Balesetek a sípályán

Vágólapra másolva!
A sízés mára a magyarok számára is szinte tömegsporttá vált. A pályák gondos kezelésével és a védőfelszerelések elterjedésével számos sérülés is elkerülhetővé vált, a sízés azonban a profiknak is rejteget típusbaleseteket, típusos sérüléseket.
Vágólapra másolva!

Légzéselakadás

Aki csúszott már síléccel, ismeri az érzést, amikor egy tökéletlenül kivitelezett kanyar közben a síléc völgy felé eső éle elakad, testünk pedig változatlan lendülettel repül tovább. Kívülről nézve a látvány komikus, ugyanis hatalmas hasra és arcra esés következik, fülünk, nyakunk teli lesz hóval. A mellkast ért ütés azonban néha igen kellemetlen légzéselakadást okozhat, amely óráknak tűnő másodpercekig tart. A légzéselakadás reflexes és gyorsan múló, utána semmiféle orvosi segítségre nincs szükség, a legtöbb esetben a sízés folytatható.


Hüvelykujj ficam

Gyakran előfordul, hogy esést elkerülendő nagy erővel támaszkodunk a síbotra, de a test lendülete itt is nagyobb és hüvelykujjunkat alaposan megrántva kicsavarodik kezünkből a bot. A hüvelykujj töve ilyenkor beduzzad, fájdalmas, mozgatni is alig tudjuk. A panaszok másnapra sokkal enyhébbé válnak és sokan visszatérnek a lejtőre. Érdemes azonban legkésőbb a sítúráról hazaérkezve orvoshoz fordulni, mert a hüvelykujj alapízületét stabilizáló oldalszalag sérülhetett, ami csak műtéttel korrigálható. A sérülés műtét nélkül is meggyógyul, de az ujj alapízülete instabil marad, szorítóereje gyengül és rándulásos balesetei kisebb erőbehatásra is előfordulhatnak.


Vállficam

Ritkább sérülés, általában haladó sízők hatalmas eséseinél figyelhető meg. A panaszokat és tüneteket nehéz bemutatni a váll nagyon fáj, a kart nem lehet mozgatni, levetkőzve a váll helyén horpadást látni), de akinél előfordul, azonnal tudja, hogy "kiugrott a válla". Tilos megkísérelni a ficam helyrerakását, mert ha töréssel jár együtt, ami csak röntgenen látható, komoly érsérülést, esetleg idegbénulást idézhetünk elő. Orvosi segítséggel a váll könnyen helyre tehető, a sérülés gyorsan fájdalommentessé válik. Ezért is nagyon fontos a rögzítésre vonatkozó orvosi utasítás szigorú betartása (általában 4-6 héten át kell felkötözött karral járni). A rosszul rögzített vállficam szinte mindig instabillá válik és a gondatlan sízőből rutinos vállficamos páciens lesz. Néhányukat a sípályák közelében lévő baleseti sebészeteken már visszatérő vendégként üdvözlik.


Térdcsavarodás

Talán a leggyakoribb síbaleset, amikor eséskor a léc vagy a rosszul leoldott hódeszka a térdet kifelé csavarja és X-láb irányába téríti el. A térd mozgatása hirtelen igen fájdalmassá válik, az ízület körüli rész nagyon beduzzad, nemegyszer hegyi mentő segítségre van szükség. Ezekben az esetekben az ellátó orvos is nehéz helyzetben van. A nagy kérdés ilyenkor ez: azonnal operáljunk vagy várjunk?

A térd kisebb nagyobb maradványpanaszokkal műtét nélkül is meggyógyul, de rossz mozdulatokra fájdalmas, instabil maradhat, esetleg mozgás elakadás alakulhat ki. A fenti panaszok esetén a kezelés vége mégis a műtét lesz, ezért döntenek gyakran az orvosok a sérült térd azonnali operációja mellett. A műtét arthroscoppal elvégezhető és a lehetséges gyűrűporc sérülés vagy keresztszalag szakadás igen jó eredménnyel kezelhető. A rehabilitációs időszakot követően (fél-egy év) az aktív sport is folytatható.

Dr. Terebessy Tamás