Másképp féltékeny a nő, mint a férfi

Vágólapra másolva!
Sok férfi védekezik megcsalt párja előtt azzal, hogy szeretőjében lelki társra, barátra lelt, hogy elsősorban nem a szex miatt találta őt vonzónak. Pedig a nők az érzelmi hűtlenséget sokkal nehezebben viselik...
Vágólapra másolva!

Az Amerikai Pszichológiai Tudományok Szövetségének tanulmánya szerint a férfiak általánosságban sokkal féltékenyebbek, ha partnerük szexuális indokkal csalja meg őket, az kevésbé zavaró számukra, ha partnerük érzelmi társat keres mellettük. Nem így a nők: számukra sokkal fájóbb, ha párjuk elsősorban érzelmi okokból lép félre.

A korábbi elméletek a jelenséget evolúciós okokkal támasztották alá: a férfiakat ugyanis évezredek óta arra kondicionálják, hogy a szex terén legyenek körültekintőek, egyébként nem lehetnek teljesen biztosak abban, hogy gyermekeik tőlük származnak. A nő számára viszont evolúciósan az biztosítja a túlélést, ha olyan párt talál, aki elég elkötelezett ahhoz, hogy a családnak megfelelő környezetet biztosítson.

A lazább viszonyban élő párokat a szexuális félrelépés zavarja

Az amerikai Pennsylvania Egyetem pszichológusai most a féltékenységet más szemszögből vizsgálták meg. A vizsgálatukban résztvevő párokat a kutatók két csoportba sorolták: a párok egy része nagy érzelmi biztonságot élt meg a kapcsolatában, míg mások kevésbé tartották fontosnak a szoros kötődést.

A pszichológusok szerint ez utóbbi magatartás egy defenzív stratégia része - védekezés a mélyen húzódó sérülékenység miatt. A kutatók szerint az utóbbi párok egy megcsalásnál inkább a viszony szexuális oldalával foglalkoznak, mint az érzelmi részével. A biztosabb kapcsolatokat favorizálók viszont éppen fordítva ítélték meg a szituációt.