Vágólapra másolva!
Oláh Györgynek, az 1994-es kémiai Nobel-díj kitüntetettjének előadását élőben követhetik az érdeklődők az interneten.
Vágólapra másolva!
Oláh György rövid életrajzahttp://www.enc.hu/1enciklopedia/fogalmi/tudtort/olah_gyorgy.htmA Magyar Virtuális Enciklopédia cikkeOláh György Nobel-díjahttp://nobelprize.org/chemistry/laureates/1994/index.htmlA Nobel-díj hivatalos oldala

2005. június 6-án, hétfőn 14,00 órakor Olaj és földgáz után: a metanolgazdaság címmel tart előadást Oláh György Nobel-díjas vegyész, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagja.

A Oláh György 1927-ben született Budapesten. PhD-fokozatát 1949-ben szerezte meg a budapesti Műszaki Egyetemen, majd a Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Intézetében dolgozott. 1957-ben elhagyta az országot és az Kanadába ment dolgozni, ahol a Dow Chemical Company vegyészkutatója lett. Ezután az Egyesült Államokban telepedett le. 1965-ben a Case Western Reserve University felkérésére professzori állást vállalt Clevelandben. 1977-től a University of Southern California professzora volt, majd 1991-ben a Loker Hydrocarbon Research Institute vezetője lett.

A magyar kutatóprofesszor szerves kémia területén végzett munkáját 1994-ben díjazták Nobel-díjjal. Eredményei az újszerű szintetizáló eljárások és reagensek kialakításában új vegyületek létrehozását tette lehetővé.

Az előadást az MTA Nagytermében (Roosevelt tér 9., II. emelet) lehet meghallgatni.

Oláh György előadását élőben is lehet követni az interneten az alábbi webcímen:

http://streaming.niif.hu/olah/