Harminc év vakság után újra lát egy brit férfi

Vágólapra másolva!
Egy különleges implantátum segítségével már felismeri a közeledő autókat, sőt, korlátozott mértékben olvasni is képes az a brit férfi, akinek három évtizednyi vakság után egy retina beültetés segített visszanyerni a látását. Egyik sorstársa pedig negyven év után először ismét megnézhette a tűzijátékot.
Vágólapra másolva!

"Ha minden jól megy, nemsokára saját magam olvashatom el a postán érkező leveleimet" - lelkendezett az 51 esztendős Peter Lane, akinek látása húszas éveinek közepén kezdett romlani. A diagnózis a retinitis pigmentosa nevű, viszonylag ritka örökletes betegség volt. Ez a rendellenesség a retinában található epithelium nevű pigment tüskeszerű lerakódásaival jár, amelynek eredményeként eleinte farkasvakság, a látótér beszűkülése, majd részleges, vagy akár teljes vakság kialakulásával jár.

A manchesteri férfinek a Manchesteri Királyi Szemklinikán elektronikus vevőegységeket ültettek a szemébe, amelyek veszik az övére erősített kamera jeleit. A felvételt egy grafikus feldolgozóegység alakítja digitális jelekké, amelyeket egy speciális szemüveg sugároz vezeték nélküli kapcsolaton keresztül a retina falába ültetett elektródákhoz. Ezek stimulálják a retinában megmaradt idegrostokat, amelyek jeleket küldenek a látóidegen keresztül az agyba. Ennek köszönhetően Lane látja a tárgyak, bútorok körvonalait, s szöveget is képes olvasni, ugyanis a betűk fénylő pontokból állnak össze az agyában. Az amerikai Second Sight nevű cég által kifejlesztett eszközt egy szintén az övre erősített akkumulátor táplálja árammal.

A férfi egyike annak a 32 páciensnek, akik egy nemzetközi kísérletben vesznek részt. A retinitis pigmentosában szenvedő betegeken tesztelik elsőként a módszert, amely segíthet helyreállítani látásukat.

"A képek, amelyeket látok kissé vibrálnak, ezt meg kellett szokni, de segítségükkel felismerem a tárgyakat" - mondta Lane. "Az autók például úgy néznek ki, mintha hatalmas pamutgombolyagok lennének. Egy speciális képernyő segítségével pedig már néhány szót is képes voltam elolvasni. Az orvosok azt mondták, felszerelnek majd egy hasonlót a lakásomban is, s így egyedülállóan képes leszek majd újságokat és leveleket olvasni. A házban egyébként vakon is megtalálok mindent, mert így éltem harminc évig, azonban az utcán jóval magabiztosabban és önállóbban tudok mozogni."

A kétgyerekes családapa egyike volt annak a három betegnek, akiken végrehajtották a négy órán át tartó beavatkozást. Az első beültetés után két hónapig kellett várnia, mielőtt a rendszert üzembe helyezték. A látása néhány napja kezdett el visszatérni, s azóta fokozatosan fejlődik. Kezelőorvosait lenyűgözte mindhárom kísérleti alany állapota. Egyikük november 5-én, 40 év után először gyönyörködhetett egy tűzijátékban, míg a harmadik férfi Lane-hez hasonlóan képes felismerni a betűket és a tárgyakat.

"A páciensek jóval gyorsabban gyógyulnak, mint azt gondoltuk" - magyarázta Paulo Stangaat szemész-szakorvos. "Természetesen még sokat kell dolgoznunk a módszeren, azonban az eredmények nagyon biztatóak a betegek és a tudományos közösség szempontjából egyaránt."

"Egy ideje már folynak hasonló kutatások világszerte, de egyelőre mindegyik módszer kísérleti stádiumban van" - magyarázta Dr. Simon Katalin szemész szakorvos, kontaktológus. "Tulajdonképpen arról van szó, hogy a retina és az agykéreg látóközpontja közötti stimulációval igyekeznek a látáshoz hasonló képzetet létrehozni az agyban."

A szakorvos szerint a módszer alkalmas lehet minden olyan típusú betegség kezelésére, amely a retinában az éleslátásért is felelős pigmentek károsodásával jár. A látó-, vagyis a fényt érzékelő sejteknek a működését helyettesíteni lehet valamilyen módon, az idegrendszer már el tudja juttatni ezeket a jeleket az agyba.

"A retina efféle károsodását számos betegség okozhatja, lehet például diabétesz, vagy az úgynevezett sárgafolt (makula) időskori degenerációja" - magyarázta Dr. Simon Katalin. "A későbbi rutinszerű alkalmazás lehetősége nagyban függ a kiváltó okoktól is."

A módszer nem működik olyan betegségek esetén, mint például a zöldhályog (glaukóma), amikor maga a látóideg károsodik, roncsolódik. De akkor sem lehet hatásosan alkalmazni, ha a fény valamilyen akadályoztatás - például egy műtéti heg - miatt nem tud eljutni a látóideghez. A szemgyógyászatban egyébként már eredményesen alkalmazzák az őssejtterápiát, például a szaruhártya regenerációjára. Ez további lehetőségeket jelenthet a későbbi terápiás módszereket illetően.