Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Izgalmasnak tűnt, de Obama simázott - így zajlott az amerikai elnökválasztás

Események

Vágólapra másolva!
Barack Obama nyerte meg az amerikai elnökválasztást, a hivatalban maradó elnök az elektori szavazatok alapján magabiztos győzelmet aratott Mitt Romney felett. Obama győzelmi beszédében kiemelte, hogy a legjobb még hátravan az Egyesült Államok számára, de az elemzők szerint továbbra is nagy harcot kell majd vívnia a republikánus többségben maradó kongresszussal azért, hogy az ország elkerülje a recessziót. Az elnökválasztással párhuzamos több más kérdésben is szavaztak Amerikában, Kaliforniában például érvényben maradt a halálbüntetés, míg több államban legalizálták a marihuánát.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül224 bejegyzés
01:07
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Legyen jövőképe az új elnöknek

A CNN azt írja, hogy a választók 60 százaléka szerint a gazdaság a legfontosabb kérdés, 17 százalékuk szerint pedig az egészségügy. A választók közel harminc százaléka szerint a legfontosabb tulajdonsága az elnökjelöltnek, hogy legyen jövőképe, de a listán van még, hogy egyezzen a választóval az értékrendje, legyen erős vezető és törődjön az emberekkel. A válaszadók 51 százaléka szerint Mitt Romney jobban tudná kezelni a gazdaságot, míg 52 százalékuk azt mondta, hogy Obama jobban ismeri az embereket.

01:09
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

A kiszivárogtatásoktól tartanak a tévék

Új kihívásokkal kell szembesülnie a választásról tudósító tévécsatornáknak: megakadályozni azt, hogy a különböző exit poll eredmények kiszivárogjanak az internetre a közösségi médián keresztül. A legnagyobb tévécsatornák megállapodtak abban, hogy visszatartják a felméréseiket addig, ameddig nem zárul le egy szavazás egy adott államban.

A kiszivárgásoktól a két párt stratégái is tartanak, ugyanis befolyásolhatná a szavazást, ha urnazárás előtt értesülnének a szavazók a valószínűsíthető végeredményről. "Ha valakinek van aznapra hét elintéznivalója, és ha azt mondják neki, hogy a választás már eldőlt, akkor biztos, hogy a többi hat elintéznivalója elé helyezi a szavazást?" - érvel Jeff Berkowitz, egy republikánus tanácsadó.

01:16
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Kárfelmérés Sandy után - kép

Forrás: AFP/Getty Images/Allison Joyce

01:17
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Győzelmi beszédet írt Romney

Az NBC szerint Romney azt nyilatkozta, csak egy beszédet írt, az pedig győzelmi beszéd. Körülbelül 1118 szó hosszú.

01:18
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Romney meghatódott magától

Nagy pillanat volt. Ezen dolgoztunk hosszú-hosszú ideje, és látni magam az amerikai elnöki címről döntő szavazólapon megható. Remélem lehetőséget kapok a szolgálatra - mondta Romney kampányrepülőgépén újságíróknak a BBC szerint.

01:21
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Romney elégedett - kép

Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

01:22
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Indianában már zárják a szavazást

Bezártak az első szavazóhelységek Indianában, helyi idő szerint hatkor. Nem az állam összes szavazóhelysége zárt be, van, ahol hétig lehet szavazni.

01:34
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Most kell a változás

Egy gyesen levő apukát szólaltatott meg a BBC. A marylandi férfi azt mondta, azért szavazott Romneyra, mert nincs idő várni a változásokra. Obamanák négy éve volt rá, ami rengeteg idő.

01:36
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Jönnek a nem hivatalos eredmények

A Drudge Report hírportál az első urnazárásokkal egy időben, elsőként adott ki nem hivatalos, exit pollon alapuló összesítést. Eszerint Barack Obama elnök a csatatérállamok között New Hampshire-ben, Pennsylvaniában, Michiganben és Nevadában, republikánus kihívója, Mitt Romney pedig Floridában és Észak-Karolinában győzött, míg Ohióban, Virginiában, Coloradóban és Iowában egyelőre nem egyértelmű az eredmény.

01:38
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

New York szimbólumán is követhető a szavazás

1932 novemberében egy, a New York-i Empire State Buildingre szerelt fényszóró jelezte, hogy Franklin D. Rooseveltet választották meg az USA elnökének. Nyolc évvel később a CNN továbbfejlesztette az ötletet, és kékre vagy pirosra világított ki az épületet, attól függően, hogy a demokraták vagy a republikánusok nyertek. Ma este arra készülnek, hogy egy, az épületre helyezett mérőeszközzel mutatják azt, hogy a két párt aktuálisan hány elektori hellyel rendelkezik.

01:42
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Családi vacsorával melegít az estére Obama

Családi vacsorával indítja a választás estéjét Barack Obama elnök, két lánya és nagymamájuk együtt repülnek Chicagóba iskola után. A vacsorán ott lesz Obama testvére Maya, illetve sógora Craig Robinson, aki kedden együtt baseballozott az elnökkel. Rajtuk kívül az asztalhoz ül egy rakás unokahúg és unokaöcs is.

01:44
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Szalmabálákon Romneyért - kép

Forrás: AFP/Getty Images/Max Whittaker
Romney hívei Nevadában

01:48
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

A mexikóiaknál Obama a nyerő

A BBC mexikói tudósítója arról számolt be, hogy a mexikóiak szoros figyelemmel kísérik az amerikai elnökválasztást. Többségük Obamának drukkol, annak ellenére, hogy 1950 óta az ő elnöksége alatt utasítottak ki a legtöbb illegális bevándorlót az Egyesült Államokból. Az egyik legutóbbi döntése azonban, ami csökkentette a fiatal bevándorlók kiutasításának számát, lendületet adott támogatottságának a latino közösségekben. A Republikánus Párt a mexikóiak szerint nem éppen a spanyolajkúak jogainak nagy harcosa.

01:49
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Nevadában nem pörögnek a szavazásra

Körülbelül 100 ezren szavaztak Nevadában a választási nap első felében. Bár 700 ezer nevadai (a várhatóan szavazók 70 százaléka) már a választást megelőző két hétben leadta a szavazatát, a jelenlegi részvételi arány meglepően alacsony. A korábban szavazók nagy aránya a demokratáknak kedveznek.

01:50
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

A többség nem hagyta az utolsó pillanatra a döntést

A szavazók mindössze nyolc százaléka hagyta a döntést az utolsó napokra a CBS exit pollja szerint. Tizenegy százalékuk már októberben tudta, hogy kire fog szavazni november 6-án, míg 79 százalékuknak már korábban megvolt a jelöltje. Négy évvel ezelőtt is hasonló eredményt mutattak a felmérések: akkor a szavazók hét százaléka döntött az utolsó egy hétben.

01:53
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Miért érdekes Florida?

Floridában magyar idő szerint hajnali 1-kor zárnak a szavazóhelyiségek. Ez adja a bizonytalan végeredményű államok közül a legtöbb elektort, úgyhogy kemény kampányoltak a jelöltek a szavazók meggyőzéséért. 1996 óta minden elnökválasztáson döntő befolyása volt az államnak az elnökválasztás végkimenetelére. Az előzetes felmérések szerint hajszállal most Romney vezet. A 2000-es választáson ennek az államnak az eredményein vitatkozott a végül győztes George Bush és Al Gore napokon át, míg végül a legfelsőbb bíróság eldöntötte, ki a győztes.

01:55
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Szörfös szavaz egy életmentő állomáson - kép

Forrás: AFP/Getty Images/Kevork Djansezian
A képre kattintva galéria nyílik!

01:59
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Amerikából jelentjük: Nem lehet mindenhol kampányolni - kép

A képet washingtoni tudósítónk küldte. A táblán a felirat: Figyelem, a korteskedést ezen a ponton túl a törvény tiltja

Forrás: Pethő András [origo]

02:04
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Hollywood a Twitteren is szavazásra biztat

"Ha sorban állsz, ne menj el! Ne add fel! Ha ott vagy, amikor a szavazóhelyiségek zárnak, még mindig leadhatod a szavazatodat. Köszönöm, hogy ilyen nagyszerű ember vagy!" - biztatta a szavazókat a Twitteren Olivia Wilde színésznő. Eva Longoria pedig arra biztatja a követőit, hogy küldjék el neki a képeiket a szavazásukról.

02:07
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Hotelből figyel Romney

Mitt Romney megérkezett Massachusettsbe és a kongresszusi központhoz közeli hotelben figyeli a folyamatosan érkező eredményeket.

02:09
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Döntetlen Virginiában a CNN szerint

Az első hat államban befejezték a szavazást. A CNN azt írja, a csatatérállamnak számító Virginiában az exit poll szerint döntetlen az állás: mindkét jelöltnek 49 százalékos a támogatottsága.

02:11
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Kentucky és Indiana Romneyé

Megkezdődött a szavazatok feldolgozása. A jelenleg feldolgozott adatok szerint szerint Romney nyert Kentuckyban és Idianában, míg Obama Vermontban. Mindhárom eredmény papírforma.

02:19
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

19 elektori hely Romneynak

A szavazatok 5,9 százalékos feldolgozottsága után Romneynak 62 százalékos támogatottsága van Kentuckyban, míg Indianában 3,6 százalékos feldolgozottság után közel 60 százalék szavazott rá. Így minden bizonnyal 19 elektori helyhez juthat a két államban.

02:23
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Romney több szavazatot szerzett

Hét államban már elkezdték összeszámolni a szavazatokat, de csak Kentuckyban érte el a 15 százalékot az adatok feldolgozottsága. Romney neve mellett eddig 529 ezer szavazatot számoltak össze, Obamának 434 ezer jutott.

02:26
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Még sorban állnak a szavazók Virginiában

Virginiában - noha elvileg már bezártak a szavazókörök - még mindig hosszú sorokban várnak az emberek arra, hogy leadhassák a voksukat. Akik helyi idő szerint este hét előtt álltak be a sorba, azokat még odaengedik a szavazógépekhez. Mivel az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a verseny teljesen kiegyenlített, várhatóan csak nagy sokára lesz meg a végleges eredmény, és derül ki, melyik jelölt viheti az állam 13 elektorát. Van, aki szerint, ha Romney nem hozza az államot, akkor bukta a választást. 

02:27
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Amerikából jelentjük: Papír-Romney lufival

Washington tele van eredményváró bulikkal, tudósítónk az egyik, a Capitolium közelében futó utcában lévő kocsmát kereste fel, ahol Romney támogatói gyűltek össze. 30-40 ember lehet, a többségen Romney-t éltető matricák vannak, a különterem bejáratánál egy papír Romney-figura várja az érkezőket, kezében egy lufival.

02:30
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Ohio zárja az urnákat

Bezártak a szavazóhelyiségek az egyik legfontosabb ingatag államban, Ohióban. A mai napig tartja magát az a statisztikákkal is alátámasztott nézet, hogy aki Ohióban nyerni tud, az meg sem áll a Fehér Házig. Republikánus jelölt még soha sem tudott nyerni elnökválasztáson, ha nem győzött Ohióban, a demokrata jelöltek közül pedig ez utoljára John F. Kennedynek sikerült. A legtöbb elemzés szerint, ha itt nem sikerül nyernie Romneynak, akkor bukta a választást. A gazdasági fellendülés Obama malmára hajthatja a vizet, és az is neki kedvez, ha a nagyszámú autóipari dolgozónak eszébe jut, Romney mennyire ellenezte Obama autógyáraknak nyújtott mentőcsomagját. Ohióban 18 elektori szavazatért folyik a verseny.

02:33
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Romney különgépen érkezik - kép

Forrás: AFP/Getty Images/Justin Sullivan

02:38
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Ohiaoban Obama vezet

A CNN exit poll eredményei szerint 49-49 százalékon áll Romney és Obama Észak-Karolinában. Ebben az államban Obama győzni tudott négy évvel ezelőtt. Ohaioi exit poll eredmények szerint Obama vezet 51-48 arányban Romney előtt.

02:40
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Amerikából jelentjük: Megörültek Romney biztos sikerének

Washingtoni tudósítónk azt jelentette a Romney-támogatók rendezvényéről: Nagy ujjongással fogadták a CNN előrejelzését, hogy Romney nyerte Idianát és Nyugat-Virginiát. Amúgy viszonylag kevesen nézik a tévét, inkább csak beszélgetnek.

02:41
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Romney vezet Virginiában

Kétszázalékos feldolgozottság után Romney 57-42-re vezet a csatatérállamnak tartott Virginiában. A 13 elektori helyről döntő államban az CNN exit pollja szerint holtverseny van. A BBC szerint Nyugat-Virginiában Romney nyert.

02:46
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Romney meglepetés nélkül vezet

A BBC szerint Romney Dél-Karolinát is behúzta. Eddig azt lehet biztosra venni, hogy Obama nyert Vermontban, Romney pedig Dél-Karolinán kívül Kentuckyban, Indianában és Nyugat-Virginiában. Romney így 33-3-ra vezet az elektori helyeket tekintve, de ebben semmi meglepetés nincs.

02:49
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Hozta a kötelezőt Romney - térkép

Pár százalékos feldolgozottság mellett az eredmények:

Forrás: [origo]

02:51
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Nagy-Magyarország a követségi bulin - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Nagy-Magyarország a szalmakalapos férfi övcsatján a Corinthia Hotelben

03:03
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Újabb szavazó helységeket zártak be

Tizenkilenc államban zárják be ezekben a percekben a szavazó helységeket - jelentette a New York Times.

03:04
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Georgia is Romneyé

A 16 elektort küldő Georgiát Romneynak adja a Fox News. Még csak kétszázalékos a feldolgozottság, de 67 százalékkal vezet Romney.

03:05
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Obama egyelőre jobb a csataterekben

Négy csatatérállamban kezdték meg a szavazatok feldolgozását. Floridában 41 százalékos feldolgozottságnál Obama 51-48-ra vezet, Ohióban kétszázalékos után 52-47-re. New Hampshire-ben magabiztosan vezet Obama, Virginiában pedig Romney, bár előbbiben még csak egy, utóbbiban 8 százalékos a feldolgozottság. New Hampshire-ben 75-23 Obamának, Virginiában 58-40 Romneynak.

03:06
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Miért nincs komoly, harmadik elnökjelölt? - videó

Miért nincs harmadik, komoly elnökjelölt az amerikai elnökválasztáson? Mi az, ami a két nagy párt palettájáról hiányzik? Gazdasági lobbykról és érdekcsoportokról a pesti elnökválasztási gálán.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=Z945Q5XLhkyFUsXY
03:11
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Obama átvette a vezetést

Újabb államokban ért véget a szavazás. A BBC szerint Obama a várakozásoknak megfelelően nyert Marylandben, Maine-ben, Washington DC-ben, Illinoisben, Massachusettsben, Delaware-ben és Rhode Islanden. Oklahoma Romneyé. A BBC szerint így Obama vezet, 57-40-re.

03:15
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Fej fej mellett Floridában

Floridában nagyon szoros az állás. A 29 elektori helyével a (New Yorkkal együtt) harmadik legnagyobb államban 50 százalékos feldolgozottságnál  Romney két százalékponttal vezet, de az állás folyamatosan változik, eddig főleg Obama vezetett. 2000-ben, amikor újra kellett számolni a szavazatokat, George W. Bush mindössze 537 szavazattal győzte le Al Gore-t, holott közel 6 millióan szavaztak.

03:21
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Továbbra sincs meglepetés

A Fox News szerint Romney biztosan nyert Tennessee, Alabama, Oklahoma és Mississippi államban, Obama Connecticutban. A CBS szerint Obama vitte New Jerseyt. Jelenleg Romney vezet 96-79-re, de továbbra sincs meglepetés, ami Obamának kedvez.

03:23
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Amerikából jelentjük: Nem kell hinni a felméréseknek

Zsúfolásig telt az emeleti különterem abban a washingtoni bárban, ahol helyi republikánusok tartanak választási partit. Washingtoni tudósítónk szerint nagy képernyőkön nézik a CNN-t, és nincs bennük feszültség, iszogatnak, beszélgetnek, csak akkor tör ki üdvrivalgás, amikor a tévében bejelentik, hogy Romney nyert egy államban.

A bár kétszintes, a földszinten feltehetően demokrata szimpatizánsok ülhetnek, ugyanis ők akkor kiabálnak, amikor a CNN Obama győzelmeiről beszél. A republikánusok magabiztosak, egy Mike nevű férfi szerint eleinte gyenge volt a Romney kampánya, de mostanra jobb lett. Szerinte nem kell hinni a felméréseknek, az amerikai média elfogult a demokratákkal szemben.

03:36
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Arkansas Romney-é

Bezártak a szavazóhelyiségek Arkansas államban is, amely annyira biztos republikánus bázisnak számít, hogy az NBC azonnal Mitt Romneyt hozta ki győztesnek, aki így újabb hat elektori szavazatot könyvelhetett el. Romney neve mellett így már 88, míg Obamáé mellett 64 elektori szavazat áll.

03:40
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Amerikából jelentjük: A latin szavazók miatt aggódnak Romney hívei

A republikánusok lelkesek a washingtoni bárban, de azért van közöttük, aki aggódik. Egy nő attól tart, hogy Romney veszíteni fog a latin szavazók miatt, akik szerinte nem olvasnak angol nyelvű újságokat, csak a spanyol, tévét nézik, ahol viszont az utóbbi hetekben csak Obamát lehetett látni.

03:44
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Összefoglaló az eddigi állásról

Mind Obama, mind Romney hozta a kötelező köröket, az ingatag államokban azonban annyira szoros a verseny, hogy senki nem vállalkozik arra, hogy megbecsüljék a győztest. Összefoglaló az első órákról.

03:48
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Romney fia beszél - kép

Forrás: AFP/Getty Images/Alex Wong
Mitt Romney eredményváróján fia, Craig Romney beszél

03:49
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Kiegyenlítettek a csatatérállamok

A csatatérállamok közül kettőben nagyon szoros az állás. Észak-Karolinában 56 százalékos feldolgozottságnál Romney vezet 50-49-ra, Floridában 60 százalékosnál Obama 51-49-ra. Ohióban viszont nagyon vezet Obama, 21 százalékos feldolgozottságnál 58-41-re vezet, míg New Hampshire-ben 5 százalékosnál 63-35 Obamának. Romney Virginiában húzott el, a szavazatok 32 százalékának a megszámlálása után 55-44 a republikánus jelöltnek.

03:53
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

1916 árnya kísérti Romneyt

Az előzetes adatok szerint úgy tűnik, Romney elbukja Massachusetts-t. Ha az elnökválasztást végül megnyeri, akkor ő lesz az első elnök 1916 óta, aki saját lakóhelyén nem nyert. 1916-ban a demokrata Woodrow Wilson bukta New Jerseyt.

04:01
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Térkép a feldolgozottságról

Forrás: [origo]

04:03
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Újabb 14 államban ért véget a szavazás

Közép-európai idő szerint hajnali háromkor további 14 államban zártak a szavazóhelyiségek. Újabb csatatérállamokban - Coloradóban és Wisconsinban - ért véget a szavazás. A demokratáknak hat egymást követő elnökválasztáson sikerült nyerniük Wisconsinban, és a közvélemény-kutatások is Obama előnyét mutatták, így figyelemre méltó lenne, ha mégis Romney győzne itt. Coloradóban szoros eredmény várható. 2008-ban a fiatalok és a spanyolajkú lakosok Obamát segítették győzelemhez, de a gazdasági válság miatt elégedetlenek az emberek az elnök teljesítményével. Minnesota és Michigan biztos demokrata államnak számít, de a republikánusok is előretörtek, így itt is izgalmasan alakulhat az eredmény.

04:04
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Országosan is Romney vezet egyelőre

A mostani állás szerint országosan Mitt Romney kapta a több szavazatot: a választók 51 százaléka őt szeretné elnöknek, míg 48 százalékuk szavazott eddig Obamára. Ennek ellenére előfordulhat, hogy az a jelölt lesz az elnök, aki országosan kevesebb szavazatot kapott, a végső győzelemnél ugyanis az elektori szavazatok számítanak. Legutóbb 2000-ben George W. Bushnak sikerült így bejutnia a Fehér Házba: félmillióval kevesebb szavazatot kapott, mint demokrata ellenfele, Al Gore, de sikerült 271 elektori szavazatot szereznie, így övé lett az elnöki poszt.

04:06
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Több ezer szavazat veszett oda Coloradóban

Majdnem 3500 levélben feladott szavazatot nyilvánított érvénytelennek a helyi választási bizottság Denver térségében - jelentette a Denver Post coloradói lap. A lap szerint csak a kulcsfontosságú és ingatag Jefferson megyében kétezer voks veszett oda, mivel vagy nem írták alá a szavazók az íveket, vagy az ellenőrzök nem találták hitelesnek a szignókat. Az államban a szavazatok közel 70 százalékát adják fel levélben. Mivel Colorado az ingatag államok közé tartozik, ennek a pár ezer szavazatnak is nagy jelentősége lehet még abban, hogy ki viszi az állam kilenc elektorát.

04:10
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Az elektorok fele már megvan

A Fox News szerint a most véget ért szavazást Romney megnyerte Louisianában, Kansasben, Nebraskában, Észak-Dakotában, Dél-Dakotában és Wyomingban. Romney Texasban is nyert, Obama pedig Michiganben és New Yorkban. Romney 154-123-ra vezet, de továbbra sem aratott váratlan győzelmet, és ez Obamának kedvez.

04:15
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Floridai horror

Egyre szorosabb az állás Floridában. 75 százalékos feldolgozottságnál mindkét jelöltnek 50 százalékos a támogatottsága. Hiába szavazták eddig 6,5 millióan, mindössze kétezer szavazat a különbség. Az, hogy ki vezet, és hány százalékkal, folyamatosan változik. Korábban volt például 30 ezres is a különbség.

04:21
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Amerikából jelentjük: Nem kapcsolták át a CNN-t a Foxra

Dühösen fenyegetőzött a tengerészgyalogosokkal egy Mitt Romney-s kitűzőket viselő nő a republikánusok washingtoni választási partiján, miután elhajtották, amikor azt követelte a bárpultnál, hogy kapcsolják át a Fox Newsra (a republikánusokhoz húzó hírtévére) a nagyképernyős tévéket - jelentette tudósítónk Washingtonból. A republikánus szimpatizánsok - zömében jól szituált középkorú párok - továbbra is bizakodó hangulatban figyelik az eredményeket. Arról beszélgetnek egymás között, hogy egyelőre nincs meglepetés, minden a vártként alakul. Hangosan üdvözölték, amikor kiderült, hogy a kongresszusban várhatóan a republikánusok lesznek többségben.

04:25
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Pennsylvaniát elvesztette Romney

A CBS News és az NBC News is Obamának adja a pennsylvaniai győzelmet. Romney sok energiát fektetett abba, hogy a 20 elektort adó államba megfordítsa az állást, még a választás napján is kampányolt Pennsylvaniában.

04:27
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Obama 431 útja

A New York Times elkészített egy infografikát, amelyben az összes lehetséges kimenetelt számba veszik a kilenc csatatérállamban. A grafika szerint Obama előtt 431 lehetséges út van ahhoz, hogy nyerjen, míg Romney előtt 76. A grafikát itt nézheti meg.

Forrás: New York TImes

04:29
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

A mennyország várhat, szavazóhelyiség a ravatalozóban - kép

Forrás: AFP/Getty Images/David McNew
Long Beach, Kalifornia

04:33
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Egy elektor a különbség

A Fox News Wisconsint és Washington DC-t is Obamának adja, ezek sem számítanak váratlan eredménynek. Romney még vezet, de már csak 154-153-ra.

04:39
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Ohióban Obama, Észak-Karolinában Romney vezet

Csatatérállamok állása: Coloradóban (9 elektort ad) 41 százalékos feldolgozottságnál Obama vezet 52-46-ra, Floridában (29) Romney vezet 500 szavazattal 81 százaléknál, New Hamshire-ben (4) 4 százaléknál Obama vezet 55-44-re, Észak-Karolinában (15) Romney vezet 51-48-ra 73 százaléknál, Ohióban (18) 54-46 Obamának 36 százaléknál.

04:43
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Floridában aggódnak a republikánusok

Csak félszívvel örülnek a floridai republikánusok Romney tévében bejelentett sikereinek a floridai Tampa egyik ötcsillagos hotelében szervezett fő republikánus választási partin - jelentette a Guardian brit lap tudósítója. A déli államban holtverseny alakult ki a jelöltek között, Romney csak nem tud elhúzni Obamától, holott a voksok felét már megszámlálták. A parti résztvevői tudják, ha Romney nem hozza az államot, akkor feltehetően bukta a választást, de még ha egy hajszállal nyer is, a többi ingatag államban nem áll túl jól.

04:51
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Kiürült Obama kampányirodája

Forrás: AFP/Getty Images/Max Whittaker

04:58
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Minnesota és New Hampshire is Obamáé

A BBC szerint Minnesota (10 elekotor) Obamáé, a Fox News szerint pedig New Hampshire-t (4) szerezte meg a regnáló elnök. Már 167-153-ra vezet.

05:00
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Négy újabb államban ért véget a szavazás

Közép-európai idő szerint négy órakor zártak a szavazóhelyiségek négy újabb államban, köztük a csatatér kategóriához tartozó Iowában és Nevadában. Iowában népszerű volt Obama, de sokat számít majd, hogy földrajzilag miként oszlanak meg a szavazatok, és a konzervatívabb nyugati megyékben sikerül-e Romney-nak annyi szavazatot szereznie, amellyel legyőzheti Obamát. Nevadában szintén Obama vezetett a felmérések szerint.

05:01
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Így várják Obama sikerét

Forrás: MTI/EPA/Shawn Thew
Obama támogatói figyelik az eredményeket Chicagóban

05:03
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Romneyra többen szavaznak

A Fox News szerint Romney behúzta a most véget ért szavazásokon Utah-t és Montanát, így 162-157-re vezet az elektorok számát tekintve. Eddig összesen 24 és fél millió szavazatot kapott, egy millióval többet, mint Obama, bár ennek semmi jelentősége nincs.

05:08
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Indianában nem volt kifizetődő a bigottság

Fontos szenátori posztot veszítettek el a republikánusok Indiana államban, ahol a szavazók megbüntették Richard Mourdockot, amiért a kampányban arról beszélt, hogy "isten szándéka szerint való", ha egy nő nemi erőszak közben esik teherbe. Mourdock elszólásából a demokrata Joe Donnelly húzott hasznot.

Nem sikerült bekerülnie a szenátusba a republikánusok másik jelöltjének Todd Akinnek sem, aki egy korábbi interjúban az abortuszellenes nézeteit magyarázva kijelentette, hogy a megerőszakolt nők nem esnek teherbe. A Missouri államban induló Akin a demokrata Claire McCaskillel szemben maradt alul.

05:19
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Romneynak fordítania kéne Ohióban

Valamennyi szakértő azt hangsúlyozza az amerikai tévécsatornákon, hogy Romney nem győzhet anélkül, hogy nem nyer Floridában és Ohióban. Egyik helyen sem áll jól, bár még bőven fordíthat. 87 százalékos feldolgozottságnál Obama 50 ezer szavazattal vezet Floridában (ami olyan félszázaléknak számít), Ohióban 54 százalékos feldolgozottságnál három százalékpont az előnye a regnáló elnöknek.

05:21
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Amerikából jelentjük: Kezdik feladni a republikánusok

Kezd kicsit langyosabbá válni a hangulat, sokan már el is mentek. Az utóbbi egy óraban nem sok jó hír volt Romneynak, az előrejelzések Obamának kedveznek. Az egyik republikanus szimpatizans, Mike azt mondta, legalább a képviselőház megmarad: "valakinek féken kell tartania Obamát".

05:24
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Térkép a feldolgozottságról

Forrás: [origo]

05:28
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Cifra helyzetek az amerikai elnökválasztásokon

52 éve csak egytized százalékon dőlt el a verseny, 136 éve pedig a vesztes jelölt nyert, itt megtudhatja hogyan.

05:32
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Obama már három necces államot húzott be

Új-Mexikó öt elektori helyét is megszerezte Obama a BBC szerint. Továbbra sincs meglepetés, de egyre közelebb vagyunk a csatatérállamok végeredményeihez. A New York Times szerint 14 olyan állam volt, amelyiknél nem volt egyértelmű, hogy Obama vagy Romney fog nyerni. Ezek közül Michigan, Pennsylvania és New Hampshire államban lényegében biztos, hogy Obama nyer.

05:54
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Romney örülhet kicsit

Az NBC becslése szerint Mitt Romney megszerezte Missourit, a Fox News szerint pedig Arizonát is. A massachussettsi kormányzó még mindig vezet az elektori szavazatoknál. Az állás: 174-172.

05:55
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Amerikából jelentjük: Fogynak, de nem csüggednek Romney hívei

A kezdethez képest jóval kevesebben maradtak Romney hívei abban a washingtoni bárban, ahol a választás alkalmából gyűltek össze. Tudósítónk szerint a maradók egyáltalán nem csüggednek a nem túl kedvező eredmények láttán sem, nyugodtan iszogatnak és beszélgetnek. Hazament a partiról az a helyi republikánus jelölt, Marie Brooks is, aki kis társaságával egy külön asztalnál várta az eredményt, de aztán kiderült, nem termett számára babér. Távozásakor washingtoni munkatársunk felvetésére, hogy majd legközelebb összejön, csak azt mondta nem lesz legközelebb.

05:57
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Észak-Karolina Romneyé

Úgy néz ki, Romney győzelmet arat Észak-Karolinában, ahol a szavazatok 97 százalékos feldolgozottságánál 3 százalékponttal vezet Obama előtt.

05:59
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Lesz magyar képviselő

Újraválasztották kedden az amerikai képviselőház egyetlen magyar származású képviselőjét, Andy Harrist. A republikánus Harris Maryland 1-es választókörzetében a szavaztok 16,4 százalékának összesítése alapján fölényesen, 65-32 százalék arányban győzött demokrata ellenfelével, John LaFerlával szemben.

Harris eredeti demokrata kihívója, Wendy Rosen szeptemberben egy botrány miatt - állítólag 2008-ban Marylandben és Floridában is szavazott - visszalépésre kényszerült. A magyar származású politikus most azt a LaFerlát győzte le, aki a demokrata előválasztáson vereséget szenvedett Rosentől. (MTI)

06:01
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Sor a sötétben

Forrás: MTI/EPA/Larry W. Smith
Szavazásra várakoznak Kansasben

06:02
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Zárt a nyugati part is

A nyugati parton öt államban ért véget a szavazás, de az itt születő eredmények nem sok izgalmat tartogatnak. Kalifornia, Oregon és Washington is biztos Obama-bázisnak számít, és az elnök besöpörheti a 78 elektori szavazatot. Romney pedig Idahóból hozhat el négyet.

06:05
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Al Gore szerint Obama viszi Floridát

"Bizton mondhatom, hogy Obama elnök viszi Floridát ma éjjel" - írta a Twitteren Al Gore korábbi demokrata elnökjelölt. Ő már csak tudja, 2000-ben 537 szavazattal bukta el pont Floridában az elnökválasztást George W. Bushsal szemben.

06:05
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Már csak Florida hiányzik Obamának

Ha az NBC becsléséből indulunk ki, Obama tarolt a nyugati parton: nyert Kaliforniában, Washingtonban és Hawaiion. Romney pedig az Idahóért járó négy elektori szavazattal vigasztalódhat. Oregonban ugyanakkor egyelőre nem mertek eredmény hirdetni. A mostani állás: 243-188 Obama javára. Ha Floridát megnyeri, Obama marad az elnök.

06:09
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Amerikai jelentjük: Elkeseredett egy republikánus

Nem! Nem! - kiáltotta el magát egy férfi a pultnál, amikor a CNN Obamának hozta ki Wisconsin államot. Volt ugyanakkor nemi üdvrivalgás, amikor Észak-Karolinát Romneynak adtak.

06:15
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Ohio és az Egyesült Államok is Obamáé

Az NBC becslése szerint Obama megnyert Ohiót, és ezzel újabb 18 elektori szavazatot kapott, és lényegében megnyerte az elnökválasztást.

06:16
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Négy éve ekkor Obama már győztes volt, úgy tűnik most is az lesz

Négy évvel ezelőtt ezekben a percekben nyilvánították Barack Obama amerikai elnököt a választás győztesének (az [origo] 05.03 órakor jelentette, hogy Obama lesz a győztes). Úgy tűnik, ezúttal sem kellett sokkal tovább várni, Obama behúzta Ohiót is, ami a győzelmét jelenti.

06:21
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

"Még négy év" - üzente Obama

"Még négy év" - ezt küldte körbe egy feleségével közös fotóval együtt a Twitteren Barack Obama amerikai elnök.

06:25
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Eddig Romneyé a több szavazat

Hiába vált biztossá, hogy Obama nyeri meg a választást, Mitt Romneynak a jelenlegi adatok szerint nagyobb az országos támogatottsága.  A Fox szerint eddig 40,7 millió ember szavazott Romneyra, egy millióval kevesebb Obamára.

06:28
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Négy éve ekkor McCain már gratulált

Négy éve ekkor John McCain republikánus elnökjelölt már elküldte gratulációit Barack Obamának. Romney még hallgat.

06:30
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Még négy államban nem dőlt el

Ohio mellett arra is szüksége volt Obamának, hogy megszerezze Iowát, Oregont és Coloradót (pontosabban a három közül kettőt). Így a jelenlegi helyzet szerint 284 elektori helye van, míg Romneynak 203. Négy államban nem dőlt még el a verseny: Floridában, Virginiában, Nevadában és Alaszkában.

06:32
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Hiába sok a piros, Obama nyert

Forrás: [origo]

06:36
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Pakolják a képmásokat

Forrás: AFP/Jose Cabezas
Romney és Obama képét pakolják az USA San Salvador-i követségén

06:37
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Amerikából jelentjük: Nagyon más lesz Obama második ciklusa

Hatalmas üdvrivalgással üdvözölte a CNN bejelentését annak a washingtoni bárnak a földszintje, ahol az emeleten Romney hívei várták az eredményt. A földszinten demokrata szimpatizánsok ültek. Egyikük, Chris Williams munkatársuknak azt mondta, nagyon izgatott, és örül az eredménynek, szerinte most az újjáépítés időszaka jön, mivel a kampány nagyoi megosztotta az országot. Nagyon más lesz Obama második ciklusa, amelynek első hat ónapja a sebek begyógyításáról fog szólni - mondta. Egy Frank nevű huszonéves fiú szerint számítani lehetett a győzelemre, de és nem az számít, hogy ki nyert, hanem, hogy jó irányba lendült az ország. Az egyik csalódott republikánus támogató közben a lufikat pukkasztgatta az emeleten.

06:45
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Floridában és Virginiában is vezet

Fölényes győzelmet arathat Obama, ugyanis Floridában és Virginiában 91, illetve 85 százalékos feldolgozottságnál, ha kevesebbel is, mint egy százalékkal, de vezet Romney előtt. Nevadai győzelme biztosra vehető, Alaszka viszont republikánus lehet.

06:46
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Romney még nem ismeri el az ohiói vereséget

A Romney-tábor egyelőre még nem adja fel Ohiót. Azt állítják, hogy több választói körzetben még megszerezhetik a vezetést. A ragaszkodásuk nem véletlen: republikánus elnökjelölt eddig egyszer sem tudott elnökválasztást nyerni ohiói győzelem nélkül.

06:48
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Amerikából jelentjük: Elkedvetlenedtek Romney hívei

Csak egyvalaki állt szóba munkatársunkkal, Romney elkeseredettnek tűnő hívei közül abban a washingtoni bárban, ahol a választási eredményeket várták a helyi republikánusok. A bár emeletén már csak páran lézengenek közülük, egyikük Doug, aki legurított egy nagy pohár sört, majd arról beszélt az [origo]-nak, hogy reméli, Obama véghez tudja majd vinni, mindazt amire Amerikának szüksége lesz, vagyis megoldja például az adósságproblémát, aminek rendezéséért eddig nem sokat tett. Doug szerint ugyanakkor kérdéses, hogy lesz-e nagyobb együttműködés a pártok között, mivel a politikai helyzet nem változott: a szenátusban a demokraták, a képviselőházban a republikánusok lesznek többségben.

06:54
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

A nagyvárosok utcáin ünneplik Obamát

Barack Obama Twitteres mikroblogjában köszönte meg híveinek szerdára virradóra azt, hogy támogatták az elnökválasztáson. "Mindent, amit elértem, nektek köszönhetek" - írta az amerikai elnök, miután a hírtelevíziók összesítéseik alapján jelentették, hogy újraválasztották. "Újabb négy év... Mindnyájunknak részük van benne. Így kampányoltunk, és ezek vagyunk mi. Köszönöm."

Obama hívei közben önfeledt ünneplésbe kezdtek az amerikai nagyvárosok utcáin. Hatalmas ujjongó tömeg gyűlt össze Obama chicagói választási főhadiszállásánál, a New York-i Times Square-n és Los Angeles központjában is. Az ünneplők arra várnak, hogy beszédet mondjon az újraválasztott elnök.

A távol-keleti pénzpiacokon, Tokióban és Szingapúrban közben gyengülni kezdett a dollár a győzelem hírére.

06:57
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Romney megérkezett a republikánusokhoz

Mitt Romney és alelnökjelöltje, Paul Ryan most érkezett meg a republikánusok bostoni eredményvárójára.

06:59
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Obama hívei ünnepelnek, a dollár gyengül

Barack Obama hívei önfeledt ünneplésbe kezdtek az amerikai nagyvárosok utcáin. Hatalmas ujjongó tömeg gyűlt össze Obama chicagói választási főhadiszállásánál, a New York-i Times Square-n és Los Angeles központjában is. Az ünneplők arra várnak, hogy beszédet mondjon az újraválasztott elnök. Közben a távol-keleti pénzpiacokon, Tokióban és Szingapúrban is gyengülni kezdett az amerikai dollár Obama választási győzelmének hírére.

07:00
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Már csak Alaszka szavaz

Az utolsó államban, Alaszkában hétkor ér véget a szavazás. Mitt Romney azzal vigasztalódhat, hogy itt biztosan nyer, és zsebre tehet még három elektori szavazatot.

07:02
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Washingtonban ünneplik Obamát - kép

Forrás: AFP/Tim Solan

07:19
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Virginiát is vitte Obama

A New York Times szerint Virginiában is Obama nyert, és egyelőre Floridában is ő áll jobban. Az is biztossá vált, hogy Nevadát is behúzta.

07:20
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Kevesebb afroamerikai támogatja Obamát

A Politico felmérése szerint némileg visszaesett Obama támogatottsága az afroamerikaiak körében. A lakosság 14 százalékát kitevő, 43 milliós afroamerikai közzösségnek a 93 százaléka támogatta idén Obamát, szemben a 2008-as 95 százalékkal.

07:22
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Obama rekordot döntött a Twitteren

Rekordot döntött a fénykép, amelyet Obama nem sokkal la győzelme után közölt a Twitteren. A kép, amelyen a feleségét, Michelle-t öleli, minden idők legnépszerűbb tweetje lett alig 22 perccel a közreadása után. Már több mint félmillióan osztották meg, és több mint 72 ezer felhasználó jelölte kedvencének.

07:23
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Donald Trump összeomlott

A milliárdos Donald Trump nagyon nehezen viseli Obama győzelmét. A Twitteren azt írta: az ország komoly, és eddig példa nélküli bajban van, a választás pedig paródia volt. A követőitől azt kéri, hogy harcoljanak ez ellen a "gusztustalan igazságtalanság" ellen. Szerinte az egész világ az Egyesült Államokon nevet most.

07:37
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Coloradóban legalizálták a füvet

Az elnökválasztással párhuzamosan több népszavazást is tartottak országszerte. Coloradóban például a marihuána legalizálására szavazott a többség, Colorado lett az első állam az USA-ban, ahol így döntöttek.

07:42
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Utcazenével ünnepeltek Obama hívei

Washingtoni tudósítónk felvétele

07:47
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Soros György elégedett

Soros György magyar származású amerikai milliárdos befektető örömét fejezte Obama újraválasztása miatt. "Boldogsággal tölt el, hogy Obama elnök győzött. Az amerikai választók elutasították a szélsőséges álláspontokat, megnyitva az utat a kényesebb politikai kérdések előtt" - mondta Soros. Reményét fejezte ki, hogy a republikánusok jobb partnerek lesznek a következő években. Ha ugyanis a kongresszusnak nem sikerül megállapodnia a szükséges költségvetési megszorításokról, a jövő év elején életbe lépnek az automatikus egyenlegjavító mechanizmusok (600 milliárd dollárra tehető adóemelések és kiadáscsökkentések), amelyek ismét a recesszió szakadékába sodorhatják az országot.

07:52
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Már Obamára szavaztak többen

Obama átvette a vezetést a szavazatok terén. Jelenleg 50,5 millió voksnál tart, míg Romneyra 130 ezerrel kevesebben szavaztak.

07:53
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Térkép az állásról

Forrás: [origo]

07:54
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Német és a belga vezetők is hamarabb gratuláltak, mint Romney

A New Yorkban tartózkodó Guido Westerwelle német külügyminiszter nyilatkozatában annak a reménynek adott hangot, hogy Barack Obama újraválasztása új lendületet ad a leszerelésnek, valamint a világkereskedelem liberalizálásának. A német külügyminiszter nem vár számottevő változást az amerikai külpolitikában, és meg van győződve arról, hogy Németország a jövőben is rendkívül jól együtt tud majd működni az Egyesült Államokkal.

Üdvözölte Obama újraválasztását a belga miniszterelnök, Elio Di Rupo is, aki úgy vélte, hogy ez bátorító jelzés az Egyesült Államok és a világ jövője szempontjából. A választók egy igazságosabb és toleránsabb Amerika mellett foglaltak állást - értékelte Elio Di Rupo.

07:56
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Romney gratulált az elnöknek

Felhívta és gratulált Barack Obamának az újraválasztásához Mitt Romney, aki most úton van a bostoni republikánus főhadiszállásra, hogy beszédet tartson.

08:05
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Romney mosolyogva mondott beszédet

Mitt Romney beszéde elején gratulált Barack Obama győzelméhez, és sok sikert kívánt neki, majd sablonos beszédében többször köszönetet mondott támogatóinak. Romney mosolyogva beszélt, nem látszott rajta csalódottság. Azt mondta, (felesége után) élete második legjobb döntése volt, hogy Paul Ryant kérte fel alelnökjelöltnek. Romney azt mondta, nem hiszi, hogy korábban tettek volna akkora erőfeszítéseket a Republikánus Párt támogatói a győzelem érdekében, mint a mostani kampányban. A beszédről itt olvashat bővebben.

08:10
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Mindjárt következik Obama

Hamarosan az újraválasztott Barack Obama mond beszédet.

08:15
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Romney a beszéde közben

Forrás: AFP/Getty Images/Matthew Cavanaugh
Romney elismeri vereségét. Több fotóért kattintson a képre!

08:19
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Obamáék örülnek

Forrás: AFP/Pete Souza
Barack Obama alelnökével, Joe Bidennel, a háttérben feleségeik. Több fotóért kattintson a képre! 

08:36
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Obama kezdi beszédét

Barack Obama megérkezett a demokraták eredményvárójára, a chaicagói McCormick palotába. Egy perc múlva kezdi beszédét.

08:49
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Obama kész együttműködni Romneyval

Még négy év - ezt skandálta a tömeg, amikor Barack Obama a feleségével és két lányával megérkezett a chicagói demokrata főhadiszállásra Stevie Wonder's Signed, Sealed, Delivered című számának a dallamára, hogy elmondja a győzelmi beszédét. Nemcsak gratulált ellenfelének, hanem elmondta: azt tervezi, a következő hetekben leül Mitt Romneyval, hogy egyeztessen vele az együttműködés lehetőségeiről. Köszönetet mondott alelnökének, Joe Bidennek, majd nyilvánosan szerelmet vallott a feleségének.

08:53
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Obama hálás a csapatának

"Mindannyian egy amerikai család vagyunk, amely nemzetként emelkedik fel, vagy bukik el" - mondta az elnök. "Köszönöm, hogy végig hittetek. Egész úton ti emeltetek fel és ezért mindig hálás leszek" - mondott köszönetet a kampánycsapatának.

09:01
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Obama és családja

Forrás: AFP
Obama érkezik a győzelmi beszédére, feleségével és két lányával. Galériáért kattintson a képre!

09:02
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Már csak Florida maradt

Miután magyar idő szerint hétkor befejeződött az alaszkai szavazás, véget ért az amerikai választás. Miután a legnagyobb amerikai honlapok szerint Alaszkában a republikánusok nyertek, Florida az egyetlen állam, ahol nem derült ki, hogy ki győzött. Floridában is valószínűleg Obama fog nyerni, 97 százalékos feldolgozottságnál 60 ezer szavazattal vezet.

09:04
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

A miénk a legnagyszerűbb nemzet

A gazdaság kezd magához térni, évtizedes háborúknak vetettünk véget, és vége egy hosszú kampánynak is - sorolta Obama az elmúlt évek eredményeit, és azt ígérte, sokkal határozottabban tér vissza a Fehér Házba. Emlékeztetett arra, hogy az állampolgárok szerepe nem ér véget a szavazással, majd arról beszélt, hogy az amerikaiak nem olyan megosztottak, mint ahogyan a politika. Emlékeztetni fogjuk a világot arra, hogy miért a miénk a legnagyszerűbb nemzet - zárta beszédét az újraválasztott elnök. A beszédről bővebben itt olvashat.
09:05
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Obama közönsége

Forrás: AFP
Obama a chicagói közönsége előtt. Több képért kattintson a képre!

09:22
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

A végeredmény

Forrás: [origo]

09:35
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Maryland és Maine államban is házasodhatnak a melegek

Maryland és Maine is megszavazta kedden a melegházasság jogát, és ezzel az Egyesült Államok első két olyan tagállama lett, ahol ezt népszavazással hagyták jóvá. Az eredmény 1998 óta tartó sorozatot tört meg: most keddig az ország 32 államában tették fel szavazásra a kérdést, és a lakosság mindegyikben elutasító választ adott.

Washington államban is szavaztak a melegházasságról - az eddigi adatok szerint a marylandihez és maine-ihez hasonló eredménnyel -, Minnesotában pedig egy konzervatív támogatású módosításról kellett véleményt mondani, amely bevenné az állam alkotmányába a melegházasság tilalmát. Egyhéttel ezelőtt Brad Pitt amerikai színész felajánlott százezer dollárt az azonos neműek házasságának a támogatására.

09:37
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Izrael is gratulált

Néhány pillanattal Obama beszéde után Benjamin Netanyahu is gratulált az újraválasztott elnöknek. "Az Izrael és az USA közötti stratégiai szövetség erősebb, mint valaha" - mondta az izraeli miniszterelnök.

09:42
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

A Fehér Háznál ünnepelnek

A Fehér Ház előtt Obama számos támogatója összegyűlt, és a győzelmét ünneplik.

09:43
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Washington is igent mondott a fűre

Colorado után Washington állam is a marihuána legalizálására szavazott. Montanában viszont úgy döntöttek, hogy a marihuána orvosi használatát is betiltják.

10:00
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

A nagy választások éjszakája

Elnökök, képviselőházat, kongresszust, és több államban kormányzót, illetve állami és városi tisztségviselőket is választanak kedden az Egyesült Államokban, így lesz dolguk bőven az amerikai választóknak. 

Az elnökválasztás időpontját törvény írja elő: négyévente, november első hétfőjét követő kedden választják meg az elnököt. Jelölt az lehet, aki amerikai állampolgárként született, legalább 35 éves, és legalább 14 éve az Egyesült Államokban él. Ezek az előírások az alelnökre is vonatkoznak, hiszen ezt a posztot csak olyan ember töltheti be, aki elnökké is választható lenne.

Az amerikai választók ugyan a jelöltek nevére szavaznak, mégsem közvetlenül választják meg az ország következő elnökét. A november 6-án leadott szavazatokkal azt döntik el, hogy melyik párt elektorát küldenék az elnököt megválasztó elektori gyűlésbe. Az elektori gyűlésre minden állam a lakosságának megfelelő számú elektort ad. A legnagyobb - Kalifornia - 55-öt, a legkisebbek 2-3-at. Két állam kivételével - Nebraska (5 elektor) és Maine (4 elektor) - az a jelölt kapja egy-egy adott állam összes elektorát, aki - akár egy szavazatnyi - többséget szerez ott. Az lesz az elnök, aki legalább 270 elektori szavazatot kap az összesen 538-ból.

A legutóbbi felmérések szerint a verseny nagyon szoros lesz, mert Obama és Romney országos támogatottsága ugyanakkora, igaz, a jelenlegi elnök jobban áll a választást hagyományosan eldöntő ingadozó államokban.

10:01
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Romney keserűsége - fotó

Forrás: AFP/Getty Images/Justin Sullivan
Mitt Romney bostoni beszéde közben (a képre kattintva galéria nyílik)

10:07
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Mínuszban a tőzsde, gyengül a dollár

Az amerikai tőzsde határidős jegyzései egyelőre lefelé mozognak - fél százalék körüli mínuszban vannak -, ami a választást megelőző erősödés után profitkivételre utal. Tovább gyengült a dollár is, ezzel szemben az amerikai állampapírok hozama emelkedésnek indult, ami félreérthetetlen jele annak, hogy emelkednek az amerikai államháztartási hiány finanszírozásának költségei.

A piacok figyelme a választások elmúltával éppen ennek a nagy hiánynak a csökkentésére irányul, és a befektetők ezt nem látják túl optimistán. Sokak szerint a 600 milliárd dolláros takarékossági csomag a benne foglalt drámai léptékű kiigazító intézkedések miatt akár recesszióba is taszíthatja jövőre az amerikai gazdaságot.

10:10
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Szavazási menetrend

Az alábbiakból kiderül, magyar idő szerint mikor zárul a szavazás néhány fontosabb államban:

Éjjel 1 óra - Virginia és más keleti parti államok
1.30 - Ohio, Észak-Karolina
2 óra - Washington DC, Florida, New Hampshire
2.30 - Arkansas
3 óra - Colorad, Wisconsin, Minnesota, Michigan
4 óra - Iowa, Nevada
5 óra Kalifornia, Oregon, Washington, Idaho (nyugati part) és Hawaii
7 óra - Alaszka

10:10
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Putyin még kivár

A BBC egyik moszkvai tudósítójának Twitter-oldala szerint nemrég beszélt az orosz parlamenttel, ahol azt mondták, Vlagyimir Putyin egyelőre nem gratulált Obama újraválasztásához.

10:15
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Öröm a fán - fotó

Forrás: AFP/Mladen Antonov
Obama-szimpatizánsok ünnepelnek a Fehér Ház előtt (a képre kattintva galéria nyílik)

10:20
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Két New Hampshire-i faluban már szavaztak

Az amerikai települések közül elsőként két apró New Hampshire-i faluban már éjfélkor megnyíltak a szavazóhelyiségek, és lezajlott az elnökválasztás. Dixville Notchban öt-öt szavazat jutott a két elnökjelöltnek, Hart's Locationben pedig a nagy többség Obamára adta szavazatát: az elnök 23 voksot kapott, míg Romney csak 9-et, illetve egyvalaki a Libertariánus Párt jelöltjére, Gary Johnsonra szavazott - jelentette az MTI.

E két település 1948 óta élvezi azt a jogot, hogy az amerikai települések közül elsőnek bonyolítja le a választást. A helybéliek büszkék arra, hogy kivétel nélkül mindenki élni szokott a szavazati joggal. Dixville Notchban 1972 óta minden alkalommal a republikánus jelölt diadalmaskodott, de négy évvel ezelőtt megtört a jég, Barack Obama győzött, aminek szimbolikus jelentőséget tulajdonítottak az ottaniak.

10:22
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Kevesebben szavaztak, mint négy éve

Az alacsonyabb részvétel sem hiúsította meg Barack Obama győzelmét. A Fox News híradása szerint azokban az államokban, ahol a szavazatok több mint kilencven százalékát összeszámolták már, kevesebben szavaztak, mint négy éve. A teljes részvételről hetekig nem lesz pontos adat, mivel sok amerikai állampolgár levélben adta le a szavazatát.

10:30
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Obama biztosan nyert

Még mindig számolják a szavazatokat néhány államban, de az eddigi eredmények alapján azonban Barack Obama nyert országosan is: 49,9 százalékot szerzett Mitt Romney 48,6 százalékával szemben. Eddig mintegy 110 millió szavazatot számoltak össze, az országos szavazataránynak azonban nem sok jelentősége van, mivel az amerikai választási rendszerben az elektori szavazatok számítanak.

10:33
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Könnyebb lesz Obamával, mint Romneyval

David Cameron brit és Stephen Harper kanadai kormányfő hazájuk nevében gratulált szerdán Barack Obamának elnökválasztási győzelme alkalmából, Jean-Claude Juncker pedig az Eurogroup nevében úgy nyilatkozott, hogy könnyebb együttműködni egy olyan amerikai elnökkel, aki már második hivatali idejét tölti.

10:43
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Obama, mint nemezis

Egy a Financial Times-ban megjelent elemzés szerint nehéz helyzetbe kerültek a republikánusok, miután újraválasztották a nemezisüket. Jurek Martin szerint, miután Amerika költségvetési problémákkal küzd, a republikánusoknak dönteniük kell, hogy mennyire hajlandóak együttműködni azzal az Obamával, akitől eddig viszolyogtak, de nem tudták megakadályozni az újraválasztását.

10:49
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Hull a konfettieső - fotó

Forrás: AFP/Saul Loeb
Konfettieső a demokraták győzelmére (a képre kattintva galéria nyílik)

10:55
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Merre tovább Amerika?

Az újraválasztott amerikai elnök az első és legfontosabb dolga, hogy a költségvetési válságot kezelje, aztán pedig nekiállhat, hogy lendületbe hozza a gazdaságot. A külpolitika is számos csapdát rejteget, de a legfontosabb problémája ugyanaz lesz, ami eddig: az élesen megosztott politikai élet, valamint az erős ellenzék. Az [origo] kommentárja a választások eredményéhez.

11:00
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

A győzelmi beszéd - videó

11:08
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Obama csak Clintonnal beszélt

A BBC washingtoni tudósítója szerint Barack Obama egyetlen embert hívott fel a győzelmi beszéde előtt. Bill Clintont.

11:11
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

A költségvetési sziklaszirt

Barack Obama újjáválasztott amerikai elnök első és igen nehéz kihívása a drámai mértékű államháztartási kiigazítási csomag, a "fiscal cliff" januári életbe lépésének elkerülése lesz londoni elemzők szerint. A piaci zsargonban használatos "fiscal cliff" - "költségvetési sziklaszirt" - félhivatalos elnevezés is arra a befektetői félelemre utal, hogy a kiigazító csomag maradéktalan érvényesítése esetén az amerikai gazdaság e "sziklaszirt" széléről ismét a recesszió szakadékába zuhanhat.

11:19
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Nem lesz eredmény Floridában

Ma már nem lesz eredmény Floridában. A helyi lapok szerint több szavazóhelyen is hosszú sorok alakultak ki, és volt olyan hely, ahol pár órával ezelőtt is szavaztak még. Még legalább 18 ezer szavazatot kell megszámlálni, de a CNN úgy tudja, hogy egy fontos megyében teljesen leállt a számlálás.

11:28
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Csak a szenátus a demokratáké

Megtartották a többségüket a szenátusban a demokraták. A párt 51 képviselőt delegált, míg a republikánusok 44-et, miközben két független képviselő is bejutott. Montánában, Észak-Dakotában és Nevadában még nincs eredmény. A képviselőházban azonban továbbra is republikánus többségű lesz, itt csak kettővel szereztek több helyet a demokraták, mint négy éve, vagyis az alaphelyzet ugyanaz maradt.

11:33
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Amerikából jelentjük - ünneplés az utcán

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=c5uz8Pxue0IRyacw

Ünneplés Washingtonban Barack Obama választási győzelme után

11:40
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

A jobb stratégia nyert

A francia Le Monde szerint nem működött a republikánusok stratégiája, ezért tudott nyerni Barack Obama. "Obama győzelme elsősorban a stábjának köszönhető, akik jól navigáltak az igen összetett amerikai választási rendszerben, így Obama úgy tudott könnyedén nyerni, hogy valójában nem volt óriási különbség a leadott szavazatok tekintetében közte, és Mitt Romney között."

11:45
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Nevada a republikánus szenátoré

A republikánus Dean Heller nyert a szenátusi versenyben Nevada államban, így 51 demokrata, 45 republikánus és 2 független képviselő került be a szenátusba egyelőre, míg két helyen még nem született eredmény.

11:49
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Texas nem kér a választási megfigyelőkből

Évtizedek óta bevett szokás, hogy a demokráciájára büszke Egyesült Államok választásain is jelen vannak a nemzetközi megfigyelők, idén azonban Texas hallani sem akar erről. Ha a déli állam vezetői betartják az ígéretüket, az EBESZ munkatársaira letartóztatás vár, ha bemerészkednek a texasi választóhelyiségekbe. Egyelőre még nem tudni, hogy miként oldják meg a helyzetet. Az EBESZ részéről elhangzott az a felvetés, hogy a megfigyelőik nem fognak bemenni a szavazóhelyiségekbe, bár így nem világos, hogy miként is fogják végezni a munkájukat, és megfigyelni a szavazást.

A konfliktusról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

11:50
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

A mormon republikánus és a színesbőrű demokrata küzdelme képekben

Forrás: AFP/Jewel Samad
Kattintson a képre, és nézze meg a két elnökjelölt kampányának legemlékezetesebb képeit!

11:50
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Obama homokszobra Indiában - fotó

Forrás: AFP
Homokból formázott szoboregyüttessel gratuláltak Obamának (a képre kattintva galéria nyílik)

11:56
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Marad a halálbüntetés Kaliforniában

Elutasították a halálbüntetés eltörlését Kalifornia lakosai az elnökválasztással egy időben tartott népszavazáson kedden - közölték a hatóságok a szavazólapok közel háromnegyedének feldolgozása után.

A szavazók közel 54 százaléka voksolt nemmel a kaliforniai belügyminisztérium tájékoztatása szerint. Kaliforniában rövid időre megszüntették a halálbüntetést 1972-ben, amikor az állam legfelsőbb bírósága alkotmányellenesnek minősítette a legsúlyosabb büntetést, de két évvel később ismét bevezették.

12:02
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Ohio a kulcs a republikánusoknak

A New York Times véleménycikke szerint a spanyolajkú szavazók, és a fiatalok között kell jobban teljesíteni a jövőben a republikánusoknak, de az igazán nagy dobás Ohio állam visszaszerzése lenne.

12:09
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Már nem a fehér középosztály dönt

A Magyar Külügyi Intézet munkatársa szerint az elmúlt szűk egy évtizedben jelentősen átalakult az Egyesült Államok társadalma, a fehér középosztály megnyerése már nem elég a győzelemhez az elnökválasztáson, ezért diadalmaskodhatott ismét Barack Obama. Balogh István Amerika-kutató szerint az afroamerikaiak és a spanyol ajkúak "szinte egy az egyben" Obamára voksoltak, és a hivatalban maradó elnök a bizonytalanok nagy részét is megszerezte, ezzel ellensúlyozva azt, hogy a biztos szavazók nagyobb része a republikánusokra voksol.

 

12:18
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Obama és Romney is győzelemre számít

Mind Barack Obama amerikai elnök, mind pedig republikánus kihívója, Mitt Romney győzelmet jósolt magának hétfőn, az amerikai elnökválasztás előtti utolsó napon. "Meg fogjuk nyerni ezt a választást. Be fogjuk fejezni, amit elkezdtünk" - hangoztatta Barack Obama, aki Wisconsinban Bruce Springsteen rockénekessel és Jay-Z rapperrel az oldalán kampányolt. Mitt Romney pedig Virgiában ígérte meg a híveinek, hogy "holnap egy jobb holnapot kezdünk".

12:18
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Kevésen múlt - fotó

Forrás: AFP/Getty Images/Edward Linsmier
A választási eredményeket figyelik Tampában (a képre kattintva galéria nyílik)

12:21
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Vége a közvetítésnek

Az amerika elnökválasztás napját és éjszakáját követő percről percre közvetítésünk véget ért, de Amerikában az élet nem áll le. Itt olvashatja el, milyen feladatokkal kell szembenéznie már a héten Barack Obamának, de ha még a szerdára virradó éjszakán elhangzott ünnepi beszédről akar többet megtudni, akkor kattintson ide. Az amerikai elnökválasztásról született összes [origo] cikket pedig itt találja.

13:05
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Virrasztásra készülnek Obama szülőfalujában

Hosszú virrasztásra készülnek Barack Obama kenyai őseinek falujában, hogy szerda hajnalban megtudják, újraválasztják-e az amerikai elnököt. A választás közeledtével a Kenya nyugati részében, a Viktória-tótól 60 kilométernyire a dombok között rejtőző faluba a világ minden részéről özönlenek az újságírók. 

A falut a régió legnagyobb városával, Kisumuval összekötő úton álló hirdetőtáblán mintegy 2500 forintnak megfelelő ártól kínálnak korlátozott számban jegyeket a Kogelo Village Resortben felállított óriásképernyőhöz, ahol élő adásban nézhetik az amerikai elnökválasztást.

A szomszédos általános iskolában, amely Obama 2006-os látogatása óta az ő nevét viseli, szintén óriásképernyőt állítottak fel. Itt azonban minden lakosnak ingyenes a belépés.

13:08
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

A keleti parton már szavaznak

Helyi idő szerint reggel hatkor megkezdődött az amerikai elnök- és szövetségi kongresszusi választás az Egyesült Államok keleti parti államaiban. A jelentősebb közvélemény-kutatások átlagával számoló RealClearPolitics szerint a biztosan a demokratákhoz illetve a republikánusokhoz húzó államoktól Obama 201, Romney pedig 191 szavazatra számíthat, további 146 voks sorsa pedig a "billegő" államok sorsától függ.

13:24
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Miért éppen keddre esik mindig az amerikai elnökválasztás?

Az amerikai kongresszus még 1845-ben határozott úgy, hogy az akkor még 28 szövetségi állam elektorait (akik végső soron eldöntik, ki nyeri az elnökválasztást) ugyanazon a napon kell megválasztani.

Az akkor agrárországnak számító Egyesült Államokban úgy kellett a választás napját meghatározni, hogy a termés már a csűrökben, magtárakban legyen. Ugyanakkor az időpont nem eshetett bele a télbe sem, nehogy az esetleges rossz időjárás megakadályozza a zömmel vidéki térségekben lakó választópolgárok eljutását a legközelebbi szavazóhelyiségig. A törvényhozás elvetette a vasárnapot, mivel az a vallásos emberek számára az Úr napjának számított. A hétfőt elkönyvelték az érkezés napjának, hiszen akkoriban többnyire csak a megyeszékhelyen lehetett voksolni. A csütörtök is kiesett mint lehetséges szavazási nap, mégpedig azért, mert az akkor nem szívlelt angolok mindig csütörtökön választották meg parlamenti képviselőiket. A péntek kedvezőtlen napnak számított, mivel a termelőknek aznap kellett felkészülniük a szombatokon esedékes hetivásárokra. Így végül csak a kedd meg a szerda maradt mint lehetőség.

A választás végül a novemberi első hétfőt követő keddre esett. A törvényhozók ezzel kizárták, hogy november elsején tartsák az elnökválasztást. A legtöbb településen ugyanis mindig a hónap első napján ülésezett a helyi bíróság. A kereskedőknek ezen a napon kellett lezárniuk az előző hónapra vonatkozó üzleti könyvelésüket, ráadásul pedig november 1. egyházi ünnep is: Mindenszentek napja.

13:31
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Rövid tőzsdei fellendülést hozna Romney győzelme

Legalábbis a londoni a Centre for Economics and Business Research (CEBR) pénzügyi elemzői szerint, akik keddi helyzetértékelésükben azt írták, hogy Romney esetleges győzelme rövid távon jelentős árfolyamnyereségeket eredményezhet az amerikai tőzsdéken, hosszabb időtávlatban azonban ezt a reflexszerű hatást valószínűleg más, összetettebb kockázati tényezők ellensúlyoznák.

Az elemzőcég szerint a New York-i értéktőzsde legnagyobb tőkeértékű részvényeinek árfolyamát átlagoló DJIA index akár 500 pontos megugrással is reagálhat, ha Romney győz, nem utolsósorban azért, mert Barack Obama elnök republikánus kihívójának választási sikerét nem árazták be a piacok, emellett Romneyt üzletbarát politikusnak tekintik a befektetők.

A CEBR londoni elemzői ugyanakkor a későbbi potenciális piacbefolyásoló tényezők között kiemelték, hogy Romney már jelezte: megválasztása esetén az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke, Ben Bernanke távozását és a Fed gazdaságélénkítő célú mennyiségi enyhítési programjának befejezését kívánja elérni.

13:34
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

A németek 80 százaléka Obamára szavazna

A németek 80 százaléka a demokrata párti Barack Obamára szavazna, ha részt vehetne az amerikai elnökválasztáson, kihívójára, a republikánus Mitt Romneyra pedig csupán 3 százalék adná a voksát - mutatta ki az Allensbach közvélemény-kutató intézet.

Az intézet az amerikai elnökválasztáshoz időzített felmérésében áttekintette az utóbbi bő négy év adatait is, amelyek azt mutatják, hogy Barack Obama mindig is rendkívül népszerű volt Németországban. Első kampánya idején, 2008 nyarán például a németek 77 százaléka támogatta a demokrata párti politikust. A választási győzelem után a népszerűsége még tovább nőtt, 2009 87 százalékos volt az amerikai elnök támogatottsága Németországban. Az elnöki tevékenységét a németek 72 százaléka kedvezően ítéli meg, és csupán 7 százalék értékeli negatívan a munkáját.

A kedden bemutatott reprezentatív felmérésben megkérdezettek 50 százaléka szerint Németország számára is fontos, hogy ki az elnök az Egyesült Államokban, és az így vélekedők 88 százaléka úgy érzi, Németországnak az lenne jó, ha újabb négy évig Barack Obama lenne a Fehér Ház lakója.

13:55
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Az utolsó kampánygyűlések videón

14:13
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Ők már szavaznak

Forrás: AFP/Rogerio Barbadosa
Szavazók állnak a szavazófülkék előtt a New Hampshire-i Dixville Notchban

14:17
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Csak minden harmadik amerikainak hallatszik majd a szava

Miért? Kik azok az elektorok? Mik azok a csatatér-államok? Ismerje meg hogy működik az amerikai elnökválasztás rendszere!

15:15
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Tucatnyi államban nyíltak meg a szavazóhelyiségek

Megnyíltak a választási helyiségek Alabamában, Arizonában, Iowában, Kansasben, Minnesotában, Mississippiben, Észak- és Dél-Dakota egyes részein, Oklahomában, Tennessee-ben, Texasban és Wisconsinban is.

15:20
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Romney szavaz, és még korteskedik egy kicsit utána

Mitt Romney a Massachusettsben található Belmontban szavaz, de utána - elnökjelölttől szokatlan módon - még ellátogat az ohiói Clevelandbe és a Pennsylvaniai Pittsburghbe, mielőtt pártja bostoni kampányközpontjába menne. Alelnökjelöltje, Paul Ryan wisconsini otthonában szavaz. Az elnökválasztás kimenetele jó eséllyel Ohión és Pennsylvanián múlik majd.

Barack Obama és felesége már hetekkel ezelőtt arra buzdították a támogatóikat, hogy minél többen éljenek az előzetes szavazás lehetőségével. Hogy jó példával járjanak elő, Michelle már október közepén, az elnök pedig október 25-én leadta a szavazatát.

15:43
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Esőben szavaznak Floridában - kép

Forrás: AFP/Getty Images/Edward Linsmier
Szavazók várnak az esőben a floridai Petersburgban

16:10
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Egymillió hirdetés tíz államban

Napi 300 tévéhirdetéssel bombázták az ohióiakat az elnökjelöltek - írta egy clevelandi olvasó a BBC brit közszolgálati adó internetes kiadásának. Ohio az egyik állam, ahol eldőlhet, hogy végső soron melyik jelölt nyer. Obama és Romney ezért nagy erőket koncentrált ide és a hasonló csatatér-államokba. Az Associated Press amerikai hírügynökség szerint csak tíz államban egymillió politikai hirdetést sugároztak.

16:18
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Romney szavaz - kép

Forrás: AFP/Emmanuel Dunand
Mitt Romney és neje leadja voksát Massachusetts államban

16:22
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Miért nem kampányol ma Obama?

Mitt Romney szavazata leadása után még két fontos csatatér-államba látogat, Barack Obama azonban otthon marad - jóllehet négy éve folytatta a kampányt a szavazás napján is. Egyik tanácsadója, Robert Gibbs szerint szó sincs túlzott önbizalomról, csupán hatékonyabbnak vélik, ha műholdas interjúkat ad a fontos államok számára. Attól tartanak ugyanis, ha elutazna ezekre a helyekre, akkor a rá való várakozás miatt sokan nem jutnának el a szavazóhelyiségekbe - mondta a Politico.com-nak.

16:34
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Obama győzelemét jósolja egy kenyai boszorkánymester

Barack Obama fölényes győzelmét jósolja egy kenyai boszorkánymester, aki abban a faluban, Kogelóban él, amelyben az Egyesült Államok elnökének apját 1982-ben eltemették. John Dimo helyi sámán, aki százöt évesnek mondja magát kagylókra, csontokra és egyebekre alapozta politikai prognózisát. Dimo szerint a mágikus tárgyak cáfolják, hogy szoros lesz az eredmény, egy fehér kagyló pedig minden kétséget kizárón azt mutatja, hogy Obama nyer.

16:38
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Hosszú sorok a washingtoni szavazóhelyiségek előtt

Hosszú sorokkal kell megbirkózniuk az amerikai szavazóknak a fővárosban, Washintgon DC-ben és környékén. A Washington Post munkatársa egy arlingtoni szavazóhelyiség előtt 644 sorban álló embert számolt össze, többségük jócskán késik majd a munkából - írta.

17:29
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Sorban állnak a Virginiai szavazók - kép

Forrás: AFP/Getty Images/Patrick Smith
Szavazók sora Virginiában

17:38
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Obama szavazóurnák helyett kosárra dob

Kihívójával ellentétben, aki a választás napján is kampányol, az elnök pihenteti hangszálait. Barack Obama a hagyománynak megfelelően lenyom néhány kosárlabdajátszmát barátaival és munkatársaival. Az eredményeket családja körében várja, majd a chicagói McCormick konferenciaközpont egyik épületében megy, ahol az eredménytől függően vagy ünnepel, vagy sajnálkozik.

17:50
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Szoros eredmény esetén elhúzódhat a szavazatszámlálás

Mint már korábban is jeleztük, Ohio lehet az egyik olyan állam, ahol végső soron eldől az elnökválasztás végeredménye. Az előrejelzések szerint itt is szoros eredmény várható, amit - ha elég szoros - bármelyik fél megtámadhat. Az újraszámolási procedúra pedig akár hetekig is elhúzódhat a New York Times amerikai lap szerint. A legfőbb gondot az ideiglenes szavazatok okozzák majd, amelyeket azok esetében alkalmaznak, akiknek személyazonosságát nem tudják a szavazóhelyiségben megállapítani. Ohióban 200 ezer ilyen szavazatra számítanak.

Az USA számos államban automatikusan újraszámolják a szavazatokat, amennyiben a különbség 1 százaléknál kevesebb. Ilyen Colorado, Florida, Pennsylvania. Ez mind hátráltathatja a hivatalos végeredmény megállapítását.

18:02
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Döntetlen az eredmény az első faluban

Ötven éve mindig a New Hampshire-i Dixville Notch az, ahol elsőként fejeződik be a szavazás, és innen érkezik az első hivatalos eredmény is az amerikai elnökválasztásokon. Ez idén is így volt, de az itt regisztrált tíz szavazó a eddig példátlan módon pontosan fele-fele arányban voksolt a két jelöltre, ami a verseny szorosságát jelzi. Négy éve Obama nyert itt, jóllehet a település alapvetően a republikánusokhoz húz.

18:18
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Romney felé húz a Wall Street

Nem csak megvetéssel, de rosszindulattal viseltetik Barack Obamával szemben az üzleti világ - nyilatkozta a CNN amerikai hírtelevíziónak Mort Zuckerman amerikai üzletember, aki maga is az elnök kihívója, Mitt Romney mellé állt, pedig korábban Obamáéknak adott tanácsot. Szerinte az elnök és stábja ösztönszerűen kezeli a gazdaságot, ami nem kedvez a vállalkozásoknak. A vezető üzletemberek 54 százaléka áll Romney mellett, míg Obamához csupán 20 százalékuk húz a CNN szerint.

18:34
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Hideg sátorban, elemlámpa fényénél szavaznak Staten Islanden

A Sandy vihar számos szavazóhelyiséget megrongált, emiatt New York egyes részein ideiglenes helyszíneken, például sátrakban szavazhatnak az emberek. Staten Islanden például van olyan hely, ahol fűtetlen sátorban, elemlámpa fénynél tudják csak leadni voksukat.

18:48
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Szavazatszámláló a Facebookon

A Facebookon élőben lehet követni, hogy melyik pillanatban éppen hány amerikai adta le a szavazatát. Ennek a bejegyzésnek a készítésekor már egymillió fölött járt a számláló.

18:52
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Autókereskedésben is szavaznak

Forrás: AFP/Getty/Jay LaPrete
Amerrikai szavazók az ohiói Columbus egyik autókereskedésében

19:04
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Ötperces fájásai voltak, amikor leadta a voksát

Szülni igyekezett, de még mielőtt a kórházba ment volna, elment szavazni egy kismama az USA Ohio államában. A 21 éves Galicia Malonénak már elment a magzatvize és öt perces fájásai voltak, amikor megjelent a Chicago közelében fekvő Dolton szavazóhelyiségében - jelentette az NBC chicagói kiadása. A nőnek utóbb kislánya született.

19:14
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Az alelnökjelöltek is szavaztak

Mitt Romney-n kívül kedden adta le voksát alelnökjelöltje, Paul Ryan, illetve Obama alelnöke, Joe Biden is. Előbbi a wisconsini Janesville-ben, Biden pedig a delaware-i Greenville-ben szavazott. Az elnökjelöltek támogatottsága közötti különbség mind országos szinten, mind pedig a választást eldöntő 10-12 ingadozó államban belül van a statisztikai hibahatáron.

19:27
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Szerdára hívták szavazni a floridai szavazókat

A floridai Pinellas megye több száz, vagy akár több ezer szavazója is téves telefonos tájékoztatást kapott egy üzemzavar miatt a helyi hatóságoktól arról, hogy holnap (szerda) este hétig szavazhatnak. Az automata hívásokat hétfőre időzítették, de a rendszer kedd reggel is elindult. Amint ezt észrevették leállították a rendszert.

19:38
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Egy demokrata aktivista szertára - kép

Forrás: AFP/Getty/Edward Linsmier

19:46
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Rekordszámú szavazót várnak Massachusettsben

Nagy tömegben járulnak az urnákhoz a szavazók Massachusettsben, ahol nem is elsősorban az elnökválasztás, hanem a szenátusi választás mozgatja meg az embereket. Az egykor a legendás Ted Kennedy által betöltött helyre pályázó demokrata Elizabeth Warren és a hivatalban lévő republikánus Scott Brown minden idők legdrágább szenátori kampányát folytatta az államban a Washington Post szerint.

19:59
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Obama meglepett egy chicagói kampányirodát

Úgy tűnik, mégsem csak otthon pihen Barack Obama amerikai elnök a választás napján. Ottani idő szerint kora reggel meglepetésszerűen megjelent egy chicagói demokrata kampányirodában, ahol megköszönte a kampányában dolgozók munkáját, és gratulált kihívója, Mitt Romney "szellemes kampányához". Még a beszállt a telefonálgatásba is, és három embert felhívott, akik közül egy wisconsini nő nem ismerte meg. "Barack Obama vagyok, tudja, az elnök" - mondta a nőnek a Washington Post amerikai lap szerint.

20:14
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Földcsuszamlásszerű győzelmet aratott Obama egy londoni iskolában

Lejátszottak az amerikai elnökválasztást egy londoni általános iskolában. A jelölteket az iskola kiválasztott tanulói alakították, itt is volt elnökjelölti vita, kampánybeszéd, korteskedés, és a végén szavazás. A 153 leadott voksból Obama 132-t, Romney 21-t kapott - jelentette a BBC brit közszolgálati adó.

20:29
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Mosodai szavazás - kép

Forrás: AFP/Robyn Beck
Szavazók egy chicagói mosodában

20:43
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Miért bukhatja be Ohiót Romney?

Ugyan Mitt Romney magabiztosan állítja, hogy nyerni fog Ohióban, kampányának egyik munkatársa elismerte a CNN szerint, hogy nagyon szoros lesz az eredmény az államban. Ohio azért fontos, mert sok elektort küld az elektori gyűlésbe, amely végső soron megválasztja az amerikai elnököt, és a többi államban fennálló kiegyensúlyozott eredmény esetén döntő lesz, ki nyer itt.

Az állam jelentőségét jelzi, hogy szavazata leadás után Romney még ideutazott egyik utolsó kampánygyűlésére, hogy megnyerje a bizonytalan szavazókat. A CNN szerint azonban egy négy évvel ezelőtti megnyilatkozása miatt kétséges, hogy nyerhet. 2008-ban Romney élesen kikelt Obama intézkedése ellen, amellyel az elnök a halódó autóiparnak nyújtott komoly állami segítséget. Romney ekkor azzal érvelt, hogy hagyni kell csődbe menni az autóipart, amely Ohio legnagyobb munkaadója.

20:58
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Hogyan nyerhet biztosan Obama?

Ha a fehér amerikai szavazók aránya 72 százalék alá esik, szinte biztos, hogy Barack Obama amerikai elnök fog nyerni - idézett a CNN amerikai hírportál egy republikánus elemzést. Ezzel a szavazók etnikai összetételének a választás végeredményére gyakorolt hatását igyekeztek bemutatni. A szavazók körében ugyanis egyre inkább visszaesik a fehérek aránya (2008-ban 74 százalékos volt), miközben egyre nő a spanyolajkú és fekete szavazók száma. Előbbiek nem kedvelik Romneyt, utóbbiaknak pedig várhatóan a döntő többsége Obamát választja majd. A fehérek körében Romney vezet (egy pénteki CNN-felmérés szerint 57/40 százalékos aránnyal), neki tehát az kedvez, ha minél nagyobb a fehérek aránya.

Itt egy etnikai arányokat számba vevő kalkulátor a CNN-en, lehet játszani!

21:18
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Előjelek a győzelemhez

A CNN egyik munkatársa összeszedte, miket érdemes figyelni, hogy előre lássuk melyik jelölt lehet a győztes. Eszerint ha sok spanyolajkú jelenik meg Colorado, Nevada, Virginia és Florida szavazófülkéiben, az Obama győzelmét jelezheti előre. Floridában az I-4 corridor (az államot majdnem pontosan középen kettévágó 4-es számú autópálya körzete) jelezheti előre az eredményt. Az ettől északra lakók többségre republikánus, a délre lakók demokrata beállítottságúak. A kérdéses térségben többnyire bizonytalanok a szavazók. Ezeken kívül az ohiói Ottawa megyét érdemes figyelni. 1944 óta amelyik jelölt itt nyert, az lett végül az elnök is.

21:33
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Obamás kitűzőben nyomul a fővárosi MSZP-s

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakciójának vezetője obamás kitűzőben jelent meg az amerikai nagykövetség választási gálaestjén az Erzsébet körúti Corinthia Grand Hotelben - jelentette a helyszínről az [origo] tudósítója. Az eseményen Eleni Tsakopoulos Kounalakis nagykövet mellett ott lesz Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes is, de egyelőre csak gyülekeznek a vendégek.

21:57
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Amerikából jelentjük - Békés várakozással zárul a háború

Egymás után jöttek szembe a "szavaztam" feliratú kitűzőt viselő emberek, ahogy sétáltam fel a meredek utcán, úton az egyik virginiai szavazókör felé. Egymás mellett két épület - egy tűzoltóság és egy iskola - is ki volt jelölve szavazásra, és mindkettőnél hosszú sorban várakoztak az emberek. "Két órája és húsz perce várok itt" - mondta nekem egy Charlieként bemutatkozó fiú, aki akkor már csak néhány méterre volt a bejárattól. Azt mondta, nem tudja, hogy máskor is ilyen sokat kell-e várni, mert most szavaz először, egy másik szavazó ugyanakkor azt mondta, hogy a korábbi választásokon nem voltak ilyen hosszú sorok.

Pethő András washingtoni tudósítónk riportját a szavazásról itt olvashatja.

22:01
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Papír-Obama az amerikai nagykövetség pesti választási buliján - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

22:03
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Nagy bulit tart a követség

Az amerikai nagykövretség által a Corinthia szállóban rendezett választási rendezvényre megérkeztek a vendégek, a rendezők azt ígérik, hogy nem választási hangulat, hanem igazi parti lesz.

22:12
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Újabb hurrikán tart New York felé

Szerda déltől lezárják a tengerpartokat és a parkokat, de evakuálás nem lesz. Jön az újabb vihar. Részletek itt.

22:24
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Vészjósló üzenet az elnöknek

Az egyiptomi kormánypárt elnöke ezt írta az interneten: "Sose feledjétek, hogy egy elnök, az amerikai történelem legrosszabbja lerombolta Afganisztánt és Irakot; és összedöntötte a világgazdaságot, az USA-val és Európával kezdve".

22:27
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Hol lesz a legkiélezettebb a harc?

Hét olyan állam van az USA-ban, amelyekben még csak körülbelül sem lehet megjósolni, hogy a demokrata elnök, vagy republikánus kihívója nyer. Vajon kisegítik Romneyt a floridai konzervatív nyugdíjasok? És Obamát a virginiai kormányhivatalnokok? Részletek itt.

 

22:36
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Obama alelnökébe botlott Romney

Romney megérkezett mai országjárásának utolsó helyszínére Pittsburgh-be. Ezután Bostonba megy, ott várja az eredményeket. Járt ma Ohióban, ahol nagy csata várható közte és Obama között, itt találkozott Obama alelnökével, Joe Bidennel is, aki meglepetéslátogatásra jött.

22:40
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Mit mutatnak a felmérések? - térkép

Az alábbi térképen az utolsó felmérések eredményeiből a RealClearPolitics című blog által összeállított várható végeredmény látható. Biztos egy államban a szavazás eredménye, ha legalább 12 százalék különbség van a jelöltek között, 8-12 százalék fölött valószínű, 5-8 százalék között inkább egy jelölté az állam, 5 százalék alatt ingadozó. A számok azt mutatják, mennyi elektort ad az adott állam a 538-ból.

Forrás: [origo]

22:45
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Megőrült a szavazógép, csak Romney-t fogadta el

Pennsylvaniában újra kellett kalibrálni egy szavazógépet, mert megjelent egy videó a Youtube megosztón, amely szerint a géppel nem lehetett Obamára szavazni. A videót feltöltő szavazó felesége többször benyomta, hogy Obama, de a gép a pipát Romney neve mellé tette. Nézze meg itt!

22:54
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Navracsics együttműködő elnököt szeretne

"Legfőbb érdekünk, hogy az Egyesült Államoknak jó elnöke legyen, egy jó stratégiai szövetséges, aki képes segíteni nekünk, együtt tud működni velünk" - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) amerikai elnökválasztási partiján. Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti amerikai nagykövet arról beszélt: bárki nyerje az amerikai elnökválasztást, a két ország közötti barátság és kapcsolatok ereje nem fog változni.

22:58
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Védősisakban a legjobb - kép

Fotó: Pethő András [origo]
Egy virginiai szavazóhely

23:03
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Mellarcú elnökök - kép

A Beautiful/Decay című blog különleges összeállítással kedveskedett az elnökválasztás napján olvasóinak. Női mellekkel elcsúfított arcú elnökportrékat közöltek. A teljes sorozat itt.

23:06
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Obama javára is csalt egy szavazógép

Korábban hír jött arról, hogy egy szavazógép Romney javára csalt, és emiatt újra kellett indítani. A BBC szerint hétfőn Coloradóban volt egy hasonló eset, csak ott Obama javára csalt egy gép. A helyi illetékesek szerint ott a szavazó rontott el valamit, és a kérdéses gépeket kedden nem is használják.

23:21
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Kedvezően alakul a floridai részvétel Romney számára

Az otthonuktól távol szavazók, illetve a voksukat előzetesen leadók szavazatainak adatai alapján Mitt Romney most jobban áll Floridában, mint négy éve ugyanekkor John McCain akkori republikánus elnökjelölt. Erről pártjuk floridai szervezete számolt be a Washington Post amerikai lap szerint. Míg 2008-ban több mint 354 ezer demokrataként regisztrált szavazó adta le a voksát előzetesen vagy távollétében, most csupán valamivel több mint 161 ezer. Ezeknek a számoknak ugyanakkor semmi köze ahhoz, hogy melyik jelöltre hányan szavaztak.

23:25
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Népszerű a "Szavaztam" matrica - kép

Forrás: AFP/Frederic J. Brown
A szavazók által büszkén viselt matricák egy íven

23:33
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Megfélemlítéstől tartanak egy új fekete párducos aktivista miatt

A szavazók megfélemlítését emlegette a Fox News konzervatívok felé húzó amerikai hírtelevízió, amikor hírt adott arról, hogy a New Black Panther Party (új fekete párducok párt) egy tagja előzékenyen nyitogatja az ajtót az érkezők számára az egyik philadelphiai szavazókör előtt. A fehérgyűlölő feketéket tömörítő pártot több emberi jogi szervezet is gyűlöletkeltőnek minősítette, a négy évvel ezelőtti választások idején két tagjuk rasszista gyalázkodó megjegyzéseket kiabált ugyancsak egy philadelphiai szavazókör közelében.

23:43
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

"Éjfélig eldől a dolog"

Mitt Romney nagyon jól áll Pennsylvania államban - mondta washingtoni tudósítónknak egy republikánusokhoz közel álló lobbicég rendezvényén a cég egyik munkatársa - aki korábban a Fox Newsnál dolgozott. A bostoni Romney-központból kapott exit poll adatokra hivatkozó republikánus szerint ha Romney nyer az államban, akkor nagy esélye van a győzelemre. A munkatárs szerint korábban lesz eredmény, mint sokan várják, (helyi idő szerint) éjfélig eldől a dolog.

23:48
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Obamát méltatta Romney egy pittsburghi kampányközpontban

"Erős kampányt folytatott Obama" - nyilatkozta elismerően Mitt Romney republikánus elnökjelölt, amikor benézett pártja aktivistáihoz egy pittsburghi kampányközpontban. "Nem szükséges becsmérelnünk a másik srácot" - mondta a választókat telefonokkal szavazásra buzdító aktivistáknak Obamára utalva, akiről azt is mondta, hogy jó ember, "példamutató, jó apa, de most már itt az ideje az irányváltásnak".

Forrás: AFP/Getty Images/Justin Sullivan
Romney aktivistákkal Pittsburghben

00:02
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Szavaztam már? - kérdezte a halálból visszahozott michigani bácsi

Még hétfőn történt, de a Detroit News csak kedden adott hírt arról, hogy egy idős szavazó rosszul lett, miközben mozgóurnába szavazott a michigani Southfieldben. Az idős bácsi nem lélegzett, és pulzusa sem volt, egy nővérke élesztette újjá sikeresen. Amikor magához tért, emlékezett saját és felesége nevére, majd utána az első kérdése az volt: "Szavaztam már?"

00:04
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Amerikából jelentjük - Táblával fotózkodnak - kép

Forrás: Pethő András [origo]

00:10
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

"Három dolgot tehetsz most" - Obamáék még most is szpemmelnek

Folyamatosan küldi a támogatásokért kuncsorgó leveleket Obama stábja, legutóbb pár perccel ezelőtt érkezett egy, amelyben Michelle Obama, az elnök felesége biztatta a listára feliratkozottakat, hogy menjenek el szavazni, küldjék tovább a felhívást, és csatlakozzon a telefonos kampányhoz.

00:13
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Amerikából jelentjük - Washingtonban nem partiznak

Nagyobb pártesemények nem várhatók itt Washingtonban - jelentette tudósítónk. Aki a két pártban számít, azok a kampányközpontokban vannak (Chicago és Boston), de több bárban is hirdettek meg partikat. Mivel Washington erősen demokrata város, így ezeken biztosan Obamáért fog drukkolni a többség. Tudósítónk beszélt a helyi Fiatal Republikánusok egyik munkatársával is, de azt mondta, az ő partijaik nem nyilvánosak. Az egyik városi republikánus képviselőjelölt, Mary Booker munkatársa ugyanakkor azt mondta, hogy nekik lesz egy kisebb rendezvényük, ahova mehet a sajtó is.

00:16
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Eltévedtek a szavazók a vihar miatt

Sok szavazó panaszkodott arra a New York Times szerint, hogy nem találták meg a Sandy hurrikán pusztítása miatt áthelyezett szavazóhelyiséget. A vihar által sújtott helyeken lehetővé tették az e-mailes szavazást, de az pedig túl bonyolult.

00:23
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Obama rosszul áll Coloradóban

A Denver Post szerint az egyik legkiélezettebbnek számító Coloradóban a republikánusok állnak jobban az előre leadott szavazatokban. A 2,7 millió coloradói szavazó közül 1,97 millió szavazott előre személyesen vagy e-mailben. Ebből 705 ezren voltak a republikánusként regisztrált szavazók, 670 ezren a demokraták, 569 ezren a besorolhatatlanok.

00:30
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Obama vagy Romney? Nem mondom meg!

A budapesti amerikai követség partiján felvonultak Obama- és Romney-szimpatizánsok is. Volt, aki a négy évvel ezelőtti állapoztokat sírja vissza és nem tartja elég üzletiesnek, másvalaki szerint viszont, aki Romney-ra szavaz, az maga ellen szavaz. Nézze meg videónkat!


szólj hozzá: Obama vagy Romney?
00:35
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Magabiztosak Obama önkéntesei

Még az utolsó szavazatok is számítanak Virginiában - mondta Obama két önkéntese a BBC-nek. Továbbra is magabiztosak a jelenlegi elnök győzelmével kapcsolatban, de azt elismerték, hogy a részvétel elmarad a négy évvel ezelőttitől.

00:36
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Call centeres buzdító - kép

Forrás: AFP/Getty Images/Max Whittaker

00:39
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Takarítják az eredményvárókat - kép

Forrás: AFP/Getty Images/Matthew Cavanaugh

 

Forrás: AFP/Getty Images/Win McNamee

00:45
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Romney büszke

"Nagyon büszke vagyok a kampányra, aminek célja volt, hogy elmondjuk az embereknek az igazságot. Egyik kampány sem tökéletes" - idézi a CNN csatorna online oldala Mitt Romneyt.

00:47
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Négyórás sor Virginiában

A Virginia állambeli Prince William megyében elég nehézkesen halad a szavazás, a szavazók egy része már négy órája áll sorban a New York Times szerint.  A megyében hasonló volt a helyzet 2008-ban is. A szavazók nem feltétlenül tartanak ki, Virginia ugyanis a csatatérállamok közé tartozik, 13 elektort küldhet.

00:50
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Az eddigi legdrágább kampány

A 2012-es kampány az eddigi legdrágább az USA történelmében. Összesen 2 milliárd dollárt gyűjtöttek össze a jelöltek. Az úgynevezett super PAC-eken (amelyek révén nem közvetlenül támogathatóak a jelöltek) keresztül 416 millió dollárral támogatták a republikánusokat, 205 millióval a demokratákat.

00:55
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Jönnek a rokonok

Sokan ülik majd körbe a vacsoraasztalt az Obama-családnál - írja a CNN. Lányai Chicagóba repülnek nagymamájukkal, Mariannal, majd csatlakoznak Michelle Obama testvéréhez és annak családjához. De ott lesz még Obama lánytestvére, Maya, családjával együtt, valamint néhány unokaöccs és unokahug. Obama jelenleg Chicagóban tartózkodik.

00:57
november 06, 2012
Vágólapra másolva!

Ideiglenes szavazóhelyiségek - kép

Forrás: AFP/Getty Images/Allison Joyce

 

 

Forrás: AFP/Getty Images/Allison Joyce

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről