Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kadhafi a végsőkig kitart - tudósítás Líbiából percről perce

Események

Vágólapra másolva!
Több mint egy órás beszédet intézett népéhez kedd este Moammer Kadhafi líbiai vezető, aki amerikai invázióval és halálbüntetéssel fenyegette az ellene tüntető tömegeket. Kadhafi szerint Líbiában nem békés tüntetések, hanem fegyveres lázadás folyik, amit bedrogozott, megtévesztett fiatalok kezdtek, ő pedig mártírként akar meghalni. Reformokat ígért ugyan, de egyre több katona fordul ellene, sőt az egyik bizalmasának számító minisztere is ellene szólt, a lázadókhoz való csatlakozásra bíztatva a katonákat. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte Líbiát.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül137 bejegyzés
01:02
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

A líbiai kormány reformokról beszélt

A líbiai kormány szóvivője vázolta a reformelképzeléseket, amelyeket Kadhafi fiának ötletein alapulnak az al-Dzsazíria szerint. Ezek közt szerepelt a munkanélküli-ellátások emelése és egy bizottság felállítása, amely az elmúlt hetek eseményeit vizsgálná.

01:10
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi helyett balett a líbiai tévén

A BBC követi a líbiai állami tévé műsorát, mivel a külügyminisztérium egyik hivatalnoka korábban azt mondta, rövidesen beszédet tart Kadhafi elnök. Bár a bejelentés óta több óra eltelt, egyelőre csak balettműsort közvetít a líbiai tévé.

01:16
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Az ENSZ BT elítélte a tripoli erőszakot

A líbiai ENSZ-nagykövet helyettese szerint Kadhafi beszéde kód volt, amiben a tömegmészárlás elindítására adott parancsot. Az ENSZ Biztonsági Tanács közben elítélte a tripoli erőszakot és felszólította a érintetteket, hogy vonja felelősségre azokat, akik felelnek a támadásokért.

01:18
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Megérkezett Máltára az első dezertőr hadihajó

Az al-Dzsazíra szerint befutott a máltai kikötőbe az a líbiai hadihajó, amely megtagadta, hogy Bengázit vegye tűz alá. Közben azonosították a második hajót is, amely szintén Máltára tart.

01:23
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Peru megszakította diplomáciai kapcsolatát Líbiával

Az AFP értesülése szerint a dél-amerikai ország felfüggesztett kapcsolatát az erőszakos eseményeket átélő Líbiával.

01:28
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Az ENSZ-főtitkár felháborodott a bombázások miatt

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára Ban Ki-moon korábban beszélt Kadhafi elnökkel. A főtitkár irodája a BBC-nek elküldött közleménye szerint Ban felháborodott a hétfői bombázások híre miatt és az erőszak azonnali leállítását követelte. "Ha megerősítik, az ilyen, civilek elleni támadás a nemzetközi humanitárius szabályok súlyos megsértése lenne, és a főtitkár legkeményebb ítéletét vonná maga után" - írta a BBC a közlemény alapján.

01:32
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Clinton: Az USA megteszi a megfelelő lépéseket

Az Egyesült Államok megteszi a "megfelelő lépéseket", ha a líbiai kormány nem állítja le az erőszakot az országban - közölte Hillary Clinton amerikai külügyminiszter. A politikus szerint Líbia nagyon hatékonyan korlátozza az információszerzési útvonalakat, de mostanra többet megtudtak a líbiai eseményekről. "Megtesszük a megfelelő lépéseket a nemzetközi politikai céljainknak, értékrendünknek és törvényeinknek megfelelően" - mondta Clinton. Hozzátette ugyanakkor, hogy nemzetközi fellépés keretében kívánnak tevékenykedni.

Forrás: AFP/Getty images/Chip Somodevilla

01:36
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Al-Dzsazíra: Egy tiszti csoport Kadhafi megbuktatására buzdít

A líbiai hadsereg tisztjeinek egy csoportja Moammer Kadhafi elmozdítására szólította fel a katonákat. Az al-Dzsazíra szerint a csoport egy közleményt adott ki, amelyben a katonatársakat arra kérték, hogy "csatlakozzanak az emberekhez" és buktassák meg az elnököt. A hadsereg tagjait felszólították, hogy menjenek Tripoliba, arról azonban nem tudni, hogy mekkora erőt képvisel a tisztcsoport a hadseregen belül.

01:45
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi rövid időre felbukkant a líbiai tévében

A BBC szerint Kadhafi elnök egy rövid pillanatra felbukkant a líbiai állami tévé képernyőjén, majd gyorsan visszaváltották a műsort a balettre. A rövid időre felvillantott képen Kadhafi egy autóból szállt ki és egy esernyőt tartott a kezében.

01:52
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi "kemény, mint Afrika sötét hegyei"

Az állami tévében egy egyenruhás tiszt verssel méltetta Kadhafit. Az al-Dzsazíra szerint a tiszt úgy jellemezte az elnököt, mint "kemény, mint Afrika sötét hegyei".

Keddi közvetítésünket ezzel lezárjuk.

01:57
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Interjút ad Kadhafi

A BBC és a Reuters is azt írta, hogy Moammer Kadhafi elnök interjú formában igyekszik "a rosszindulatú pletykákra" cáfolatot adni.

02:18
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

A Reuters Kadhafi idézte: "Tripoliban vagyok"

A Reuters szerint Kadhafi azt mondta: "Tripoliban vagyok, nem Venezuelában". A BBC azt írta, hogy röviddel azután, hogy elkezdték vetíteni az interjút Kadhafival, el is tűnt a műsor a képernyőről, és hazafias képeket, menetelő katonákat mutattak helyette.

02:29
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Egy korábbi brit külügyminiszter az ENSZ-t vezetné Líbia ellen

Egy korábbi brit külügyminiszter szerint a katonai lépés az egyetlen, amiből Kadhafi és fiai értenek. David Owen szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának következő ülésén a Líbia jelentette fenyegetésről kellene beszélni. Szerinte az ország veszélyt jelent a világ biztonságára.

02:41
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi 20 másodperces interjút adott

A BBC hozzájutott Kadhafi nyilatkozatához, amely mindössze 20 másodpercig tartott. Az elnök azt mondta az állami tévének, hogy "elégedett vagyok, mert a fiatalok előtt beszéltem a Zöld téren ma este, de elkezdett esni az eső - hála Istennek, kitartóan esik. Tisztázni akarom, hogy Tripoliban vagyok, nem Venezuelában. Ne higgyenek ezeknek a híreszteléseknek, ezek hamisak. Viszlát!" - mondta az elnök.

07:15
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Összeül a Biztonsági Tanács

New York-i idő szerint kedd reggel 9-kor az ENSZ Biztonsági Tanácsa informális egyeztetésen vitatja meg a líbiai helyzetet - jelentette be Ban Ki Mun. A világszervezet főtitkára közölte azt is, hogy mintegy negyven percen keresztül beszélt Moammer Kadhafi líbiai vezetővel, akitől visszafogottságot kért. Továbbá azt, hogy tartsa tiszteletben az emberi jogokat, a vélemény- és szólásszabadságot, valamint vessen véget a tüntetők elleni erőszaknak.

09:07
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

A volt nagykövet szerint is tüntetőket bombáztak

Harci gép bombázott polgári célpontokat a líbiai fővárosban, Tripoliban - erősítette meg kedden Líbia újdelhi nagykövete. Ali Eszavi korábban éppen azért mondott le, mert a líbiai hatóságok példátlan mértékben alkalmaztak erőszakot a tüntetők ellen. A volt nagykövet arra számít, hogy több diplomata is követi példáját, ha folytatódik a hatósági leszámolás.
09:50
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Malajziai nagykövete is megtagadta Kadhafit

Líbia malajziai nagykövetsége is elítélte az országban folyó vérontást, amelyet "barbár, bűnös vérontásnak, ártatlan civilek lemészárlásának" neveztek. Bibaker al-Manszori nagykövet tudósítóknak azt mondta, hogy nem lojálisak többé az ország elnökéhez. A nagykövet szerint kedden mintegy 200 líbiai állampolgár tartott dühös kormányellenes tüntetést a nagykövetség előtt - jelentette a France24 hírtelevízió.

10:24
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Hétfőn is fejre céloztak a katonák

A Tripoli kórházaiba hétfőn este érkező sérülteken és halottakon továbbra is szinte kizárólag fej-, mellkas- és gerinclövések nyoma látszik - mondta az al-Dzsazírának Marjam Elomani, egy ötödéves líbiai orvostanhallgató. A lány jelen volt, amikor a hétfői vérengzések sérültjei a kórházba érkeztek, szerinte a behozott emberek mind 17 és 34 év közötti fiatalok. Korábban más kórházi források is azt állították, hogy a líbiai hatóságok az emberek fejére és szívére céloznak, vagyis szándékosan meg akarják ölni a tüntetőket.

Forrás: EPA/al-Arabíja
Egy sérült fekszik egy líbiai utcán az Al-Arabiya felvételén

10:29
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Kínai munkásokra támadtak Kelet-Líbiában

Több mint 1000 kínai munkás menekült el a kelet-líbiai Adzsbadíja városból egy építkezésről, miután fegyveresek rohamozták meg a táborukat - írja az al-Dzsazíra. Az állami média és a kínaiakat foglalkoztató cég jelentése szerint a támadók kifosztották a kínaiak hátait, magukkal votték a munkások csomagjait és számítógépeit is.

10:37
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Határellenőrzés nélkül jutott be Líbiába az első külföldi újságíró

Megérkezett Líbiába az első külföldi tudósító, a CNN munkatársa, aki korábban az egyiptomi forrongásokról is beszámolt. A riporter szerint a határ egyiptomi oldalán géppuskás férfiak kérték az útlevelét, de sofőre csak kinevette őket, mondván: "Nincs is kormány, mi értelme az egésznek?". A határ líbiai oldalán se határőrök, se útlevél-ellenőrzés, se vámvizsgálat nem volt, a hatóságok felszívódtak. "Láttam már ilyet Afganisztánban a tálibok után, meg Irakban Szaddam Husszein bukása után" - írta az újságíró. "Egy bizonyos szinten lelkesítő. A káosz lehelete azonban, amely vele jár, nyugtalanító".

10:43
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Egyiptomi orvosok indultak segíteni Líbiába

A CNN líbiai tudósítója szerint egyiptomi orvosok órákat vártak a líbiai határon, hogy orvosi utánpótlással bejussanak Líbiába. Az újságíró szerint az egyiptomiak erősen szimpatizálnak a líbiai felkelőkkel, és igyekeznek segíteni. A Reuters szerint közben az egyiptomi hadsereg elkezdte megerősíteni a két ország közti határ őrizetét. A határon Szallúmnál nyitva hagytak egy átkelőt, hogy a sérült és beteg líbiai menekültek beléphessenek Egyiptomba. Az al-Dzsazíra kairói tudósítója szerint az átjárón éjfélig mintegy 4000 egyiptomi állampolgár is visszatért az országba.

11:00
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Fekete-afrikai zsoldosokat lincselt meg a tömeg

Líbiai szemtanúk és videofelvételek szerint a tüntetők több fekete-afrikai zsoldost is elfogtak, akiket állítólag Moammer Kadhafi elnök bérelt fel. A France 24 francia hírtelevíziónak a Líbiai Ifjúsági Mozgalom egyik Londoni koordinátora és szervezője azt írta, hogy az afrikai zsoldosok a pletykák szerint 9000 eurót kapnak minden egyes megölt tüntetőért. A zsoldosok többsége szerinte nem beszél arabul, csak franciául vagy angolul.

Egy az internetre feltöltött videón két meglincselt afrikai férfi látható, akiket egy kocsi motorháztetejére fektettek ki, egy másik felvételen a feldühödött tömeg faggat és ütlegel egy elfogott fekete férfit. A Líbiai Ifjúsági Mozgalom aktivistái szerint a zsoldosok bevetése "stratégiai hiba" volt Kadhafi részéről, mert ezzel csak meggyőzte a líbiai rendőröket és katonákat, hogy forduljanak a rendszer ellen.

11:06
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Összevert zsoldost hallgat ki a tömeg - videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=ehSXG8ak3mqvEDrq

A France24 szerint az alábbi videón a líbiai tömeg egy elfogott zsoldost faggat. Az arab párbeszéd jelentése a televízió szerint következő:
Tüntető: "Ki adja neked a parancsokat?"
Zsoldos: "Nagyon magasról jönnek. Esküszöm, esküszöm... Parancsok. Parancsok."
Tüntető: "Azt mondták neked, hogy lőj ránk?"
Zsoldos: "Igen, igen."
Mikor a tömeg elkezdi ütlegelni a férfit, több hang hallatszik, amelyek azt mondják, hogy "ne, ne tegyétek ezt! Beszéljen. Nem viselkedhetünk úgy, mint ők."
11:15
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Rendkívüli ülést tart az Arab Liga

Rendkívüli ülést hívott össze keddre Kairóba az Arab Liga, hogy a líbiai eseményekről egyeztessen - jelentette a Reuters.

11:31
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Tüntetők törtek be a líbiai nagykövetségre Dubajban

Dubajban egy a líbiai tüntetőkkel szimpatizáló 80 fős csoport betört a líbiai nagykövetségre - jelentette a The National című lap az Egyesült Arab Emirátusokból. A tüntetők a nagykövetségen leszaggatták Moammer Kadhafi líbiai elnök portréit, kivitték őket az épületből, és összetörték.

11:45
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Nem látott mesterlövészeket a magyar nagykövetség tetején a nagykövet

Semmi sem igaz abból az információból, hogy a magyar nagykövetség tetejéről lőttek volna a tüntetőkre Tripoliban - mondta az [origo]-nak Marton Béla, Magyarország líbiai nagykövete. A diplomata szerint kedden a hadsereg nyugalmat teremtett a líbiai fővárosban, "de hogy milyen áron, azt nem tudni". A nagykövet beszámolójáról bővebben itt olvashat.

11:54
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Táblán taposnak a líbiai tüntetők - kép

Forrás: REUTERS/Stringer
Kadhafit ábrázoló képet taposnak a tüntetők a líbiai Tobruk városában hétfőn

11:57
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Elpusztultak Bengázi repterének kifutópályái

A líbiai zavargások első központjában, Bengáziban megsemmisültek a repülőtér kifutópályái - jelentette a France24 az egyiptomi külügyminiszterre hivatkozva. Ahmed Abdul Geit külügyminiszter kedden közölte, hogy az erőszakos összecsapások miatt megrongált reptéren utasszállító gépek nem tudnak leszállni.

12:02
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Menekülnek a törökök és az olaszok is

Három török hajó indult a líbiai Bengáziba, hogy kimenekítse a városban tartózkodó mintegy 3000 török állampolgárt - írja a France24. Ahmet Davutoglu török külügyminiszter kedden jelentette be, hogy vízi úton is mentőakciót szerveztek, miután 1000 törököt már légi úton kimenekítettek az országból. Közben Olaszország is katonai szállítógépet küldött az országba állampolgárainak kimentésére.

12:13
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

A Shell is kimenekítette az alkalmazottait

A Royal Dutch Shell olajvállalat minden külföldi munkavállalóját és azoknak minden családtagját kimenekítette Líbiából - jelentette be a társaság kedden. Az olajcég külföldi munkásai főleg új olajmezők feltárásán dolgoztak. Korábban a BP olajcég is közölte, hogy leállítja munkálatait, és kimenekíti munkásait.

12:20
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Vésztanácskozást tart Japán az egekbe szökő olajár miatt

Rendkívüli tanácskozásra hívta minisztereit Naoto Kan japán miniszterelnök a közel-keleti forradalmak miatt egekbe szökő olajárak miatt - jelentette a France24. A japán gazdaság teljes olajszükségletét külföldről szerzi be, az import 90 százaléka pedig a közel-keleti országokból származik. A forrongó Líbia jelentős olaj- és gázgészletekkel rendelkezik, exportját szinte teljes egészében ezek az energiahordozók adják.

12:28
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Katonai beavatkozást sürget a korábbi brit külügyminiszter

David Owen korábbi brit külügyminiszter közölte, hogy szerinte azonnali "katonai beavatkozásra" van szükség Líbiában. Az egykori miniszter szerint a nemzetközi közösségnek erővel kell kikényszerítenie Líbia légterében a repülési tilalmat, hogy így akadályozzák meg a tüntetők bombázását. Hétfőn délután meg nem erősített hírek érkeztek arról, hogy a líbiai légierő a levegőből lőtte a tüntető tömegeket.

12:38
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Utcai harcok Tripoliban vasárnap éjjel - videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=lN1pKsVDDwXFqIvC

A fenti videó az al-Dzsazíra szerint állítólag Tripoliban készült vasárnap éjjel, miután Moammer Kadhafi fia, Szaid tévébeszédet mondott, és azt ígérte, hogy a rezsim az utolsó emberig és az utolsó töltényig harcolni fog a felkelők ellen. A videó feltöltője szerint az utcán azután tört ki a heves lövöldözés, hogy egy fiatal megpróbálta elégetni Moammer Kadhafi arcképét.

12:49
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

A történelem iróniájának nevezte az izraeli elnök Líbia sorsát

A Spanyolországban tartózkodó Simon Perez izraeli elnök hétfőn a történelem iróniájának nevezte azt, ami Líbiában történik. Perez szerint Moammer Kadhafi líbiai elnök nemrég még arról beszélt, hogy "egy Izrael nélküli Közel-Keletre van szükség", de most úgy tűnik, "egy Kadhafi nélküli Líbia" valósul meg inkább - idézte a politikust kedden az al-Dzsazíra. Az izraeli kormány hivatalosan eddig nem kommentálta a líbiai eseményeket.

12:55
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Líbia bangladesi nagykövete is lemondott

Líbia bangladesi nagykövete is lemondott hétfő éjjel, és azóta ismeretlen helyre távozott - írja az al-Dzsazíra. Az arab hírtelevízió tudósítójával a nagykövet este 9-kor pánikhangulatban beszélt, és azt mondta, lehet, hogy le kell mondania a beígért interjúját. Azóta kikapcsolta a telefonját és nem lehet elérni. A bangladesi külügyminisztérium nem tudja, hova tűnt a diplomata, aki az al-Dzsazíra forrásai szerint egy a líbiai titkosszolgálatnak dolgozó nagykövetségi munkatársától tartott, és Líbiában élő családjáért is aggódott.

13:03
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Kiégett a rendőrőrs Tobrukban

Kiégett rendőrállomást, kifosztott épületeket látott a Líbia keleti határának közelében fekvő Tobrukban Ben Wedeman, a CNN tudósítója, aki a Twitteren üzent Líbiából. Azt írta, a bankok és más intézmények érintetlenek. A tudósító szerint az egyik falon a következő graffiti olvasható: "szabadság=al-Dzdsazíra".

Forrás: REUTERS/Stringer
Tüntetők tépnek le egy táblát Tobrukban vasárnap

13:14
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Mindent elkoboznak a líbiaiaktól a tunéziai határon

Készültségbe helyezték a tunéziai hadsereget a líbiai helyzet miatt, mivel menekültek és fosztogatók tömegeire lehet számítani a két ország határán - jelentette a helyszínről az al-Dzsazíra riportere. A Rasz Adzsir-i határátkelő líbiai oldalán katonák és rendőrök veszik el a Tunéziába tartó emberek pénzét, mobiltelefonját és egyéb értékeit. Az arab hírtelevízió szerint a líbiai oldal még mindig biztonságosabb, mert ott a lakosok megszervezték a települések védelmét, míg a tunéziai oldalon egyelőre nagyon rossz a közbiztonság. A tunéziai hadsereg azt ígérte, hogy csapatokat csoportosít a határhoz, ahol a líbiai állampolgárok vízum nélkül kelhetnek át.

http://www.youtube.com/v/VWHZa_tZmi0?fs=1&hl=hu_HU&rel=0
13:33
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Lebombázott villájából beszélhetett Kadhafi éjjel

Hétfő éjjel a líbiai állami televízióban egy nagyon rövid beszédet mondott Moammer Kadhafi elnök, eddig azonban nem volt egyértelmű, hogy hol készült a felvétel. Az elnök azt bizonygatta, hogy nem menekült Venezuelába, és Tripoliban tartózkodik: az al-Dzsazíra szerint ezt támasztja alá, hogy Kadhafi egy esernyőt tart a kezében, és Tripoliban hétfő éjjel valóban esett az eső. A La Razon spanyol lap szerint a videó hátterében látható romos épület egy 1980-as években lerombolt rezidencia, ami az amerikai bombázásoknak esett áldozatul. A lap szerint Kadhafi az 1986-ban lebombázott egykori elnöki rezidenciából beszélt, amelyet azóta "az erő háza" néven múzeummá alakítottak.

13:35
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi néhány másodperces beszéde - videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=TLyOPIuv4jHdd2xS
Kadhafi beszédének felvétele az al-Dzsazíra adásában
Kadhafi beszéde előtt a Guardian szerint az állami tévé arról számolt be, hogy az országban katonai műveletek folnyak, amelyek "terrorista fészkek felszámolására irányulnak". A felvételen az al-Dzsazíra fordítása szerint Kadhafi a következőt mondja:
"A fiatalokkal beszéltem a Zöld téren [Tripoli főtere, ahol korábban Kadhafit támogató tüntetéseket tartottak - a szerk.]. Velük akartam tölteni az éjszakát, de sajnos eleredt az eső. Meg akartam mutatni, hogy Tripoliban vagyok, nem Venezuelában. Ne higgyetek azoknak a tévéknek, amelyek kóbor kutyákhoz tartoznak."
13:55
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Riasztó csend volt délelőtt Tripoliban

Tripoliban és Bengáziban riasztóan nagy a csend, egyetlen hangot sem hallani - írta a Guardiannak késő délelőtt egy Ahmed néven bejelentkező líbiai banki dolgozó. A férfi szerint Tripoli központját teljesen lezárták a kormányerők, amelyeknek a fülébe jutott, hogy megérkeztek az országba az első külföldi újságírók, és most "be akarják bizonyítani, hogy nincsenek problémák, és meg akarják hamisítani az elmúlt napok mészárlásának nyomait".

14:03
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Nemzetközi vizsgálatot követel az ENSZ

Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa a líbiai hatóságok által elkövetett "halálos emberi jogsértések azonnali megszüntetésére" szólított fel kedden. A főbiztos a géppuskák bevetéséről, orvlövészekről és légi csapásokról szóló beszámolókra hivatkozva azt javasolta, hogy egy független, nemzetközi vizsgálóbizottság tárja föl a líbiai vérengzések részleteit. "Az az érzéketlenség, amellyel a líbiai hatóságok és a felbérelt fegyvereseik állítólag éles lőszerrel lövik a tüntetőket, minden lelkiismeretet nélkülöz" - fogalmazott.

14:11
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Kelet-Líbiában átvették a hatalmat a lázadók

Ben Wedeman, a CNN tudósítója Líbia keleti részén találkozott a kormányellenes tüntetők egyik vezetőjével - írta Twitter-üzenetében. A vezető szerint az ország keleti részén a hadsereg a lázadók mellé állt, és jelenleg is tárgyalásokat folytat velük. "A Kadhafi-ellenes erők látszólag teljesen irányítják Kelet-Líbiát, de aggódnak, hogy nem lesznek képesek visszaverni egy nagyobb ellentámadást" - írta. Más források szerint a tüntetőkhöz csatlakozott a nyugat-líbiai Tarhúnában állomásozó 7. és 9. dandár is, amelyek annak idején a Kadhafit hatalomra segítő katonai puccsban is részt vettek.

14:20
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Porciózzák a kenyeret Tripoliban

Viszonylagos nyugalom volt délelőtt Tripoliban, ahol néhány üzlet zárva maradt, de az élelmiszerboltok kinyitottak - mondta a Guardiannak Gázi Geblavi, egy Londonban élő líbiai sebész, aki délelőtt tudott kommunikálni Líbiában élő rokonaival. Az orvos szerint a fővárosban a pékségekben fejenként csak meghatározott mennyiségű kenyeret lehet venni, hogy így vegyék elejét a pánikszerű felvásárlásnak. Az árak a városban nem emelkedtek. Tripoli utcáin délelőtt továbbra is afrikai zsoldosok járőröztek, akik próbálták szétoszlatni a nagyobb gyülekezéseket - mondta. A fővárosban közben sokan jelentkeztek véradásra, hogy segítsenek az előző napok lövöldözéseiben megsérült társaikon.

14:35
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Francia és orosz gépek mentik az embereket

Három repülőgépet küld Tripoliba Franciaország, hogy kimentse Líbiából a francia állampolgárokat - közölte a francia külügyminisztérium a France24 televízió szerint.  A tévé úgy tudja, hogy két egyiptomi gép is sikeresen landolt a fővárosban, amelyek egyiptomi állampolgárokat menekítenek. Az orosz külügy bejelentette, hogy az orosz vasúttársaság és a Gazprom energiaipari vállalatóriás 134 munkatársáért küld repülőt kedden Líbiába. A Guardian szerint a brit külügy még nem döntött repülők küldéséről, egyelőre csak "figyelemmel kísérik a helyzetet". A British Airways közben bejelentette, hogy kedden már nem indul el a Tripoliból Londonba tartó járata.

14:39
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Kijárási tilalom lesz a fővárosban

Egy líbiai Twitterüzenet szerint Tripoliban este 7 órától kijárási tilalom fog életbe lépni - írja a France24 hírtelevízió.

14:51
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Megbukott katonai puccskísérletről pletykálnak

Sikertelen puccskísérlettel próbálkozhatott Líbiában három magas rangú katonatiszt - írja a Twitteren Szultán al-Kvasszemi, az Egyesült Arab Emirátusok-beli The National újságírója. A férfi úgy tudja, hogy a tábornokok meg akarták dönteni Kadhafi elnök hatalmát. Egyikük Abu Bakr Júnisz Dzsaber, aki az 1970-es évek óta a hadsereg vezérkari főnöke, és Kadhafi szoros szövetségesének számított, most azonban házi őrizetbe került. Szintén házi őrizetben van a pletykák szerint Al-Mahdi al-Arabi, a helyettes vezérkari főnök, aki a híresztelések szerint a megbukott puccskísérletet vezette. A harmadik tiszt, Abdel Fatah Júnisz el-Obeidi hadnagy, Líbia közbiztonsági minisztere az újságíró szerint csatlakozott a tüntetőkhöz, de a jelenlegi tartózkodási helye ismeretlen.

15:03
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Hatalmas menekülthullámra figyelmeztet az ENSZ

Az ENSZ menekültügyi főbiztossága (UNHCR) kedden felhívásban fordult a Líbiával szomszédos országokhoz, és arra figyelmeztette őket, hogy valószínűleg hatalmas menekülthullám várható Líbiából. A szervezet genfi sajtótájékoztatóján felszólította az afrikai szomszédokat és Olaszországot, hogy ne fordítsák vissza a Líbiából menekülő embereket: "Itt az idő, hogy megmutassák a humanitárius lelkületüket és a nagylelkűségüket azokkal az emberekkel szemben, akik most komoly traumán mennek keresztül" - mondta Melissa Fleming szóvivő.

15:12
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Egyiptomiakat is megöltek a líbiai zavargásokban

Legalább két egyiptomi állampolgár meghalt a líbiai vérengzésekben - írja az egyiptomi al-Masry Youm újságra hivatkozva az al-Dzsazíra. A lap szerint a két ember halálát "megerősítették", de azt nem írta meg, hogy kik. A lap úgy tudja, hogy egy Líbiába tartó segélyszállító konvoj sebészének Líbiából menekülő egyiptomiak 10 további halottról számoltak be.

15:24
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Holttestek hevernek az utcákon

Tripoli utcáin kedden még napközben is holttestek hevertek - mondta a Guardiannek Szálem Gnan, a Nemzeti Front Líbia Felszabadításáért nevű ellenzéki szervezet londoni szóvivője. A férfi kedd délelőtt beszélt Tripoliban élő bátyjával és anyósával, akik szerint a halottakat túl veszélyes elvinni az utcákról, ezért nem mernek kimenni értük. "Olyan hírek is érkeztek, hogy a központi kórházat lebombázták, és hogy a három-négy fős csoportokra már tüzet nyitnak az utcákon" - mondta a férfi, ezeket a híreszteléseket azonban nem lehet megerősíteni. "Az emberek elkeseredettek, és gyógyszerre, vízre és élelmiszerre van szükségük" - tette hozzá az aktivista.

15:31
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Állítólag MIG-23-asokkal támadták a tüntetőket

Szultan al-Kasszemi, az emirátusokbeli Nation napilap tudósítója az al-Arabíja hírtelevíziónak nyilatkozó ellenzékit, Zakjaria Szalem Szaadot idézi a Twitteren. Zakaria szerint Kadhafi külföldi zsoldosai golyóálló mellényeket kaptak, hogy megóvják őket a kormányellenes tüntetők oldalára álló rendőröktől, és megpróbálják megakadályozni a vidékről érkező tiltakozókat, hogy belépjenek a fővárosba. A tüntetők ellen bevetett repülőgépek MIG-23-asok voltak, pilótáik az ellenzéki szerint ukrán, szerb, pakisztáni zsoldosok.

15:51
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Kevesen vannak a Kadhafi-pártiak

A BBC szerint a líbiai állami televízió Kadhafi-párti tüntetőket mutat, akik a főváros, Tripoli központjában gyülekeznek a Zöld téren, ám csak pár tucat ember látható.

15:58
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Kétezer nepáli vendégmunkás sorsáért aggódnak

A nepáli hatóságok a BBC szerint kétezer nepáli vendégmunkás sorsa miatt aggódnak, akiknek táborát felgyújtották Darnahban. Az építkezéseken dolgozó munkások cégeinek ugyanakkor nincs elég pénze, hogy megoldják kimenekítésüket, mert nem működnek a bankok. A BBC által idézett nepáli diplomaták attól is tartanak, hogy munkásaiknak elfogyott az élelme.

16:13
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Graffitik hirdetik a tüntetők győzelmét Bengáziban - videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=m4vYh1fSlETwpgse

A kelet-líbiai Bengázi felett a kormányellenes erők szerezték meg az irányítást. A városban hétvégén lezajlott hatalmas tüntetések után a hét elején kihalt utcák és összefirkált falak maradtak.

16:15
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Ezrek menekülnek Egyiptomba

Habiba Hamid, az emirátusokbeli Nation napilap tudósítója szerint az elmúlt 24 órában 16 ezer ember hagyta el Líbiát Egyiptom felé. A Washignton Post kairói irodájának vezetője, Leila Fadel pedig arról ír Twitter-csatornáján, hogy Líbia felé utazva csomagokkal megrakott autók jönnek a határ felől Egyiptomba, miközben Líbia felé segélyszállítmányok tartanak. A benzinkutakon nagy pakkokkal megrakott emberek ülnek pokrócokon.

16:30
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Washingtoni nagykövete is faképnél hagyta Kadhafit

Lemondott Líbia Washingtoni nagykövete is, aki az ABC televízió Good Morning America című reggeli műsorában diktatúrának nevezte a fennálló líbiai rendszert. "Hadd kezdjem azzal, hogy többé nem szolgálom a jelenlegi diktatórikus rendszert" - mondta Ali Aidzsali a tévének, majd hozzátette: "Soha nem fogok azonban lemondani arról, hogy a népemet szolgáljam, amíg a hangjuk el nem éri az egész világot, és a céljaik be nem teljesülnek". Korábban Líbia több másik nagykövete is lemondott, többek között Indiában és Malajziában.

16:40
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Tévébeszédre készül Kadhafi

A líbiai állami televízió szerint Moammer Kadhafi líbiai elnök hamarosan beszédet intéz a népéhez - írja a Guardian.

16:52
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Az iráni olajtársaság is menekül Líbiából

Irán is leállította olajipari tevékenységét Líbiában - jelentette a Mehr félhivatalos iráni hírügynökségre hivatkozva a Reuters. Az ügynökség szerint Irán 48 órán belül kimenekíti alkalmazottait az országból. Korábban több nagy olajipari vállalat is leállította líbiai tevékenységét az országban tapasztalható forrongások miatt.

16:57
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Hatalma átcsoportosításáról szólhat Kadhafi beszéde

A Reuters szerint Kadhafi kedd délutánra tervezett beszédében egy tervet akar bejelenteni, amellyel több hatalmat juttatna a helyi kormányzatoknak.

17:12
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Líbiáról tárgyal az ENSZ BT

Zárt ajtók mögött megkezdődött az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülése New York-ban, ahol a Líbiai helyzetről tárgyalnak. Az AP hírügynökség szerint a nagyobb nyugati országok azt szeretnék, ha a tanács egy egyértelmű üzenetet küldene Líbiának, amelyben a vérengzés és a tüntetők elleni erőszakos fellépések azonnali beszüntetését követelni.

17:19
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Líbiai hadihajó jelent meg Málta partjainál

Egy líbiai hadihajó tűnt fel Málta partjainál - jelentette az al-Dzsazíra. Az arab hírtelevízió szerint a máltai és olasz hatóságok számára komoly biztonsági problémát jelent, hogy a jelenlegi zűrzavarban nem tudnak hivatalos tájékoztatást kérni a líbiai hatóságoktól, és nem tudják, hogyan vegyék fel a kapcsolatot a hadihajóval. Elképzelhető, hogy hajó dezertált a líbiai flottától, ahogy egy nappal korábban több harci repülőgép is Máltára szökött. A hajót az olasz légierő egyelőre a levegőből figyeli.

17:30
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Estére halasztotta a döntést az ENSZ BT

Csak délután, magyar idő szerint este 9 után hoz valódi döntéseket a líbiai helyzettel kapcsolatban az ENSZ Biztonsági Tanácsa - jelentette az al-Dzsazíra New York-it tudósítója. A tanács reggel (magyar idő szerint délután 4 körül) csak rövid időre ült össze, hogy felvázolja a menetrendet, és a kereteket, amelyek között döntést hoznak majd.

17:33
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Nem támogatja a beavatkozást Líbia ENSZ-nagykövete

Az al-Dzsazíra szerint az ENSZ BT első, meglehetősen rövid tárgyalás után Líbia ENSZ-hez delegált nagykövete közölte, hogy nem akarja közvetlenül támadni Kadhafit. A nagykövet azt állította, hogy többször próbálta elérni a líbiai kormányt sikertelenül. Hozzátette: nem támogatja, hogy az ENSZ repülési tilalmat erőszakoljon rá Líbiára, és így próbálja elejét venni a tüntetők elleni légi csapásoknak. Korábban szakértők azt mondták, hogy ez lehet a legkézenfekvőbb formája a líbiai vérengzés leállításának külső katonai beavatkozással, anélkül, hogy külföldi katonákat kelljen az országba küldeni.

17:40
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Szankciókat követel Németország

Szankciókat követelt Líbia ellen a német külügyminiszter, ha az erőszak nem marad abba azonnal - jelentette az al-Dzsazíra. A külügyminiszter a líbiai helyzetet drámainak és veszélyesnek nevezte, az országban tartózkodó állampolgáraiért pedig katonai gépeket küldött.

17:52
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi beszédére várnak Tripoli központjában

Számos Twitterező jelentette, hogy Tripoli központjában megtisztították a Zöld teret, ahol Moammer Kadhafi várhatóan kormánypárti tüntetők előtt fog beszédet mondani.

17:54
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi beszél az állami tévében

Moammer Kadhafi beszédét közvetíti a líbiai állami televízió. Kadhafi szaggatottan de éles hangon beszél, "tisztelgett" a líbiai emberek előtt, majd a külföldi médiát kritizálta, amely szerinte eltorzítja a líbiai eseményeket.

17:58
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi átkozza a zavarkeltőket

Kadhafi azt mondta, "átkozottak legyenek", akik zavargásokat és nyugtalanásgot keltenek Líbiában.

17:59
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi szerint ő a forradalom vezetője

"Líbia, káoszt, szakállakat és turbánokat akar" - közölte a BBC szerint Kadhafi. Az élő adásban hallható tolmácsolás szerint azt mondta, neki nincs ellenzéke, ő maga a forradalom vezetője.

18:03
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi: "Mártírként fogok meghalni"

"Nem fogom elhagyni az országot, és mártírként fogok meghalni" - mondta Kadhafi.

18:05
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Drogos fiatalok lázongnak Kadhafi szerint

Hallucinogén drogokat fogyasztó fiatalok támadtak meg rendőrőrsöket és laktanyákat. A lázongók kihasználták az általa biztosított békét és stabilitást. De ez nem az ő hibájuk, ők csak utánozni akarják, amit Tunéziában és Egyiptomban láttak - mondta Kadhafi beszédében.

18:08
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Romos épületben beszél Kadhafi

Kadhafi egy romos épületben beszél, amelyet annak idején, 1986-ban amerikai gépek bombáztak le.

18:11
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

"Nekem nincs hatalmam, minden hatalom a líbiai embereknél van"

"Nekem nincs hatalmam, nem dönthetek, minden hatalom a líbiai embereknél van, mindenről ők döntenek, a népi bizottságok és a kongresszusok. Én és az elvtársaim nem ragaszkodunk semmihez, csak ahhoz, hogy Líbia érdekében harcoljunk" - mondta Kadhafi, miután hosszasan ecsetelte, hogy korábban mennyit harcoltak az USA ellen. "A szuperhatalmak nem fogják ledönteni Líbiát" - mondta.

18:17
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

"Már lemondtam volna, ha lenne ellenzékem"

A családoknak azt üzente, hogy szedjék össze fiaikat. "Asszonyok, nők, lányok fiúk, akik támogatják Moammer Kadhafit, és a forradalmat, jöjjenek ki az utcákra, ne féljenek, nem fogunk erőt alkalmazni ellenük." "Már lemondtam volna, ha lenne ellenzékem, de nincs ellenzékem" - mondta Kadhafi.

18:19
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

"Azt akarjátok, hogy Amerika megszálljon minket?"

Azt akarjátok, hogy Amerika megszálljon minket, mint Afganisztánt, mint Pakisztánt, mint Irakot, ezt akarjátok?" - kérdezte Kadhafi, és mindenkit harcra szólított fel. Utána saját könyvéből olvas fel.

18:23
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

"Gyávák vagytok!"

"Gyávák vagytok. Csak egy puskát fogtok, és azt hiszitek, bátrak vagytok? Ezeknek a [tüntető]fiataloknak tudniuk kell, hogy halálra vannak ítélve, leitatták, bedrogozták őket, és most nem tudják, mit tegyenek." - mondta Kadhafi. A líbiai vezető a tüntetőket csótányoknak, patkányoknak, terroristák kis csoportjának nevezte, akik lángba borítják az országot.

18:25
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

"Ha elnök lennék, már lemondtam volna"

"Ha elnök lennék, már lemondtam volna" - mondta Kadhafi, aki hivatalosan nem elnök, csak az ország vezetője. "De nincs posztom, csak egy puskám van. Líbiáért vagyok. Nem félek semmitől" - tette hozzá.

18:27
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

"Ez terrorizmus"

"Olyannak akarjátok látni Bengázit, mint amilyen most? Elpusztulva, áram nélkül?" - kérdezte Kadhafi. "Ha eszek a csótányok tovább jönnek, elpusztítják az olajat, és visszalépünk az 50-es évek sötétjébe. Ami Bengáziban történt, az terrorizmus, elpusztították a repteret is" - mondta.

18:32
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

"Az erő a líbiaiakkal van!"

"Családok, akik szeretitek Kadhafit, holnap gyertek ki az utcára! Emlékezzetek az amerikaiakkal való harcra, az olaj visszaszerzésére, ami most a tietek, nem a külföldieké! Gyertek ki az utcákra, ne féljetek, nem használunk több erőszakot! - mondta Kadhafi szaggatott, szinte kiabáló hanglejtésben. "Az erő a líbiai emberekkel van! Csak a törvények által meghatározott módon használunk erőt az utcákon".

Kadhafi ezután arra biztatta a támogatóit, hogy támadják meg a zavargókat. "Gyertek ki az otthonaitokból, támadjátok meg őket a barlangjaikban, mert leitatják, bedorgozzák és pokolra küldik a gyerekeiteket! Miért? Hogy Líbia lángokba boruljon? Mi történt veletek, mért féltek ezektől a bandáktól? Olyanok, mint a csótányok, senkik ők, kevesebb, mint 1 százaléka a líbiai népnek, akik parancsra próbálják Tunéziát utánozni" - mondta.

18:38
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

"Mindenki megkapja a részét a vagyonból"

Holnaptól új adminisztráció, új tartományok, új népi hatóságok kezdik meg a munkát.Az emberek döntenek a vagyon elosztásáról is. Mindenki megkapja a részét, azt tesznek vele, amit akarnak.

18:40
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi tévébeszédet mond - kép

Forrás: AFP

18:44
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi: "Líbiában nincs szükség tüntetésekre"

"A békés demonstráció egy dolog, a fegyveres lázadás, amely ketté akarja osztani Líbiát, az egy másik" - mondta Kadhafi. Szerinte a líbiai embereknek nincs szükségük demonstrációkra, mert a problémáikat a népi gyűléseken meg lehet oldani. Szerinte demonstrációkra csak akkor van szükség, ha más országokért akarnak kiállni, de Líbiában most fegyveres felkelések vannak, az ország elleni összeesküvés folyik.

18:51
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Már egy órája beszél Kadhafi

Moammer Kadhafi líbiai vezető tévébeszéde egyre hosszabbra nyúlik, Kadhafi már több mint egy órája beszél.

18:55
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb szüneteket tart Kadhafi

"Sosem kértem senkit, hogy tartóztasson le tüntetőket, de amikor Líbia veszélyben van, az ország egysége veszélyben van, az embereknek fel kell lépnie ez ellen" - mondta. Kadhafi egyre nagyobb szüneteket tart beszédében, papírok között lapozgat, időnként kendővel törli meg száját, és vizet kortyol.

18:57
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

A fegyverek és drogok leadására szólít Kadhafi

A vezető azt követelte, hogy a tüntetők adják le a náluk lévő fegyvereket, és adják fel a zavarkeltőket a rendőrségnek. Azt is kérte, hogy adják le azokat a drogokat, amelyeket a zavargások előtt szedtek, mert azok nagyon károsak, "rosszat tesznek a szívnek".

18:58
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Lebombázott laktanyában beszél Kadhafi

A BBC szerint Kadhafi az 1986-ban amerikaiak által lebombázott Bab al-Azizija laktanya egyik épületében beszélt. Előző nap ugyaninnen adott néhány másodperces nyilatkozatot. A helyszínválasztás nem véletlen, mivel Líbia korábbi háborúira, hányattatott történelmére és a leküzdött nehézségekre, megvívott csatáira emlékeztet. Kadhafi  többször jelentette ki, hogy a most lázongó fiatalok nem tanultak történelmet, nem ismerik az ország küzdelmeit. Az ugyanakkor nem világos, kiknek beszél. A kamera egy alkalommal sem mutatta esetleges hallgatóit.

19:05
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Halálos bűnöket sorol Kadhafi a Zöld könyvből

Kadhafi felolvasott az általa írt Zöld könyvből, és olyan halálos bűnöket olvasott, amelyeket szerinte a zavarkeltők az elmúlt napokban elkövettek. "Aki aláássa az állam szuverenitását, az halálbüntetést érdemel. Aki az állam ellen erőszakot alkalmaz, az halálbüntetést érdemel. Aki embereket öl, halálbüntetést érdemel" - sorolta.

19:10
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

A Tienanmen térrel példálózott Kadhafi

Kadhafi Kínával is példálózott, és azt mondta, hogy Kína egysége is fontosabb volt, mint a Tienanmen téri emberek élete. Az al-Dzsazíra kommentátorai szerint ezzel gyakorlatilag azt üzente, hogy ő is hajlandó lenne egy olyan leszámolásra, mint amilyent a kommunista Kína hajtott végre a tüntető diákok ellen 1989-ben.

19:12
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Rásötétedett Kadhafira, mire befejezte beszédét

Párszor a levegőbe emelte öklét, majd befejezte beszédét Moammer Kadhafi. Több mint egy órán keresztül beszélt, időközben kezdett be is sötétedni a helyszínen. A beszéd végén puszit kapott egy vörös sapkás katonától, aki egyik fia volt, és egy civiltől, majd néhány tucat hívétől övezve elhajtott abban a furcsa autóban, amelyből előző esti furcsa nyilatkozatát adta.

19:16
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Reformokat is megpendített a fenyegetőző Kadhafi

Kadhafi összességében lehetőséget ígért a reformokra, hiszen arról beszélt, hogy az országot nem ő irányítja, hanem a népi bizottságok és gyűlések. A vezető azt ígérte, hogy az országban új önkormányzatokat és új bizottságokat fognak létrehozni, "mindenkinek lehet saját önkormányzata", és az emberek maguk dönthetnek az ország olajvagyonának, a pénzeknek az elosztásáról is. Azt mondta, "holnaptól" új alkotmány léphet életbe, és az országnak olyan kormánya lehet, amilyet csak akarnak az emberek.

Az al-Dzsazírának nyilatkozó líbiai politikai elemző, Ibrahim Dzsibrél szerint Kadhafi ajánlata meglehetősen furcsa, hiszen Líbiának nincs is alkotmánya, a vezető mégis újat ígért, miközben halállal fenyegette azokat, akik nem követik a régit. Líbiában a politikai rendszert a Kadhafi által írt Zöld könyv határozza meg, ami a vezér szerint egyfajta közvetlen demokrácia, a BBC elemzői szerint azonban a gyakorlatban egy autokrata diktatórikus rendszer.

A lehetőségek emlegetése mellett Kadhafi gyakorlatilag halálos fenyegetést is intézett a lázadók felé. "Ha a tüntetők nem adják meg magukat, házról házra fogjuk megtisztítani tőlük Líbiát" - mondta, hozzátéve, hogy a lázadók halálbüntetést érdemelnek.

19:25
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafit éltető tömegek az állami tévé képein

A líbiai állami televízió hatalmas tömeget mutat, amely Moammer Kadhafi képeit és zöld zászlókat lenget, és Kadhafit élteti. Nem egyértelmű, hogy a felvételek hol és mikor készültek, de valószínűleg nem ott, ahol Kadhafi a beszédét mondta. Kadhafi beszédének végén ugyanis a körbeforduló kamera semmilyen tömeget nem mutatott.

19:32
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Hillary Clinton fog reagálni Kadhafi beszédére

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter két órán belül reagál Moammer Kadhafi beszédére - jelentette az al-Dzsazíra. Kadhafi beszédében sokszor utalt arra, hogy szerinte Amerika áll a forrongások mögött, és a zavargók győzelme esetén amerika megszállná Líbiát.

19:40
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Lövöldözés, helikopterek és géppuskák Tripoliban

Lövöldözés tört ki Tripoli utcáin - jelentették szemtanúk a BBC-nek. Közben egy Twitterező azt írja, hogy Tripoli fölött helikopterek lebegnek. A beszámoló géppuskákat is emleget.

20:25
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Líbiát kitették az Arab Ligából

Az AFP értesülése szerint Líbiát kitiltották az Arab Ligából. Az arab országokat tömörítő egyeztető fórum rendkívüli összeülését a katari miniszterelnök kezdeményezte hétfő este.

20:30
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Repedezik a líbiai állam

Kemény összecsapások kezdődtek Tripoliban, miután a kormányellenes tüntetők Moammer Kadhafi házához próbáltak eljutni.

20:40
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

A légierő beavatkozásáról érkeztek hírek

Állítólag parancsot megtagadó pilóták azok az ezredesek, akik leszálltak Máltán. A szigetországban hétfő délután szállt le két líbiai vadászgép és két helikopter. Az al-Dzsazíra arab televízió szerint feladatuk a bengázi tüntetők bombázása lett volna, viszont, miután látták a többi gép támadását, megtagadták a parancsot és dezertáltak.

20:40
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Mínuszban a Wall Street Líbia miatt

A Marketwatch szerint a líbiai események okozta félelem uralkodott el az amerikai tőzsdén. A nagy olajtermelő ország polgárháború felé sodródása felfelé hajtja az olajárat, ami a gazdasági növekedést veszélyezteti, s a piacok erre reagálva fordultak mínuszba. Eközben a biztonságos befektetést kereső tőke az arany árát is feltornászta, magyar idő szerint este nyolc óra előtt 1401 dollár volt egy uncia arany.

 

20:42
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Kép a Máltán leszállt egyik líbiai harci gépről

Forrás: AFP/Ben Borg Cardona

20:49
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

"Ez népirtás" - állítja egy szemtanú

A társaság arab nyelvű csatornája megszólaltatott egy aktivistát Tripoliban, aki azt állította, hogy légicsapások vannak szerte a fővárosban. "A csapások azokra a helyekre koncentrálódnak, ahol nagyszámú tüntető van az utcán. Vannak autók, tele idegen katonákkal, akik lőnek az emberekre" - mondta a szemtanú. Szerinte legalább 250 halottja van az összecsapásoknak az elmúlt 24 órában. Állítása szerint a víz- és áramellátást elvágták, hiány van élelmiszerből és gyógyszerekből. "Ez népirtás" - mondta.

20:50
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Lemondott Líbia Európai Unióhoz delegált nagykövete

Az al-Dzsazíra arab csatornája szerint az Európai Unióhoz delegált líbiai nagykövet beadta lemondását. Korábban több delegációvezető is így tett.

20:52
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Menekülnének a lakosok

Egy angolul beszélő nő telefonhívását tette közzé az al-Dzsazíra, aki Tripoliból tett jelentést. Elmondása szerint menekülnek a tripoli lakosok annyi személyes holmival, amennyit csak elbírnak. Férje orvos, aki a közeli kórházba indult, az asszony elmondása szerint visszafordult, mert orvosokra is tüzet nyitnak. "Aki az utcán van, azt megölik" - állította.

20:55
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Részletek Kadhafi beszédéből az al-Dzsazírán - videó

http://www.youtube.com/v/wElsHiTcz-4?fs=1&hl=hu_HU&rel=0

Kadhafi beszéde az angol al-Dzsazíra felvételén

20:59
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi hívei is gyülekeznek - kép

Forrás: AFP/Líbiai álami televízió

21:05
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Málta megerősítette a pilóták beszámolóját

Máltai hivatalnokok közölték, hogy - a korábban megismert módon - a szigetországban landolt pilóták feladata a tüntetők bombázása volt - írta a BBC. Az egyikük politikai menedékjogért folyamodott.

21:14
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Líbia egyik ENSZ-diplomatája szerint Kadhafi rendszerének vége

Az ENSZ-hez delegált líbiai nagykövet-helyettes, Ibrahim Dabasim azt nyilatkozta az al-Dzsazírának, hogy ha Moammer Kadhafi nem mond le, akkor "az emberek rúgják ki". "Vége a játéknak. Az egész rendszer omladozik. Nem tart soká és véget ér" - mondta.

21:14
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Algéria feloldja a rendkívüli állapotot

A BBC szerint a helyi szélsőségesek megfékezése okán 1992-ben bevezetett, de 250 ezer ember halálát okozó rendkívüli állapotot hatályon kívül helyezi az algériai kormány. A lépéssel az arab világ véres lázongásait előznék meg.

21:20
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Töltényhüvelyt mutat fel egy tüntető - kép

Forrás: Reuters

21:31
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Rendkívüli Arab Liga-ülést hívna össze Katar

Katar miniszterelnöke felvette a kapcsolatot Amr Moussával, az Arab Liga főtitkárával és az arab országok egyeztető fórumának rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte holnapra - írta az al-Dzsazíra. Korábban Katar külügyminisztere elítélte a légierő bevetését Líbiában és kritizálta a nemzetközi közösség hallgatását az ügyben.

21:39
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Al-Dzsazíra: A halottakat az utcán hagyják

Az arab tévének nyilatkozó tripoli lakosok azt mondták, hogy a lelőtteket az utcán hagyják, mivel a rokonok nem tudnak hozzájuk menni a lövöldözés közepette.

21:40
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

BBC: Líbiának van részesedése a Financial Timesban és a Juventusban is

A BBC szerint a Líbia tőkéjét kezelő befektetési hatóság 70 milliárd dollárral rendelkezik, amely főleg az olajbevételekből származik. Az öt éve felállított intézmény sok külföldi befektetéssel rendelkezik, többek közt részesedése van abban a társaságban, amelyik a Financial Timest birtokolja. A legtöbb befektetés Olaszországban van, így a BBC szerint van részesedésük nagyobb bankokban és a Juventus futballcsapatában is.

21:49
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Dulakodás Líbia londoni követségén

A BBC szerint Líbia londoni követségén többen a tüntetők mellé álltak és Kadhafi uralma előttre utaló zászlókat lengetnek. A nagykövet egyelőre nem mondott le, s az al-Dzsazíra adása szerint a követség épületében dulakodás alakult ki a Tripoli események miatt.

22:02
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Líbiai ENSZ-diplomata: Kadhafi népirtást követ el

A líbiai ENSZ-nagykövet helyettese, Ibrahim Dabasim a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy szerinte a Kadhafi-kormány népirtást követ el éppen. "Azok az információk, amelyeket a tripoli lakosoktól kapunk arról szólnak, hogy a kormány bárkit megölet, aki az utcára lép. (...) A zsoldosai mindenütt ott vannak az utcákon, és bárhol tüntetőre találnak, egyszerűen megölik" - mondta a diplomata. Az al-Dzsazírának nyilatkozó egy a tüntetőkkel szimpatizáló szakértő szerint a líbiai hadsereg vonakodik végrehajtani a civilek elleni támadásra felszólító parancsot, ezért külföldi zsoldosokkal támad a kormány.

Forrás: Reuters/Andrew Burton
Ibrahim Dabasim

22:11
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Berlusconi: Elfogadhatatlan a líbiai kormány fellépése

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök "elfogadhatatlannak" nevezte a líbiai fellépést a tüntetők ellen. A kormányfő szerint az Európai Uniónak be kell avatkoznia, hogy elkerülhető legyen a polgárháború Líbiában.

22:13
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Katonai forrás beszélt a bombázási parancsról

A BBC szerint az al-Arabija Tv gyorshírként azt közölte, hogy egy líbiai katonai forrás elismerte: arra kaptak parancsot, hogy bombázzák a bengázi tüntetőket "két órán belül."

22:15
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Újabb bombázásokról számoltak be szemtanúk

Új légicsapás érte a tripoli Köztársaság utat - számoltak be szemtanúk az al-Dzsazíra arab nyelvű csatornájának.

22:19
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Fellázadt Kadhafi ellen a diktátor második embere

Abdul Fatah Junisz, bel- és hadügyminiszter lemondott és Kadhafi uralma elleni lázadásra bíztatta a katonákat - írta az al-Dzsazíra. Az arab televízió szerint a miniszter Kadhafi második emberének számított, most azonban a demokratikus változást követelő emberekhez való csatlakozásra szólította fel a katonákat.

22:21
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Egyiptom felkészül a menekülők fogadására

Az egyiptomi legfelsőbb katonai tanács, amely jelenleg a hatalmat birtokolja az átmenet időszakában kiadta a parancsot, hogy az egyiptomi hadsereg kezdje el megszervezni a Líbiából várhatóan elmenekülő egyiptomiak fogadását. Az al-Dzsazíra adásában egy szakértő azt mondta, mintegy egymillió egyiptomi él és dolgozik Líbiában.

22:44
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

"Utolsó csatára" készülnek

Egy szemtanú a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy a tüntetők az "utolsó csatára" készülnek Tripoliban. A BBC szerint a helyzet rendkívül feszült a bombázott fővárosban.

22:50
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi Berlusconinak: Líbia jól van

Az al-Dzsazíra tudósítója szerint az olasz légierő vadászgépeket küldött a Földközi-tengerre, hogy kiderítsék, valóban elindult-e egy líbiai hadihajó Málta felé.

Közben az olasz kormány válságtanácskozást kezdett:

Forrás: Reuters/Max Rossi
Berlusconi miniszterelnök a tanácskozáson

Korábban Moammer Kadhafi telefonon hívta fel Silvio Berlusconit, és az arab tévé szerint azt mondta az olasz kormányfőnek, hogy Líbia jól van, s szerinte az igazságot az állami médiák közvetítik.

22:52
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Líbiai tüntető: Nem akarunk idegen beavatkozást

A BBC egy líbiai tüntető Twitter-bejegyzését idézte. "Ok, szerintem mindennél fontosabb most, hogy kimondjuk: nem akarunk idegen (és nyugati) beavatkozást. Csak elítélő nyilatkozatokat és humanitárius segélyeket" - írta.

23:06
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

A BBC tudósítója bejutott Líbiába

A BBC egyik tudósítója bejutott Líbia keleti részére, ahonnan azt jelentette, hogy mindenhol a Kadhafi-ellenes erők vették át a hatalmat. "Új zászlót lengetnek" - írta.

23:10
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi megölésére buzdít egy iszlám jogtudós

Egy iszlám jogtudós, az egyiptomi származású Juszuf al-Kardavi az arab al-Dzsazíra csatornához juttatta el fatváját (jogmagyarázatát), amelyben Moammer Kadhafi líbiai diktátor megölésére szólított fel.

23:14
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

AFP: közel 300 civil és 58 katona halt meg eddig

Az AFP szerint eddig 300 civil áldozata lehet a líbiai lázongásoknak, emellett 58 katona haláláról tudni.

23:17
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Az ENSZ-hez fordult az Amnesty International

Az Amnesty International a kedden felhívást intézett az ENSZ Biztonsági Tanácsához és az Arab Ligához azzal, hogy azonnal kezdjék meg a líbiai események kivizsgálását, amelyek tüntetők százainak a halálához vezettek. Az erőszakos cselekmények kivizsgálásra történő felszólítás később akár elvezethet egy, a Nemzetközi Büntetőbíróság előtti eljáráshoz is - közölte az Amnesty International magyarországi szervezete.

23:20
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Nem védik tovább az egyiptomi határt

A Reuters szerint a líbiai hadsereg visszavonult az egyiptomi határról, őrizetlenül hagyva azt.

23:23
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Al-Dzsazíra: Két újabb vadászgép tagadta meg a bombázást

Két katonai vadászrepülő landolt állítólag a bengázi reptéren, miután pilótáik megtagadták a város bombázását - írta az angol nyelvű al-Dzsazíra az arab kollegák értesülésére. A televízió szerint Tripoliban folytatódnak a légicsapások.

23:41
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

"Állítsák le a gyilkolást!"

Az Egyesült Államokba delegált líbiai nagykövet, Ali Ojli az al-Dzsazíra televízióban nemzetközi fellépést sürgetett és azt mondta: "állítsák le a gyilkolást!"

23:44
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Véglegesítik az ENSZ-BT nyilatkozatát

A végleges szövegét készítik annak a felszólításnak, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa intéz Líbiához. Az al-Dzsazíra tudósítója szerint ebben elítélik az erőszak alkalmazását, vizsgálatokat sürgetnek és ajánlják a külföldieknek, hogy hagyják el az országot.

23:50
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi beszédet mondhat

A Reuters az al-Arabija Tv értesülésére hivatkozva azt írta, hogy Moammer Kadhafi líbiai elnök beszédet fog mondani hamarosan.

23:53
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

A volt belügyminiszter szerint Kadhafi az öngyilkosságot választhatja

A Kadhafitól elfordult belügyminiszter szerint a diktátor nem fog lemondani, de előfordulhat, hogy végez magával. "Kadhafi beszéde világos volt minden józanul gondolkodónak. Ideges és makacs. Talán megöli magát. Kadhafi nem fog távozni: vagy megöli magát, vagy meggyilkolják. Nem kívánok neki ilyen véget" - mondta Junisz.

Az al-Dzsazíra szerint Junisz mondta a következőket is, amelyben a politikai viszonyokra utalt. "Ahogy Kadhafit ismerem, nem fog távozni, marad végig, de egyedül. Ki támogatja? Mindenki megtagadta őt. A hadsereg már nem támogatja, csak a saját őrsége tart ki mellette" - mondta.

00:07
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi-ellenes plakát - kép

Forrás: Reuters

00:10
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Katonákat küldtek egy rendőrség nélkül maradt városba

Az arab nyelvű Quryna hírlap azt írta, hogy a líbiai hadsereg nagy számú katonát vezényelt a Tripolitól nyugatra eső Sabrata városba, miután a tüntetők szinte az összes rendőrőrsöt lerombolták ott.

00:14
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Líbia és Venezuela is tagadja Kadhafi szökését

Mind Líbia, mind Venezuela tagadja, hogy Moammer Kadhafi a dél-amerikai országba tartana menedékjogot kérni - írta a Reuters. A pletyka azután indult el, hogy a brit külügyminiszter, William Hague azt mondta, erre utaló információról értesítették. Igaz, egyelőre nem tudni, hogy Kadhafi, aki állítólag televízión keresztül készül beszédet tartani, hol tartózkodik.

00:20
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Elítélte az USA a líbiai vérengzést

"Rémülten figyeli a világ a líbiai helyzetet. Csatlakozunk a nemzetközi közösség elítélő véleményéhez az erőszak miatt" - állt az amerikai külügyminiszter, Hillary Clinton közleményében. A BBC szerint Clinton a szabad véleménynyilvánítás és -gyülekezés jogának tiszteletben tartására szólította fel Tripolit. "Azonnal le kell állítani az elfogadhatatlan vérengzést" - mondta, hozzátéve, hogy a szövetségesekkel közös felszólításon dolgoznak.

00:20
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Egy lakos szerint Kadhafi beszéde után újra lövöldözés volt Tripoliban

Egy tripoli lakos a NATO és más békefenntartók beavatkozását sürgette üzenetében az al-Dzsazíra szerint. "Rögtön (Kadhafi) beszéde után zsoldosok vonultak az utcára. Mindenfelől puskalövések hallatszottak, volt automata, fél-automata és nagy tűzerejű fegyver is" - mondta.

00:24
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Tripoli szerint nem volt tömegmészárlás

A líbiai külügyminiszter-helyettes szerint nem történt tömegmészárlás sem Bengáziban, sem máshol. Az al-Dzsazíra szerint a politikus a televíziót hibáztatta és felbújtással vádolta meg.

00:28
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Tablót készítettek a tüntetések áldozatairól - kép

Forrás: Reuters

00:37
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Az elnök fia szerint fegyverraktárakat bombáztak

A tripoli légicsapások fegyverraktárak ellen irányultak, nem a civilek ellen - állította Szaif al-Iszlam Kadhafi, az elnök fia, akit a líbiai állami televízió idézett. A külügyminiszter-helyettes pedig azt a hírt igyekezett cáfolni, hogy zsoldosokat alkalmaztak volna civilek elleni támadásra - írta az al-Dzsazíra.

00:58
február 21, 2011
Vágólapra másolva!

Menekítené dolgozóit a BP

A jelentős líbiai befektetésekkel rendelkező BP dolgozói kimentését tervezi - írta az al-Dzsazíra. Az észak-afrikai ország az Európai Unió harmadik legnagyobb olajszállítója, s Olaszország olajfelhasználásának nagy része Líbiából származik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről