H1N1 dilemma a terhesség alatt

Vágólapra másolva!
Legjobb barátnőm 34 hetes terhes, az ő példáján szeretném bemutatni, mennyire nehéz helyzetbe hozta a H1N1 oltás körüli vita a kismamákat. Először szeptember környékén kérdezte, beoltassa-e magát szezonális influenza ellen. Kifejezetten nem szoktuk javasolni, mondtam, bár már ekkor is terjedt szakmai körben a vélemény, hogy miután az influenza szövődményei kismamákban sokkal gyakoribbak és súlyosabbak, talán érdemes lenne oltatni.
Vágólapra másolva!

Aztán jöttek sorban az ellentmondásos hírek a H1N1-ről. Kezdetben a kismamáknak nem javasolták, aztán csak a 12. héttől, majd gyarapodtak a fertőzöttek és a súlyos szövődmények a terhesek között is. Ekkor a szakma már kifejezetten javasolta az oltást- még korai terhességben is.

Nem csoda, hogy a barátnőm kicsit elbizonytalanodott, hiszen az oltás új volt, kismamákra pedig nem vizsgálták be. Igyekezett nem kimozdulni otthonról, bár Karácsony előtt ezt különösen nehéz volt megoldani. Ráadásul időnként felhívta valamelyik családtag, nehogy lemaradjon egyetlen influenzás kismama szomorú történetéről is. Én még azt is elmeséltem neki, hogy azért mert férje be van oltva, a vírust még hazahozhatja neki.

Végül múlt héten beoltotta magát, szerencsére semmilyen mellékhatás nem jelentkezett nála. Megnyugodott ő is, és a család is.
Bár azt gondoljuk, hogy csak a H1N1 fertőzés különösen veszélyes terhesekre, ez igaz volt a korábbi járványokra is, különösen az 1918-as járványra, de az 1957-esre is, amikor az elhalálozott nők fele volt kismama. Abban az évben az anyai halálozás fő oka az influenza volt.

Szerencsére ez idén már nem így lesz, hiszen a betegség védőoltással megelőzhető, a vakcina terhesek számára ártalmatlan. A szezonális influenza ellen alkalmazott oltóanyag évek óta használatban van, szövődményeket pedig nem észleltek, a H1N1 vakcina pedig hasonlóan készül, mint a többi influenza elleni oltóanyag.

Úgyhogy kedves kismamák, nem féljenek az oltástól, hiszen sokkal nagyobb veszélyben vannak, mint a nem terhesek. Ráadásul ez az egyetlen védelem, amivel influenza ellen újszülöttjüket egyéves koráig elláthatják.

Dr. Lőrincz Ildikó