, ha erre mennek, Romániának egyszerű lenne megszervezni a szállításukat Kiszomborig, ráadásul elkerülhetnék a Temesvárt is.

16:12
október 21, 2015
Vágólapra másolva!

A lehetséges új útvonal

A Vecernji list elemzése szerint ez lehet a menekültek új útvonala:

16:51
október 21, 2015
Vágólapra másolva!

Szolgálatban a szlovák rendőrök

Egy szlovákiai rendőr magyar rendőrökkel és katonákkal a magyar-szerb határon, Mórahalom térségében Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
17:38
október 21, 2015
Vágólapra másolva!

Bárki megvédheti magát

Minden országnak joga van úgy megvédenie a határait, ahogy jónak látja - mondta Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő. A köztársasági elnök arra reagált, hogy a szlovén parlament engedélyezte a katonaság kivezénylését a szlovén-horvát határra. "Erre nem szabad úgy tekinteni, mintha támadást intéztek volna Horvátország ellen" - mondta, majd hozzáfűzte: a szlovénok egyszerűen védik a schengeni határokat és saját területüket.

17:50
október 21, 2015
Vágólapra másolva!

Hol vagyok? Van wifi?

A medium.com a Leszbosz szigetén dolgozó önkénteseket kérdezve összeállította az Európába érkezett migránsok leggyakoribb kérdéseit: Hol vagyok? Van wifi? Hol vehetek ételt és vizet? Hol tudom megszoptatni a babát? Honnét indul a busz Németországba? Van itt taxi? Hogyan lehet regisztrálni? Miért kell az ujjlenyomat? Meddig kell még itt maradni? Hol tudok pénzt váltani? 

17:54
október 21, 2015
Vágólapra másolva!

Próbáld meg inkább Dániát!

Már a paródiája is megszületett annak az angol nyelvű nyílt levélnek, amelyben kedden a holland kormány azzal fordult a potenciális bevándorlókhoz, nincs elegendő férőhely a befogadó központokban, így kezdetben sportlétesítményekben vagy sátrakban helyezhetik el őket, és a menedékkérelmek elbírálása akár fél évig is eltarthat. A holland szatirikus tévében azt mondják, a holland társadalmat megosztotta a menekültválság, nem tudják garantálni az érkezők biztonságát, ezért nekik azt ajánlják: inkább menjenek Dániába.

18:00
október 21, 2015
Vágólapra másolva!

Menekültválság: eddig hatvanmilliárd forintba került

Eddig több mint 60 milliárd forintba került az államnak a migránshelyzet kezelése - mondta Vigh László fideszes országgyűlési képviselő szerdán Rédicsen. A zalai politikus a magyar-szlovén és a magyar-horvát határon, Rédicsen és Letenyén személyesen gyűjtött tapasztalatokat, azt követően újságíróknak elmondta: a határok megvédéséről szóló kormánydöntés beváltotta a reményeket, bár sokan szkeptikusok voltak, hogy ezt az óriási migránstömeget visszatartja-e a kerítés. 

18:07
október 21, 2015
Vágólapra másolva!

Nem akarunk folyosót

Sajtótájékoztatót tart Kovács Zoltán kormányszóvivő a horvát, szlovén, osztrák és magyar rendőri vezetők bécsi egyeztetéséről. Magyarország ezen egyértelművé tette, hogy semmilyen olyan javaslatot nem támogat, amely arra irányul, hogy a biztonsági határzár által lezárt területeken keresztül folyosókat nyissanak. 

"Nem véletlenül építettünk biztonsági határzárat" – mondta a kormányszóvivő. 

18:10
október 21, 2015
Vágólapra másolva!

Zárt tranzitzónák kellenek

Kovács Zoltán szerint a rendőri vezetők abban megegyeztek, hogy a menekültválságot a görög-török határsáv őrzésével lehetne megoldani. A hotspotokkal kapcsolatban arra jutottak, hogy a tranzitzónáknak zártan kell működniük. Fontos, hogy csak azok mehessenek tovább, akikről bebizonyították, hogy joguk van a menedékstátuszra - tette hozzá. 

18:11
október 21, 2015
Vágólapra másolva!

A csehek és a lengyelek is segítenek

Magyarország a jövő héten a csehekkel, majd később a lengyelekkel is aláírja a határőrizetről szóló rendőri együttműködést - jelentette ki Kovács Zoltán. A kormányszóvivő hozzátette, hogy ha szükség van rá, Magyarország is kiveszi a részét a menekültek visszaszállításában. 

18:13
október 21, 2015
Vágólapra másolva!

Panzióban is laktak a katonák

Kovács Zoltán kérdésre válaszolva elmondta, hogy a déli határszakaszokon szolgálatot teljesítő katonák között nem tesznek különbséget, mindenkit ott szállásolnak el, ahol van hely. Ezért fordulhatott elő, hogy valaki laktanyába került, valaki pedig szállodába. "Én például egy panzióban kaptam helyet" - mondta a szóvivő. 

18:24
október 21, 2015
Vágólapra másolva!

A kormány célja a migránsok visszafordítása

Európa lakossága túlnyomó részt támogatja a magyar kormány intézkedéseit - mondta Orbán Viktor miniszterelnök újságírók kérdésére válaszolva szerdán Madridban, amikor megérkezett az Európai Néppárt kongresszusára. "Schengen egy érték, amelyet védenünk kell" - hangsúlyozta a magyar kormányfő, és megerősítette, hogy nem várható a horvát zöldhatár megnyitása, mert a magyar kormány célja, hogy a migránsokat visszafordítsa, a jelenlegi migrációs hullám ugyanis megsemmisítheti Európát.

18:45
október 21, 2015
Vágólapra másolva!

Lángol egy befogadóállomás

Lángol egy befogadóállomás a horvát-szlovén határ közelében lévő szlovéniai Brezicében szerdán. A tűzben több mint húsz sátor leégett. A négyszáz ember befogadására alkalmas sátortáborban 1750 ember tartózkodott. Személyi sérülésről nem érkezett hír. Forrás: MTI
18:47
október 21, 2015
Vágólapra másolva!

Röszke 2: nyitás csütörtökön

Valamivel több, mint egy hónapos zárva tartás után csütörtökön újra megnyitják a régi, 5-ös úton fekvő Röszke 2 határátkelőhelyet Magyarország és Szerbia között - közölte a szerb belügyminisztérium szerdán. 

18:52
október 21, 2015
Vágólapra másolva!

Ilyen még nem volt

Európa sosem állt még szemben olyan súlyos kihívásokkal, mint most, az európaiak pedig válaszokat várnak e kihívásokra - mondta Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke szerdán a szervezet kétnapos madridi kongresszusát megnyitó beszédében.

19:14
október 21, 2015
Vágólapra másolva!

Aggódnak a németek

Németországban a lakosság többsége mélyülő aggodalommal figyeli a szűnni nem akaró menekültáradatot, és úgy látja, a politikának elképzelése sincs arról, hogy miként lehetne kezelni a helyzetet. A többség szerint elengedhetetlen a befogadható menekültek maximális számának kijelölése, és majdnem minden második ember szerint a német sajtó egyoldalúan tudósít a menekültválságról - mutatta ki egy szerdán ismertetett felmérés.

19:17
október 21, 2015
Vágólapra másolva!

Gyalog vágtak neki

Mintegy ezerötszáz menekült áthatolt a rendőrségi kordonokon szerdán az ausztriai Spielfeldnél található befogadóállomáson, és gyalog elindult Graz felé - közölte a helyi rendőrség.

20:00
október 21, 2015
Vágólapra másolva!

EP-adomány a MigSzol csoportnak

Több mint huszonötezer eurót, vagyis hét és félmillió forintot gyűjtött össze az Európai Parlament szociáldemokrata frakciója a menekültkrízis kezelésében résztvevő európai civil szervezeteknek. Az S&D-frakció vezetőségéhez beérkezett nemzeti javaslatok alapján az összeget négy civil csoport kapja: a „Világ orvosai” nemzetközi szervezet, a görög KEAN, az olasz Porta Aperta, illetve a magyarországi MigSzol-csoport.

20:05
október 21, 2015
Vágólapra másolva!

Ételosztás a határon

Menekültek vöröskeresztes aktivisták által osztott élelemért nyúlnak át egy kerítésen a horvát-szlovén határ közelében lévő szlovéniai brezicei befogadóállomáson szerdán. Forrás: MTI