Vágólapra másolva!
Két újabb előválasztással folytatódott kedden a küzdelem, amelyben eldől, hogy ki lesz a republikánusok jelöltje Barack Obamával szemben a novemberi amerikai elnökválasztáson. Michigan és Arizona államban tartottak szavazást, és mindkettőt Mitt Romney nyerte meg. Arizonában sima győzelmet aratott, szülőhelyén, Michiganben azonban szoros versenyt vívott Rick Santorummal. Kövesse az eseményeket percről percre!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül17 bejegyzés
02:27
február 29, 2012
Vágólapra másolva!

Mi volt a legutóbbi fordulóban?

A legutóbbi szavazásokat február 7-én tartották, és akkor Rick Santorumnak három államban - Minnesota, Colorado, Missouri - is sikerült győzedelmeskednie. Igaz, Missouriban csak egy nemhivatalos választás volt, annak eredménye nem számít bele azoknak a delegáltaknak a felosztásába, akik részt vesznek majd az augusztusban esedékes elnökjelölő konvención. Hivatalosan ott nevezi meg majd a párt a jelöltet, akinek legalább 1144 delegált támogatására lesz szükség.

02:33
február 29, 2012
Vágólapra másolva!

Santorum a demokratákhoz fordult

Santorum és Romney között olyan ádáz küzdelem alakult ki Michiganben, hogy Santorum még a demokraták segítségét is kérte. Erre azért van lehetőség, mert ugyan a legtöbb előválasztáshoz hasonlóan ez is csak a párt szavazói számára nyitott, Michiganben azonban bárki a szavazás helyszínén nyilatkozhat pártkötődéséről, és nincs szükség előzetes regisztrációra. Részletek ebben a blogbejegyzésben.

02:36
február 29, 2012
Vágólapra másolva!

Gingrich már előre tekint

Hivatalosan négy politikus van versenyben ebben a fordulóban, egyikük azonban látványosan távolmaradt. Ő Newt Gingrich, aki látva esélytelenségét a most sorra következő államokban, inkább Georgia államra koncentrál, ahol jövő héten szavaznak. A győzelemre eddig egyedül csak Dél-Karolinában képes Gingrichnek ez az otthona, így ha ott sem sikerül nyernie, akkor még tovább csökkennek az esélyei arra, hogy visszaszerezze korábbi lendületét.

03:01
február 29, 2012
Vágólapra másolva!

Isten áldja Romneyt!

Forrás: AFP
John McCain, a republikánusok 2008-as jelöltje Mitt Romneyt támogatja a mostani versenyben. McCain arizonai, így személyesen is érintett a mostani fordulóban.

03:05
február 29, 2012
Vágólapra másolva!

Michiganben lassan véget ér a voksolás

Bezárt a szavazókörök többsége Michiganben (az állam egyes részein még folytatódik a voksolás), és így hamarosan megérkeznek az első eredmények. Az előzetes felmérések szerint azonban annyira szoros a verseny Santorum és Romney között, hogy várhatóan azonban eltart egy darabig, mire eldől, ki a nyertes.

03:12
február 29, 2012
Vágólapra másolva!

Gingrich nosztalgiázik

Gingrich ugyan nem kampányolt a mostani fordulók helyszínén, de persze kihasználja, hogy a tévécsatornák több órás élő műsorban számolnak be az este fejleményeiről, és a Georgia állambeli Carroltonban mond egy beszédet szimpatizánsai előtt. Leginkább nosztalgiázik, nem a szokásos kampányüzeneteit ismételgeti, a közönség pedig hallhatóan jól szórakozik a történetein.

03:20
február 29, 2012
Vágólapra másolva!

Az első hírek Santorumnak kedveznek

Egyszázalékos feldolgozottságnál Santorum 47,6 százalékon áll, míg Romney 34-en. Persze ez még túl korai ahhoz, hogy bármilyen következtetést lehessen belőle levonni.

03:26
február 29, 2012
Vágólapra másolva!

Romney és a Cadillac-probléma

Romney kedden sajnálkozva elismerte, hogy az utóbbi néhány napban több szerencsétlen megjegyzése is volt. Ilyen volt például az, amikor arról beszélt, hogy a felesége "pár Cadillacet" vezet, vagy amikor arról beszélt, hogy a barátai Nascar-csapatokat tulajdonolnak. Nem durva elszólások ezek önmagukban, viszont Romney épp azzal küszködik, hogy ne ragadjon rajta a gazdag, az átlagemberek életét nem értő és ismerő politikus imázsa. Ez különösen érzékeny kérdés most, amikor a választók többségét a gyengélkedő gazdaság aggasztja a leginkább, és sokan kerültek nehéz helyzetbe a négy évvel ezelőtt elmélyült pénzügyi-gazdasági válság eredményeként.

03:33
február 29, 2012
Vágólapra másolva!

Romney kezd felzárkózni

Szűkül a különbség Santorum és Romney között. A CNN négyszázalékos feldolgozottságnál arról számolt be, hogy Santorum 40, Romney pedig 39 százalékon áll, kettejük között mindössze néhány szavazat különbség van. Lehet, hogy hosszú éjszaka lesz.

03:44
február 29, 2012
Vágólapra másolva!

Ron Paul is beszél

A ma este másik esélytelen versenyzője, Ron Paul is tart egy beszédet, ő Virginia államban. Gingrich-csel ellentétben ő nem nosztalgiázik, hanem szokásos kampánybeszédét mondja, és támadja például a szövetségi jegybank szerepét betöltő Federal Reserve-t. A helyszín nem véletlen, Virgnia is egyike lesz annak a 11 államnak, ahol jövő héten, az úgynevezett szuperkedden szavazást tartanak. 

04:01
február 29, 2012
Vágólapra másolva!

Arizonában Romney nyert

Bezártak a szavazóhelyiségek Arizona államban, és a CNN előrejelzése szerint Mitt Romney a győztes. Ez nem túl nagy meglepetés, a felmérések alapján eleve Romney győzelmére lehetett számítani.

04:05
február 29, 2012
Vágólapra másolva!

A bemocskolódott szavazó

A CNN meginterjúvolt egy olyan szavazót, aki demokrata létére részt vett a michigani republikánus előválasztáson. A Bruce Fealk nevű férfi azt mondta, "kicsit mocskosnak" érezte magát (és ezért otthon le is zuhanyzott), amiért ezt megtette, viszont ezt tartotta a helyes stratégiai döntésnek. Fealk Santorumra szavazott, annak ellenére, hogy őt tartja messze a leggyengébb jelöltnek. A demokrata átszavazás hátteréről részletek ebben a blogbejegyzésben.

04:17
február 29, 2012
Vágólapra másolva!

Kezd erősödni Romney

Romney már 41 százalékon áll, míg Santorum 38 százalékon, mindez 28 százalékos feldolgozottságnál.

04:37
február 29, 2012
Vágólapra másolva!

Romney jól áll a szülőföldjén

Romney jól szerepel Oakland megyében, ahol született és felnőtt. A CNN beszámolója szerint az átlag felett van a támogatottsága ebben a megyében, a szülővárosában pedig kifejezetten jól, több mint 70 százalékon áll.

05:09
február 29, 2012
Vágólapra másolva!

Még nem mernek előjelezni

Már közel 60 százaléknál tart a feldolgozottság, és Romney előnye egyre magabiztosabbnak tűnik: 40,3 százalékon áll, míg Santorum 36 százalékon. Egyelőre ugyanakkor se a CNN, se más amerikai lap vagy hírcsatorna nem adott közzé előrejelzést, tehát azzal számolnak, hogy még akár változhat is az állás.

05:11
február 29, 2012
Vágólapra másolva!

Santorum megszólal

Bár még nincs eredmény, Santorum megkezdi a szokásos beszédet. Ez talán elismerése annak, hogy nem számít győzelemre.

05:18
február 29, 2012
Vágólapra másolva!

Mitt Romney nyert Michiganben

A CNN előrejelzése szerint Mitt Romney nyerte a michigani előválasztást.