Mindenki megtalálja a maga József Attiláját

Vágólapra másolva!
2005-ben ünnepelte a magyar kultúra József Attila születésének 100. évfordulóját. A magyar irodalomtudomány több mint egy éven keresztül kiemelten foglalkozott a költő munkásságával. Az emlékév fontosabb eseményeiről, vitáiról, tudományos hozadékáról beszélgetett a Mindentudás Egyeteme (ME) Klubjában 2006. május 26-án három ismert irodalomtörténész: Tverdota György, az ELTE tanszékvezető egyetemi tanára, a József Attila Társaság (JAT) elnöke, Bókay Antal egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem professzora, a JAT vezetőségi tagja, és Veres András, a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézetének osztályvezetője, a JAT társelnöke.
Vágólapra másolva!

- A Mindentudás Egyeteme tavaly Bókay Antal előadásával emlékezett meg József Attila születésének évfordulójáról, és már akkor eldöntöttük, hogy irodalomtudományi jelentősége miatt vissza fogunk térni erre a témára - kezdte a beszélgetést Rényi András moderátor a Jövő házában megrendezett klubesten. A vitapartnerek bemutatása után Tverdota Györgynek adta át a szót, aki az elején leszögezte: az alapkérdés, amellyel foglalkozni kell, hogyan viszonyulunk ma a József Attila-örökséghez. Vajon "kiállta-e az idő próbáját" a több mint 100 évvel ezelőtt született költő, és ma is korszerűnek, időtállónak, aktuálisnak számít-e?

A beszélgetés résztvevői

A beszélgetés résztvevői: Bókay Antal, Tverdota György, Veres András és Rényi András



1989-1990 körül, tehát a rendszerváltáskor megváltozott a hivatalos viszonyulás József Attilához, aki ekkor megszűnt az addigi politikai rendszer önlegitimációs eszköze lenni. Megváltozott a korszellem is, hiszen nagyjából ezzel egy időben alakult ki az az új ízlés, amelyet összefoglalóan posztmodernnek hívnak. Kérdés tehát, milyen értéket képvisel ma József Attila mindezek tükrében?

- Ami az első kérdést illeti, a most éppen hatalmon lévő balliberális koalíció kulturális adminisztrációjának érdeklődése József Attila iránt nem haladja meg azt a fokú tiszteletet, amelyet kultúránk más nagyjai iránt táplál - kezdte Tverdota György, majd azzal folytatta: ez voltaképpen szerencse is, hiszen ily módon egyik politikai oldal sem próbálta kisajátítani magának a költőt, ami eltorzítaná a befogadás feltételeit. - Az új korszellemet illetően eleinte nagyon szorongtam attól, mihez kezd majd a posztmodern József Attilával, de azt tapasztaltam, nem rendítette meg korábbi presztízsét, sőt, inkább adoptálta őt.

Veres András

Veres András

Veres AndráshozVeres András

Az irodalomtörténész megemlítette azt is, hogy az emlékév során kiírtak egy pályázatot a költővel kapcsolatban, amely iránt óriási volt az érdeklődés: 650 munka érkezett be hozzájuk. - Ami a szomorú oldala ennek, hogy a kormányzat végül nem folyósította a pénzt a nyerteseknek. Az érem másik oldala viszont az, hogy könyvtárakban, iskolákban nagyon komoly megemlékezéseket, műsorokat, versenyeket rendeztek, ami szintén igazolja a rendkívüli érdeklődést József Attila iránt, és azt, hogy költészete ma is eleven. Az 1960-as években ő vált a költő-fogalom szinonimájává - amely szerepet korábban Petőfi töltött be -, és érdekes módon úgy tűnik, mind a mai napig képes megtartani ezt az előkelő helyet.