Vágólapra másolva!
A múlt heti iowai kaukusz után ezúttal New Hampshire államban folytatódott az a küzdelem, amelynek során eldől, kit indítanak a republikánusok Barack Obamával szemben a novemberi elnökválasztáson. A várakozásoknak megfelelően Mitt Romney nyerte a választást, aki a múlt heti iowai fordulóban is győzött. A második helyen Ron Paul végzett, harmadikként pedig Jon Huntsman futott be. Ez a választás így nem a vallásos konzervatív republikánusokról szólt. Tudósítás a szavazás utolsó óráiról és az eredményhirdetés izgalmairól.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül19 bejegyzés
01:45
január 11, 2012
Vágólapra másolva!

Hogyan szerepel most Santorum?

A múlt heti iowai kaukuszon szinte győzelemmel felérő második helyet ért el Rick Santorum egykori szenátor. Most nem sok esélye van hasonló bravúrra, de az elmúlt egy hétnek ő volt az egyik főszereplője. Kicsoda ő és meddig juthat el a republikánus elnökjelöltségért folyó harcban?

01:52
január 11, 2012
Vágólapra másolva!

Romney a fő esélyes

A felmérések szerint a New Hampshire-i előválasztás toronymagas esélyese Mitt Romney egykori massachusetts-i kormányzó, akinek 10-20 százalékos fölénye van a többi indulóhoz képest. Az utóbbi napokban ugyanakkor az eddiginél is nagyobb össztűz irányult rá a riválisok részéről, akik egy új fronton támadtak, és üzletemberi múltját kezdték ki.

01:59
január 11, 2012
Vágólapra másolva!

Egy igazi lejárató film

http://www.youtube.com/v/_evS-T-c35M?version=3&hl=hu_HUEzt a videót az egyik jelölthöz, Newt Gingrichhez közel állók készítették Mitt Romney-ról. Egy előzetes egy filmhez, amely szerint nagyon káros mellékhatásai voltak Romney üzletemberi tevékenységének, és sokan elveszítették a munkájukat azoknak a döntéseknek az eredményeként, amelyeket egy kockázati befektető cég vezetőjeként hozott.
02:15
január 11, 2012
Vágólapra másolva!

Lesz-e megint virrasztás?

Múlt héten az iowai kaukuszon csak magyar idő szerint reggel nyolc óra körül volt eredmény, de ezúttal várhatóan nem lesz ilyen körömrágós izgalom. Akkor még 99 százalékos feldolgozottságnál sem lehetett eldönteni, hogy ki a győztes, itt viszont a felmérések szerint akkora Romney fölénye, hogy várhatóan ez tükröződik majd az eredményben is. A nagy tévécsatornák és hírügynökségek ráadásul saját előrejelzéssel is készülnek, és már a hivatalos bejelentések előtt közzéteszik - legtöbbször pontosnak bizonyuló - eredményeiket.

02:24
január 11, 2012
Vágólapra másolva!

Jon Huntsman nagy esélye

A szavazókörök többsége már bezárt, de még több hely nyitva van, ezek magyar idő szerint kettő órakor zárnak be. A CNN szerint rekordmagas részvétel van a választáson, amelynek az igazán nagy kérdése az, hogy ki lesz a második Romney mögött, és milyen szavazataránnyal. Az utóbbi napokban erősödni látszott például Jon Huntsman, aki visszafogottságával és mérsékelt nézeteivel tűnik ki a konzervatív mezőnyből. Itt, a liberális New Hampshire-ben lehet esélye, a konzervatív Iowában nem rúgott landába, és a következő forduló, Dél-Karolina sem igazán az ő terepe.

02:26
január 11, 2012
Vágólapra másolva!

Egy százaléknál Romney vezet

Jönnek az első eredmények. Egyszázalékos feldolgozottságnál Romney vezet 38 százalékkal, őt követi Ron Paul 22,9 százalékkal, majd jön Huntsman 16,1 százalékkal.

02:31
január 11, 2012
Vágólapra másolva!

Jon Huntsman újságírók gyűrűjében - fotó

Forrás: AFP

02:45
január 11, 2012
Vágólapra másolva!

Baj van a republikánus házassággal?

Az Economist bloggere azon aggódik, hogy vajon a Mitt Romney üzletemberi múltja elleni támadások azt jelentik-e, hogy a vállalkozásbarátságáról híres republikánus párt irányt vált, és kapitalizmusellenes húrokat kezd pengetni. A brit lap szerzője a következő hasonlattal magyarázza a helyzetet: Egy férjnek joga van nyilvánosan dicsérni a saját feleségének a lábait olyan módon, ahogy más férfiaknak ezt nem szabad, viszont nem szabad bírálnia az öltözködési szokásait úgy, ahogy a feleség barátnői tehetik. Ha a férj mégis elkezd megjegyzéseket tenni a feleség öltözködésére, az azt jelenti, hogy valami strukturális változás zajlik a házasságban.

02:49
január 11, 2012
Vágólapra másolva!

A gazdaság a fő aggodalom

Az exit poll adatok szerint a New Hampshire-i szavazók többsége a gazdasági problémákat nevezte meg a választás legfontosabb témájának. Mintegy 60 százalékos az arány, szemben az iowai 42 százalékkal. Ez a magukat kevésbé a valláos konzervatív tábor képviselőjeként meghatározó politikusok számára kedvez, mint amilyen például a fő esélyes Mitt Romney.

02:50
január 11, 2012
Vágólapra másolva!

Továbbra is Romney az élen

Hétszázalékos feldolgozottságnál Mitt Romney 36, Ron Paul 25, Huntsman pedig 15 százalékon áll.

02:57
január 11, 2012
Vágólapra másolva!

Halott ember nevében akartak szavazni

Az egyik szavazókörben egy férfi úgy akart voksolni, hogy egy halott férfi nevét adta le. Az egyik felügyelőnek ugyanakkor gyanús lett a dolog, mert ismerte a halott férfit. A csalásra készülő férfi elmenekült a szavazóhelyiségből, így nem tudni a valódi nevét, de annyi kiderült, hogy Texas államból való - írja a CNN.

03:00
január 11, 2012
Vágólapra másolva!

A CNN szerint Romney a győztes

A CNN előrejelzése szerint Mitt Romney a győztes. A csatorna ezt a beérkezett szavazatokra és exit poll szavazatokra alapozva közölte.

03:23
január 11, 2012
Vágólapra másolva!

Huntsman nem száll ki

A CNN szerint Jon Huntsman jelezte, hogy akkor is tovább folytatja a harcot, ha a harmadik helyen végez. Huntsman a legmérsékeltebb jelölt a mezőnyben, így New Hampshire elvileg az ő terepe. Sokkal jobban is szerepelt, mint múlt héten Iowában, ahol lényegében nem is kampányolt. Nehéz dolga lesz majd jövő héten Dél-Karolinában, amely Iowához hasonlóan szintén a vallásos konzervatív jelöltek számára tűnik ideális terepnek.

03:24
január 11, 2012
Vágólapra másolva!

Ron Paul a második

A CNN most már előrejelzést adott ki arról is, hogy Ron Paul a második, Jon Huntsman pedig a harmadik helyen végzett. Ezek ugyan még nem hivatalos eredmények, de a tévécsatorna előrejelzései rendszerint megbízhatóak.

03:26
január 11, 2012
Vágólapra másolva!

Romney: Történelmet csináltunk

Romney megjelent a szimpatizánsai előtt. Azzal kezdte a beszédet, hogy történelmet csináltak ma este. Ezzel utalt arra, hogy republikánus politikus eddig még nem nyerte meg az előválasztások mindkét fordulóját.

03:28
január 11, 2012
Vágólapra másolva!

Obamát bírálja Romney

Nem sokat kertelt Romney, a harmadik mondatában már bele is kezdett Barack Obama bírálatára, aki szerinte négy éve szép ígéreteket fogalmazott meg, de aztán ezeket nem tartotta be, és kudarcnak bizonyult az elnöksége. "Az elnök kifogyott ötletekből, most pedig kezd kifogyni mentségekből" - fogalmazott Romney.

03:32
január 11, 2012
Vágólapra másolva!

Szúrás a republikánus riválisoknak

Romney beszólt republikánus riválisainak, akik az utóbbi napokban üzletemberi múltja miatt támadták. Azt állították, hogy egy befektető cég vezetőjeként olyan döntéseket hozott, amelyek miatt emberek százai veszítették el a munkájukat. Romney most azt mondta, hogy nagy hiba, ha republikánus politikusok a demokrata elnökkel karöltve támadják a szabadversenyre alapuló gazdaságot.

04:03
január 11, 2012
Vágólapra másolva!

Ron Paul szól lelkes híveihez

A második helyen befutó Ron Paul is mond egy beszédet láthatóan nagyon lelkes hívei előtt. Elismerte, hogy Romney egyértelmű győzelmet aratott, de kijelentette, nem fogják megállítani azt a mozgalmat, amelyet elindítottak.

04:11
január 11, 2012
Vágólapra másolva!

"Hozzátok haza!"

Paul elismételte már ismert kampányüzeneteit és ígéreteit, köztük például azt, hogy fel kell hagyni a külföldi szerepvállalásokkal. A közönség ekkor azt kezdte kiabálni, "hozzátok haza, hozzátok haza!", utalva a külföldön állomásozó amerikai katonákra.